icon

Váží si Vaše děti věcí?

aneta15
22. říj 2015

Dnes mě neskutečně vytočila dcera 7 let, koupila jsem jí tričko a ona mi řekla, že je hnusný, že ho nechce. Moje děti mají v rámci možností všechno, co chtějí (kromě tabletu, mobilu..na to se mi zdají malé). Snažím se je hezky a moderně oblékat, malý plný pokoj hraček s kterými si ani nehrají.Téměř každý víkend vyrážíme na výlety. Snažila jsem se jí vysvětlit, že jsou děti, které nemají ani svojí postel ani hračky, že utíkají před válkou. Strašně mě mrzí, že všechno bere automaticky a sobecky. Snažím se jim vysvětlit hodnotu peněz, např. dneska jsem musela být celý den v práci, abych Ti ty boty mohla koupit. Když se jim rozbije hračka tak jí vezmou a řeknou, nevadí koupíš jinou...ježíšek nám přinese jinou ( nikdy jsem to neudělala) ale je pravda, že když syn ulomí kolo u auta, tak má v pokojíčku dalších 50 jiných aut tak je mu to jedno. Jak to máte doma Vy dávají si Vaše děti na věci pozor?

Strana
z2
ivanetova
20. lis 2015

@krystalka Nechtěla jsem se vás dotknout káždého je to věc co a jak dělá já jsem jen řekla svůj názor jak to vidím já.Stěma penězma možná máte pravdu ale jak chcete naučit dítě hospodařit s penězma dnešní době? Plno rodičů nedává kapesné.když jsem se ptala jak to dělají tak my většinou řekly něco v tom smyslu když budeš potřebovat tak přijd a dám což ani toto není dobré.Ale od malinka chodím sní na kaštany a žaludy tak je sbírá a dává dědovi protože je myslivec a občas sním jde do lesa ani ty peníze nějak nechtěla si je vzít dělala to sláskou ke zvířatům a mě to tak potěšilo a děda zíral .Každej rodič to zjistí ve chvíli kdy jednoho dne budem nemohoucí a budem potřebovat pomoc od dětí tak pak se ukáže jak jsme je vychovaly.Jestli zjejich strany nám pomužou a nebo se na nás vykašlou.

krystalka
20. lis 2015

@ivanetova - tak syn nějaké peníze získal třeba jako dárek od babiček apod....a právě proto, aby se naučil hospodařit s penězi, mu ty penízky dáváme za nějakou větší práci, protože když mu dám kapesné jen tak za nic, tak je to pro mne stejné, jako kdybych mu řekla "až budeš potřebovat, tak si přijď...", my taky nedostáváme peníze bez vlastního přičinění....jinak to, co opravdu potřebuje - jídlo, oblečení, věci do školy apod., mu koupíme, samozřejmě i nějakou tu dobrotu, když kupujeme nám, tak jemu taky....ale pokud chce nějakou zbytečnou blbůstku, tak si jí koupí sám....jinak syn je naštěstí docela skromný, nikdy jsem nezažila scény v obchodech, že chce něco koupit, prostě jsme mu řekli, že teď to zrovna nepotřebujeme, máme ještě doma, koupíme třeba příště....vzal to vždycky v pohodě....později už mu to tak nějak přišlo normální, když se mu v obchodě něco líbilo, tak mi to přinesl ukázat se slovy, že "tohle si někdy třeba někdy příště koupíme, jo?"

barusak1
20. lis 2015

Můžu vědět od kolika let dáváte kapesné?
A syn ( bude mit 4 ) by chtěl na vánoce tričko s traktorem a tričko cars obě červené, knížku a foťák .... zlaté to Dítě 😀
Jinak hraček má asi tak akorát. Sem tam se něco zničí, stát se může ( i ja sem tam něco rozbíjí ) domluvíme se že to vyhodime, ale náhradu nechce. Teda pokud nejde o oblíbeny traktor.
Stači mi kamarádka, ktera me vyléčila z moc dárků. Její dcera si namaluje co chce a oni ji každou blbost koupi, takže na vánoce utratí tak 12 tisíc ( je to každého věc jen piši jaky mam z toho pocit ) ve finále mají pokoj plný věci a ona chce další a další věci a těch co má si zase tak nevšímá

krystalka
20. lis 2015

@barusak1 - já jsem myslela, že nějaké minimální kapesné dáme od 1.třídy, ale syn vůbec nejevil zájem, takže to děláme zatím tak, jak jsem popsala výše.....teď je ve druhé.....a i přesto, že kapesné nedostává, tak s penězi myslím hospodařit umí....zrovna si z toho mála, co občas dostane od prarodičů nebo za tu větší práci doma, ušetřil 240,- na autobus, co se mu v hračkářství líbil....má naprosto ponětí na co má a na co ne, co je drahé a levné apod. 🙂

frndafrrr
20. lis 2015

Mladej bude mít sice 5, ale ...váží ...bohužel né toho, čeho by měl, vše drahé rozbité, nebo leží v koutě, zato 2 vršky od piva co zbufl v létě někde na grilovačce, ty si v kabičce před mými pokusy je vyhodit úspěšně brání už půl roku 😀 ....

kokoska321
20. lis 2015

Ahoj holky, nepročetla jsem vše, ale taky bych k tomu ráda něco dodala.
Dnešní doba se točí kolem dětí. To si myslím, že je špatně. Dříve byly děti součástí běžného života dospělých, dnes jsou životem dospělých. Dříve nebylo tolik času na to vymýšlet dětem neustále nějaké aktivity - děti se musela zabavit samy. Udělat si svůj program. Na druhou stranu večer byl na děti čas a tento čas se trávil hraním, povídáním.
Dnes si rodiče z různých důvodů myslí, že čím více bude dítě mít koníčků, tím snad z něj bude lepší člověk. Popř. na dětech realizují své nesplněné sny. Jak vidíte samy, hračky, koníčky nezaručí dětem štěstí. Je to konzum, který má pouze materiální hodnotu a děti to všechno začne časem nudit a budou chtít víc. My jsme jako malí toužili po tolika věcech! A jéjé, když si vzpomenu, po čem všem jsem toužila! 😀 Od stavebnic, přes plastové zvířátka na dvorek pod psacím stolem, až po barbiny, co byly neustále ve všech reklamách. Dostala jsem málo z toho. Do svých deseti let jsem dostala dvě barbiny - takové ty náhražky - a jedné z nich se musela noha přilepit sekundovým lepidlem, protože pořád vypadávala 🙂 a kolik let mi potom ještě posloužila!
Uměla jsem ale nazpaměť celou knížku básniček - člověka zajímalo neznámé - to, jak může máma ty písmenka přečíst - to je super!
Nechme děti organizovat si svůj čas, umět se samy zabavit. To je pro život praktické. Proč jdou dnes mladí lidé do práce a čekají, že jim bude zaměstnavatel líbat ruce? protože to tak bylo celý jejich život.. Vychováváme si tak děti, kteří potom budou zklamáni realitou a nepřipraveni pro život.

Strana
z2