Vlastní otec mě okradl o peníze

8. srp 2021

Zdravím vsechny,
omlouvam se za anonym, ale jinak to nejde. Trápí me jedna vec a chtela bych se zeptat, jestli jste některá nezažila neco podobného? Muj otec si potřeboval pred rokem půjčit asi 150 tisíc na nejake jeho podnikání-snad nejake investice, nevim. Mělo to byt od jeho strýce, ale ten to odmítl s tim, ze jemu nepujci. A asi dobre věděl proc. Tak me otec požádal at jdu za nim ja. S manželem jsme v celku v pohode financne, a tak strýc řekl ze se mnou problem nema. Byla jsem opravdu velmi naivní a blahova. Sepsali jsme tedy ja a strýc mezi sebou smlouvu, ale vsichni vi ze penize šly otci. Otci jsem věřila, a doufala jsem, ze mu tim pomůžu. I mamka na me vyvíjela jistý nátlak jak jsou na tom spatne a ze je to obrovská šance. Jeho podnikání nevyšlo a o penize prisel. Byla jsem za nim, ze potrebuji ty penize, ze mam uz jen krátký cas na vracení. Řekl mi ze nema, tak jsem mu rekla at si jde do banky pro úvěr. Je normalne pracující, nema nikde jinde půjčky ani dluhy, takze by se získáním úvěru problem nebyl. Toho strýce si vybral víceméně kvuli tomu, ze to je bez úroku. Odpověděl mi, jestli jsem se nezblaznila? Ze on do banky nepujde. Celou částku jsme nyní uhradili s manželem z našich úspor na hypotéku. Otec o tom zatim neví. Co mam delat? Zažila jste některá neco podobného? Nemuzu uvěřit, ze jsem naletela vlastní rodině. Je mi z toho fakt spatne.

palja
8. srp 2021

A máš nějakou smlouvu mezi tebou a otcem? Já jsem naštěstí přišla jen o 3 tisíce, které mi rodiče odmítli vrátit. Bohužel někteří rodiče takoví jsou.

autor
8. srp 2021

@palja ne nemam, jak rikam jsem naivka, naletela jsem. To by me bohuzel ani nenapadlo, ze by to mohlo skončit takto. Co bych dala za tri tisice.

zelenaesmolda
8. srp 2021

Bez smlouvy neudelas nic.

autor
8. srp 2021

@zelenaesmolda to je mi jasne. Jen se z takového podrazu nemuzu vzpamatovat. Do toho jeste i vi ze jsem nedávno otěhotněla. Ale klid mi teda nedává. No co uz. Clovek se musi zbrchat a jit asi dále. Poučila jsem se. Uz nikdy nikomu nepomůžu.

zelenaesmolda
8. srp 2021

Klidne nekomu pomoz ale radne si to osetri po pravni strance

autor
8. srp 2021

@zelenaesmolda kdepak. Ani ty soudy a nervy by mi za to nestaly

bara88
8. srp 2021

Co nás dělat?bez smlouvy asi nic .bohužel a píšeš že ani soudy by ti ta to nestaly nao nějak nechápu jakou řadu čekáš

autor
8. srp 2021

@bara88 na jakou radu? Tak asi na žádnou kdyz smlouvu nemam 😅 kdybych ji mela tak se soudit budu, ale kdybych vedela, ze to takhle dopadne tak bych se na otce predem vykaslala, protoze bylo to zato nestalo. Chtela jsem vedet zda někdo řešil neco podobného a zda de to podařilo urovnat nejak mimosoudně, popr. jak se dotyčná osoba zachovala aby ty penize vybojovala zpet. Tak asi takhle

cherie24
8. srp 2021

Moje rodiče, když jsme byla malá přišli o 100 tisíc, což bylo tenkrát dost peněz. Táta si vzal půjčku na sebe pro svou sestru, která to potřebovala na podnikání. Měli mezi sebou smlouvu o tom, že peníze všechny šly jí a ona jim to bude splácet. Viděli možná tak 2 splátky, nedávno proběhl soud kvůli majetku a soud jim řekl, že nebude brát ohled na něco, co se stalo před více než 15ti lety. Právník bojoval aspoň za to, aby to strhli z podílu, který měli na barák po rodičích. Ale peníze navždy v nenávratnu. Teta pak i zadlužila dědu, ten se z toho zdravotně sesypal a už nevyhrabal, v podstatě ho utrápila a teď už o ní nic nevíme. Nikdo se k ní nechceme hlásit. Někdy ani rodinným příslušníkům není nic blbé ... 😤 Snad to u vás bude mít lepší konec. Člověk si řekne, že je to rodina, tak pomůže, půjčí a kolikrát je to pak konec vztahů.

ilonne
8. srp 2021

S co mamka? Te jsi to říkala?

autor
8. srp 2021

@ilonne no to otec nema odvahu ji to rict, protoze by asi byl poradny cirkus. Ja to chtela resit jen mezi nama, ale asi to tak udelam. Nejdrive pošlu za nim manžela a pak pujdeme za mamkou. Rozmazávat jsem to nechtěla, mamka o půjčce vi, ale nema ani tušení ze tata o penize prisel.

autor
8. srp 2021

@cherie24 je to des a nesprsvedlive

ilonne
8. srp 2021

pokud se s otcem nedohodnes, šla bych za mamkou.

crutela
8. srp 2021

To je mi moc líto. Nejsou to malé peníze, přístup tvého otce je strašnej. Podle mě ti ty peníze prostě už nevrátí :(
Zkusila bych se s nim domluvit na splátkách, pokud bude pro je to na dobrý ceste a kdyz ne je ti jasny.

meronym
8. srp 2021

Jednani tveho otce je odporne. Nedokazu si predstavit, ze by se takto zachovali moji rodice. Rozhodne bych to rekla matce a hlavne bych trvala na splaceni. Pravne je to nevymozitelne, to ale neznamena, ze na tom nemas trvat. Neskutecne!

elvira
8. srp 2021

Je to odporné... proto půjčuju jen tolik, kolik jsem ochotná ztratit, rodině obzvlášť...
Sestra se švagrem šli kdysi ručit bratrovi - sice "jen" 50 tisíc, ten se dušoval, jak nebude problém, peníze měl na reko bytu, měl práci, přítelkyni... a rup ho! Behem 2 měsíců vztah zkrachoval a bratr se vypařil. Banka chtěla peníze - švagr se poptával, co se dá dělat a poradili mu, aby peníze dal ze svého a pak se soudil. No a suď se s někým, kdo několik let zdrhá, oficiálně práci nemá, věčně napakovaný u nějaké baby, která ho živí...
Přišli o celých padesát tisíc. Bohužel...

palja
8. srp 2021

Bohužel, je to opravdu velká chyba, proto já bych nikdy nikomu z rodiny nepůjčila, nikomu nerucila atd. Všichni se "vybarví" když to nejmíň čekáš a hlavně ti, od kterých bys to vůbec nečekala.
Já jsem rodičům půjčila na opravu střechy 5 tisíc, peníze chcou všichni hned a bezúročně. No ale tahala jsem to z nich 3 roky a ještě se tvářili, že to chci vrátit. Vrátili jen 2 tisíce, ty 3 už mi nikdy nevrátili.
Další věc, moje sestra se rozešla s přítelem a neměla kde bydlet. My jsme si zrovna koupili byt, v té době jsem otěhotněla, byla jse m na rizikovém. S manželem jsme ji vzali k sobě, prý na 2 měsíce než si něco najde. Chtěli jsme jen po ní 1tisic za energie, vše měla, vodu, elektřinu, wifi. Měla vlastní pokoj. Každý měsíc jsem z ní tu tisícovku musela páčit, bylo mi to dost nepříjemné. Byla jsem těhotná a chtěla jsem hlavně klid. Práci měla, takže peněz měla dost. Pak už si ani jídlo nechtěla kupovat, nakonec tady byla skoro rok, tak jsem jí musela vyhodit. Nevím co si myslela, že tady bude napořád a zadarmo. Pak se nastehovala k mojí sestře, tam byla taky téměř rok, sestra jí musela vyhodit a energie ani jídlo platit nechtěla. Za tu dobu si ale nasetrila hodně peněz. My jí říkáme vyžírka.
Takže o nejbližší rodině mám své mínění. Bohužel.
Teď mám svoji rodinu a doufám, že já ke svým dětem nikdy taková nebudu.

marcicek84
8. srp 2021

No,bez papiru opravdu nepujcovat a zasadne nepujcovat v rodine,to je tak na rozhadani...
Penize mozna uvidis,kdyz pujdes za mamkou ohlasis tehotenstvi a ze potrebujes vratit na vybavicku,kocarek a tak a ze u tatky jste nepochodili,pritom splatnost pujcky je uz tady a ty na rodicaku za chvilku,ze je treba to vyresit,to by jim mohlo byt blbe,protoze si budou uvedomovat,ze vam ty penize budou chybet.Oni by i mohli mit strach,ze se rozhadate a neuvidi vnouce,ale lidi jsou ruzni,s nekterymi nehne nic a nikdo...A jako jedine co muzes je se prestat stykat,dokud ty penize neprinesou,kdyby bylo vnouce budou to nest tezce,takze jedine pres psychicky natlak,jinak si myslim,ze z nich ty penize nevymuzes.Kazdopadne mas ponauceni pro priste,nikdy nic nikomu nepujcovat.Ja mam taky na konte jednoho dluznika,ktery mi stale dluzi 2,5 tis.Kc a k vraceni se nema,pritom penize na to uz ma,rekonstruuje si byt a vubec mu to neni blbe,tak si myslim,ze uz ty penize neuvidim.

kitycat
8. srp 2021

Nechapem, komu mate vratit tych 150tis?neboli to vase uspiry? Vy ste si na to pozicali z banky?

malanoha
8. srp 2021

Je to hnusné a od vlastní rodiny obzvlast a tohle se nedělá.. Ale jestli spolu nemate radnou smlouvu, nemuzes nic.. Za blbost se vzdycky plati, nekdy dost tezce.

petrasipkova1
8. srp 2021

@kitycat půjčili si od toho strýce

bara88
8. srp 2021

Počkej to jako že ty sis půjčila od strejdy a peníze půjčila taťkovi?no promin ale tohle byla i od tebe fakt blbost tak pokud už někomu půjčím tak ze svého a ne že si jdu půjčit od někoho a peníze pošlu dál

gracinka7
8. srp 2021

Kdybys půjčila tátovi vaše peníze, řeknu si, že jsi chtěla pomoci, ale půjčit si od někoho, kdo dotyčného zná a proto mu půjčit nechce a pak peníze bez papíru poslat dál, bylo dost nešťastné řešení.
Udělala jsi chybu, tak si to teď bohužel vyžereš. Podle mě už z táty peníze nedostaneš. Ale každopádně to zkus.

babe_lka
8. srp 2021

No, tohle moc řešení nemá... Manžel takto pomohl matce,stalo nás to skoro půl milionu. Po 5 letech, běhání po pravnikach se nam to s velkou davkou štěstí povedlo dostat zpět.

cherie24
8. srp 2021

Njn ale naše rodina není jediná, která se rozhádala kvůli penězům. Jak jde o majetek a peníze, tak některým lidem úplně přeskočí, rodina nerodina, jdou i přes mrtvoly a to se pak dějou hrozné věci. Ale jestli se za to i otec stydí před mamkou, tak je pořád šance, že peníze zpět dostanete ne? Nebo na ty splátky by nekývl, když se teda nechce zadlužit u banky?

nikjean
9. srp 2021

Ne nadarmo se říká, že s rodinou jsou nejhorší kšefty a bohužel je tomu tak. Mám tyto zkušenosti také, sice ne ze svojí rodiny (díky bohu za to), ale z rodiny mého manžela. Tam je to opravdu extrém, tchýně se taky neštítí ničeho.

autor
9. srp 2021

@bara88 otec pro nebyl "někdo" ale člověk kterému jsem duverovala

autor
9. srp 2021

@gracinka7 naše peníze jsem půjčit nechtěla, protože vše odkládáme na mimořádné splátky hypotéky. Kdyby šlo o někoho jiného tak to nedělám, od otce bych tohle nečekala. Stejně tak věřím, že většina holek tady by nespisovala něco s vlastním otcem. My neměli nikdy špatný vztah. Ale mám pocit tady u některých, že po bitvě je každý generál.

ilonne
9. srp 2021

Buď v klidu, jasně, že by nikdo nic nesepisoval. Já bych to vážně zkusila přes maminku.

autor
9. srp 2021

@bara88 požádal mě o to. Ale po bitvě je každý generál, co? 🙂