icon

Výživné na 12letého syna

drahuska1977
8. čer 2018

Prosím o radu ohledně výživného na 12 leteho syna. Mám syna z prvního vztahu. Mam ho ve své péči nejdříve mi soudem bylo určeno 1500kc to platil bývalý do jeho 9 let. Pak jsme se dohodli na 2000kc mimosoudní. Syn je už na druhém stupni ZŠ a byla jsem na socialce a paní mi rekla ze na jeho věk by měl bývalý platit 3000 nejmíň. Jenže problém je že chlapovi v práci zaměstnavatel napíše min. mzdu. Protože dela dispečera dopravy tak dostávají peníze bokem. Co mám s tím dělat. Syn nosí brýle a na ně on nepřispěl jiné dítě nema co si myslíte o výživné a nebo jak jste na tom. Mám ještě malou s jiným s kterým žijí a ten mymu synovi platí pojištění protože nás pojistil hromadné. Bývalý malými neplatí krom fotbalu nic ani oblečení.

Strana
z3
mlynkova85
8. čer 2018

Svagrova byla u soudu vloni má také syna 12let. Chtěla zadat o zvýšení její bývalý bere také minimální mzdu. Dohoda mezi nimi byla 3500 ale soud rozhodl že bude platit pouze 3000. Přesně jak už někdo psal soud se podívá kolik se bere v jeho lokalitě a né přímo on pokud má příjem nízký. Soudkyně mu narovinu rekla že může jít pracovat jinam za lepší mzdu. Ale s tou pomocí úřadu nevím u nás jí na sociálce řekli že si má ona najít druhé zaměstnání když nevychází.

blahova_andrea
8. čer 2018

@maximaty no ale ty furt bereš, že jde o jedno dítě. a když je jich víc, tak na každé prostě 20%? takže tomu chlapovi vlastně ani nemusí zbýt na vlastní přežití? nebo se to potom nějak krátí? přiznám se, že jsem to nestudovala. ani nevím kolik přesně chlap dětem posílá a kdy a na co. jsou to jeho děti a neřeším to dokud sami máme co jíst. to, že nejezdíme na dovolené, děti nemají tablety, spoření a pojistky se ani řešit nedá.

blahova_andrea
8. čer 2018

@drahuska1977 tak to nechápu. tak on jde syn v jeho stopách, baví ho to a on ho bere takto jako rukojmí ☹ to je fakt smutný.

verusky
8. čer 2018

@drahuska1977 ja prave skoncila v boji o vysi alimentu 🙂 dcera 11 let, druha 10 let. ex je lenoch, zaridil si invalidni duchod (6700) a je zamestnany ve firme sveho otce (jinak nesezene nez smenny provoz a to uz on neda, tolik se drit), kde dela male prd, takze si vali sunky... (a ze jich ma 🙂) na socialce mi pani vypocitala, ze z jeho zakladni mzdy (15400 kc) je na dite 12 let 2500 kc vyzivne, pokud ma jedno dite. my mame dve, tak jsem nakonec pristoupila na dohodu 2100 na jednu a 2200 na druhou. doted platil 1500 na kazdou, coz je vazne almuzna. co nadelame... nejvetsi for je v tom, ze si ti tatove mysli, kolik ze plati moc...

etinka
8. čer 2018

Holky,každý chlap si má být vědom toho,co dítě obnáší a že ho prostě bude muset živit,když je jeho.Pokud si jiných naseká pět a pak má ještě s další ženou další dvě,nemůže se divit,že má velké alimenty.
Ze svého okolí znám případ,dvě děti ve věku 13let,alimenty určené před 5lety soudně na 1700 na jedno,což je hodně smutné.....Bývalý nezná svátky,narozeniny,školu,rovnátka,nic....vše táhne jejich matka z platu sama.A taky není s tím "člověkem" k domluvení,prostě platí jen to,co musí,aby po něm nikdo nešel a ještě si myslí,kdoví,co to není....
Takže bych se nedala a pokud není domluva,klidně soudně.Děti na to mají právo,aby je otec taky živil......

maximaty
8. čer 2018

@blahova_andrea ano, já mám jedno dítě (druhé na cestě) a zadavatelka psala o alimentech na syna, a k tomu se vyjadřuji. Samozřejmě u více dětí nestoupá výše přímou úměrou, ale samozřejmě se částka zvedá... dokonce se částka snižuje pokud se on znovu ožení a má dítě s jinou... jistě že to všechno hraje roli. Ale zde zmiňovaná částka 2000 je prostě směšná za jakýchkoliv okolností. To je almužna a ne příspěvek na dítě od jeho otce.

maximaty
8. čer 2018

@blahova_andrea a kdybych byla nahlášená na pracaku a žila z podpory státu, těžko bych mohla dopřát sobě a synovi to co mohu takto. Ať už by otec platil tolik a tolik. Rodiče jsou dva a oba mají povinnost se starat. Ne jen matka. Já byla s malým dlouho sama a měla jsem dvě práce. Právě proto aby jsme mohli jet na tu dovolenou a malý mohl mít vše co bych mu chtěla dopřát. Já to mám holt nastavené takto.

blahova_andrea
8. čer 2018

@maximaty jo, šlo mi o tu úměru, jestli je to teda krát počet dětí nebo se to zvedá samozřejmě, že dvě děti stojí víc než jedno, ale ne přímou úměrou. to, že se částka sníží při další rodině prý taky není vždy pravda. teď to tu zrovna někdo řešil. že si žádali o snížení, protože mají sami dítě a tudíž víc vyživovacích povinností + manželka a dítě a prý to neprošlo a naopak jim to zvedli :-/ což teda zas taky nechápu.

sunflowerr
Autor odpověď smazal
mku
8. čer 2018

Ja dostavam na dvanactiletou dceru 3tisice... byvaly bere vetsinu penez nacerno a soud to vubec nezajimalo... ze jsem ja na MD je taky nezajimalo, pry ji ma za me zivit muj soucasny manzel... je to sileny, ale asi je to proste dnesni soudnictvi... jediny co me utesuje je, ze my s manzelem to nejak zvladneme a dcera si uz zacina uvedomovat hodnotu penez i to, ze jeji tata si zije dobre a pritom na ni setri (to rikama sama, ja to moc nekomentuju). Takze jednou na to byvaly urcite dojede..

labijoux
8. čer 2018

Hodně záleží na soudci, u nás v okoli se stalo ze i když byl chlap na up tak mu zvedli alimenty o 600kč .

blahova_andrea
8. čer 2018

@mku to jako když si tě chlap vzal, tak je povinen živit i tvé děti, které nejsou jeho? jako většina otčímů to jistě dělá, ale to je podle soudu fakt povinnost? přece pokud ji neadoptoval, tak je otcem pořád ex a tudíž i pomáhat s živením má on. od nových tatínků je to spíš do plusu. jsem si teda do teď myslela. otčím mých nevlastních jim teda dopřává hodně, my s nimi nemáme šanci držet krok

elwe
8. čer 2018

@blahova_andrea spíš má živit matku na mateřské (peníze jsou v SJM, tudíž půl napůl), a ta z toho pak živí svoje děti.

drahuska1977
autor
8. čer 2018

@blahova_andrea no právě a ještě že mu koupil kolo vzdyt to ma už 3roky a jezdí spolu no prostě nemám slov

mku
8. čer 2018

@blahova_andrea jj to mi rekl soudce... jako muj soucasny manzel dceru miluje a chova se k ni jako by byla jeho vlastni, ale prekvapilo me, ze v podstate ma vetsi vyzivovaci povinnost nez biologicky otec... pritom kdybysme prepocitali prijem na pocet osob tak muj ex je na tom urcite lip

popelka1984
8. čer 2018

Ještě před půl rokem mi platil bývalý na čtyřletého syna 2500 s tím že když to bylo nutné tak něco přidal. Teď dělá v Německu za dvojnásobný plat a dává mi 5000. Ovšem tím zájem téměř končí. Vídá ho v průměru ob týden, ale spíš se o něj starají tchánovci protože on předělává chalupu a to je zřejmě důležitější. Volá mu několikrát do měsíce a vozí mu hračky nebo ňamky. Ale můžu být ráda aspoň za to.

volfikovi
11. čer 2018

také jsem se setkala s tím ,že mi soudce řekl , ze kdyz jsem znovu vdaná má dceru živit manžel . Tak.samozrejme ze ji živí ,ale tohle.mysleni nechápu . Já bývalého nedřu z kůže jen mě mrzí že když potřebuju pridat na školu v přírodě tak prostě nemá a to vydělává mnohem více než já a manžel nakonec přispěje třeba otec druhé dcery jen aby na to prostě bylo.

verusky
12. čer 2018

holky, prosim o radu. tatinek mych starsich (11,10 let) jim rekl, jak jsem si soudne (dohodou) vynutila zvyseni alimentu, jiz jsem psala vyse, devcata maji nove v prumeru 2 200 a 2100 kc. a ty me prepubertalni dcery si mysli, jak je to moc a co za to platim a kupuju a ze bych jim mela davat stejnou sumu a bla, bla, popravde nevim, co jim mam rict? jen, ze byt nas stoji osoba- 1000kc, obedy stoji ve skole 500kc a kde jsou snidane, svaciny, vecere, obleceni, boty, krouzky... ale nejak to vubec neberou... nejaky napad, jak jim zavrit pusu?

radecka1
12. čer 2018

@verusky Ukázala bych jim celkový rozpočet rodiny (rozpočítané na osobu mi to přijde víc abstraktní). Beru tolik, od tatínka dostávám tolik, musíme zaplatit: nájem, jídlo, kroužky, kapesné a zbývá tolik. XY šetříme na dovolenou. Už bohužel nic dalšího nezbývá. Nevím, mám mladší děti, ale čekala bych, že něco takového by měli v tolika letech pochopit. Základní finanční gramotnost.

blahova_andrea
13. čer 2018

@verusky já bych jim to krásně sepsala. pěkně každé zvlášť jejich položky jednu po druhé pěkně pod sebe a na konci součet. nájem, cca energie, jídlo, drogerie, oblečení, kroužky, školní pomůcky, a s částkou xy bych tam i doplnila výlety, narozeniny, vánoce (na ježíška už asi nevěří, že? 😅). pokud otec dává x, takže tvoje stejná půlka je y a kde je teda to z, které chybí? a oni ještě něco chtějí na ruku? v tomto věku už jsou holky dost velké na to, aby si toto dokázaly spočítat a uvědomit, když to uvidí sepsané. jinak je pro ně ta částka dost imaginární a vůbec vlastně v tomto věku netuší, kolik co stojí, jakou to má hodnotu. je možná na časem je s tím seznámit.
rodič, u kterého je dítě v péči prostě asi vždy platí víc než ten, co jen něco posílá a přispívá. a to si uvědomuji i já z pozice toho, že nám také z rozpočtu odchází peníze tímto směrem.
jinak je teda krásné, že vás bydlení vychází jen 1000,- na osobu 🙂

andelka
13. čer 2018

@verusky ukázat to všechno kompletně reálně. Že všechno něco stojí a alimenty cca 2000 se v tom rozpustí jako nic.

verusky
14. čer 2018

@blahova_andrea
@andelka
@radecka1
dekuji. asi je opravdu lepsi nerozpocitavat na osobu a rovnou rikat cele castky. delam i ucetnictvi, tak bych mozna mohla ty uctenky sepsat s nimi a uvidi celkovou sumu na mesic. a ze me bydleni stoji malo... jen energie, nebot je byt rodicu a najem po me nechteji a ani brasi, i kdyz maji ve svete mnohem drazsi bydleni. jinak zijeme skromne, proto jsem se mozna i ptala, ze me samotnou z hlavy nenapada, kde se co utrati 🙂 ale je fakt, ze ty uctenky na ne mozna budou platit 🙂

blahova_andrea
14. čer 2018

@verusky pokud si sama děláš účetnictví a máš přehled, tak to fakt jeden měsíc sepiš s nimi. pěkně ať ti ty částky a za co to bylo diktují. když jim to nedojde hned u toho, tak až skončíte a uvidí to komplet, tak by jim to dojít mělo.
za mě ale asi lepší ty počty na osobu. pro rodinu mě osobně to přijde pro mě víc abstraktní než pro ně jako osobu. myslím, že říct, máme příjmy 30, výdaje 28 a tatínek mi na vás posílá jen 4000,- je pro ně nic neříkající, protože přeci jen máš i další děti, tak ty počty jsou složitější a o to abstraktnější.

petrastudent
14. čer 2018

Tak mi neda neteagovat, 2000 je asi pro vetsinu castka smesna, pro me asi ne. Mam jedno dítě a byvaly plati (když uz zaplati) 1200 kc. Ma vymerou základní plat, samozřejmě vim, ze ma vic a o mnoho. Kluk nic nedostane, jen buliky do hlavy. Nemyslim si ze soud vam uzna vic a myslim si, ze se take bete v potaz i vase rodinna situace. Nejak mi prijde, ze se nemate špatně a ani Vam asi peníze nechybi, když synovi můžete dat vse co pisete. Ale mozna se mylim. Sama mam dve zaměstnání, abychom meli nejaky standard ziti.

editah222
14. čer 2018

@petrastudent částka 2tis.korun je směšná. A smutné je, že stát nemá páku na neplatiče alimentů a taky na ty co platí málo. Proč musíte mít 2 zaměstnání a otec dítěte nemusí nic?
Soud by měl vzít v potaz mzdu obvyklou v reginu a ne to co má chlap na výplatní pásce. Spousta z nich v tom umí chodit.
Při dnešních cenách za bydlení, jídlo, pomůcky do školy, kroužků, táborů....bych za minimální částku na dítě považovala asi 4tis.korun. A je úplně jedno jak je na tom finančně matka a nebo její nový partner.
Nechápu proč se mají ženy dostávat na hranici chudoby jen z důvodu, že otec dítěte kašle na svoje závazky.

blahova_andrea
14. čer 2018

@petrastudent to jako fakt? na 11letého jen 1200,- to přítel dával víc i na miminko.
@editah222 no já myslím, že se s petrou shodnete v tom, že se má muž podílet. ona jistě nepsala to, že 2000 je moc, ale spíš ve smyslu: co ona by to za dala, kdybych aspoň ty 2000 dostávala 😉 s vymáháním výživného to někdy fakt není sranda. jako pokud teda vyměřeno je a chlap neplatí, tak to jde exekučně jako přednostní pohledávka, ale to musí udělat žena ten první krok. pokud soud vyměří málo, tak s tím asi moc dělat nejde ☹

editah222
14. čer 2018

@blahova_andrea já to chápu. Dostávat na dítě 1200kč je opravdu výsměch. Nechala bych toho soudce, aby žil měsíc s jejím příjmem. Možná by pak rozhodl jinak :(

radecka1
14. čer 2018

@blahova_andrea
Byla bych právě spíš pro rozpočet za celou rodinu, protože tím jim dáváte i signál do budoucna, že když s někým žijete, tak máte peníze společně a že si každý nehrabe na svém písečku. A taky ať mají představu co všechno stojí a ne jenom "jejich část". Ale to ať uváží @verusky.

blahova_andrea
14. čer 2018

@radecka1 no jako řešit to s patnáctiletou, tak ano. ale v deseti mi to přijde prostě ještě moc informací. no čeká nás to finanční vzdělávání stejně všechny. jsem zvědavá kdy a jakou formou to bude pak u nás

petrastudent
15. čer 2018

@blahova_andrea ano na 11ti leteho. Driv neplatil nic a jeste delal problémy. Vymereno samozřejmě má

Strana
z3