Vztah s Albáncem

kristypetrusevska
1. kvě 2017

Ahoj, na začátek bych chtěla říct něco o sobě.... Je mi 23 let, mám dvouletou dcerku, a žijeme u mých rodičů, protože s otcem mé dcery to nedopadlo dobře. Jsme sami rok a já byla dost skeptická ohledně vztahů a šancí na lásku..
Ze dne na den se v mém životě ale objevil muž(albánec) se kterým okamžitě přeskočila jiskra... Žije v Makedonii, a v kontaktu jsme zhruba 3 měsíce. Přiletěl za mnou do Čech a strávily jsme společně 14 dní, i s malou. Bylo to perfektní a já se cítila šťastná, zamilovaná a plná radosti... Dokonce i malá si rychle zvykla a oblíbila si ho. Rozumíme si a je nám spolu strašně hezky. Jak už je ale zvykem, nikdo v ČR není z Albánců zrovna nadšený, což je i pochopitelné... Každopádně, moje rodina je naprosto proti a řekli, že když v tom budu pokračovat, zanevřou na mě, podotýkám, vůbec ho neznají.... Nevím co dál, nevím jak se rozhodnout... Chtěla jsem se zeptat, zda tu některá z Vás nemá zkušenosti s takovým vztahem a jak to dopadlo.... Předem děkuji

puresin
1. kvě 2017

@kristypetrusevska Pripada mi, ze je Ti spis 16 nez 23, ze se do toho "vztahu" tak hrnes. Znate se tri mesice, on zije pres pul sveta jinde a jednou za Tebou/ na dovolenou prijel.. A dal?
Dej si pozor na ruzove bryle - nemas totiz uz zodpovednost jen za sebe, a spatne uz sis jednou vybrala.
Jiskra preskoci v zivote jeste tisickrat, to neni zadny osudovy zazrak, prestala bych se chovat jako pubertacka a zacala myslet jako dospela a mama.
Ale predpokladam, ze to neni ten mezinarodni happyend, co jsi chtela slyset. 🙂

mammoth007
1. kvě 2017

Ja teda nevim, jak jste se presne pozanali, ale ....ja byla sama s dvema malymi detmi, kdyz jsem online pri uceni se anglictiny narazila na nekoho, s kym jsem si rozumnela. Byl to Egyptan. Dlouho jsme se vidali jen na skype, protoze nebylo technicky mozne se videt na zivo. Kdyz se po roce vyskytla prilezitost, koupil mi letenku a ja s nim stravila uzasne tri tydny. A bla bla bla....ted zrovna uspava nasi dceru a za par tydnu se rozrosteme jeste o syna. Nerikam, ze cesta k tomu byla lehka a pravdou je, ze me za moje rozhodnuti okoli dost trestalo, dokonce jedna z mych nejblizsich kamaradek me prestala I zdravit na ulici, muj byvaly se mi pokusil vzit deti, ze nebudou vyrustat s opici.....ale ustali jsme to a ja jsem moc rada 🙂 Nikdy jsem takovy vztah nemela, ze zacatku vsichni rikali, az prejde ta zamilovanost....no zname se sest let, ctyri roky jsme manzele a ja ani na vterinu nezalitovala. Nerikam, ze vsechny takovy vztahy konci happy endem, ale rekla bych, ze je to jako s kazdym jinym vztahem, kdyz to clovek nezkusi, tak nevi.

soyevita
1. kvě 2017

@kristypetrusevska Rodičům se nediv,mají o Tebe strach,který může být opravněný.
Seznámili jste se přes internet?
A ve 23letech a s 2letou dcerkou a po roce jsi byla skeptická?Neblázni!Někdo čeká i několik let.....
Já bych do takového vztahu nešla,žila jsem několik let v cizině a Balkán je Balkán.Sice na vola narazíš i tady,ale tam se dětí tak snadno nevzdají (pokud by jsi s ním měla) a alimenty?O těch by jsi mohla jenom snít.
Vem rozum do hrsti!
Kamarádka měla Albánce,vše bylo krásné,než s ním odešla do Německa.Mlátil jí hadicí,přivazoval k topení a dál nebudu už raději pokračovat.

odula
1. kvě 2017

@puresin Makedonie půl světa?? 😀 pul Evropy možná. MOŽNÁ. 😎

koordinatorka_odboje
1. kvě 2017

Tvoje rodina ma o tebe proste strach. Z Albanie do Makedonie se asi prestehoval za praci, ze? Co dela?
Najdou se lide, kteri se na nej budou dvat skrz prsty, a najdou se kulturni odlisnosti, zalezi na vas, jak je budete resit.
Hele, zeptej se ho, prosim, kolik stoji v Albanii pozemky u more😃 Dekuji.😘

soyevita
1. kvě 2017

@mammoth007 No ale Ty jsi poznala manžela až později a nechci srovnávat,jestli jsi byla víc rozumově vyspělá než zakladatelka.Ale myslím si,že ano.

odula
1. kvě 2017

@kristypetrusevska holka je úplně jedno jestli je to Albanec, Němec, Švéd, Japonec, Eritrejec nebo Čech jak poleno . Pokud je to debil, debilem zůstane, pokud je to slušnej člověk, je celkem jedno jestli je z Žabovřesk nebo z Tirany. Rodině zkus vysvětlit, ze je nesmysl soudit na základě národnosti. Buď opatrná jako na začátku každyho vztahu. 😉

puresin
1. kvě 2017

@odula To byla nadsazka. I z Mostu do Olomouce je dost daleko, natoz do Makedonie..
Nad "jiskra preskoci jeste TISICKRAT" se nepozastavujes? To totiz taky nemam presne spocitany. 🙂

soyevita
1. kvě 2017

@koordinatorka_odboje Myslíš,že tam ještě nějaké jsou?

odula
1. kvě 2017

@soyevita moji mamku taky mlátil chlap. Byl to Slovák. Strašný ty Slováci fakt, hlavně nikdy žádnýho Slováka, mlatej ženský i děti hadicí.

soyevita
1. kvě 2017

@odula No tak ono vše co je od nás na východ je dost divoký

koordinatorka_odboje
1. kvě 2017

@soyevita myslis, ze uz jsou zastavene hotely?

rebe
1. kvě 2017

Máš báječnou rodinu, která tě podporuje, pomáhá ti, miluje tě a záleží jí na tobě a tvém štěstí. Jsi si jistá, že tvoje nová láska je taková, že by ses kvůli ní toho všeho vzdala? Neříkám, že se musíš vzdát své lásky. Ale co třeba hledat řešení, jak moci mít lásku i rodinu? Dej jim čas na seznámení a poznání se. Upřímně, taky bych nebyla šťastná,kdyby mé dítě chodilo s někým z Balkánu. Možná jsou to předsudky a on je úplně jiný, ale o tom bude muset tvou rodinu nejdříve přesvědčit.

koordinatorka_odboje
1. kvě 2017

@odula 😃

odula
1. kvě 2017

@puresin ne, nepozastavuju. Tam je nadsazka pochopitelná. U Makedonie "přes půlku světa" uz je to hyper hyper hyperbola. Kdybych to chtěla vzít v měřítku, tak jiskra by musela přeskočit tak 10ⁿ80x 😉

rebe
1. kvě 2017

@soyevita Souhlas, cokoli na východ je divočina. Když je člověk z Aše, Jihlavě se raději vyhnout obloukem. 😀

odula
1. kvě 2017

@soyevita no, tak jestli chlapa tak jedině Tondu, Zděndu, Pepu... Když bude mlátit, tak aspoň hezky česky 😝

mammoth007
1. kvě 2017

@soyevita kdyz ja nemam pocit, ze je to o rozumu, kdybych byla rozumna, tak jak se ode me jako od matky dvou deti cekalo a jak mi bylo doporucovano, nasla bych si nekoho tady a basta - prece nekdo v mem veku nemuze verit, ze nejakej arab si me vezme, nebude me tlouct a bude vernej. Prece se za nim nestehuje, po trech mesicich si ho nebere (I kdyz my se vzali pri druhe navsteve, coz asi taky neni "rozumny"). Slecna se pta na vztah a nechapu, proc by mel byt odsouzeny k zaniku, ci nefungovat jen pro to, ze to neni kluk z vedlejsi vsi. Muze to byt blb, ne ze ne, ale to musi zjistit, to neni dany mistem narozeni. Ty ruzovy bryle ma spousta holek I s mistnima a pak brecej...vim o tom taky svoje

odula
1. kvě 2017

@rebe
😂

kristyn.g
1. kvě 2017

tak první tři týdny vztahu je hezky s každým... oba se snaží, nedostatky nevidí nebo je přejdou, je to prostě jiné. Po internetu člověk se připojí když má náladu, když nemá tak ne, to v reálném životě nejde. To se teď musíš rozhodnout s ním být či nebýt? Tak ať se přestěhuje za vámi a za půl roku uvidíš.

absintka19
1. kvě 2017

@odula ja jsem taky slovena a tata ani nikdo z rodiny me nemlatil, a uz vubec ne hadici ;)

soyevita
1. kvě 2017

@koordinatorka_odboje No možná....nebo už je někdo skoupil a prodávají se za "astronomické" částky

popelka1984
1. kvě 2017

Ve 20 jsem prozila dva několikaměsíční vztahy s Turky co žijí v Rakousku. Jednoho jsem mela jen tak trochu ráda a druhého jsem milovala. Oba se ke mně chovali hezky. Jeden používal kondom druhy nechtěl (bože jak jsem byla pitomá, bůhví jaké ženské měl přede mnou). Jeden hral fotbal za znamé rakouské město. Jeden se dokázal naštvat pro hlouposti, treba ze jsem mu automaticky nedala pusu na přivítanou, to byl naštvaný celý večer. Otec jednoho mel sice zenu ale pravidelne jezdil sem za štětkama. Když se teď po třinácti letech ohlednu tak o jednom nevim nic a druhý ma zenu jejich narodnosti,děti a přesto se neustále styka s jinými ženami. Vztah s Češkou může vyjit ale podle mě spíš když tu nejakou dobu žije, pracuje nebo studuje a trochu sr vmísí do naseho stylu života. Né každý na rozdíly co se nejakou měrou stejně projeví reaguje agresivne ale jak jsou v tom deti tak to už tak pozitivne nevidím. Rychle se muze změnit laska v nenavist a takový Albanec, Turek,Arab a jiní s nenávistí v srdci si pro děti pujdou pres mrtvoly.

jujatko
1. kvě 2017

Osobne bych si spise zkusila promluvit s rodinou. Zkusit treba nejaky kompromis. Vzdyt nikdo nerika, ze si ho chcete brat. Jen je vam s nim dobre. Sama uvidite, jak se to bude vyvijet. Mam v okoli zname, ktere se zblaznily do jizanskych narodu - co si budeme nalhavat - neni se cemu divit 😉 - ta jejich mentalita je uplne jina. Ale bohuzel vyslo to jen jedne, ktera ma za mnazelou shodou nahod 🙂 Albance. Maji spolu dve deti - 10 a 6 let. Poznala ho, kdyz ji bylo 22. Nevim, co Vas kamarad/pritel? dela? Jak jste se poznali? Jaky ma vztah k ČR? Jste mladá, když to nevyjde - to poznáte rychle 🙂 - pokud si to tedy budete schopná přiznat, najdete si někoho jiného. Hlavně neblázněte jako mé kamarádky a nestěhujte se tam!!! Oni umí oblbnou pěkně 🙂 - ať už to myslí vážně nebo ne 🙂

jujatko
1. kvě 2017

@koordinatorka_odboje
Ja tedy v Albanii byla - projizdeli jsme ji od jihu na sever. A v tech lukrativnich oblastech uz je vsude hotel na hotelu - clovek si mysli, ze je ve Spanelsku! Ale krasna to země!

odula
1. kvě 2017

@absintka19 to není možný. Ja znám Slováka kterej mlátil, takže bacha na Slováky. Jsou to bestie s hadicema místo rukou... 😈 (chápeš muj point?)

netopejr
1. kvě 2017

@rebe Jj, ono si dost lidi plete předsudky s rozumem a zkušenostmi (myslím především historické nez osobni)

journals
1. kvě 2017

Souhlasím s tvými rodiči, kteří stojí nohama pevně na zemi. Troufám si tvrdit, že po 14 denní známosti tváří v tvář ho neznáš a to, že si píšete/voláte 3 měsíce nic neznamená.
Rozhodně bych si žádný vztah nezačínala a když už by sis nemohla pomoc, tak bych do toho netahala dítě a už vůbec neplánovala nějaké zásadní kroky. Předpokládám, že se k tobě za týden/dva bude chtít nastěhovat a jak tyhle příběhy dopadají, známe asi všechny. Byla bych velmi, velmi opatrná a dvojnásob, když máš malou dceru. A fakt to nemá co dělat s nějakými předsudky. Ono jde i o jiné tradice, jiný způsob života, jiné hodnoty... buď fakt opatrná a dej na svoje rodiče, myslí to s tebou dobře. Jinak souhlasím s ostatními - jsi mladá, počkej koho ti osud přinese, někdo se dřív, nebo později najde, neboj. A bude to mít nějakou rozumnou budoucnost. To, že jsi teď poblázněná a vážně uvažuješ nad takovým vztahem, je fakt nesmysl.

cizinkaa
1. kvě 2017

Ja mela vztah s Albancem bydlicim v Makedonii. Za sebe muzu rict rozhodne a durazne NE. 😊 kdyby te cokoliv zajimalo, klidne napis zpravu. 😉

buldrik
1. kvě 2017

nevim, co tvym rodicum vadi vic - jestli narodnost nebo to, ze to je vztah na dalku.
Jsem provdana za Rumuna, oj, vyslechla jsem si toho tolik od rodiny i kamaradu. Vsichni otocili pote, co ho osobne poznali (a specialne kdyz byli v Rumunsku svatbe). Predsudky jsou mrcha.
Pred tim jsem byla pres rok s Holandanem - vztah na dalku, vsechno vypadalo ok, pote jsme sestehovali a o dva mesice pozdeji jsem skoro utikala oknem.

Kdyz se kdokoli rozhodne pro vztah s cizincem musi byt pripraveny na to, ze je potreba hodne trpelivosti a porozumeni. Budes resit problemy, ktere s Cechem nikdy nenastanou (od blbosti jako ze nebude znat jediny cesky film/pisnicku, az po zavaznejsi veci jako kulturni rozdily, jiny pohled na vychovu deti az po treba vec jako cerpani penez a dovolene na navstevu te druhe rodiny ...).
Ja spis vidim problem v tom, ze to je vztah na dalku. Tim, ze mas dite, je to jeste komplikovanejsi. Krom toho, ze se nemuzete navzajem dostatecne poznat (tech par dni se pretvarovat dokaze kazdy, budes to delat ty i on), jsou nasnade dalsi otazky - co dal ? Chce se prestehovat do Cech nebo bude po tobe chtit odjet do Makedonie ? A kdy ?
Muzete spolu takhle "chodit" treba dva-tri roky, pak se sestehujete a zjistite, ze vam to spolecne vlastne vubec nefunguje a rozdily v kulture se naplno projevi.

Nemyslim, ze rodice maji pravo ti davat takove ultimatum ale naprosto chapu jejich obavy a ja bych take z takoveho vztahu nebyla nadsena.