Změna křestního jména u dítěte
Máte někdo zkušenost? Dceru jsme pojmenovali Josefína, byl to můj nápad. Problém je, že jí, a hlavně manžel říkají Pepina, což se mi nelíbí a tahá mě to za uši. Jinak jí moc říkat nejde... ☹ Další důvod je ten, že mi zemřela maminka a já bych chtěla zpětně dceru pojmenovat po ní. Jmenovala by se Marie Josefína, takže o tu Josefínu by tak úplně nepřišla. Ta Maruška mi k ní sedí prostě mnohem líp. Problém je, že manžel o tom ještě neví a rodina a všichni kolem by se na mě dívali jako na blázna. Řešil jste někdy něco podobného, že jste se se jménem dítěte prostě nesžili?
@adjanni - tak možná máš jiný způsob komunikace...a asi jsi to opět nepochopila, mi nevadí, jestiže máš jiný názor na to máš právo, ale jde o způsob jakým ho vyjádřiš, že všechny ostatní se snažíš shodit...a propo na karmy opravdu nevěřím, ale pokud někdo ano, nemám důvod se tu o tom vyjadřovat jako o méněceených názorech, které nejsou vědecky podloženy...nejsou a co, ať si každý věří čemu chce...
@marcicek84 to nikdo nebere, ale neobviňuj z toho mne, že potajmu šňupu v nějakých knihách. Píši jak píši, je to můj styl, ber nebo ne.
@adjanni a pořád dokola, jako zaseklá gramogonová deska...tak popojedem, ne???
@japona to si nemyslím..možná máte jiné zkušenosti, ale já mám v okolí min. 5 dospělých Marií (vč.mojí sestry a mamky) a nejčastější tvary jsou: Marie, Maruška, Majka, Mája. Jedné kamarádce říkám Mařenko, popř. Marunko a nepřijde mi to divné. Ale to nic nemění na tom, že bych jméno neměnila, jen bych ho možnáá přidala jako 2.
Chápu všechny názory zde, ale přesto, je to "jen" jméno, myslím, že mnohem důležitější je, jak se k malé chováme, jak se o ni staráme a věnujeme se jí. A že bych jí se změnou jména( kdyby na to došlo) změnila i osud, či karmu, nebo na ni něco naložila, tak na to opravdu nevěřím, myslím, že každý si je strůjcem svého osudu sám a jméno za to opravdu nemůže.
@kocicinka Na změnu osudu, karmy nebo, že by to holčičku v dospělosti poznamenalo, taky nevěřím. Samozřejmě, že nejdůležitější je, jak se o ni staráte. Jen mi přijde nesmyslné měnit něco, co jste ji s nejlepším vědomím a svědomím dala před rokem. Raději bych pracovala s tím, co je. Není přece důležitější, že se o ni manžel stara, než že ji rika pepino? Má na to stejne "právo" jako vy ji říkáte josefino, ne? A za pár let si stejne holčička řekne, jak bude chtít byt oslovovana..🙂
jak je dcerka stará?pokud má 2 měsíce, tak fajn, klidně jméno změňte, pokud má ale třeba rok, tak neblázněte, identifikace dítěte se jménem končí v 18 měsících, jméno je jeho sociální status, je pro něj důležité. pokud mu najednou začnete říkat maruško, můžete jí zadělat na problém. pak se nemůžete divit změnám v chování, zlobení, poruchám atd. neříkám, že je to nějaká katastrofa, ale brát dítěti jeho společenskou jistotu, to čím je, je podle mě hloupost.

O změně jména "na počest mrtvé maminky" ani nemluvím. Jak to souvisí s dcerou? Je pekne si na maminku vzpomenout, ale měnit jméno? Zapalte ji radši svíčku..