Co obléct miminku, když jdeme na pohřeb?

scheetje
29. črc 2014

Prosim poradte co obleci 3 mesicnimu miminku na smutecni obrad pradedecka. Barvy, obleceni, boticky?

pisisvori
29. črc 2014

myslím, že u tak malého ...já bych ho tam nebrala!!!.... je to úplně jedno.

devendra
29. črc 2014

u tříměsíčního miminka bych to moc neřešila. Max. bych volila nějaké tmavější barvy, modrá nebo zelená třebas.

zazana81
29. črc 2014

Já bych asi takhle malé miminko oblékla úplně normálně. Jako vynechala bych vyloženě nějaké výrazné barvy, ale víc bych to neřešila.

eficenka
29. črc 2014

malá byla oblečena normálně - byla teda zima a měla jen fialovou bundičku - tak sem ji na ruku navázala černou stužku 🙂

malydelfin
29. črc 2014

Ahoj, já jsem oblíkla svoje kluky úplně normálně - možná spíš vesele - protože oni byli jediní, kdo dokázali trochu uvolnit atmosféru.

wenduliks
29. črc 2014

Ja bych taky male dite na takovou udalost nebrala. Ale chapu,ze je to kazdeho vec...

bajana
29. črc 2014

Uplne normalne, mozno by som naopak miesto farieb volila bielu...ale samozrejme nikto to riesit nebude, ani to mimco z toho nebude mat ziadnu traumu...

briliantka
29. črc 2014

Oblékla bych miminko normálně 😉

25ka
29. črc 2014

tak ja by som ziadne mimino ani dieta netahala na pohreb, detia, najviac miminka citia ako sa clovek hlavne maminka s tatinkom citi a ked bude na pohrebe kde kazdy len vzlyka a breci tak ako sa asi bude cititi to miminko a este ktomu napr moze narusat obrad presne tak ako na svadbach, bud ist sama na pohreb alebo ostat s miminkom doma.MOJ NAZOR.

achjonetusim
29. črc 2014

Miminko smutek nedrzi, oblekla bych normalne (samozrejme ne dziny a tricko s napisem, neco umirnenyho).

hedusska
29. črc 2014

Já osobně bych mimčo na pohřeb nebrala..mě je 20, nevlastní babička mi umřela když mi bylo 14, prababička když mi bylo asi 12 a nebyla jsem ani na jednom....mamka to nechtěla, že prostě jsem na to pořád mladá....a ja sama bych teda ani nešla...hřbitovu se i normálně vyhýbám velkým obloukem, nechodim tam...ale pokud je to nutné ho vzít, není hlídání apod..tak asi něco bílého, nebo mírnější barvy, ne nic moc výrazného

lenam
29. črc 2014

Neřešila jsem to. Syn měl bodýčko a dupačky modré barvy. Nikoho to nezajímalo a na smutečním posezení to bylo také každému jedno v čem miminko je.

editah222
29. črc 2014

Dítě bych na pohřeb nabrala. Nikdy nevíte jak bude kdo projevovat svůj smutek. Já jsem byla na jednom pohřbu hotová (a to jsem byla dospělá), protože pozustala rodina opravdu hodně a nahlas brečela a člověk neví jak reagovat. Je pravda, že tak malému miminku to bude asi jedno a na druhou stranu ono může být ten element který bude celý pohřeb rušit. I to jsem zažila a můžu říct, že mi nebylo milé když ve smuteční síní plakalo a žvatlalo mlé dítě. Děti beru až na smuteční hostinu a tam je oblékám slušně, jako na svatbu nebo tak.

kalo
29. črc 2014

Mimimka se na pohřby brát nemají

abalajda
29. črc 2014

Před dvěma lety mi umřela tchýně,dceři bylo malinko přes rok a na pohřeb jsem ji nebrala,nechala jsem ji doma s moji mámou. Pokud je to ale nezbytné nutné a miminko musíte brát sebou,oblékla bych ho úplně normálně,miminko z toho stejně nemá rozum a okolí jistě pochopí,že černá barva v šatníku tak malého miminka není...

petrajurinova
29. črc 2014

Děti minimálně do 5 let by na pohřby chodit neměly (ani kdysi v minulosti nechodily - byly k tomu i pověry, že takhle malé dítě si nebožtík zavolá za sebou jako andělíčky, když se účastní pohřbu). Já bych dítě oblékla stejně jako kterýkoliv jiný den, svěřila ho na hlídání někomu komu důvěřuji a na pohřeb šla bez něj.

zelva
29. črc 2014

Oblékla bych do tlumených a neutrálních barev. Já bych ho na pohřeb nebrala spíše kvůli tomu, aby nerušilo pozůstalé a ne kvůli nějakým pověrám. Smrt je bohužel součástí života. Pokud není hlídání, tak ho samozřejmě nezbývá než vzít s sebou.

eicul82
29. črc 2014

Normální...

ivda
29. črc 2014

Také bych miminko sebou nebrala. Nedávno mi zemřel švagr a všechny 3 děti hlídal tatínek. Prostě jsme se dohodli, kdo je zemřelému blíž, ten šel a ten druhý hlídal. Nevzala bych tam sebou ani jednoho.

paracka
29. črc 2014

Ja bych mimco s sebou nebrala, muj nazor. Pokud chces brat s sebou tak neutralni barvy, bezova, tmave modra, fialova...

mina_
29. črc 2014

Ahoj, tak malé miminko oblélni uplně normálně, jen bych se vyhnula křiklavým barvám, botičky neřeš vůbec, stejně bude v kočíku. V nejlepším případě všechno zaspí 🙂
Je tu spousta názorů, dítě nebrat.... ale jsou rodiny (jako je třeba ta naše), kde by se neůčast kohokoliv tvrdě vyčítala po mnoho let... takže pokud to rodina vyžaduje, tak si myslím, že tam malé miminko může, nic moc nevnímá a nijak mu to neublíží, jediné co vycítí je smutek maminky, která bude smutná i po obřadu, takže tohoto pocitu dítko neuchráníš.

Já bych tak musela s dítětem na obřad, protože nemám, kdo by hlídal... Takže pokud máš spolehlivé hlídání a stihneš se vrátit na kojení a v rodině to politicky projde, tak nechej miminko doma... pokud to nejde, tak si nedělej hlavu a vezmi ho sebou.

ladik1
29. črc 2014

No já bych ho tam asi hlavně nebrala, ale jestli je to nezbytné, tak bych ho asi oblékla normálně, ne moc křiklavě...

tkanicka
29. črc 2014

@mina_ na druhou stranu jsou zase rodiny, kde se léta mluví o tom, jak nebylo vhodné mimino na pohřeb vzít. Z manželovy rodiny se třeba pořád ozývají hlasy, že na pohřeb jeho babičky chtěl jeho bratranec vzít i půlroční dceru, rozmluvili mu to a jeho žena korzovala po dobu obřadu venku.
Já bych taky miminko nebrala, asi je to prostě i u nás zakořeněné, od babičky znám, že se děti do roka neberou ani na hřbitov.
Ale pokud opravdu musíte, tak bych dítě oblékla slušně a rozhodně bych nesháněla ani černou ani tmavou, to mi přijde nevhodné.

evulinkab
29. črc 2014

Pokud nemá hlídání, tak nejspíš nezbývá, než miminko vzít na pohřeb sebou.Pověry bych neřešila.Miminko z pohřbu taky žádnou ujmu na psychice mít nebude, jelikož je ješte malé na to, aby vnímalo o co jde.Oblečení bych taky nějak neřešila, rozhodně bych ho do černé kvuli tomu neoblékala.

banjo311
29. črc 2014

u detí sa na to ohlad neberie čo majú na sebe,mám pár pohrebou za sebou

smardik
29. črc 2014

oblíkla bych normálně pokud je nutné dítě brát, já byla na pohřbu dědy když bylo synovi 6měsíců a nebrala jsem ho, hlídala ho kamarádka, ne kvůli pověr to 3měsíční mimi fakt vnímat nebude ale at tam nepláče a neruší ostatní, byla jsem na pohřbu, pak chvíli na obědě a spěchala jsem za synem. Pokud na pohřeb půjde oblékla bych naprosto normálně jak oblíkáte běžně, u tak malého mimča nikdo normální nebude řešit že není v černém

amabilis
29. črc 2014

Pokud máš, dala bych neutrální, případně tmavší barvy. Pokud nemáš, neřešila bych. A co se týče účasti dítěte na pohřbu, jak tu mnozí probírají... Smrt patří k životu, takže pokud je v rodině zvykem děti na pohřeb brát, tak proč ne. Já třeba děti nebrala, protože by smuteční síň obrátily vzhůru nohama, ale od smrti jsem je nijak neizolovala. Takže na pohřeb šli, jen se přímo neúčastnili obřadu a byly tu chvíli hlídané venku, o smrti jsme se normálně bavili a tak. U miminka tohle zatím naštěstí řešit nemusíš.

veruska007
29. črc 2014

Miminko bych klidně vzala, je malinké. Pokud teda neplánuješ hysterický křik a pláč 😉. Jinak ho tam nemá co rozhodit, bude chrupkat v kočárku nebo žužlat hrkotku. Oblékla bych cokoli, ideálně tmavší a svátečnější, ale nemáš-li, tak cokoli.
Myslím, že ty děti právě na pohřby patří, lidé si uvědomí, že život jde dál. U nás na pohřby děti chodí a když jsem zpívala na pohřbech, taky tam bývaly. Ony to berou jinak a chápou to možná líp než my

irinka
29. črc 2014

Zakladatelka se neptala, jestli má miminko brát nebo nebrat sebou, ale co mu obléct......jinak já bych oblékla uplně normálně 🙂

mpavlinka
29. črc 2014

Dcera byla na pohřbu, když jí byly dva roky. Měla tlumené fialové šatičky, sestřenčin roční kluk měl džínky, nemyslím si, že by to u dětí někdo řešil. Obě děti z toho žádné trauma neměly.