icon

Jak zvládnout narozeninovou oslavu s romskou spolužačkou?

18. kvě 2022

Zdravím vespolek, mám takový "rasistický" dotaz. Moje dcera bude mít narozeniny a chce pozvat spolužačky. A mezi nimi je jedna romská holčička. Dcera se s ní ve škole i družině baví, ale asi mezi nejbližší kamarádky nepatří. Dcera ji chce pozvat a přiznám se že je mi to proti srsti. Ve škole ať si dělají co chtějí ale moc se mi nelíbí že by měla být u nas doma. Její rodiče jsou takoví ti "typičti" příslušníci menšiny. Když jsem dceru naťukávala,jestli ji chce opravdu pozvat, tak na tom trvá a nechápe proč by nemohla. A já ji zase nechci podsouvat nějaké předsudky. Je to můj problém, ale moje averze pramení z několika osobních negativních zkušeností. Tak co byste poradily?

Strana
z4
camelinka
19. kvě 2022

Zrovna mam velmi cerstvou zkusenost, kdy sem nechtela byt rasistka a nechala partu romu, vykopat mi na zahrade diru na jimku, nasledne ji nechat usadit a zasypat....
Dopadlo to blbe a dva mesice z cikana taham penize, co mi dluzi (dlouhy pribeh).
Takze chapu averzi k mensine, nicmene ten drobek za to nemuze.
Kdybych mela decko poslat k nim, tak je to horsi, ale takhle me to prijde v pohode, aspon holcicku poznas.
Vzdycky rikam, ze je mi jedno, jestli je clovek bily, cerny, nebo zeleny s puntikama, hlavni je, jestli zije slusne a nedela bordel.
Tohle etnikum uprimne nemusim, muzou si za to svou letitou vychcanosti, ale takovi umi byt i cesi, kor, kdyz jim stat ty prachy da....ale to uz je jine tema😉

dianemash
19. kvě 2022

Tady krásně vidíme, kde a jak rasismus vzniká😊 Není rasistických dětí,jen rodičů...

michaela666
19. kvě 2022

A naopak? Kdyby ona měla oslavu narozenin. Její rodiče by holce zakázali pozvat tvoji dceru, protože má jinou barvu kůže a ostatní romové by se na ně dívali skrz prsty? Však je to dcera bílých, oni nesnáší cikány. Takže by tvoje dcera určitě zkazila oslavu všem.... Vidíš jak debilní názor to je???
Neznáš jejich rodinu a hned je hazíš do jednoho pytle se těmi, co dělají bordel a sedí doma na sociálních dávkách.

michaela666
19. kvě 2022

Jako mámě ti není líto "odstrčit" tu holku na pár dní z kolektivu? Když jí tvoje dcera chce na oslavě, jsou to kamarádky. Ostatní si ve škole budou povídat o oslavě, možná navážou s nějakou hrou, budou mít zážitek. Jedna malá holka ne, jen kvůli barvě pleti, která vadí tobě. Kdyby to byl nějaký normální důvod neřeknu ani slovo, ale tohle je prostě ujetý.

paturik
19. kvě 2022

Tak teď si mě totálně rozčílila... Nebudu se k tobě vyjadřovat vulgárně, ale nejraději bych tě nějak nazvala.... Je mi líto té romské holčiny.... To jako kvůli barvě pleti je automatický odsoudíš a nechceš ji na oslavu... Je to od tebe dost hnusné... A pak jak se říká nehazejte všechno do jednoho pytle .. tak ty to to tak děláš už i u dětí... Jak mají pak romské děti něčeho dosáhnout když od malá je odsuzujete? ... Hele i když má rodiče jakékoliv ona může být jiná... Ty seš teď zachovala jako 100% s....ě... Ale tvoje dcera vypadá jako správná holka " teda dokud ji nedáš ty svoje sračky do hlavy"

paturik
19. kvě 2022

@dianemash naprosto s vámi souhlasím.... Děti nekoukaji na barvu pletí... Ale rodiče... Je mi z toho na 🤮

konidana
19. kvě 2022

A timto to vsecko vznika... predsudky. Mije deti se ve skolce kamaradily nejvic s cikanama, protoze byli nejvic venku. 2 holky od nas z baraku byly casto i u nas na navsteve, obcas jsem je vzala na prochazku s tema mejma a jednou ksem dokonce byla s detma u nich. ... spis mi bylo lito, ze na zakladce uz i deti videly a pochopily, ze podobne vztahy spolecnost moc neakceptuje. A postupne se spolu prestaly kamaradit. Ale ono to tak vyplynulo i tim, ze proste maji jine zvyky, jiny styl zivota obecne..... najde to uplne skloubit, ale lze to tolerovat a zit a nechat zit😉

konidana
19. kvě 2022

Male deti jsou v pohode, jsou tvarne. S pubertakama a vyhranenyma dospelyma uz moc komunikovat nemusim, ale i tak to lze, omezit na nejnutnejsi a v ramci slusnosti...

jane46
19. kvě 2022

Za mě... Chodila jsem první ročníky ZŠ do třídy s romskými kluky, vesnice hned vedle nás byla komplet jen jejich (ano, bydleli tam opravdu všechny možné rodiny, večer bych tam nešla) ...a... luxusní kamarádi!!! Nikdy by mě nenapadlo koukat na ně skrz prsty (ale vím, že rodiče ano).
Na VŠ byl nejlevnější nájem ve čtvrti, kde také bydlela jen romská menšina...a... největší bordel jsme dělaly já a kamarádka 😀
Stejně jako mezi ostatními, tak všude se najdou "grázlové, lenoši a povaleči", ale i boží lidi, kteří si nezaslouží odsuzování pro barvu pleti!!!
To už znám víc, jak se říká "bílých cikánů", kteří všechno ošulí, nepracují, kdeco jim projde a užívají si veget s hromadou dětí za krkem.
Pozvi tu holčičku, třeba to bude ten krok, kdy ona se vydá jinou cestou...

kafr
19. kvě 2022

Jé, chudinky malé romské... Holky bacha, každý extrém je špatně. Ony i ty roztomilé okaté cikáňata umí být pěkní hajzlíci. Výchovu a geny (- ty nejpozději v pubertě) nepředěláš.

Tatatelce: píšeš, že rodina jsou ech Romové= asi je znáš a víš. Zároveň, že holka chodí do školy, tvoje dcera se s ní baví a pozvat ji chce. Takže ji pozvi. Může to být úplně v pohodě, nebo se může ukázat jiná výchova... Ale to máš i mezi bílými.
Nejhorší, bych řekla, jsou "bílí cikáni".

irmamala
19. kvě 2022

Jsi dost odvážná, napsat takovou diskuzi, protože bylo jasné, že od místních filantropů dostaneš brutálně naloženo 🙂 Žila jsem dost dlouho v Libni na to, abych pochopila, co ti vadí. Přece vůbec nejde o barvu pleti. Žijeme v kosmopolitní Praze, mám kolem sebe lidi všelijakých odstínů pleti a nenapadne mě se nad tím pozastavit. Ale pokud je to rodina typu Hej more a tukabel, tak od té bych se také držela dál. Ať jsou černí nebo bílí, nesnáším "socky", kteří se válí doma na dávkách, pijí, křičí, člověk se na ulici kolem nich bojí i projít. Takže i když holka za to nemůže, bohužel karty jsou rozdané a já bych taky rozhodně dítě z takové rodiny nevítala doma s nadšením.

drep
19. kvě 2022

Troufám si říct, že mám s Romy víc a intenzivnějších zkušeností než naprostá většina (protože když jezdíš záchranku v bezdoplatkové zóně, tak prostě strávíš hodně času v bytech, kde jsou vyrvaná okna, místo podlahy hlína a hovna na schodech. Ale taky v bytech, které jsou sice v hnusnější čtvrtu, ale jinak vypadají stejně jako byt mojí babi, jen je obývaj Romové). A holčičku bych na oslavu poznala. Chodí do školy, skvělej základ, třeba jí čeká zářivější budoucnost, než moje dítě. Bráchův nejlepší kámoš je Rom, dělá doktora na infekci, jeho brácha chemika v německu, maminka je uklizečka se základním vzděláním.

marlene78
19. kvě 2022

Zkusim zachovat klid a k tobe se vubec nevyjadrovat, ale jen napisu takovy varovani ...
Jako mala jsem byla presne ten typ jako tvoje dcera, nemela jsem absolutne zadny predsudky, ac i mne se stalo, ze me dve cikanata okradly ... 2! Ale kolik sikany, rasismu ( jsem tmava a kudrnata ac neromka) a ustrku jsem zazila od bilych deti se neda ani vypsat. Moji rodice se driv nijak otevrene rasisticky neprojevovali, ale cim jsou starsi tim vetsi xenofobni, rasisticky a homofobni kecy z nich padaji. A ja jsem porad ta mala kosmopolitne smysejici holka, ac je mi pres 30, akorat ted uz na svoje rodice nepohlizim naivne, ale plne si uvedomuju, jak zvraceny jejich nazory jsou. Dokonce byly v soku, kdyz mi jednou ruply nervy a povypravela jsem jim, co jsem si musela v detstvi vyslechnout ja - oficialne bila holka. Byli v soku z toho, ze i jejich dite muze narazit na podobny blbce jako jsou oni sami.
Svoje predsudky a omezenost asi nezmenis, ale aspon to pred tou holkou taj, at se za tebe nemusi stydet a pohrdat tebou, tak jako ja svyma rodicema.

To jsem se zase rano pekne nasr.... 😖

malanoha
19. kvě 2022

Narodit se jako rom není ničí vina a narodit se jako běloch není ničí zásluha... Kolikrát se rodiny bílých dětí chovají hůř jak ty romské. Chudinka malá, je mi jí líto.

pavlinar
19. kvě 2022

Ahoj, urcite pozvat 🙂 souhlasim s holkama.. kdyz se normalne kamaradi, tak holka je v pohode a bylo by skoda ji vyloucit jen na zaklade svych predsudku.
Ale i se te zastanu, chapu tvoje obavy, pokud tu rodinu znas a neni to pouze na zaklade barvy pleti.
Vice holek tu pise, ze by melo spis problem pustit dceru k nim domu. U "typicke bile" rodiny" byste to neresili a u "typicke romske" ano? A to neni rasismus? Nebo prirozena opatrnost a u bilych, co by se chovali stejne byste taky byli nejiste..? Jen k zamysleni.. 🙂
Je super, ze se to snazis dceri nepodsouvat 🙂

bbarshaa
19. kvě 2022

Chápu asi většinu komentářů i zakladatelku. Přidám svůj názor… pracovala jsem jako učitelka 2 roky na Žižkově ve škole (déle jsem to psychicky nedala). Musím říct, že ty děti jsou proste chudáci v 90%. Oni za to nemůžou, mají jasné vzory a dle nich hold fungují. Naprosto chápu tvůj názor a mám na ne stejný názor. Ať si říká kdo chce co chce. Oni si za to můžou sami. Nevadí mi žádná jiná národnost. Ale oni nikam nepatří… Jsou to pro mě paraziti. Samozřejmě jsou tu u slušní a dva v te škole i pracovali a byli to strašně fajn lidi a mám je do dnes rada. A takových je mi upřímně hrozne líto, protože si to nesou cely život. Ale oni se za ty ostatní styděli. Ti opravdu slušní pracující se za ostatní stydí a s jejich chováním nesouhlasí.
Nicméně holčičku bych pozvala, protože ty děti jsou na tom opravdu “bité” nejvíc. Některé by i snahu měly, kus dobrého někde v sobě. Bohužel to je ve většina případů jejich rodinou úplně udupáno.

camelinka
19. kvě 2022

@bbarshaa Souhlasim, jednou se tu z te hyperkorektnosti a obraceneho rasismu podelame😌...
Co je fakt, tak ze vykresat se z toho prostredi musi byt desne tezky a pokud dite vidi, ze dve-tri generace nad nim nikdo nedela, ma ten start fakt obtizny...

jannym
19. kvě 2022

Tak prusvih muze byt i kdyz tam budou podle vas vhodne deti…takze bych to moc neresila a dala holcine sanci, stejnou jako ostatnim dcerinym kamaradkam…

guliii
19. kvě 2022

Sestry nejlepší kamarádky na střední byla romka a vietnamka. Kamarádství jim vydrželo a sestra byla na jejich svatbě a ony teď jdou zase na její. Ani na romské svatbě ani na vietnamské svatbě se k ní nikdo nechoval špatně.
Osobně bych holčičku pozvala, je to kamarádka tvé dcery. Udělej si na ní názor na oslavě, třeba tě mile překvapí. Vždyť se nemusíš scházet a družit s jejíma rodičema. Přece přijde jen na oslavu tak zase o nic nejde. Dej jí šanci, kdyby byla hrozná tak s ní asi tvoje dcera nebude kamarádit.

l01991
19. kvě 2022

Vždyť jsou to děti... vážně řešíš že malá je Romka?A či ona za to může?I bílí jsou někdy na stejné úrovni nebo i horší jak Romové a naopak někteří Romové jsou naprosto normální slušné rodiny (netvrdim že všici) ale kvůli toho ji nepozvat?... a nebo dokonce napsat jak někdo "k nám v pohodě,k nim ne..." a proč?Jasne pokud by to byla rodina kterou poznam dle "vůně" na půl km tak bych asi návštěvu k nim zvážila ale jinak?Buď ráda že dcera má kamarády a nekaž jim to... (už jen to i když jsi ji to nezakazala ale zeptala se ji "važně kamaradku chceš pozvat") co si o tom ta malá bude myslet... na ostatni kamarady se taky ptaš?...

veraakubik
19. kvě 2022

A kvuli tomu,ze ty mas na Romy svuj nazor ho budes cpát i maly? Hele my mame Romy za sousedy-uzasny lidi,deti-milionový a co?? No tak jsou cerny,no..Hele denne jezdím pro dceru ke skole kam chodi spoustu romských deti-cekaji na ne maminky-slusne pozdravi uz na dalku,deti taky v pohode..Preci nemuzes hazet vsechny do jednoho pytle jen kvuli tvoji spatny zkusenosti..Se synem zacal chodit na fotbal romský kluk-vsichni hned oci na vrh hlavy on s nami bude hrat cikán,on mezi nami bude cernej-no jak tomu klukovi asi bylo…No a dnes-jsou vsichni temer nerozlučný kamaradi..I s Cikánem..Nebudu lhat,ze me cikani nevadi-ano,vadi,pokud je vidim smradlavý,špinavý,s cigarem v jedne ruce a v druhe s lahvi piva hned po ranu sedet na náměstí-jo to mi treba taky vadi,ale stejne nic neudelam..A jak jsi psala,ze doufas,ze nebude nejaky průšvih?? Ver,ze průšvih muze vzniknout i v pripade,ze si tvá dcera pozve pouze dve holcicky ze super hogofogo rodiny..
Takze-romskou holcicku bych klidne pozvala a dceři udelala pořádnou oslavu..

drep
19. kvě 2022

@veraakubik když jsem nastoupila do třetí třídy jazykovky (tj. Nova třída) po letní dovolený opálená, tak moje spolusedící doma brečela, že sedí vedle ňáky cigošky😂a jak dneska ráda volá, když potřebuje něco medicínskýho🤪

sudylichozrout
19. kvě 2022

@camelinka Vis jak, ja si pusu nijak zvlast nesetrim. Jen si myslim, ze neni fer davat chyby vseobecnych dospelych sezrat konkretnimu malemu diteti, ktere je evidentne navic i platnou soucasti kolektivu. Tj. neskodi.

camelinka
19. kvě 2022

@sudylichozrout Jj takhle nejak sem to myslela, ze to na jednu stranu maji ty deti tezke, protoze byt jinaci, nez rodice, kteri se treba zrovna na tech davkach vali...To se povede malokdy...
Na druhou stranu znam slusne cikany, znam cechy hovada....a jak nekdo chytry kdysi rekl a mne se moc libilo, male deti sou na celym svete stejny, nevinny...

evik19
19. kvě 2022

@camelinka Ten názor, ať jde klidně jejich dítě k nám, ale nechci, aby šlo moje dítě k nim, už tu zazněl podruhé, ale popravdě nechápu, proč? Co si myslíš, že by se tvému děcku mohlo u nich stát? Taky bych neposlala svoje dítě k feťákům a podobně, ale k normální rodině? Dřív jsem spolupracovala s jednou romskou neziskovkou a do romských rodin jsem běžně chodila. Samozřejmě jsem byla v pár bytech, kam bych svoje dítě dobrovolně nepustila (ale to bylo vidět už na obyvatelích), ale kde rodiče a děti normálně fungovali a nevypadali jako smažky, tak měli taky úplně normální byt jako ty nebo já, jejich děti si hrály anebo koukaly na telku stejně jako ty naše....Čeho by ses bála, že by se mohlo stát?

konidana
19. kvě 2022

@evik19 můžou (a mívají) k dětem trochu jiný přístup, ne každý toto zkousne...

evik19
19. kvě 2022

@konidana A v čem konkrétně? Nerýpu, fakt mě to zajímá....Někdy se říká, že jsou na děti méně přísní, ale záleží to individuálně na dané rodině, znala jsem i hodně ambiciózních/ přísných romských rodičů.

konidana
19. kvě 2022

@evik19 Vlastně je to všude stejné - rozdílné vzory výchovy (buď autorativní nebo naopak si dětí třeba skoro vůbec nevšímají), akorát u romských rodin se to předpokládá - ono to zase bude nějaký předsudek... Protože v každé (jakékoli) rodině se ta výchova může dost výrazně odlišovat.

konidana
19. kvě 2022

@evik19 takže máš pravdu, je to opět neoprávněný předsudek...

ai30
19. kvě 2022

@camelinka To je obraceny rasismus a hyperkorektnost?? Ze nemas nepozvat na oslavu dite jen ciste proto, ze je Rom? No to je tak hypersuperextra, ze by se z toho jeden posrl, fakt. Nereknu, kdyby ta holka byl nejak problemova, zla nebo cokoliv. Ale ona je proste jenom Romka, kamaradka dcery. A vy si tady furt melete, jak jste jednou z vlaku videly Roma, co delal bordel, takze nepozvat to decko je uplne legitimni a ti, co rikaji opak, jsou hyperkorektni.
Ja se jdu vyzvracet a dat si od konika pohov a nemyslet na to, ze ve stejnem duchu vychovavate svoje decka, takze se techhle 'nejsem rasista, ale..' jeste par generaci nezbavime.

Strana
z4