Oslava šestých narozenin. Jak to vymyslet?

neomenia
22. led 2020

Ahoj holky, jdu se poradit. Dcera bude mít narozeniny, šesté. Ráda by si pozvala kamarádky . Dosud jsme mívali jen malou oslavu v rodinném kruhu a byla vždycky spokojená. Ja na nějaké velké oslavy moc nejsem, popravdě řečeno, nebaví mě připravovat to občerstvení ( obecně na vaření moc nejsem) a představa,že musím ještě pozvaným dětem vymýšlet program, me děsí. Taky nemáme tak veliký byt. K tomu máme ročního chlapečka, takže není ani čas na to, se s něčím chystat... Herničku ani nic jiného si pronajmout nechci. Taky dcera si představuje pozvat 1-2 holky z MŠ, a další třeba 3 holčičky, co se navzájem neznají . Takze společnost by byla nesourodá a jejich rodiče zvát, kdyz se neznají, vsechny do našeho bytu, je taky blbý. Jak to vyřešit? Nejraději bych to nechala, jak to vždy bylo, malá rodinná oslava, dort, dárečky... A ať si kamarádky pozve jindy... Co vy na to, jak to máte vy? Díky za tipy.

makra1988
22. led 2020

Já jsem jako dítě žádné takovéto oslavy neznala, nezažila, vždy v kruhu rodinném a ani by mne to nenapadlo. Nevím, co je to za doba, kdy se rodiče předhánějí, kdo udělá dětem lepší oslavu. Nedejbože hernicku celou zamluvit, tripatrovy dort,klauna, hodinky s vodotryskem. atd. Dyt má jen 6 roku.
Pokud se na to ani vy necítíte, nenutte se do ničeho, to není povinnost. Užívejte si společně rodinné oslavy a dětské oslavy nechte až až až. Však všichni to zname. Já v tomto svoje děti nebudu podporovat, až nastane tento čas.
Doufám, že jsem se nikoho nedotkla. Píšu svůj nazor

drzticka81
22. led 2020

Syn mel minuly rok sedm-do te doby jsme se tomu uspesne vyhybali 🙂)) ale byl na oslave u spoluzaka a taky si pral doma slavit -proste jednu sobotu od 3-6, mel povolene 4 kamarady, na pohosteni jsem mela pernicky-ty jely, vetrnicky z lidlu, ovocne spizy, male rizecky (ale ty ani nemusely byt), nejake krupky, dzus-stacilo, program-hrali si a potom jsem mela pripravenou hru na ven (pred barakem), ale jak na svinu chcalo 🙂)) takze meli bojovku do naseho sklepa (a jaky to melo uspech)......rodice tam vubec nebyli.......jinak zabava pro holky muze byt nejake tvoreni-nakup treba bile masky, nejake trpytky a flitry v pepcu, lepidla a holky si muzou vytvorit masku, pak muzes udelat diskoteku a k tomu nejake hry (treba zidle, balonky apod.) PS. dcera to pak chtela taky.....takze mela svou oslavu taky........ja jako dite mivala oslavy s kamaradkami taky-a bylo to fajn .-))))

izz76
22. led 2020

Mě tyhle dětské oslavy taky lezou na nervy, dcera je zvaná pomalu každý měsíc na nějakou mega oslavu v dětské herně, většinou oslavy 5 narozenin.. Já nic podobného neporadam, dcera má nároky v létě, slavíme na zahradě s rodinou, má dvě malé sestřenice plus zvu dvě kamarádky se, stejně starýma holkama a je to.. I když na ty 6 ji asi pár kamaradek ze školky dovolím.. Zakladatelko myslím, že rodiče dětí není nutné zvát, v tomto věku už to děti zvládnou sami, 6lete se i umí zabavit a nějaká ta hra se dá vymyslet, pohoštění bych moc neresila, dort, pizza šneky, něco na zobani, nebo třeba zmrzlina, oslava od 15-18h. Pokud je váš hodně, dětskou menší oslavu bych uspořádala zvlášť od té rodiné.

drzticka81
22. led 2020

@drzticka81 Jo jinak ja jsem to brala jako splneni prani-oni byli moc radi, ze muzou pozvat kamarady......je fakt, synovi spoluzaci to meli i v tom megalomanskem stylu, ale to my delat nebudem-opet komorne 4 kamaradi,par mlsek a domaci zabava hahaha

marketanova
22. led 2020

Myslíte, že není nebezpečné používat na oslavě takových prcků vonné svíčky?

jaja01k
22. led 2020

Moji kluci budou teď slavit 6. a 5. narozeniny, naštěstí je ani nenapadlo, že by si chtěli na oslavu pozvat kamarády. Ale kdyby o to stáli, dovolila bych jim to s tím, že by se museli podílet na přípravě výzdoby, občerstvení a tak. Program bych žádný nechystala, šestileté děti se snad umí zabavit samy (aspoň ten můj by si sám vymyslel nějaké hry, soutěže, divadlo...). A rodiče bych nezvala.

zuzkasim
22. led 2020

Naprosto chápu, též jsme v bytě a celkově tyto akce moc nemusím. Když už si děti zvali kamarády, tak jsem dala pevný limit kolik lidí k nám může a muselo to stačit. Děti mohou dostat pozvánku do poličky v šatně školky s kontaktem na mě pro potvrzení, slíbím, že děti ten den vyzvednu ze školky já (takže nás ten den jde víc, učitelky o tom dopředu ví) a napíšu kam a kdy si mají rodiče pro dítě přijít. Myslím, že prckům bohatě stačí čas cca 15 - 17h. Když je slušné počasí, dá se jít ven, když ne, musí se zabavit doma. Důležité zjistit, jestli na něco není nějaké dítě alergické, jinak frčí popcorn, nějaké nakrájené ovoce, dort ze zakysané smetany, piškotů a ovoce. Naše děti třeba bavilo hádání, co jeden představuje za zvíře - dají se připravit kartičky se zvířaty nebo to jednoduše napsat na lístečky a tomu, co předvádí, pošeptat do ouška. Jinak si vystačili s hračkami v pokojíčku, když jsou to holky, tak je fajn připravit třeba i malování. Jinak naše děti musely jít vždy na nákup občerstvení se mnou a výrazněji pomáhat při úklidu bytu před oslavou, aby věděly, že mít oslavu je taky nějaká námaha, ne jen zábava🙂 Celkově jsme to tedy vždy pojali spíš jako společné strávené odpoledne, než nějakou velkolepou oslavu, ale našim toto vždy stačilo a celkově máme kolem sebe víc lidí, kteří to dělali podobně.

zuzkasim
22. led 2020

Omlouvám se za šílený sloh, teď si to po sobě čtu a stydím se, opakování slov, hrubka, no je vidět, že mám jít radši spát.

konidana
22. led 2020

@neomenia deti prisly take uz ve skolce ze chteji oslavu s kamarády. Pozvanky byly max.pro 8 deti, většinou prisly tak 2 az 4. U nas doma, 2 deti moje. V 1+1. Byl dort, detsky sampansky, dárečky. Deti si vetsinou vyhrály uplne v pohode samy. Rozhodne jsem zabavu nijak neorganizovala, obcas jsem je musela usměrnit. 2 az 3 hodinky. Bez rodičů . S rodicema jsme se domluvili ze deti vyzvednou. Deti bud privedli rodice nebo jsem je po domluve vyzvedla s myma rovnou ve skolce.

konidana
22. led 2020

@neomenia dale mel vzdy uspech ovocný salat.. proste jablka a třeba pomerance nebo mandarinky a banan na kousky a k tomu paratka na napichovani, manzel obcas udelal rizecky, po tech se take zaprasilo, ale ja bych se stim asi nedělala 😅

barulina
22. led 2020

Plus rodina a pár kamarádek chybí. Žádný program jim nevymyslim. Co je baví jsou vodní bomby.. Jídlo je hned, grilujeme, kdz je skarede ugrilzju to po střechou a rádi dima.

konidana
22. led 2020

@marketanova nevim, ale asi by mne to nenapadlo pálit . Ja obecně nedělám ty výzdoby a serepeticky okolo.

gracinka7
22. led 2020

Program bych nedělala. Děti se zabaví samy 😉

lv
22. led 2020

Cukrarna s detskym koutkem, ne draha herna. Doma mne to uplne ničí, hluk, bordel.. No letos ji doma chce, do června ji musim přemluvit - to mluvim o male, mela s kamarady 6. a 7. narozeniny. Starší mivala tak nejak od 1.-2.tridy, doma jsne program trochu delali.

not_blond
23. led 2020

My jsme dělali každý rok poměrně velké oslavy právě v pronajaté herničce. Rozhodně ne proto, abych se před nikým předváděla, ale protože pro dcery to byl vždy úžasný zážitek, mnohem větší než dárky. Je to opravdu jen jednou za rok, kdy je ten den opravdu jejich a všichni přišli kvůli nim a já jim to ráda dopřávám. Asi mindrák z dětství, protože naši by se nikdy neobtěžovali mi udělat nějakou oslavu, natož s jinými dětmi. Navíc se známe s většinou rodičů, takže jsme to vždycky pojali i jako fajn setkání dospěláků a fakt jsme si to všichni užili. Mít barák nebo větší byt, udělám to doma. Ale v našem pražském panelákovém bytě je to sebevražda. Jenže naši nejbližší a cenově nejdostupnější hernu loni zavřeli, takže taky řeším, jak to letos udělat.

rebe
23. led 2020

Naše dcerka si moc přála velkou oslavu 5. narozenin, kam by pozvala všechny kamarády ze školky. Její kamarádi ze školky jsou všechny děti ze školky, včetně školáků, kteří mají třídu hned vedle. Takže tam bylo asi 30 dětí. Uspořádali jsme to přímo ve školce, jinak bych pronajala herničku. Měli jsme dort, lívance, tortily a pohankový salát, něčím přispěli i další rodiče. Program jsme neměli žádný, děti se zabavily spolu. Naší malé byl necelý měsíc. Proběhlo to pohodově a dcerka byla absolutně nadšená. Nebudeme to opakovat častěji než co pět let, ale rozhodně to stálo za to.

shakira007
25. led 2020

@neomenia dcera má narozeniny jen v jeden den v roce ne? Tak by te snad nezabilo udělat oslavu jakou chce

neomenia
autor
3. bře 2020

Ahoj holky. Tak nakonec uz probehla rodinna oslava a ještě nas ceka mala oslava s kamaradkami. Prijdou k nam asi 4 holčičky. Plus rodice jedné z nich ( bydli mimo město a je to nase příbuzná, takže se s rodiči dobre zname) Myslite, že si vyhraji samy? V sesti uz by mohly, ne? Nebo si mam nachystat nejaky speciální program? Poradite?
Občerstvení - planuju maly dort ( ten vysněný s dinosarem uz mela na te rodinné), ovocné špízy, muffiny, křupky. Zvazuju třeba jeste něco slaneho - pizzu nebo tak něco. Řízky asi ne...

lalen1
3. bře 2020

@neomenia určitě si vystačí sami 😊😉 My meli připravený soutěže a ani na ne nedoslo..

jajulin
3. bře 2020

Určitě si vystačí samy. Já nikdy žádný program nechystala a vždy si děti vystačily samy a naopak byly rády, že jim do toho nikdo dospělý nekafrá 🙂 .

alcar
3. bře 2020

@neomenia moje dcera ma narozeniny ted v breznu, ale oslavu bude mit v kvetnu spolecne s dalsima dvema kamaradkama, ktere taky budou slavit. Takze jedna velka oslava. Jejich maminky jsou ale i me kamaradky, takze o to je to jednodussi. Planujeme les, ohen, spekacky a maly symbolicky dort. Zabavu zadnou nechystame, holky se zabavi samy.

aneta15
3. bře 2020

@neomenia mě to taky prudi. Do sedmi let jsem se tomu úspěšně vyhýbala. Se školou ovsem přišli pozvánky od spolužáků a moje děti chtěli taky oslavu. Dcera je mě v srpnu takže jsem udělala party na zahradě. Přišlo sedm holčiček a už jako nikdy více. Synovi aby to nebylo líto jsem musela taky jednu udělat. Po předchozí zkušenosti jsem zamluvila bowling, nechala udělat minirizecky a hranolky a poháry se zmrzlinou. Měl tam 8 kamarádů. Vyšlo to asi na 2000,- a tím jsem s oslavami skončila 😁😁😁😁

neomenia
autor
3. bře 2020

@aneta15 ted ale to uz budoi chtít pořád, nebojis se? 😎

aneta15
3. bře 2020

@neomenia myslím, že ne. Já mám obě děti o prázdninách o to je to lehčí. Pokud by hodně skremrali, tak to zase vymyslim mimo domov. Dceři bylo 10 let. Přišlo 7 predpubertalnich dívek s mobilama, které se bavily tak, že běhaly v mém nejlepším krajkovem prádle ( navlecenem na svém oblečení) po zahradě a natáčely se u toho 😂😂😂😂. Dcera byla taky taková přepadla. Myslím, že lepší vzít třeba tři nejlepší kámošky do kina a pak do KFC než tohle. Moje kamarádka má jedináčka a dělá ji oslavy každý rok. Má to fakt vymazleny. Od občerstvení, vyzdobu, dortů a programu, který má rozepsany snad na minuty. Dokonce tam ty děti i spí. Mě by to zabilo, nejsem na to asi ten správný typ. Dělám dětem normální domácí oslavu. Dostanou dort, grilujeme. A myslím, že když jim dám na výběr jestli party nebo aquapark nebo třeba lanové centrum vyberou si zážitek. Nebo aspoň v to tajne doufám 😂😂😂

aneta15
3. bře 2020

@neomenia a upřímně radši dám 2000 za vstup do Čestlic do aquaparku, kde si to fakt uzijou než se nervovat s 8 cizími dětmi 😂😂😂😂

priefi
3. bře 2020

@neomenia nevím, zda Ti to pomůže, ale jak jsem byla dítě já, tak to bylo zvlášť, zvlášť oslava s rodinou a zvlášť oslava narozenin s kamarádkama ze školy. Dělali to tak všichni, vždy když měl někdo narozky, pozval, koho chtěl, po škole se děti sešly, byl nějaký zákusek, občerstvení... Ale jedna věc mi utkvěla v paměti. Moje mamka taky nebyla tip na vaření a připravováni občerstvení... A jednou jsem zaslechla, jak si mě jiné děti berou na paškál, že jsme chudí, že na oslavě nejsou žádné speciality typu spešl dort, nebo teplé jídlo. Bylo mi to pak líto, ale co jsem tak asi s mamkou zmohla. Mamka byla na takové věci docela škrt a lenoch a to měla jen mě. Když je roční dítě, chápu, že na to není čas.

neomenia
autor
3. bře 2020

@aneta15 tak to musel být děs 😱

neomenia
autor
3. bře 2020

@priefi no peníze nejsou u nás vůbec problém. Ale ja na vyvareni nejsem vůbec. Nebaví mě to. Škoda, že některé děti hodnotí lidi podle jídla na oslavě. Je to dost povrchní, ale asi to maji od svých rodičů, to neovlivnim🙂 ja nejsem ten davovy typ, ktery dela v životě rozhodnutí podle toho, aby se neztrapnil a aby se zavdecil druhym. Mam svou hlavu a cizi nazory jsou mi volné. Důležité je, aby byla spokojená dcera, a ta je vychovavana ke skromnosti a ne ke konzumu. Takže když bude dort, bude nadšená a všechno ostatní bude pro ni už bonus.... 😁 No, ja udělám pohoštění jen studené, protože oslava bude na cca 3 hodiny, tak ani neni důvod mit tam oběd nebo večeři....

neomenia
autor
3. bře 2020

@priefi i když teď si trochu protirecim, úplně volné mi názory ostatních nejsou, to bych nepsala na MK o radu😁

priefi
3. bře 2020

@neomenia my chudí taky nebyli, dali mi jen tu nálepku, protože mamka tomu pohosteni moc nedala. Mi to taky nepřišlo, že je něco špatně, taky jsem byla vychovaná ke skromnosti. Já to zaslechla, když holky myslely, že tam nejsem a bylo mi to pak líto. Ale spíš, že ony byly takové kozy