Jak zvládnout narozeninovou oslavu s romskou spolužačkou?
Zdravím vespolek, mám takový "rasistický" dotaz. Moje dcera bude mít narozeniny a chce pozvat spolužačky. A mezi nimi je jedna romská holčička. Dcera se s ní ve škole i družině baví, ale asi mezi nejbližší kamarádky nepatří. Dcera ji chce pozvat a přiznám se že je mi to proti srsti. Ve škole ať si dělají co chtějí ale moc se mi nelíbí že by měla být u nas doma. Její rodiče jsou takoví ti "typičti" příslušníci menšiny. Když jsem dceru naťukávala,jestli ji chce opravdu pozvat, tak na tom trvá a nechápe proč by nemohla. A já ji zase nechci podsouvat nějaké předsudky. Je to můj problém, ale moje averze pramení z několika osobních negativních zkušeností. Tak co byste poradily?
Jsem ze severočeského pohraničí. Takže obrázek tmavých povalečů, pobíračů dávek a ghett s vymlácenými okny je mi důvěrně znám. Ani tak si troufám říct, že nemám vůči nim žádné předsudky a nehazim je do jednoho pytle. Můj gynekolog má zdravotní sestřičku - Romku. Ta holka je anděl na zemi a nejšikovnější sestřička, jakou jsem kdy v životě potkala. A doktor frajer, že ji dal šanci. Na slušnou práci, na lepší život. I ta malá kamarádka si ji zaslouží.
Hele, zatím jsou to děti, tak proč ne? Oni to zatím nevnímají. Budeš je mít pod kontrolou. Naopak, poslat svou dceru k typickým cigánům na oslavu, bych asi neposlala. Nemám úplně předsudky, ale 90 procent romské populace je stejně problémová🤦. Jinak k nám na návštěvu pravidelně chodí ruské děti, stýkáme se s ukrajinskými uprchlíky, naše děti mají ve škole místní Vietnamce ... a tudíž nejsem rasistka 😂.
@ai30 tou hyperkorektnosti a opacnym rasismem, sem myslela to, co se deje treba tady, ze nesmi byt jiny nazor, nez, ze cikani sou utlacovani a nepochopeni chudaci...
Ano, nejde je pausalizovat, tak jako nejde rict, ze vsichni cesi sou svetci...ale myslim, ze spousta tady sve zkusenosti ma i jine, nez jen z rychliku....Taky si z toho vybiras jen to, co se hodi...🤷
Vůbec bych nebrala v potaz předsudky. Je to ještě dítě a nemá moc rozum z toho co ve společnosti vůči nim panuje a nijak bych na to nepoukazovala. Vůbec nijak. Ani schováváním věcí, nebo rozmlouváním. Přijde mi super, že Vaše dcera na takový věci nekouká a je jí jedno jaká holčička je.🙂 taky mám negativní zkušenosti, ale za těch pár pozitivních to stojí a člověk jako člověk, je jedno barva atd, někdo je občas kretén. Pevně věřím, že bude holcicka v pohodě a nenapadne ji udělat nějakou blbost.🙂
@camelinka Já jsem vůbec nerozporovala tvůj názor, byť s ním třeba nesouhlasím. Mě jen upřímně zajímalo, proč k zakladatelce domů jo a její dcera k nim ne...Protože chápu, proč někdo ty předsudky má, ale zrovna tenhle mechanismus mi uniká, a proto se ptám.
A zakladatelka žádnej příklad závadnosti rodiny nedala, na rodičích jí může vadit třeba jen to, že nosí zlatej řetěz kolem krku, a my si hned představujem, že o nich ví, že doma vaří drogy nebo obchodujou s lidma. (To je stejný, jako nějaká uživatelka nad náma, která není rasistka, protože si její dítě hraje s ukrajinskýma a vietnamskýma dětma, ale ví, že 90% Romů je problémových).
nevím no, záleží jak ta samotná oslava bude pojmutá, když si psala, aby nebyl problém s ostatními rodiči...
bude to oslava dětí včetně rodičů, nebo budeš mít dohled nad dětmi jen ty?
rozumím tomu tvému dotazu, rozumím i pohledu tvé dcery, snažím se něco poradit, ale vlastně žádná rada mě nenapadá.
já bych na tvém místě měla větší obavu z "oplátky", případně pokud by se oslavy účastnili i rodiče, tak z napětí mezi nimi.
jinak bych tomu asi dala volnej průběh, bezprostřednost dětí a spontánní radost, kdy se neřeší, kdo jakej je - to bych brala jako devízu, která se už nemusí další rok opakovat.
@mourovatakocka zatímco kamarád Rom byl u nás pečenej vařenej, tak nový mobil bráchovi šlohl bílý kamarád ze “slušné” rodiny
@evik19 Nepredstavovala sem si fetky, ani kuplire s detmi a rada verim, ze spousta z nich, zije stejne jako my, v cistote atd a naopak proti nim kdejaky cech, muze byt prase, zalezi na konkretnim pripadu ...
Stejnetak bych nebyla hepy jak grepy, kdyz by holka mela jit k tzv. bilym cikanum, jen opakuju, ze je mi barva jedno, ale kdybych mela strach, (ted to prezenu), ze mi z nejake konkretni rodiny, prinese nejaky breberky, nebo salmonelu, tak je mi jedno, jakou maji barvu ...Jen tady se mluvi konkretne o romech, to je vse🤷
Musím napsat jednu věc, oni ti echtovní nejsou rozmístěni po republice rovnoměrně. Například v mém současném bydlišti nejsou vůbec. Čili někteří možná ani netuší, jak to pak vypadá. Věřte mi, že ty jejich děti by mnohé z vás litovaly... ale jen na vzdálenost padesáti a více metrů.
K dotazu, to děvče pozvi, zažila jsem odhánění, šikanu jako dítě a vlastně se z toho nikdy nevyhrabala, ačkoli ty příčiny byly jiné. Zkuste to vzít za lepší konec.
@camelinka Pokud bych měla pocit, že moje dítě může od toho druhého dítěte chytnout nějaký breberky, tak ho k nim domů nepošlu, ale rozhodně nechci to zabreberkovaný dítě ani k nám. Proto nechápu, jakej je v tom pro vás rozdíl. Stejně tak, pokud bych měla pocit, že to dítě krade, je agresivní apod., tak ho k nám na návštěvu taky nepozvu. Otázka etnika v tom pro mě prostě nehraje roli.
@amy87 V tom případě máš třeba smůlu na konkrétní lidi. 90% problémových fakt není (nebo nevím, co považuješ za problém), spíš tech x% problémových je prostě mnohem víc vidět než ti normální.
...a ani dost dobre nechapu, proc se tady dohadovat, kazdy ma vsechno postaveny jinak a po svym...nazory, pohledy na zivot, na vychovu, svoje mantinely atd atd...🤷
@evik19 jo, tak zrovna vsi uz sme meli trikrat, ze skolky, ze skoly a z dovci z Bulharska😅...
Ale myslela sem vseobecne, nejsu pedant na cistotu, ani zadny psychoutlocit a znova opakuju, ze je nehazu do jednoho pytle, ale radsi mit malou cikanecku u nas, nez dite vypustit nekam, kde si nebudu jista (bez ohledu na etnikum)....Btw, mam vlasy skoro po pas a at se mi vrati holka odkudkoliv, prvne kontroluju hlavu, protoze to bylo dycky peklo s tema olejickama a sracickama😅🤦
Docela by me zajimalo jestli by se tvuj pristup zmenil kdyby holcicka byla treba asiatka nebo mulatka?
@mourovatakocka to je teda taky názor. Takže když se něco ztratí tak to byla automaticky ta cikánka... No a víte o tom, že bílí kradou o 100x víc??? Protože to je právě proto že se hlídají jen cikáni.... A to nemluvím o tom že Romové kradou blbosti za pár korun... Bílí když už kradou tak v milionech
@zelenaesmolda Ac to nebylo mirene na me, docela sem nad tim cele odpolko premyslela...a nemuzu si pomoct, ale zkratka, bylo by to jiny...tak nejak vnitrne pocitove bylo🤷😌
Ac je to predsudek, vyskoci mi v hlave ten vybydleny barak a humac vsude, ikdyz proste vim, ze spousta jich zije lip a snazi se, aby se meli lip - jak oni, tak i jejich deti🤷
@mourovatakocka jako upřímně? Celý život žiju v ústí nad labem, pět let jsem tu jezdila záchranku, trávila noci kříšením lidí v místech, kam by 99% holek z MK nohu nestrčilo, x krát jsem měl štenice, přemlouvala opilé Romy v ohrožení života ke spolupráci, často za asistence policie, občas jsem si lehla do sraček, abych někomu strčila trubku do krku. Takže troufám si říct, že negativních zkušeností mám víc než naprostá většina tady. A přesto se umím oprostit od předsudků vůči dítěti🤷🏻♀️
Všichni tady mluví o rasismu, mě to třeba rasistické nepřipadá. Nemám prostě ráda lidi, kteří se valí doma a pobírají dávky. A je mi celkem jedno jakou mají barvu pleti. Jestli jsou bílý, snědý nebo žlutý, to není podstatný, prostě neuznávám tento životní styl, tečka. Pokud kvůli tomu odsoudím bělocha, tak rasistka nejsem, ale jakmile odsoudím Roma jsem rasista a mám se za sebe stydět? Holčičku, pokud je to na základce a chová se slušně, tak bych jí na oslavu pozvala, ale pokud je to opravdu typická romská komunita, rozhodně bych nepustila dceru k nim domů. Asi tak. 🤷 Kdyby se nechovala slušně, příště už bych jí nepozvala. Což bych udělala úplně stejně i u kohokoliv jiného, nezávisle na barvě pleti.
@drep Myslím, že debata nemá smysl. Hrozně mě baví, jak v každé diskuzi nezapomeneš napsat, že děláš ve zdravotnictví, a přesto je problém pochopit psaný text - holčičku bych pozvala a až by si pro ni přišli, rodiče si pohlídala. A zachovala bych se stejně v případě white trash stejně jako u jakékoliv menšiny.
@mourovatakocka “nejsem rasista, ale”😉 holčičku bych pozvala, ale schovala rodinné stříbro, rodiče hlidala… jasný, to je úplně ukázková absence předsudků.
@la_amanita a ty bys ji svuj byt pronajala, pokud nejaky navic mas?
Tak jsme měli včera oslavu, napíšu jak to dopadlo, hlavně pro ty co mě označili za rasistku jen kvůli tomu, že jsem si dovolila pomyslet na to nepozvat holku na oslavu. Ráno jsem poslala SMS s posledními pokyny. Ve 12 mi došla od její máti SMS. Cituji : Já se teď vzbudila a mám opici, nejspíš to nestihnu.... tak jsem ji napsala ať aspoň nachysta holku, že pro ni dojedu... nic... O půl 4 došla SMS že se máti vzbudila a jestli může holka přijít v neděli. Tak jsem ji napsala že oslava je v sobotu a děcka jsou dávno v lese. Ale jestli chce, že ji napíšu až se vrátí a holka by došla aspoň na konec. Všech ok, napsala jsem ji jak se vrátili, pak chtěla adresu...a pak napsala že holka šla vlastně ven a že nedojdou... Jako jo, holka nemůže za to jakou má máti. Ale je to prostě komunita s chováním jaké je a nejsou schopni dodržet ani takovou blbost jako je oslava, natož nějaké povinnosti. Můžete psát o tom kolik znáte slušných Romů, ale podle mě to musí být ti, co nevyrostli mezi svými, protože ti je strhnou zpátky. A ta malá bude stejná ať se to někomu líbí nebo ne.

Schovala bych domácí stříbro. Holčička je kamarádka, na pozvání nevidím nic špatného, ale je pravda, že bych si trošku hlídala, když jí třeba přijdou vyzvedávat rodiče. Ale nepozvat jen proto, to by mi přišlo malinko nespravedlivé 🙂