Jak zvládnout návštěvy rodičů na Vánoce? Tipy a zkušenosti
Ahoj, jak řešíte návštěvy vašich rodičů/tchanovců na Vánoce - slavíte Vánoce s nima 24. hromadně či jak? Přemýšlím, jak to vyřešit u nás, když my bydlíme v jiném městě, ale naši rodiče (jak mých, tak manželových) v jednom. A vše dát v jeden den je hrozně vyčerpávající a prcek si to ani neužije natož my. Tak by mě zajímalo, jak to funguje jinde 🙂
Dcera slaví Vánoce u babičky a dědy, já částečně taky- potom pracuji. Bohužel, dcera už čtyři roky vyrůstá bez mámy-. tak by jí doma neměl kdo hlídat.
Štědrý večer travime s dětma, a dojede k nám moje teta, stryc a sestřenka ( starali se o mě, jsou jako rodiče), 25.12 máme den jen pro nás a 26.12 jezdíme ke tchánovi kde se sejdou ještě švagrové s dětma..27 se scházíme ještě s mými sourozenci a babičkou. To se ale mění podle směn pracujících. Silvestr jsme sami..mame zvířata, takže ani nikam nemůžeme..uděláme procházku, zapalime s dětma prskavky, dáme si něco dobré na zub a pak uklidňujeme v noci zvěř a děti.
My to máme už spoustu let tak,, že 23.je Štědrý den u mých rodičů (bydlí v jiném městě) a 24.je u nás doma a u tchanovců (bydlíme kousek od sebe). A je to fajn
Loni jsme měli poprvé klasiku mých dětských let 24. jen my s dětma, pak 25. jedni rodiče, 26. druzí a bylo to super. Tchánovci bydlí hned vedle, tak vždy předtím jsme slavili společně, ale je to prostě jiné, hlídat si časy, honit sebe i děti, rozbalování dárků jinak. Vždycky bylo mým snem, aby nás bylo na štědrý den co nejvíc, ideálně i s našima, babičkou, ségřinou rodinou atd. , ale začínám měnit názor 🙂
já myslím, že to hodně záleží na vztazích 🙂 my máme vztahy krásné, takže tchyně (rozvedená, ale dobře vychází s exmanželem) slaví jeden rok Vánoce s námi (občas jsou tady i oba), další s rodinou švagrové. Každopádně i když jsme jen v čistě našem kruhu, tak 25., nejdýl 26. balíme švestky a jedeme k manželovu tátovi, dědovi, pak mámě, ségře (v jeden den s přespáním), další den se přesouváme k našim, mým bratrům a jejich rodinám, mé sestřenici a nejlepší kamarádce. Říkáme tomu vánoční tour😂 Během 4-5 dnů 600 km jen cestou tam👍 Nás to tak baví, má to něco do sebe, i když je fakt, že když byli děti (3) menší, tak to zase tak libové nebylo😝. Výjimkou bylo, když se narodila naše nejmladší a na první Vánoce měla 6 měsíců. To jsme všechny pozvali k nám, jezdit se nám fakt nikam nechtělo... To byl teprve adrenalin😎Boží to bylo👍 No a pak "společensky nejchudší" Vánoce byli loni, kdy do všech plánu hodila vidle korona... To jsme si dárky posílali poštou. Sice nová zkušenost, ale už bych to nemusela zažít😖
Dokud jsme byli bez deti, oslavili jsme si 24. jen spolu a pak jsme si dali 3 denni maraton navstev moje mamka, tatka, tchyne, tchan. S detmi jsme to ze zvyku dali jednou a najednou mi to strasne vadilo, vubec si nepohraly s novyma hrackama, bylo to jen uhonene a kazilo nam to "klid a pohodu". Tak jsme zacali slavit na chate 24. hromadne ti co se snesou a pak 26. se navsteva vystridala. My drzime pozici. A je to super!! Holky miluji velkou rodinnou spolecnost, takze si to nejvic uzivaji, ja se musim obcas trochu drzet (umime s mamkou byt na noze), ale nakonec si take uzivam, ze se nehonime a je to hrozne fajn. Ostatni si uzivaji, ze jim domu nelezou navstevy a nemuseji resit kuchyn :D
Kdyz to tak ctu, tak si rikam, kam se podely velke rodiny. My jsme na Stedry den vzdy u mych rodicu, kde je i babicka s dedou. U stolu je nas 8. Loni jsme byli s manzelem a dcerou sami, jelikoz cely okruh rodiny byl pozitvni a Vanoce proste nebyly takove. Vzdy zveme manzelovu mamku, ale ta zas dela Stedry den manzelovo bratrovi.
@elinka90 Čím větší rodina, tím propletenejsi vztahy, složitější organizace, pokud nebydlí všichni v jedné vesnici, a složitější i rodinná diplomacie. Když jsi na Vánoce někde, zákonitě v tu dobu chybíš někde jinde. Nechtěli by manzelovi rodiče, abyste trávili Štědrý den i s nimi (netvrdím, že byste měli, jen píšu, co by mohl být někde zdroj konfliktu. Proč jedni ano a druzí ne?)? A pak to taky někdo musí hostit a to může být v případě velké rodiny taky challenge a ne každý se v tom vyziva.
Byli jsme zvyklí trávit Štědrý večer sami, poslední roky zveme ke stolu ty, kteří by jinak byli sami. Zbytek návštěv se skládá podle aktuální situace a nálady každý rok jinak.
U nás jsme na Štědrý večer všichni spolu. Máme velký dům, takže k nám přijedou moji rodiče a babička a brachova rodina, jsem za to moc ráda, nedovedu si představit, že by to bylo jinak
@elinka90 Velké rodiny jsou, ale vztahy, dálka a velmi často je problém i prostor. My jsme v dětství měli občas jednu babi s dědou na Vánoce (druzí byli 250km daleko), ale naši si je nejvíce užili, když jsme byli sami rodina. Já třeba ráda hostím a strašně ráda bych měla i třeba ségry rodinu u nás, ale je to 60km, do toho máme jen 3+1 (celkově má rodina je 60km, partnerovi rodiče 15km a jeho sestry rodina 60km). Pak přijde člověku blbý nepozvat bráchovu rodinu, se kterým jsou složitější vztahy. A to hlavní - když se pozve jedna část rodiny, tak se musí i od muže. A kdyby tu byli všichni - už prarodiče nemám, partner má už jen babičku, ale ta je v pečovateláku, tak by nás bylo 20 a to fakt není možné uskutečnit s tak malým místem. A co si budem, nejvíce si děti užijí Vánoce ve svém pokojíčku.
@elinka90
Velké rodiny?.. To bývávalo...
A co když naši prarodice již dávno zemřeli? Mým babičkám by bylo téměř 100let, to se dozije málokdo..
I mě děti mají jen jednu babičku, moji mamku, navíc každá z nás do své nové rodiny prebira zvyky na které byla zvyklá...Někdo hold miluje dav lidi doma na Vánoce, někdo si vystačí sám v tom nejužším kruhu, každý podle svého gusta...
My máme naší a tchánovce 240 km a mezi sebou mají 20 km. Vždy jsme byli 24 doma a 25 ráno k našim, na večeři ke tvhanovcum a 26 po obědě domů. Už v loni jsem řekla, že si to užít v klidu takže jsme jeli až v lednu. A letos jedeme v listopadu a pak nevím. Ale na vánoce jsme doma. Triletaccku už trošku začínají pohádky a navíc jsme pak všichni akorát unavený, dva dny neděláme nic jiného, než že sedíme v autě.
@klaruskaholubinka přesně to je i můj problém, sice vzdálenost je nějakých 70 km, ale prespavat tam nemůžeme, takže vánoce jsou prostě pak cestovní :( zatím všechny vánoce si spojují jen s cestováním a ne s pohodou v rodině :( zároveň moji i manželovi rodiče očekávají, že dojedeme k nim. Vztahy máme dobré, ale tohle je opravdu unavne, tak mě zajímalo, jak to pravé řeší ostatní. Asi to zase zkousneme a hodíme to na 3 dny v kuse.
Ja to teda poslouchám do teď, tchýně je hrozně uražená a až ji řeknu, že letos zase nepřijdeme, tak to zase bude řeči kolem. A máš děti. ? A když tak jak staré ?
@klaruskaholubinka máme už skoro dvouletá doma (před vánoci 2 bude mít). No bude to buď a nebo - buď my v klidu a
rodiče nasrani a nebo zase Vánoce na cestách..
My už volíme to, že rodiče nasrany, nebo spíš tchýně. Ale jsme doma v klidu 🙂. Ale vy ať se rozhodnete jak koliv tak to bude to nejlepší rozhodnutí 🙂
Dokud jsme měli jen dceru, tak na Štědrý den jsme byli první rok (když byla mimino) u tchánů (kde jsme slavili vždy Štědrý den ještě "za svobodna") a 25. jsme na několik dní jeli k našim. Pak dna roky byli tcháni pro změnu na Štědrý den u nás na večeři (bydlíme od sebe asi 800 m), když už byl syn a měl1,5 roku, tak už bychom se nevešli ke stolu, takže to poprvé jsme na Štědrý den byli samo ve čtyřech,25. tcháni.,26. naši. No a další rok jsme tchány dali na rychlíka 25. dopoledne a pak jeli k našim, protože pak zas po obědě ségra s rodinou jeli ke švagrovejm rodičům, tak abychom se viděli (hlavně naše děcka). Ještě jeden rok se k našim nejelo vůbec, skrz ségřinu nemoc, kdy byla těsně před Vánoci na první chemě (naši pak dojeli k nám na Silvestra).
Jak to bude letos, nevíme, jisté je, že Štědrý den budeme slavit opět v klidu doma, na pohodku u pohádek ( když jsme u našich, tak se TV nezapne krom večera, takže já si pořádné "pohádkové Vánoce" užívám aspoň toho 24.).
Taky máme 24. sami, 25. jedni a 26. druzí. Z dětství mi to tak vyhovovalo, vždycky jsme si celé odpoledne hráli s těmi zrovna novými a pak bylo ještě většinou nějaké volno 🙂 S malým to budou teprve druhé Vánoce, takže je mu to ještě jedno 😀
Moc všem děkuju, že jste napsali jak to máte. Nakonec to uděláme asi tak, že mi oslavíme první Vánoce u nás už 23.12. Pak si dáme den pauzu a další dva dny budeme jezdit. Bude to náročnější, ale snad méně než ty předchozí 🙂

Můj muž na ŠD chce být doma ve svém, kromě mých rodičů žije ještě i moje babička, a mužovi rodiče jsou rozvedení, a všichni se nutně musí navštívit a rozdat dárky pod jejich vlastními stromy, což mě pěkně s**e, protože už několikátým rokem bojuju s organizací návštěv, aby se nikdo neurazil. Letos opět budu zvát tchýni a doufám, že konečně neodmítne. ŠD pouze v jádrové rodině je pro mě naprosto depresivní, mým ideálem je chaos jak ze Sám doma.