Křest dětí starších 3 let: Jaké jsou vaše zkušenosti?
Zdravím, už dlouho přemýšlím nad tím, jestli dát děti pokřtít. Starší syn bude mít v únoru 4 roky, mladší má půl roku.
Nechali jste někdo křtít starší dítko? Jak křest zvládlo a jak jste mu vysvětlili, co se bude dít a proč?
Manžel pokřtěný není a křest mu nedává smysl. Pro mě je to ale důležité, zároveň ale přemýšlím, jak bude starší syn reagovat a jestli se pokřtít nechá (nechtěla bych, aby u toho plakal nebo aby říkal, že nechce). Manžel prvně se křtem nesouhlasil, tak jsem křest odložila a říkala jsem si, že jednou třeba pokřtíme obě děti zároveň. S manželem se o tom ale nedá bavit, takže veškeré zařizování a zodpovědnost by byla na mě.
Je pro vás křest důležitý? Já to tak prostě cítím a byla bych klidnější, kdyby děti byly pokřtěny. V Boha věřím.
Křtili jste někdo starší děti? Děkuji všem za info.
@denuliss za mě pokud mají být s Bohem tak si je Bůh k sobě přivolá, ale pokud je to pro tebe důležité a manžel není proti, tak do toho jdi, jen bych se bála, že jim to otec znechutí stejně jako kdybys to nechala na nich. Ale patřím k jiné církvi, kde je se křtí až dospělí, tak nevidím křest jako samospasný, ale spíš jako veřejné vyjádření víry. Jinak křtít jsem se nechala letos v létě. S babičkou jsem jako malá chodila do katolického kostela, můj otec je výrazně proti víře a tu cestu jsem si postupně našla.
@denuliss Tohle si asi budeš muset vykomunikovat s partnerem, že dětem, chceš předat svůj pohled na život, ať to respektuje a neshazuje to a že on jim klidně může dát svůj pohled, to je žádoucí, ale nebudete se u toho vzájemně zesměšňovat.
@denuliss Proč máš strach, že děti nepřevezmou tvůj názor na víru, ale názor manžela? Obdivuji tedy, že můžeš žít a mít děti s mužem, který s tebou nesdílí pro tebe tak zásadní názor. Bylo to tak vždy? Není to tedy hezké ani od tvého muže vůči tobě, pokud něco zlehčuje a vysmívá se, obzvlášť pokud ví, že je to pro tebe tak zásadní téma, ale i to (promiň) tlačení dětí do křtu z tvé strany mi přijde až moc. Chci říct, že oba dva asi až moc vybočujete z nějakého zlatého středu, kde lze najít soulad, kompromis, domluvu. Já bych v tom, že jsem nechala pokřtít NAŠE děti jen proto, že mi víra kdysi hodně pomohla, byť s tím úplně nesouzní druhý rodič, žít nechtěla. Žádné tlaky štěstí nepřinesou. Ale ty jsi docela rozhodnutá to udělat...
Není pravda, že na křest je spousta času, že se nic neděje, apod. To jsou takové myšlenky odporující Duchu i tradici. Ono i obrátit se jde i těsně před smrtí, ale je krajně pošetilé na to vsadit svoji duši.
Proto také je třeba důležité, aby manželé žili ve svátostném manželství. Pokud je tedy jeden ze snoubenců nepokřtěný a bez víry, tak se tuším i zavazuje podvolit výchovu straně, která si přeje vedení ke křesťanství. Snad se tu najde někdo , kdo to napíše srozumitelněji.
Nemám čas to vyhledat.
Na to všechno ochotně odpoví farář. Od toho je.
Křtem, jak už tu někdo psal, je člověk ponořen do Kristovy smrti, aby spolu s Ním byl pak vzkříšen. A má jako mystický úd Církve, jakkoliv jsou její služebníci nehodní, účast na všech jejích dobrech. Ač sám třeba není (zatím) nijak činný. Malé děti například. Tolik odslouzených Mší svatých , modliteb a obětí,..to je všechno poklad, který se neztratí.
Opovážlivě spoléhat na Boží milosrdenství je hřích proti Duchu Svatému.
Ale nechci tu rozjíždět teologické debaty.
Jen k tomu, že by to nemělo smysl.
@darkwitch Můžu se zeptat, u jaké jsi církve? Nejsou to adventisté? Ti se křtí tuším až v dospělosti (švagrová u nich je). Je fakt, že v Bibli je psáno, že kdo uvěří a dá se pokřtít, tak bude spasen a jsou tam i texty, kde je psáno, že kdo uvěří, ten bude spasen. Tak nejspíš stačí samotná víra. Kdo ví, jak to vlastně je. Pro děti chci jen to nejlepší. V Bibli je ale také psáno, že spásu si nikdo nezaslouží pouze skutky, aby se nikdo nevychloubal.
Katolická církev má spoustu pravidel, se kterými nesouzním, každá církev má něco. Ale kde se tedy nechat pokřtít, aby to bylo platné. Při každém křtu asi člověk vstupuje do té konkrétní církve.
@daisymaminka Vždy to tak asi nebylo. My jsme se vlastně dřív, za svobodna, tolik o víře nebavili a když, tak říkal, že v Boha věří. Přikláněl se tehdy tuším taky ke křesťanství.
Teď nevím pořádně, jak to vidí, ale říkal, že mu dává smysl, jak to mají třeba indiáni. A že nechápe různá pravidla v náboženství a tak.
@denuliss církev bratrská, těch církvi co křtí až starší je víc. Ono křesťanských církví je asi 350... Pro mě je minulost katolické církve překážka a hledala jsem reformovanou církev. U nás se dětem dává požehnání, protože v Bibli se o křtech děti nepíše. Ale pravda je, že Bible není úplně jednotný text. Matouš 19:13-15 B21
[13] Tehdy k němu přinesli malé děti, aby na ně vkládal ruce a modlil se, ale učedníci je okřikovali. [14] Ježíš však řekl: „Nechte děti a nebraňte jim přicházet ke mně – vždyť právě takovým patří nebeské království!“
[15] Vkládal tedy na ně ruce a pak odtud odešel.
https://bible.com/bible/15/mat.19.13-15.B
Osobně věřím, že Bohu úplně nezáleží na tom v které církvi se nechás pokřtít, protože do království nebeského vede mnoho cest a Bůh je milostivý a odpouštějící, tak snad se nemylím.
Jsem tu jako člen římskokatolické církve. Ale co vím, křest si církve navzájem uznávají mezi denominacemi. Mám kamaráda, který začínal jako římskokatolický kněz, křtil mě, pak byl v církvi apoštolské a nyní je v církvi bratrské jako správce a kazatel.
Ačkoliv samotná se ekumenickým akcím vyhýbám. Každou neděli se recituje ,,Credo", kde se říká: věřím v jednu svatou všeobecnou apoštolskou církev.
To je římskokatolická.
Ta má neochvějné prostředky , svátosti Eucharistie, smíření, pomazání nemocných,...které tu cestu ke spáse podporují.
Protestanti skvěle vykládají Písmo. Také je spousta překladů, kde je hned slovo jinak a celý význam se posouvá. V tomhle by se katolíci měli učit.
Ale zbytek tam není.
Přesně vím, co lidem na římskokatolické církvi vadí. Poslouchám to pořád dokola. Také se nedá eliminovat na nedokonalé jednotlivce, ale celkově ji pekelné brány nepřemohou. Otřásá se už tisíce let a stále stojí.
Církev je Nevěsta z Apokalypsy svatého Jana.
Ta pravidla se zdají možná drsná, ale je to návod na jednoduchý život. Spousta lidí to vnímá jako omezení nebo nemožné, ale není to tak.
Víra , to nejsou primárně emoce a zážitky. Ano, jsou období, kdy je to víc, ale většina času je to rutina, někdy i nechuť, únava,....ale jde o tu rozumovou věrnost. Chci sloužit.
Kdo vytrvá až do konce, bude spasen.
@bonavoxa Tak dřív lidé věřili, že když po křtu znovu zhřeší, už to na něj neplatí - tzn. se křtili co nejpozději, třeba až na smrtelné posteli. Pak se zase věřilo, že když dítě zemře nepokřtěné, tak nedojde spasení, a protože byla obří kojenecká úmrtnost, křtilo se co nejdříve.
Kdo z nás ví, jak to je doopravdy?
@merope Předně. Co je po smrti, to je Tajemství. Všichni budeme překvapení. Je asi zbytečné nad tím nějak víc přemýšlet, než do takové míry, že se budu snažit uchovat víru a žít dobrý život podle přikázání.
Nekřtěné děti, které vědomě nezhřešily, ale lpí na nich tzv ,, dědičný hřích ", jsou na místě zvané limbus. To už málokdo zná.
Pak je tu osobní Soud, druhý příchod Krista a Soud veřejný. Apokalypsa, nové Nebe a Země. Dějiny Spásy. To je vlastně celé křesťanství.
Dětská úmrtnost samozřejmě hrála roli v tom, že se děti křtily hned po porodu.
Tehdy ale nebyl problém najít kmotra, který měl biřmování.
To, že křest neplatí, když pak člověk zhřeší, to je teda kardinální hereze. Člověk hřeší až do smrti, protože je narušen tím prvotním hříchem. Tak se musí neustále snažit a očišťovat, ačkoli je to pořád dokola....je to škola pokory.
Ale kolikrát slyším, jak mi někdo řekne, že on je věřící křesťan ...a pak jede okultismus, pověry, podvody, vybírá si, co se mu hodí,...
@bonavoxa není žádné tajemství, které by nebylo vyjeveno . Snad jen to , co Otec uzná za nevhodné vyjevení . Ale zrovna toto tajemství není , neb je to v Pismu … ale musíš si vybrat dobrý překlad 🙂 Genesis 2:7 - tam mas lidskou podstatu , zaklad člověka . Abys to nemusela hledat - jsme živoucí duší - tzn jsme duše , které mají tělo . Není to naopak , že jsme tělo , které má duši - ne ne . A duše nemůže zemřít , nejde to . Umírá tělo , duše odchází k Pánu.
@sahrazad1 To vůbec nerozporuji. Vždyť vůbec nepíšu, že jsme tělo, které má duši 🤔 Písmo je základ, ale je také plné rozporů a podobenství. Nelze ho brát doslovně nebo číst od začátku do konce.
Protestanty ctím, ale to jejich házení veršů z Písma v běžné komunikaci moc nemusím. Je to vždy vytržené z kontextu.
Ale ráda se třeba pobavím, když na to přijde řeč.
Jinak žijeme zcela normálně, bavíme se s normálními lidmi... ze zkušenosti ...osloví vždy víc duchovní radost, pokoj, dobro, pramení z Naděje v Boží milosrdenství, že dal světu Krista, než citovat Písmo.
Je spousta teologů, co zná Písmo tak dokonale, že už relativizují kdejaké slovo...a to už mi přijde, že to není dobré, že to odtrhává od reality.
@denuliss Vždyť píšu, že je to Boží Tajemství, kdo nakonec bude/ nebude v nebi a proč. A všichni se budeme velice divit. Ono je to zase dnes populární, Bůh ano, církev ne...a už se to ohýbá, jak se komu zlíbí. Ale pravdou je, že církev je Boží dílo, mystické tělo Krista, pekelné brány ji nepřemohou, tam vane Duch a uchovávají se Svatá Tajemství. Bylo by pošetilé ji eliminovat na zkostnatělý spolek momentálně zaostalých hříšníků, jak to vidí svět...s kolikrát její členové mezi sebou...jak to osciluje nahoru a dolů....jestli jsou přiklonění zrovna víc do světa nebo k Bohu...Ono zase úplně všechno není otázkou názoru a ,,jedno". Je tu tradice a učení , které se dogmaticky téměř nemění, ačkoliv se pořád o něčem diskutuje. Svěcení žen, zdobrovonění celibátu, apod.
To jen tak informativně, samozřejmě, Bůh je všemohoucí, ale ponechal člověku svobodnou vůli i v té otázce spásy vlastní duše.
Už asi nemám, co k tomu.
Přeju a vyprošuju, ať se rozhodnete svobodně a co nejlépe, pro vaše duše.

@squezy No, když nebudou pokřtěné, tak se nikomu nic nestane.
A tedy pokud je to zasadni vec, kterou si nemohou rozhodnou deti ( no, když se ni nestane, tak asi tak zasadni nebude, ale to necham stranou), tak o zasadnich vecech maji rozhodovat oba rodice a otec je proti. To, ze k tomu pristupuje klasickou vyhnovaci metodou na veci nic nemeni.