Nevhodné dárky. Když radost nahradí zklamání. Jsem v tom sama?
Určitě mnoho z vás dostalo krásné dárky, od srdce. Ale pojďme si říct jaké dárky byly naopak k ničemu. Ať vím že v tom nejsem sama 🙆♀️
Já včera obrečela mašlovačku, plastový dózy, kuchyňskou chňapku, bižuterní náušnice s průhledným kamenem - prostě co já nenosím, a ti co mi to dali, to moc dobře vědí (a dostávám takové každý rok). Moc mě mrzí, že já vybírám dárky osobní, co každého potěší, a ne kraviny které se nakoupí v penny. A nevím, asi mě nejvíc trápí fakt, že mě buď ti nejbližší vůbec neznají, a nebo prostě nechtějí dát si tu práci s přemýšlením. Asi to berou že dárek jako dárek.
@anonym_autor Tak zrušte dávání dárku a mas klid. U nás se dává dětem, sourozencům,švagrům nic,rodičům pouze symbolicky. Me tedy manžel dokáže vymyslet hezke dárky,v tom je lepsi než já. Kazdy holt ja vymyšlení dárků neni.
@anonym_autor Tak zrušte dávání dárku a mas klid. U nás se dává dětem, sourozencům,švagrům nic,rodičům pouze symbolicky. Me tedy manžel dokáže vymyslet hezke dárky,v tom je lepsi než já. Kazdy holt ja vymyšlení dárků neni.
@izz76 však píše, že to chce zrušit, ale rodina ne.
@izz76 však píše, že to chce zrušit, ale rodina ne.
@veroniquecz Chtít nemusí, proste bych jim oznámila, ze letos jim nic nekupuji a nic neočekávám.
@veroniquecz Chtít nemusí, proste bych jim oznámila, ze letos jim nic nekupuji a nic neočekávám.
@izz76 jo a pak budeš poslouchat jak jsi nevděčná… Známe…..
@izz76 a fakt bys nekoupila i když bys věděla, na 100%, že k nim přijdeš na návštěvu a dostaneš dárek? A vzala by sis ho nebo ho tam nechala ? Jakej je pak postup?
@anonym_autor ja vas naprosto chapu a je mi lito, ze jste smutna. Mam to podobne stran jedne pribuzne, jeji dary pro mne naprosto ukazuji na nezajem o to venovat vyberu cas, aby me potesila. Peitom xy let se ptala na to co koupit, delali jsme ji i seznam, aby si mohla vybrat z ruzne cenove hladiny drobnosti a nakonec stejne koupila neco uplne mimo. Napriklad dostavam porad caje, ktere nepiju a nebo svicky, ktere doma vubec nepouzivame, protoze se deti boji ohne, nebot jsme zazili jedny Vanoce pozar. Je to trapne, ale jeji dary vzdy swapuju nebo nekomu posilam dal. 🙈 pro pristi rok jsem si prave kvuli tomu rekla, ze uz se nebudu snazit a nebudu vymyslet pro tuhle zenu nic.
@izz76 a fakt bys nekoupila i když bys věděla, na 100%, že k nim přijdeš na návštěvu a dostaneš dárek? A vzala by sis ho nebo ho tam nechala ? Jakej je pak postup?
@alice180 Dostává krámy které nepotřebuje, nepřeje si, takže klidně je tam může nechat. Její rodinu nechápu,dávání dárku zrušit nechtějí,ale aby ji koupili normální dárek,za to jim nestojí..
Tady je asi i vysvětlení: https://medium.seznam.cz/clanek/lyssa-nox-pitev...
Prostě vám tím říkají, jak vás vidí
@alice180 Dostává krámy které nepotřebuje, nepřeje si, takže klidně je tam může nechat. Její rodinu nechápu,dávání dárku zrušit nechtějí,ale aby ji koupili normální dárek,za to jim nestojí..
@izz76 a v případě, že by darovali ne stejne věci jako předešlé Vánoce. Já nevím peníze, jiné věci atd.
Protože tady je několikrát komentář domluv se... Nedávej atd. Ale ono to fakt jednoduchý není. Jak říkám, já mám snahu již několik let. Ale nedovedu si představit variantu, že jim nic nedám a dárek si nevezmu se slovy. Je to hezký, ale já říkala, že si nebudeme nic dávat.
Smutne. Ja kdyz neco chci, tak si to radsi koupim sama. S manzelovou rodinou si davame jedle darky jen aby tam neco bylo a aby nebyly vsechny krabice jen pro dite. S moji rodinou je lepsi domluva, tak tam si reknem co kdo chcem. Ber to s nadhledem, nikoho nepredelas. Co chces si kup, jim kup prvni blbost co uvidis v obchode a aspon se nebudes citit, ze ty se snazis a oni ne.
Někdy dokáží být někteří dárci až bizardní, na netu je toho hafo. Moje matka třeba mi x let dávala to stejné zrcátko. Vždycky jsem ho u ní nenápadně nechala a další rok bylo zas pod stromem. Nebo dětem dává vojetý knížky, co najde na nádraží. Je typ, co nakoupí obří množství krávovin z Temu za tisíce, místo aby koupila jednu věc kvalitní.
Já zas naopak nad dárky přemýšlím a snažím se trefit do vkusu, pamatuju si, čím si kdo udělal radost, jaké má kdo koníčky, občas se nenápadně v průběhu roku poptám. Takže chápu to rozčarování. Ale lidi nepředěláš a nikdo se o tebe nepostará líp než ty sama.
U nás se dávají dárky jen dětem, dospělý dostávají balíček z jedlých dárků domácí výroby - prostě jen symbolicky, aby něco pod stromečkem měli. Dcerka je dělá se mnou, takže má radost z vyrobených dárků a že je "Ježíšův pomocník".
Během roku jsem je našla u části rodiny na "výstavce" nebo strčené vzadu v komoře - asi jsme se netrefily do chuti. Největší gól byl od tchýně, když mi v létě vrátila pečené čaje ( dostala je před 3 lety od nás) s tím, že je dělala ona z ovoce ze zahrady. 😀 Tak jsme se u toho s mužem pobavili a příště možná koupím radši první sprcháč v obchodě, protože ten snad využijí a my kolem toho nebudeme mít tolik práce. 🤷
@anonym_autor Já osobně mám ráda dávání a dostávání dárků a u nás se to děje fakt hodně, protože jsme velká rodina. Ale většinou se snažíme říct si navzájem, co by se komu hodilo, takže to skoro vždy dopadne dobře a když náhodou ne, tak to nebereme tragicky...já to beru vždy tak, když dostanu od někoho dárek, je to pro mě známka toho, že tomu člověku na mě záleží, že tomu věnoval nějaký svůj čas a to je to, co oceňuji. Jestli se trefil do vkusu nebo ne, už pro mě tak podstatné není, při tom množství věcí, co v dnešní době jako lidé máme, je zas skoro nemožné nikdy se nesplést nebo nedat něco, co už například máme apod. Ale co mi naopak vadí je, když dáme dárek (a naše rodina se fakt snaží dávat lidem to, po čem touží, co si přejí) a pak jedinou reakcí je, že o to ten člověk nestál, případně rovnou vyjmenuje, co vše je na tom dárku špatně. Tak to je u mě naprostý vrchol neslušnosti. Dokonce jsem nedávno četla o tom, že podle etikety je slušnost vždy poděkovat a dále to nerozvádět. Když už takový případ nastane, že je to dárek nevhodný, vždy máme přece možnost použít ho na nějakou charitu a podobně, potřebných lidí je stále mnoho. Takže já bych třeba neudělala to, že něco vyhodím, jelikož nesnáším plýtvání, ale když už je to fakt hodně mimo, daruju to potřebným. A nemusím k tomu pak mít těch milion keců, jak je dárek naprd 😎
Takový expert je tchýně. Máme dvě děti a kočky a ona nám daruje skleněné dárky. Dětem kupuje dárky zásadně ve večerce. A vždy to jsou hračky nebo věci, které máme nebo jsou to takové blbiny, které se hned rozbijí. Radši jim může koupit nějakou sladkost, ale to neee. Ona "skvělá úžasná babička" musí dát dárek, který sama vybere.
Vybavuje se mi kniha "Pět jazyků lásky". Však tento jazyk nemusí být jen v partnerství. Pro Tebe jsou dárky důležité, věnuješ tomu velké množství času, ale upřímně neděláš to hlavně proto, že tě to baví?
Jsou lidé, kteří tuto povahovou vlastnost nemají a myslím, že by bylo pro tebe fajn to přijmout, a pokud ti stejní lidé umí "dávat něco ze sebe" jiným způsobem, je brát takové, jací jsou.
Chápu tě, je to těžký. Moje mamka taky neumí dávat dárky, když už jednou vybrala něco, co by se mi opravdu líbilo, tak mi to dala až o pár let později, protože to někam zahrabala a zapomněla. Jenže to už nebylo aktuální. Oblečení jsem vždycky dostala o dvě velikosti větší, apod.
Roky jsem se snažila vysvětlit, že radši nic než tohle, nebo ať dá peníze. No, tak letos poprvé a to je mi čtyřicet 🤷♀️ Ale pamatuju i Vánoce, kdy jsem dostala sadu lžiček, o kterých mi rok a půl říkala při každé návštěvě, že mi je chtěla dovézt a zapomněla je doma. A k tomu tea tree olej s vysvětlením, že i rok po porodu mám dost hroznou pleť. Jinak nic. Dárek, který jsem si pro sebe koupila a objednala (slíbila zaplatit, to taky neudělala), tak zabalila k dárkům, které jsem za ní koupila pro mého muže. To byla poslední kapka, tehdy jsem to obrečela. Přitom sama si každý rok nadiktuje co by chtěla a vždycky to dostala. Přestala jsem se při výběru dárků pro ni snažit, už neřeším, jestli má podobnou věc 3x nebo jestli to využije. Něco jí zabalím a hotovo. Přijde mi to líto, ale ji nezměním a já už do toho nebudu vkládat svoji energii.
Radu mám pro tebe jedinou - pokud ti někdo opakovaně dává dárky, o kterých jsi jasně řekla, že je nechceš tak přestaň věnovat energii výběru dárků pro něj.
@anonym_c6299d To jsem zkoušela milionkrát. Ale oni mně řeknou že já dávat dárky fakt umím, že je znám co je potěší. A ať řeknu já co bych ráda. Tak řeknu, a stejně nedostanu nic z toho. Nechápu.
@anonym_autor tak jim kup příště všem poukázky do supermarketu nebo drogerie, ať okusí, to neosobní, co dávají tobě... Ve i do kuchyně pro mě opravdu nejsou dárek.
Mně třeba taky loni mrzelo od našich.... Dostáváme nějakou hotovost, což je fajn a k tomu menší dárek, tak manžel od našich dostal parfém, klobásky atd. A já koření do polívky 😁 a letos se mě v prosinci máti ptala, jestli ho chci zase, tak říkám, že fakt ne a dostala jsem čaj a poukázku do drogerie 🙂
@kristyn86 Jde o mojí rodinu co mě zná 36 let. Vědí jaké mám zájmy, co mě potěší, a co naopak nepovažuju za dárek. A stejně to dostanu 🤷♀️ to by mi bylo milejší dostat peníze ať si teda koupím něco sama. Ale každý rok plastový dózy, průhledný náušnice, plastové pouzdro na drobný mince, prostě nic osobního.
@anonym_autor nečetla jsem všechny komentáře. Mě třeba mrzí na moji mámu a tchyni, že mi kupují čičoviny z Temu ikdyž obě moc dobře vědí, že jsem proti tomu a nechci aby mi plevelily domácnost tyhle blbosti.
@izz76 a v případě, že by darovali ne stejne věci jako předešlé Vánoce. Já nevím peníze, jiné věci atd.
Protože tady je několikrát komentář domluv se... Nedávej atd. Ale ono to fakt jednoduchý není. Jak říkám, já mám snahu již několik let. Ale nedovedu si představit variantu, že jim nic nedám a dárek si nevezmu se slovy. Je to hezký, ale já říkala, že si nebudeme nic dávat.
@alice180 Pokud to tedy nemá řešení, tak neřešit, přijmout blbé dárky poděkovat a víc se tím nezaobírat. Já osobně tohle vánoční přehazování krámů nechápu, žijme v době kdy si každý může všechno co potřebuje koupit. Opravdu by mě nebavilo celé široké rodině vymyslet dárky.
@alice180 Pokud to tedy nemá řešení, tak neřešit, přijmout blbé dárky poděkovat a víc se tím nezaobírat. Já osobně tohle vánoční přehazování krámů nechápu, žijme v době kdy si každý může všechno co potřebuje koupit. Opravdu by mě nebavilo celé široké rodině vymyslet dárky.
@izz76 Mě přišlo upřímně nesmyslné, když nám manželovi rodiče dali vždy peníze a my jim dárky ve víceméně stejné hodnotě. Přesně jak říkáš - mohli si něco koupit sami 🤷♀️ A letos to stejně dopadlo s mojí mamkou - ona od nás dárky, my od ní peníze. Ale jak jsem psala výš, aspoň jsem nedostala pár nevhodných blbostí.

Proboha, já vůbec nechápu, proč mezi dospělými hrát na dárečky, se svými rodiči jsem domluvená, že dary jen dětem.
Hele, příště bych to být tebou přestala prožívat, koupila největší chujovinu, kterou náhodně potkám, a přestanu si dělat násilí, mám se taky ráda.
Manželovu rodinu, tedy dospělé, nechávám na něm, když si potřebujou hrát dospělí na dárečky, ať si to pořeší sám...