Oslava - romská holčička. Co byste poradili?

18. kvě 2022

Zdravím vespolek, mám takový "rasistický" dotaz. Moje dcera bude mít narozeniny a chce pozvat spolužačky. A mezi nimi je jedna romská holčička. Dcera se s ní ve škole i družině baví, ale asi mezi nejbližší kamarádky nepatří. Dcera ji chce pozvat a přiznám se že je mi to proti srsti. Ve škole ať si dělají co chtějí ale moc se mi nelíbí že by měla být u nas doma. Její rodiče jsou takoví ti "typičti" příslušníci menšiny. Když jsem dceru naťukávala,jestli ji chce opravdu pozvat, tak na tom trvá a nechápe proč by nemohla. A já ji zase nechci podsouvat nějaké předsudky. Je to můj problém, ale moje averze pramení z několika osobních negativních zkušeností. Tak co byste poradily?

nazka
18. kvě 2022

Pokud chce dcera, pozvala bych. Jsou to její narozeniny. I když Tě chápu.

barmil
18. kvě 2022

Je to oslava dcery, problém máš Ty, ne ona, spolužačka za Tvé zkušenosti nemůže. A je super, že dcera nechápe, proč by nemohla. Tak jí řekni, že může a snad jí tenhle pohled na svět vydrží co nejdéle.

bara88
18. kvě 2022

A proč by teda nemohla?

autor
18. kvě 2022

A to si ještě říkám co na to ostatní rodiče... Ja to asi překousnu, ale aby se to třeba pak neobratilo proti dceri. Něco ve smyslu " s tou se nebav, kamarádí s cikanama". Je to nepěkné, ale snad víte jak to myslím...

nazka
18. kvě 2022

Vždyť tam budou všichni spolužáci.. Tohle by bylo to poslední, co bych asi řešila..

nikoulinka
18. kvě 2022

Teď se na to zkus podívat z druhé strany. Co ta kočka, si bude myslet, když jí dcera o narozeninách určitě říkala, pozve všechny, co chtěla, jen ji vynechá? Začne se taky ptát doma, proč tam najednou nemůže... A jakou asi odpověď dostane, že jo... Hele, rodiče může mít jaké chce, ale v ní může být určitý "potenciál" žít "normálně". Ale pokud jí takhle budou všichni odsuzovat, bude z ní další pobírač sociálních dávek... Nejsem žádný zastánce Romů, apod. Ale pracovala jsem s němi dlouhý čas. S dětmi. Potřebuji zkrátka poznat i tu druhou stranu, a ne to, co jim tlumočí doma.
Dcera, jak píšeš, ji tam sama chce. Pozvala bych ji. Ono v nejhorším případě jejich kamarádství maximálně skončí 🤷

berenika39
18. kvě 2022

Co na to ta romská holčička, když jí dcera řekne, že na oslavu nesmí, protože je romka? Můj názor - ty bys šla za malou holkou, která nemůže na to, že se narodila v menšině, a řekla jí: sorry, jsi romka, k nám nemůžeš, s mojí dcerou se radši nekamaraď? Mě je těch malých líto, mají blbej start, třeba u Petra ve škole je Pepa - ten nejlepší kytarista v okolí, strašně fajn klučina, učí se co to dá - moc to nedá🙂, nikdy ve škole neřešili, že je rom..a to chápu, že výhrady kvůli romské menšině může někdo mít, pokud má špatnou zkušenost. Ale ty děti za to nemohou - a my bychom měli být ti, co to změní.

berenika39
18. kvě 2022

@nikoulinka neopisuju, souhlasím, podepisuju🙂))

soptik82
18. kvě 2022

Neměla bych problém asi s tím že holčička přijde k vám.... Spíš bych měla problém kdyby měla jít potom dcera k ním 🤷‍♀️ moje děti taky mají každý jednoho romského kluka jako kamaráda a nemám problém aby přišli k nám na návštěvu ale vždy jsem prosila kluky aby k nim oni moc nechodili a jestli byli tak mi o tom neřekli.... Ale není cikán jako cikán

eviicka
18. kvě 2022

@nikoulinka chtěla jsem vyplodit něco podobného, ale líp bych to nenapsala.

makkyv
18. kvě 2022

Vůbec bych to neřešila, rodiče si člověk nevybírá. Pokud je holčička slušně vychovaná a vaše dcera ji chce pozvat nevidim v tom problém, ať si říká kdo chce co chce.
Kdyby mi malá přišla, že chce pozvat na oslavu romku, tak s tím problém nemám, protože to chce moje dcera a udělám pro ní cokoliv - ať je černý, bílý, žlutý. To dítě za to přeci nemůže a je mi lito když něco takového čtu.. kdyby mně se narodilo dítě co by bylo tmavší a nemohlo by jít třeba na oslavu nebo svojí kamarádkou, protože to její máma nechtěla, hrozně by mě to bolelo..

autor
18. kvě 2022

Všichni máte pravdu. Já jsem to dceri nezakazala. Ta holčička nemůže za to do jakého prostředí se narodila. Jen doufám že nebude nějaký průšvih.

makkyv
18. kvě 2022

No abyste se nedivila 🙂 Lidé jiné pleti se dokážou chovat mnohem lépe než my Češi třeba 🙂

zuzkasim
18. kvě 2022

Úplně jsem neopochopila, co ti na tom vlastně vadí? Kdyby měla jít moje dcera k nim, asi bych nad tím docela přemýšlela, ale když má jít to dítě k vám? Přece budeš mít šanci ji aspoň poznat. A je to dítě, nemůže opravdu za nic. Pokud žijí jinak, bude mít aspoň možnost srovnání a dobrou zkušenost, ze které může třeba později těžit. Dcera má ve třídě 2 romské spolužáky, neměla bych problém ani s jedním, naopak, prostředí u nás mi přijde bezpečné téměř pro kohokoliv.

journals
18. kvě 2022

Nemyslím to zle, ale je to docela smutný a hloupý dotaz. Je super, ze dcera předsudky nemá a nechápe proč by holčičku zvát neměla. Je to přeci její oslava a tu neděláš pro ostatní rodiče! Do budoucna bych si dala velký pozor na toto téma ve vaší rodině. Sice asi chápu, čeho se bojíš, ale přeci jen… pořád to jsou děti, proč mezi nimi dělat rozdíly?

autor
18. kvě 2022

@journals ty asi nebydlíš vedle romské komunity,že? Dcera to zatim nepoznala, ja bohužel ano. Kdyby to byli hodní sousedé, jenom tmavší pleti, tak to absolutně neřeším.

journals
18. kvě 2022

Nebydlím, ale to neznamená že neznám 😉
A dcera očividně špatnou zkušenost nemá, tak proč jí vnucovat hned tu svou negativní?

bara88
18. kvě 2022

A tak proč by si ji nemohla pozvat?znáš rodinu?znáš tu holku?dělá něco špatného?špatně se chová?

somalicats
18. kvě 2022

Zakladatelko, vyrostla jsem a dlouho žila v oblasti, kde je cikánů kvanta. Poznala jsem slušné rodiny i ty špatné. Jo, těch nepřizpůsobivých bylo víc, ale to neznamená, že šmahem odsoudím automaticky všechny. Pokud daná holčička chodí na normální školu, tak tipuju, že rodina bude patřit mezi ty slušnější, protože ty nepřizpůsobivé děti většinou končí ve zvláštních školách (či jak se jim dnes říká). Normálně bych ji pozvala. Jo, a jako dítě jsem si chodívala hrát se sousedovic cikánskými kluky, pamatuju si i návštěvy u nich doma - a to bys koukala, jak tam měli permanentně naklizeno a čisto. Slušná rodina, rodiče pracovali, kluci sice nebyli nějací extra géniové, ale školu zvládali, vyučili se a dokud jsem s nimi udržovala kontakt, tak vím, že pracovali.

debra1234
18. kvě 2022

My teď v pátek jednu na oslavě měli. Syn si jí pozval. Nevidím v tom problém. Děti jsou dnes úžasně kosmopolitní a nemají předsudky. A uklidním tě, všichni ostatní rodiče ji viděli, a nikomu to není divné.
Máme kus od nás ubytovnu. Jen pár dětí je problematických, většina naopak v pohodě.

la_amanita
18. kvě 2022

Já se pos.ru. Nepozváním na dětskou oslavu to začíná, za dvacet let jí nikdo nepronajme byt. Tohle je top blbá otázka týdne.

sudylichozrout
18. kvě 2022

@la_amanita Ja se po*eru, protoze s tebou souhlasim! 😁😘

autor
18. kvě 2022

@la_amanita tak svůj byt si pronajmi komu chceš, já bych mohla napsat x osobních důvodů proč bych to neudělala. Ale o tom tato diskuze není.

mimiveru
18. kvě 2022

Nikdy bych dceru rasisticky neočkovala. Názor si udělá sama během pár let, ale teď proč?

autor
18. kvě 2022

@mimiveru však to nedělám.

sudylichozrout
18. kvě 2022

Vis co, tady jde o neco jineho. Ja mam sama fakt silene zkusenosti a moje zlomena a srostla zebra by mohla vypravet. Ale i presto by me nikdy nenapadlo tu holcicku nepozvat. Chapu, ze mas taky asi leccos za sebou, na druhou stranu me vlastne strasne mrzi to, ze sve zkusenosti projikujes do te male holcicky. Ona za to nemuze a jestli se s ni deti spontanne kamaradi, tak to znamena, ze se maji rady a neublizuji si. Coz je uzasne.

emamaira
18. kvě 2022

Samozřejmě bych ji pozvala. Já jsem asi z jiný planety ale opravdu neumím pochopit, že takový rasismus a diskriminace v současné době stále existují. Naprostý souhlas s @la_amanita.
Zkus to otočit, jistě máš špatne zkušenosti i s některými bílými lidmi. A přitom bílé děti dcerka na oslavu pozve.

berenika39
18. kvě 2022

Ve školce, kam syn chodil, byli: romové, bulhaři, makedonci, vietnamci, ukrajinci, rusové. Všechny děti byly úplně v pohodě. Ve škole, kam syn chodí, jsou přesně ty samé národnosti, děti cizinců, žijících v CZ. Děti v pohodě.
A pak přijde rodič, který do toho hodí vidle. Opravdu doufám, že naše děti nebudou mít tak šílené předsudky. Manžel, pracující ve stavebnictví má kolegy "z celého světa", nikdo neřeší, odkud kdo je, naši přátelé jsou ti, kdo s námi sdílí názory, kdo je chytrej - ne blbej, kdo se baví jako my. V práci jednám s ukrajinci, rusy, makedonci, bulhary, vietnamci. A jo, všichni jsou v pohodě - jen vyjukaní z lidí, jako zakladatelka, kteří je diskriminují, jednají s nimi jako s povlem a to jim velmi ubližuje. Jsou pokorní, jsou slušní a zaslouží si slušnost, toleranci, jsou za to vděční. Ve světě je běžné soužití národností, u nás stále peklo. Mám pozvat romskou holčičku na oslavu? proč ne??????

ai30
18. kvě 2022

Tvl., to jsou presne ti slusnocesi, kteri ti budou hodiny mudrovat o tom, jak je nezajima barva pleti, ale vadi jim jak se kdo chova, ale potom nepozvou na detskou oslavu kamaradku, protoze ma jinou barvu pleti. Z toho by clovek zvracel, fakt :(

ai30
18. kvě 2022

A vubec nechapu, proc jsi to 'rasisticky' dala do uvozovek. To neni v uvozovkach rasisticky dotaz. To je proste rasisticky dotaz.