Rodinná oslava narozenin dítěte vč. kamarádů?

kacenka_12
22. lis 2022

Dobrý den. Moc prosím o radu.
Dnes přišel můj 5letý syn že školky s pozvánkou na narozeninovou oslavu jeho spolužačky že školky, s kterou se moc milujou 🤣, takže syn je moc nadšený a nás příjemně překvapilo, že byl na oslavu pozvaný. Rádi pozvání přijmeme.
Teď nám ale vzniklo dilema, jelikož syn má za pár dní také narozeniny a rádi bychom pozvání holčičce oplatili. Akorát jsme neplánovali dělat oslavu i pro kamarády (protože opravdu dobré má syn jen dva - tu holčičku a ještě jednoho klučíka). Plánovali jsme pouze oslavu rodinnou.
Vzhledem k malému bytu bude rodinná oslava v herně, která nebude uzavřená pouze pro nás, bude i nadále otevřená i pro veřejnost. Myslíte, že je blbé tu holčičku s rodiči pozvat na tu naši oslavu, ať se přidají, abychom jim to mohli oplatit? Napadlo mě pozvat i synovo druhého nejlepšího kamaráda že školky, aby ta holčička a její maminka měla další známou tvář kromě nás.
Vůbec nevím, jak to vyřešit. Co vím tak že nechci dělat ještě extra oslavu pro kamarády. Za prvé by jich tam bylo málo, za druhé z finančních důvodů. Na druhou stranu pozvání ráda oplatím.

Moc děkuji za radu a za vaše názory. Snad mi pomohou v rozhodnutí.

Děkuji

pipi_puncocha
22. lis 2022

Tím, že to bude v otevřené herničce, tak bych je určitě pozvala a i já bych takové pozvání přijala. Kdyby to bylo doma s rodinou, tak bych asi váhala, ale takhle mi to přijde úplně v pohodě.

levandule_k
22. lis 2022

Myslím, že syn by byl rád, že tam má kamaráda a kamarádku.

kacenka_12
autor
22. lis 2022

@levandule_k Byl by moc rád, proto bych mu to chtěla splnit a vyřešit to ke spokojenosti všech 😊

merope
22. lis 2022

@kacenka_12 Je dobré si uvědomit, čí to je oslava - synova - tak pokud syn tam moc chce mít své kamarády, určitě pozvat.

vikinkav
22. lis 2022

Ja osobne bych obe deti pozvala zvlast k vam domu na hrani, bez rodicu, nemusi to byt nejaka extra oslava, ale mozna si to vic uziji, takhle tam bude rodina a kamaradi a syn nebude vedet co driv 🤷‍♀️ Ale smaozrejme nevim kolik vas je nebo jak to mate v planu, jen beru z nasi rodinne situace, kdy se nas na oslavach schazi pomerne hodne a je tam ruch i bez cizich rodicu a deti.

ai30
22. lis 2022

@kacenka_12 Za me to blbe je. Kdyby nekdo pozval moje dite na oslavu do herny, kde bych to musela odseset s nim, vykladat si s rodinnymi prislusniky oslavence a stalo by me to darek a jeste vstupne, tak fakt zalituju, ze se nase deti kdy seznamily, to je moje predstava naprosteho pekla.
Oslava se dvema kamarady mi prijde jako pohoda, deti si to uzijou mnohem vic nez ve vetsi skupine, protoze si muzou hrat a nic je nerusi. Financni duvody nedelat oslavu uplne nechapu, pohosteni pro tri deti se da prece udelat za nula nula nic..

lenatko91
22. lis 2022

Já bych obě děti pozvala sólo domů. V herně by to mohlo vadit příbuzným, že si oslavence neužijí a zas kdyby moji dceru takto někdo pozval, tak se cítím mezi tou rodinou jak vetřelec. A když pozveš děti domů, ať už s maminkami nebo bez, jde to low cost. Kafe, čaj a vodu má doma snad každý, k tomu třeba něco upéct, dětem nakrájet navíc ovoce třeba a je to.

veronikav31
22. lis 2022

Pozvala bych kamarády samostatně domů. Děláme to taky tak,dcerka má narozeniny 23.12., o týden dřív k nám přijde její kamarád se 2 sourozenci+rodiče (můj spolužák), děti si dají malý dort, jednohubky, slané,popreji,vyblbnou se a za cca 2,5-3 hodiny jdou domů.presne na dceři narozeniny chodí prarodiče a neteře co s nimi bydlí. Peněžně to nevychází špatně a hlavně každý finišuje s přípravou na Štědrý den,proto má dcera jednu oslavu o týden dřív

izz76
23. lis 2022

@kacenka_12 A Proc by jsi měla zvát i tu maminku? Pozvi synovu kamarádku a kamaráda a je to. Zřejmě tam budou i jiné děti z rodiny ne,když oslavu poradate v dětské herně.😉

ninive211
23. lis 2022

@izz76 Jako že by byla holčička někde v herně s cizími lidmi bez maminky, jo? V pěti letech...tak to určitě ne, být rodičem té holčičky, tak bych tohle nedovolila.
Jinak já bych to s rodinnou oslavou nemíchala teda (pokud tam budou babičky, tetičky a tak), babičky budou chtít jeho plnou pozornost, užít si vnoučka a bude se tam plést nějaká holčička-kamarádka. Syn bude lítat mezi oběma, pravděpodobně bude spíš tíhnout třeba k rodičů, prarodičům a kamarádka bude jako kůl v plotě...anebo naopak. Pozvala bych je sólo domů, ať si pohrajou, žádná extra velká, finančně nákladná oslava, prostě nakrájet na talíř ovoce, křupky, sušenky, na "přípitek" džus, pustit dětské písničky...těm malejm dětem je úúúplně jedno, že není nachystaný občerstvení jak z cateringu, to řeší vždycky jen ti rodiče.

eviicka
23. lis 2022

@ai30 Náš syn pozvaný do herny byl (s ním ještě cca dalších 7 dětí ze školky) a pekelné to nebylo, přišlo mi to milé. S rodinnými příslušníky jsem si vykládat nemusela (měla jsem sebou ještě mladšího) bylo to fajn dopoledne, syn nadšený.

V případě zakladatelky ale souhlasím s většinou, pozvat dětí extra domů.

izz76
23. lis 2022

@ninive211 A proč ne, v mém okolí je bezne,že se pořádají dětské oslavy pro děti,přítomnost rodičů není potřeba.. Dceři je teď už 8let,ale od 5let byla na x oslavách beze mě,ať to jsou oslavy v hernách,doma,na zahradách. Upřímně jsem ráda,že u toho být nemusím,přítomna jsem párkrát byla,pokud pořadatelka oslavy byla moje kamarádka,jinak ne. My když pořádáme oslavu,tak taky jen pro děti,samozřejmě bych žádného rodiče nevyhnala pokud bych chtěl zůstat,ale ještě se to nestalo. Většinou jsou rodiče rádi,že mají volné odpoledne😃

fire85
23. lis 2022

Proc neuděláte doma oslavu je s těma dvemi detmi zvlášť? Finance jak píšeš v tom asi až tak nebudou, když máte na zaplacení herny na oslavu.( za mě Teda zbytecnost) a určitě bych nepozvala maminku, ale jen tu holčičku.

fire85
23. lis 2022

@ninive211 a ty jsi nikdy nevezla někam nějaký menší dítě? Já jo, i třeba 4 lete, tak nevidím důvod vzít holčičku v 5 letech samotnou na oslavu, užije si oslavu, pak ji zase dovezes rodičům.

ninive211
23. lis 2022

@fire85 Krom návštěvy prarodičů? Ne, pětiletý a menší dítě bych fakt někde v herničce bez dohledu napospas nějaké mamince dítka ze školky, kterou ani pořádně neznám (a neznám blíž ani to dítko) opravdu nenechala. Něco jiného, kdyby se jednalo o mou kamarádku a byla by to oslava U NICH DOMA. Ne někde ve veřejném prostoru, kde je x desítek dalších lidí...

fire85
23. lis 2022

@ninive211 aha tak samozřejmě se domluvit s tou maminkou , ale neměla bych problém.mam 5 leteho a myslím že už je docela velký, takže bych ho v povide pustila. Sama jsem takhle už brala deti do herny, ne Teda na oslavu narozenin, ale hrát si.

levandule_k
23. lis 2022

@kacenka_12 Nikdy se nezavděčíš všem, to je cesta do pekla 🙂

Já nevím, kolik v té herně bude bratranců, sestřenic v synově věku, plus mínus.

Možná bych se zeptala synka, jestli chce kámoše a kámošku pozvat do herny na velkou párty s rodinou, nebo si s nimi chce dát menší oslavu doma třeba týden před narozeninami nebo týden po narozeninách. Takhle bude nejspokojenější syn a konec konců o něj jde nejvíc. Někdo nevidí problém sezvat všechny dohromady, někdo by to rozdělil. Obě varianty mají něco do sebe.

izz76
23. lis 2022

@ninive211 Jak napospas jiné mamice,když zvu děti na oslavu počítám s tím,že je ohlidam,postarám se aby jedly,pily,nic se jim nestalo,všechny byly spokojene. My máme výhodu,že dcera je v létě,oslavu pořádáme na zahradě,ale jinak v okolí je zvykem oslavovat v hernicce. Máme tu poblíž jednu menší,která bývá pro oslavy uzavřena,takže ohlídat děti není problém. Jasný,že pořadatel dětské oslavy je večer většinou ko🤪

veronikav31
23. lis 2022

@izz76 upřímně by mě zajímalo jak ohlídáš,aby se dítěti nic v herničce nestalo...já v jedné takové byla před měsícem, syn i dcera v pohodě,nic se za celé odpoledne nestalo(v herně bylo celkem 8 dětí) a ráno syn nedošlápl na nohu-ten den doktor,rentgen a i mě bylo jasné, že kotník je zlomený...14 dní nechodící sádra, synovi bylo 4,5r. já osobně bych do herny se synem šla, starší dcerka je velká, syn sice už taky,zvládl by to,ale vzhledem k absenci jedné ledviny si jej chci u tohoto hlídat,aby se s nikým nepošťuchoval,v případě úrazu si za něj zodpovídám sama.

izz76
23. lis 2022

@veronikav31 Jasný aby měl člověk stoprocentní jistotu musel by mít dítě na vodítku,nepouštět ho do školky,školy,ven nikam.. Prostě se jen vyjadřují k tématu oslava a pro mě a mé okolí je běžné,že 5 lete děti chodí na narozeninové oslavy bez rodicu.. Sanozrejme každý může mít jiný názor.