Slavíme Vánoce bez Ježíška. Máte to někdo stejně?
Zdravím, maminky.
Slavíme Vánoce jako svátky rodiny. Syn je zatím malý, tak by Ježíška stejně nechápal, ale do budoucna ani nemáme v plánu o něm mluvit. Jsme ateisté, proto jsme se rozhodli slavit Vánoce jinak, přestože kvůli zbytku rodiny některým tradicím neunikneme 😀. Ale syn prostě bude vědět, od koho skutečně dárky má a až z toho bude mít rozum, může sám dárky věnovat...
Máte to některá podobně? Bez Ježíška a jiné víry?
Budu moc ráda za Vaše zkušenosti 🙂
@lusynkova Já nad tím premyslela loni. Protože syn chtěl pod stromeček kde jakou blbinu a mě pěkně štvalo,že si mám vymýšlet blbiny o Jeziskovi.Jak vysvětlit,že nedostane,co si přál,protože nekradu nebo je to prostě krám?Tak z toho nakonec vyšlo,že ježíšek nosi dárky a my to platíme,což úplně postará logiku.Pak i jemu přišlo divné,že to bude asi kravina - syn 5 let.Začal o jeho existenci stejne pochybovat
Zase mám strach,že mu řeknu pravdu a bude po kouzlu,řekne to ve skole ostatním a já budu za mrchu,co kazi vánoce...
Zkrátka podle mě to máš dokonale vyřešeno,jsem určitě pro tvůj způsob vánoc!!!...Dokonce se k němu asi přidám,než abych saskovala.
@lusynkova my jako deti na jeziska verily. Nerikam,ze to nebylo pekny a tajemny, ze jsme se netesily na darecky. Ale co so nejvic pamatuju je to,jak jsme s tatou sli na predstedrovecerni prochazku a kdyz byl snih,tak jsme staveli snehulaky a koulovali se, doma jsme koukali na pohadky...a pak ten stres,jak muselo byt naklizeno,nazdobeno,napeceno,kricelo se a bylo dusno. A taky darky. Ten jezisek pro me nebyl dulezitej,pro me bylo dulezity,jak byl pak doma klid a pohoda a byli jsme spolu. A oresne to chci pro svoje deti. Nemusi verit,ze jim darky nosi jezisek,vzdyt ani nemusi zadne darky byt. Chtela bych, aby to pro deti byl cas,kdy prijede deda a babi na vic dni, kdy spolu peceme cukrovi a zdobime stromek, blbneme na snehu a jsme spolu a mame se radi. Nic nehrotit a nerozcilovat se,kdyz nemam sterilne cisto a napeceno tolik. A tolik cukrovi,udelanej salat a rizky, nakoupeny ty a ty darky. Synovi jsoi tri roky, fantazii ma uzasnou, porad neco vymysli a sprada pribehy, ale rozumi rozdilu mezi opravdovym a pohadkovym. U dcery to budeme delat stejne. Nepotrebuju se obhakovat,proste to tak mame a jsme spokojeny.
A ooravdu si ti nekteri myslite, ze kdyz se skrtne jezisek,tak jsou vanoce mamon a konzum? Nevim jak vam,ale mne to tak pripada i s jeziskem. Cim vic darku,tim vic jezisek. Navic nesnasim to podminovani obdarovani na stedry den tim,jestki bylo dite hodny. Vidim to u sve segry a jejich deti a sve mamy.jakmile se kluco chovajo trochu jinak,nez je zadouci,hned se hrozi tim,ze jezisek neprijde. A to samy certi...kdyz uz rodice a jejichcvyhruzky a tresty nefunguji,hrozi se certem. A pochybuju,ze by moje sestra a jeji rodina byla v tomhle chovani jedina v sirem okoli,spis je to norma. A to ja pro svy deti rozhodne nechci. Fantazii muzeme rozvijet jinak, kouzlo vanoc budeme.mit svoje a podle sebe. A nedelam to proto,ze je to dneska moderni. Proste to tak s manzelem citime,zw to je spravne.
Je pro mě nepochopitelné, jak tu některé prispevatelky rozčiluji. Jako kdyby šlo o něco echt důležitého. Zakladatelka nikoho nenutí do stejného přístupu, nikomu nevyčítá jeho pojetí Vánoc, nikomu neubližuje a přesto tolik vyhrocených příspěvků. Vánoce se označují za svátky klidu a míru. Myslím si, že daleko důležitější je, zda děti zažijí právě ty pohodové Vánoce a obecně v životě je důležitý hlavně vztah rodičů k dětem a děti k rodičům. To, zda se rodiče i děti dobre postarají a zajistí jim bezpečné a pohodové prostředí. Jestli tem dětem bude nosit Ježíšek, elf nebo rodina, to je přece jedno. Hlavně když budou děti spokojene a Vánoce proběhnou v tom klidu a míru. Tomu přispěje to, když si je rodina přizpůsobí tak, jak ona sama potřebuje. Do něčeho se nutit přináší jen stres, nepohodu a nakonec i často hádky.
@mili_ilim_ilmi dekuju za krasny prispevek 🙂 presne to pro svoje deti chci. Pohodu a klid,byt spolu a uzivat si to. Abychom si vytvareli vzpominky a utuzovali vztahy
Ty poslední tři příspěvky mě potěšily, holky, díky! Ne kvůli tomu, že se mnou souhlasíte, ale protože přináší jiný pohled na věc.
@deathrahushka Není zač 🙂 Četla jsme příspěvek o tom strašení čerty a Ježíškem. Ano, dělá to dost lidí a mě se to vůbec nelíbí. A považuji to za nevychovne.
@mili_ilim_ilmi V MŠ se taky hodně děti straší čertem a tím, že děti nedostanou dárky od Ježíška :(. Je to smutné. Lidé se snaží dětmi manipulovat přes tyhle hova.iny, protože je nedokáží vychovat sami...
Některé komentáře nechápu,ale přece nemůžu po svých dětech chtít,aby přestaly slavit Vánoce-svátky,zažité po tolik století,kdy jsou školy zavřené,v telce pohádky a vsude okolo všichni zdobí stromky,jen proto,že jsme ateiste a nezasloužíme si to?
Já myslím,že v dnešní uspěchané době,kdy se lidé tak málo potkávají i u večeře,je naopak nezbytné,si tyto nádherné svátky davkovat s maximální měrou.
Bývala jsem zackou církevní základní školy,a po této zkušenosti jsem výhradně ateistkou a dárky ať komukoli nosí kdokoli!!!....ale Vánoce si nechám...Sorry jako...Jsem si jistá,že správný křesťan by mi to měl přát a Ježíš by byl vesel,že slavim aspoň něco😉
@janulkakraniska Vždyť nikdo neříká, že Vánoce slavit nebudeme... Naopak budeme právě jako svátky rodinné se vším všudy jen bez toho Ježicha 🙂
@janulkakraniska jak pise lusynkova...nechceme vanoce odstavit uplne,jen proste neni ten jezisek prioritou a hlavni postavou vanoc. U nas doma jsou vanoce o tom, ze se sejdeme cela rodina, hrajeme hry,chodime ven,kdyz jsou darky,rozbalime si je,kouknem na pohadku,hrajeme si s detma,jime spolu,...u nas konkretne chceme vanoce timhle stylem prozivat o to vic,protoze manzekovi pred par lety chvili pred vanoci zemrela sestra.
@deathrahushka Právě,že takto to chápu i já!!!😀
Je to jen má reakce na některé příspěvky,ve kterých se píše,že když nechceš Ježíška,tak můžeš zrovna zrušit Vánoce.
Nene,mě naopak velice těší,že má na to někdo stejný pohled jako já.
Čertíky a Ježíška fakt neuznávám,smůla je ta,že můj muž a okolí to tak nechtějí a já jsem v menšině😀😀
@lusynkova Výborný je taky,jak čekám každý rok netrpělivě,kdy na to ten kluk konečně přijde,že mu s těma darkama vybírám a balím já,ne žádnej cizí kdosi...abych se do toho rok od roku přestala konečně čím dál víc zamotavat😅
@lusynkova Mému synovi bude 10 a nečekala jsem, že stále bude věřit v ježíška.Teď se trochu obávám toho, aby nebyl ve třídě za "blbce", protože děti v tomto věku už většinou nevěří.Ptala jsem se ho a on věří.Tak mu nechci natvrdo říct, že jsem mu 10 let lhala.Ale jak ze své lži ven? Myslím si, že není nic špatného na tom, když dítě ví, že dárky mu dává někdo, kdo ho má moc rád a chce ho potěšit, tedy máma s tátou, rodina, stejně jako chtěli lidé potěšit ježíška v jesličkách.Letos si syn přeje Lego, je drahé, jedna stavebnice 3000 a víc, protáčely se mi panenky a syn mi řekl, mami, , ježíšek to zařídí, on peníze neřeší 😀 Kdyby byl teď malý, nebála bych se to řešit jako vy.O vánoce tím ochuzený být nemusí a v kouzla se dá věřit i bez vánoc, taky v ně věřím 🙂
@merunkova tak to mě dostalo:DDDD
@normalnimatka Taky se z toho potím 😀
@merunkova jen jestli to synek už dávno neví a jen nevyužívá toho, že přece ježíšek má nekonečno prostředků:DDDD
@normalnimatka Právě že ne, je to takový důvěřivý ťunťa, proto se z toho potím 😀
@lusynkova Já jsem teda nekojila, rodila jsem chtěnou plánovanou sekcí, děti spí od narození ve své postýlce, dodržujeme očkovací schéma (dokonce jsme přidali i něco navíc), o rodinných příslušnících před nimi mluvíme otevřeně (každej má nějakej názor, že), do kolektivních zařízení chodí od 2,5 let atd. a nemám vůbec pocit, že jsem je o něco ochudila. 😀 Naopak si moc dobře vzpomínám na ten pocit rozčarování, když jsem fixy, co měl brácha jen tak položený ve spodním šuflíku, kam jsem mu měla uklidit vyžehlený prádlo, později rozbalila v dárku pod stromečkem. To mi bylo asi 6 nebo 7. A ne proto, že mi spolu s rodiči lhali (to jsem fakt vůbec neřešila), ale ztráta toho kouzla "mystična".
Nicméně jsou to vaše Vánoce, vaše rodina, vaše zážitky a vzpomínky, váš život. Tak ať žijem! 🙂
@bayt Ty, samozřejmě nebudu tvrdit, že jsem nesmrtelná. To jsem nikde nepsala. Psala jsem, že by mě zajímalo, zda - až bude dítě poprvé dumat nad smrtí a bude to ve věku, kdy na tu surovou pravdu (ano, umřu, možná za 50 let anebo taky zítra a pak mě spálí) bude ještě malé - mu to takhle podá, bez skrupulí? Tuhle se na to ptal přítelův pětiletý syn a říct mu pravdu pravdoucí, tak z toho má solidní trauma. Přítel z toho vybruslil právě tím, že mu “lhal” o tom, že se nemusí bát, že on i jeho maminka sice někdy umřou, ale bude to až za dlouho... To samé s tím rozvodem, vážně bys dítěti (třeba šestiletému, co by to přinesl ze školy) řekla, že jo, že se možná rozvedete, protože se rozvádí hodně lidí? To prostě nevěřím...to, že mu k tomu řekneš, že i když se to stane, budete ho mít pořád rádi, je jednak věc druhá a pak to to šestiletý dítě moc neuklidní, pro něj bude zásadní to riziko, že máma a táta možná nebudou spolu...
@krystalka Ale prvotní informace byla lež - “za dlouho”. To doplnění, že to nikdy nikdo neví už přišlo až potom.
S tím životem po životě to asi u vás doma zaslechl a proto se zeptal...a Tys odpověděla rak, jak v to věříš s vnímáš.
@normalnimatka to me taky napadlo... ve 20 "mami, Jezisek penize neresi... chtel bych tamto Lamborghini... " 😝
@fallingstars Však jste mu sami řekli, že umřete, ale za dlouho. Nemyslím si, že je dítě někdy moc malé na to, aby se mu řeklo, že každý jednou umře.
@fallingstars - věř mi, že o ničem takovém doma nezaslechl, doma se o tom nebavíme, manžel v další životy nevěří, tohle jsme opravdu před synem nikdy nikde neprobírali, proto jsem na to tenkrát zůstala tak zírat....ale on je odmalička ve více věcech takový zvláštní, někdy si říkám, že vlastně ví možná víc, než my....
@merunkova - proto my jsme to měli odmala tak, jak jsem teď před chvílí psala....některé dárky jsou od Ježíška a některé od nás....a ani Ježíšek nemůže přinést úplně všechno, co si přeje, protože dětí na světě je hodně.....syn to takhle vzal v pohodě a vždycky, když píše Ježíškovi, tak ví, že asi nepřinese úplně všechno, co si tam napsal....a to překvapení je právě i v tom, že neví, co z toho tam vlastně bude....
Jinak náš 9,5 letý zatím věří taky (a nebo možná nechce přijít o to kouzlo a hraje tu hru s námi, těžko říct, ale zatím to působí, že věří....), jak to mají ostatní děti ve škole, to nevím, myslím, že to zatím ve třídě neřešili....i ve škole a v družině jim naděluje "Ježíšek", nenosí si dárky navzájem, pořizují jim je z toho, co zbyde z třídního fondu a něco přidají sponzoři apod 🙂
@deathrahushka - přesně, Vánoce mají být o pohodě, ať už je i Ježíšek, nebo není.....my jsme naštěstí za mého dětství doma nijak s úklidem nešíleli, i cukroví se peklo jen několik málo osvědčených druhů apod....hodně jsme chodili na procházky po vánoční Praze, koukat na vánoční trhy, nebo do blízkého lesoparku něco donést zvířátkům....stejně to dělám i teď se svojí rodinou....cukroví pečeme dohromady s babičkou, máme to za jeden den, sejdeme se u ní všichni a všichni se na něčem podílíme, ochutnáváme, povídáme si, uděláme si dobrý oběd, pustíme si nějaké vánoční písničky....druhý den to jen dozdobíme a tím máme hotovo....vánoční úklid nikdy nedělám, stejně největší binec je tu pak po Vánocích, jak jsme všichni doma apod....salát děláme den předem, takže na Štědrý den už jen obalit řízky a jinak je pohoda, procházka, pohádky, navečer večeře a nadílka a je i dost času si pak pohrát s dárky.....a je vlastně jedno, jestli je přinesl Ježíšek, nebo někdo jiný....hlavně, že je pohoda....
@krystalka tak to syn není "zvláštní", jen ot prostě ví🙂) aspoň dokud to v něm společnost, nebo vy nezabijete:D však má pravdu, chlapec🙂
@normalnimatka - no, však já vím, vím to v podstatě od jeho narození, kdy nebrečel, ale tak zvláštně a soustředěně si mě po narození prohlížel, prostě asi indigáček, no 🙂....a ve spoustě věcí prostě funguje trochu jinak, než většina ostatních dětí....proto jsem napsala "zvláštní" - protože pro ty ostatní to tak je....
nechápu jak někdo může mít špatnou vzpomínku na ježíška.. asi se někde stala chyba... já tedy jsem vychovaná ve věřící rodině (babičky hlavně), chodila jsem na náboženství a tak nějak se cítím příslušná i když nejsem vyloženě věřící, a přes to že věřící nejsem, nechodím do kostela a tak mám pocit že mi to něco dalo a budu ráda předávat dětem. Jako dítě jsem na ježíška věřila a když si pamatuji tak jsem tak nějak věděla že nedává ježíšek ale tak nějak jsem si na to hrála a to kouzlo vánoc, to nikdy nezapomenu, vánoce jsou pro mě nejkrásnější čas v roce, plné lásky, krásných vzpomínech. Věřím že takto můžou být i bez Ježíška, to je jen takový bonus 🙂
Mimochodem my si hrajeme na ježíška i sami s manželem, když jde na záchod vyndám mu dárky pod stromeček a zazvoním a děláme jako že tam byl ježíšek a moc se "divíme" 😀 strašně si to užíváme 🙂
Co se týče víry to je každého věc, kdo něco nemá ani nemůže vědět jestli je ochuzen nebo není ochuzen. Kdo ježíška má a měl, tak ví sám jak moc by byl ochuzený 🙂 to je individuální

@lusynkova
@odula
Myslim tim, že si dítě prostě nese v sobě nějaké trauma, a možná i skryté, které si klidně neumí teď připustit, rodiče mu necitlivě řekli pravdu, neuměli pravdu říct, hráli moc veliké divadlo, nebo naopak dítě Ježíska neznalo a ve skrytu duše mu to chybí, těch aspektů může být tolik. Myslím, že tam kde jsou rodinné tradice ustálané, zažité, nesené s láskou z generace na generaci s krásnými vzpomínkami v láskyplné rodině, není potřeba si být nejistý v kramflecích a pitvat se tak v tom. Pokud mi něco nevyhovuje, tak to změním a je mi jedno jak to mají ostatní.