Vánoce bez Ježíška? Jak to máte vy?

michaela666
27. lis 2020

Dobré ráno holky,

zajímá mě jak to máte doma s malými dětmi a vírou v Ježíška.
Včera jsme měli s manželem rozhovor o plánování Vánoc a z něj vypadlo, že nechce našemu dítěti cpát do hlavy bludy o tom jak dárky nosí Ježíšek. Rád by mu od začátku řekl, že dárky kupují rodiče, protože mu nechce lhát. Je spíš člověk, který pracuje s reálnými a ověřený informacemi. Za mě některé věci bere až moc pragmaticky. Je pravda, že v jeho rodině Vánoce moc pěkné asi neměli. Bere v tom i ten náboženský význam, kdy ani jeden věřící nejsme a proto mu nepřijde důležitý nějaký Betlém a Jezulátko v jesličkách,...

Já je naopak mám moc ráda a přijde mi, že říct něco takového malému dítěti je zkažení sváteční atmosféry a těšení se na dárky. Měla jsem představu jak budeme kreslit dopis Ježíškovi, dávat ho za okno a čekat až si ho vezme. V koupelně čekat, až dá Ježíšek pod stromeček dárky, které si půjdeme rozbalit, když uslyšíme zvonění zvonečku atd.
Jsou mezi námi maminky, které mají Vánoce bez „Ježíška“ ? Vymysleli jste něco jiného, aby malé děti nevěděli, že dárky vybírají rodiče? Chtěla bych znát nějaký pohled, kde a jak to funguje.

Mezi sebou bereme Vánoce jako čas strávený s rodinou, dárky k tomu moc nepotřebujeme. Převážně je to o návštěvách, dobrotách a pohodě. S dětmi se ty svátky prožívají trochu jinak.

P. S. Na konci mi řekl, že jestli chci lhát dítěti, tak že klidně, ale on by se na tom nechtěl podílet. Zatím mám ještě pár let čas vymyslet nějaký kompromis, třeba poradíte 🙂

te_reza
27. lis 2020

Ty jo, tak to mě až přijde vůči tomu děcku nefér. Já jsem taky nevěřící, ale ty vánoce a ta atmosféra, když to dítě na Ježíška věří. Nvm no. Mě by to vadilo. Však na něj nebude věřit věčně.

somalicats
27. lis 2020

Ahoj, i ten Ježíšek se dá vystavět pro ty malé děti tak, že to svým způsobem žádné lhaní není. Já chápu, že chceš, aby děti zažily tu atmosféru. Já i manžel jsme taky takoví pragmatici, část rodiny je navíc věřící, ale i tak se to dá skloubit. U nás je Ježíšek imaginární postava, která je v nebi, a na Vánoce naděluje. Narodil se už dávno a Vánoce jsou mimo jiné oslava jeho narozenin. Takže děti (krom té nejstarší pochopitelně, ta už dávno ví) píšou dopisy Ježíškovi a na Štědrý večer po večeři odcházejí do pokojíka, aby Ježíšek mohl nenápadně přijít s dárečky. Jinak ve chvíli, kdy to dítě už prokoukne, že Ježíšek není, to už nebere jako lhaní. Zrovna nedávno jsme se o tom s nejstarší dcerou bavily a ona sama přiznává, že ty Vánoce byly takové hezčí a tajemnější, dokud věřila tomu, že dárky nosí Ježíšek. Rozhodně mi nevyčítala, že bychom jí lhali.
Co se toho náboženství týče, každý člověk by měl mít určitý všeobecný přehled a alespoň základní znalost toho, kdy a kde se Ježíš narodil a jaký byl jeho osud, k tomu patří, bez ohledu na to, zda tomu člověk věří nebo nevěří.

ejmate
27. lis 2020

@michaela666 Já si myslím, že "vynechat" Ježíška je škoda. Manžel by si měl uvědomit, že to dítě vnímá svět úplně jinak než dospělý. A určitě pro něj je mnohem kouzelnější psát dopis a doufat, že mu Ježíšek přinese vysněný dárek než každý rok říct rodičům chtěl bych to a to...nvm no, pro mě je to tradice a i teď, když máme teprve rok a půl starou dceru, tak budem čekat na Ježíška a zvonit na zvoneček...ten Ježíšek je prostě symbol toho, že dítě bylo hodné a tak mu nějaká vyšší bytost přinesla dárky. Já jsem z toho jako malá byla unesená a moc dobře si pamatuju, že když už jsme věděli, že to vše připravují rodiče, už to prostě nebylo tak kouzelné.

michaela666
autor
27. lis 2020

@te_reza Pozoruju, že je to v posledních letech docela "moderní" přístup. V mém okolík kvůli zero waste ruší i stromečky, ale to už mi přijde jako úplné zrušení Vánoc.

@somalicats Tak nějak jsem si to právě představovala. Až bude větší ( 4/5 let) a bude pořád věřit, tak bychom dárky vyráběli pro babičky spolu. Na světě je moc dětí a Ježíšek by nestihl donést dárky všem babičkám a tetám. Proto mu s tím děti pomáhají a dospělým něco nadělí sami.

orisek56
27. lis 2020

Dopadnete jako moje kámoška s dětma. Předně říkám, my jsme věřící, takže já děti s Ježíškem seznamuji i v běžných situacích života, ne jen ve Vánocích, ale to je jiný případ. No ale moje, kámoška, velká ateistka? Její bývalý, (kromě toho že je to hajzl, co ji z řodičáku vykradl na automaty a k deckum se už dva roky nehlásí, nechtěl být ani v RL) , už ho dlouho neviděly, tak on jim treba zakazoval věřit v Mikuláše. Vzal si dva balíky sladkosti, dal je za záda a říká.... Kdopak byl hodný, a chce odeme sladkosti. Jednomu děcku dal a druhému ne, až ho několikrát hezky poprosilo. A stále opakoval, ze Mikulas ani Ježíšek neexistují a že to je jen nebezpečná demagogie. No, on už s nima teda není. Ale děti od té doby nemají rádi Mikuláše. Kamarádka je musí na ten den stáhnout domu ze školy a školky, protoze jim to tak skazil, že breči. To samé s Ježíškem. Starsi malá už je větší a tuhle mi řekla, něco co mě šokovalo. Řekla, že tátu nesnáší ne kvůli tomu, že je opustil, ale že jim vzal Mikuláše a Vánoce.... Možná to bude jiný případ, ale myslím si, že každý kdo je takhle nějak ochuzený aspoň na malou chvilku o "pro něho " pohádky, tak se to negativně pak vrátí. Ale vaše věc.

elencze
27. lis 2020

já si vlastně nepamatuji, že bych jako dítě někdy věřila, že dárky nosí Ježíšek, přesto jsme měli Vánoce nádherné, dodnes Vánoce miluji a oslavy jsou velké i výzdoba. Přitom jsme věřící, ten náboženský význam svátků byl důležitý, ale naši mi v tomhle nelhali. Moc jsem se těšila, až dárky vyrobím, našetřím si na ně z kapesného, budu pomáhat s balením dárků pro ostatní členy rodiny. Myslím, že to, že jiné děti věří na Ježíška, jsem pojala tak, že Ježíšek se stará o ty rodiny, kde rodiče nemůžou. Takže nemyslím, že vynechat Ježíška musí být apirori špatně, ale je třeba být v tom jednotní, ať mu neděláte guláš a taky by dítě nemělo cítit, že některý z rodičů dělá něco na sílu, co nechce.

michaela666
autor
27. lis 2020

@orisek56 Tohle je fakt na facku. Chudáci děti...U nás měl manžel fakt otřesné dětství a celkově pro něj byli Vánoce spíš obyčejný den, kdy si všichni hráli na spokojenou rodinu. První Štědrý den s tradicemi, stromečkem a pohádkami měl až se mnou ve svých 27 letech. Byl z toho úplně unešený, že tohle nikdy neměl a pro svoje děti jednou udělá takové Vánoce. Proto mě zarazil teď s tím Ježíškem, který k tomu za mě patři.

goovana
27. lis 2020

@michaela666
Dobrý den, taktéž jsme nevěřící, ale proste já dcerce chci dopřát krásné Vánoce, takové jaké jsme měli my psáno dopisu Jeziskovi, čekání až si ho vezme
Vecere, zvonění zvonecku a pak veliké překvapeni pod stromečkem
Proste si myslím , ze to k těm Vánocům patří
Je to přece krásné vidět úsměvy děti když vidí pod stromečkem věc co si prali

orisek56
27. lis 2020

@michaela666 já bych si s ním o tom promluvila. Neříkám, že by se tvůj muž choval takhle jako idiot. On kamarádky bývalý byl obecně jedno velký dělo, já sama jsem mu kdysi dala po tlame a od té by mě zakazoval za kamarádkou děckama jezdit. Bylo docela hrozný a ujetý, když jsem ji dávala na tajnou, dárky, pro děti at jim to dá pod stromeček jako od Ježíška a ten debil to sebral a řekl, že to Ježíšek nedonesl a zase hrál tu vyderacskou hru, ala kdo ho má rád, ten dostane dárek. Já měla docela těžké dětství. S mou velice těžké, pořád jen řvala a dělala scény. Ale na Vánoce jsem přesto nezanevřel, a dokonce teď se na ně moc těším. Chci dětem udelat tu radost z tajná a tesení. Mě ho naší taky nevzali i když to jinak doma bylo tézke. A právě kvůli dětem jim nechci toho Ježíška brát.

elencze
27. lis 2020

jenom doplním, že dopis jsme se sestrou psaly, dárky se nosily pod stromek, když nás děda bral odpoledne podívat do kostela na jesličky a hodit černouškovi do kasičky drobné, kýval u toho hlavou, na zvoneček se zvonilo, ale fakt minimálně od první třídy, jsem věděla, že je to jen hra, ale nijak mi to na kouzelnosti Vánoc neubralo. Jediné co snad tady z těch zvyků nebylo, tak to, že stromeček nosí ježíšek, ten jsme vždycky zdobili společně 23. prosince. Neříkám, že je Ježíšek špatně, jen mé osobní vzpomínky.

michaela666
autor
27. lis 2020

@elencze Děkuju za tenhle pohled 🙂 . Stromeček jsme zvyklá zdobit společně taky 23. prosince. Každý má svůj úkol - tatínek stojan a světýlky, mamka dávala křehké baňky a špičku a my se sestrou čokolády a nerozbitné ozdoby. Vždycky jsem to milovala, protože celá rodina byla pohromadě a hrozně jsme se nasmály.

gracinka7
27. lis 2020

To není lhaní, to je kouzlo a fantazie. Já bych malé dítě o to krásné rozhodně nechtěla ochudit.
A jestli se rozhodnete mu to na tvrdo říct, taky dítěti prosím zdůrazněte, že jinde je to jinak a ať ostatním dětem neřekne pravdu. Zrovna nedávno jsem tu četla o pětiletém dítěti, kterému to řekl kamarád ze školky. To by mě jako rodiče dost naštvalo.

burnette
27. lis 2020

Vzhledem k tomu že nejsem Češká tak u nás chodí jak Ježíšek 24.12 tak každý ráno 25.12 má dárek od Santy. Syn se opravdu těší a má velkou radost z toho když spolu píšeme dopis já píšu on vypráví všechno co by jim chtěl sdělit, nakresli jim i obrázek . Pro mě je kouzelné že v něčem věří a má z toho radost, navíc je děsná sranda když s manželem vymýšlíme po večerech způsoby jak mu toho Ježíška i Santu popsat, vysvětlit jak fungují a hlídáme si aby každý toho svého pána vánoc nenadržovali.
Synovi loni na vánoce byli tři roky a po roce si pamatuje jak jsme Ježíškovi zpívali z okýnka pamatuje si i písničku takže si myslím že je to pro něj moc krásný zážitek. Nejde jenom o ty dárky ale o celou atmosféru vánoc a Ježíšek k tomu patří.
Nevím my jsme spíš rádi že syn drží svojí dětskou fantazie a v něčem věří.

orisek56
27. lis 2020

@michaela666 my do konce po vzoru našich zdobíme stromeček v noci z 23 na 24. Když děcka spí 😄 vzpomínám na to úžasné překvapení, když jsem ráno v pyžamu letěla po schodech a zjistila, že Ježíšek ozdobil stromeček. No a pak v průběhu let postupně jsem na to prisla, že Ježíšek dárky nenosí a stromecek nezdobi (když my ho máme v srdci jako tak) a přesto díky tomu to kouzlo tesení ve mě zůstalo i do dospelosti.. Je to přirozený proces. Až budou děti stárnout, tak přirozeně dozraji k tomu jak to je, ale to kouzlo z těch vzpomínek je dal a dělá ti takové Vánoce v dospělosti. Proč si myslíš, že ti co mají rádi Vánoce je mají rádi? Díky vzpomínkám z dětství, tak to je, ať si to přiznas nebo ne. Já bych jim to nekazila. To predstava, že dárky nosí Ježíšek je přeci jen chvilku.

zmrzlinka
27. lis 2020

Můj manžel taky neměl nikdy klasické hezké Vánoce ,ale našim dětem Jeziska nebere.....

michaela666
autor
27. lis 2020

@orisek56 Jak píšeš, díky tomu co udělali rodiče pro nás máme Vánoce tak rádi...Říkám si, že až si dcera obtočí tatínka kolem prstu, tak bude ještě rád péct cukroví a na Štědrý den zpívat koledy s námi. Protože uvidí její radost. 😀

jaja01k
27. lis 2020

Já jsem s tím hodně bojovala, jak toho ježíška vlastně pojmout. Nakonec mi z toho vyšlo, že “přijde ježíšek” znamená, že po štědrovečerní večeři jdeme ven zapálit prskavky a když se vrátíme, jsou pod stromečkem dárky. A jak se tam dostaly? To je kouzlo nebo tajemství. Takhle dětem nelžu a mohou si pod tím představit, co chtějí. Prostě jsem jim nechtěla vnucovat žádnou konkrétní představu, co nebo kdo ten ježíšek vlastně je. Což za mě ale stejně nakonec udělal zbytek rodiny, včetně manžela 😃 Úplně se mi to nelíbí, ale už s tím nic nenadělám. Co už je pro mě ale moc a proti čemu jsem se ohradila, že si nepřeju, je říkat dětem, že se ježíšek dívá, jestli jsou hodné, a jedna příbuzná jim i tvrdila, že má ježíškovo telefonní číslo a volá si s ním. Ani u nás ježíšek neposílá dětem dopis, ani po sobě nenechává stopy.
Dětem je 5 a 6 let, starší už chodí do školy, kdyby přišli s tím, že vědí, že dárky kupujeme my rodiče, nevadilo by mi to. Nemyslím si, že by se pak míň těšili a míň si to užili.

corry21
27. lis 2020

Tohle zrovna neberu jako lhaní, ale součást krásného dětství... Neberte jim to kouzlo, těšeni a naději. Myslím že té reality si v životě přece užijí dost. Já s dětmi taky jednam v jiných věcech na rovinu a nechci lhát, ale z tohodle ani ze svého dětství rozhodně nemám žádný pocit krivdy jak mi rodiče lhaly. Naopak, až jsem přišla na to jak to je, to kouzlo zmizelo a smrsklo se ti jen na to co si vymyslet aby mi rodiče koupili..

neomenia
27. lis 2020

U nas je Ježíšek, ale ted v 6 letech uz dcera ví, že si darky i kupují lidi mezi sebou, když chtějí. Takže ví, že třeba babička dostane od mámy šicí stroj, ví o něm, nejde moc úkryt, a ona napsala dopis jeziskovi. Takže za mě ideální to nějak propojit a pak ten prechod jezisek / vlastní dárky už bude plynuly.

jade85
27. lis 2020

Mně je to s tím Ježíškem taky trochu proti srsti. Co je špatného na tom říct dítěti, že o vánocích si lidi, co se mají rádi, dávají navzájem dárky, aby si udělali radost? Proč do toho motat Ježíška, zvlášť, když jsou rodiče nevěřící? Já vlastně nevím, jak toho Ježíška synovi podat. Budou mu tři roky a moc si přeje koloběžku. Ví, že ji dostane k Vánocům. Ale jak dál? Možná to bude jiné, až bude větší, uslyší to od ostatních dětí...tak mu to brát nebudu. Ale sama to nějak moc zavádět nechci...

la_amanita
27. lis 2020

Mám podobný postoj jako tvůj muž. A vím o dalších rodinách, kde Ježíšek nenaděluje, ale nadeluji si lidé vzájemně jako oslavu jeho narození; jde o rodiny ateistické i věřící různých křesťanských církví.

sigyn
27. lis 2020

Ježíšek a stejně tak další pohádkové bytosti nejsou o lhaní dětem, ale spíše jim nesebrat naději, fantazii a prostě takový ten dětský svět. Stejně jako dětem nebudete říkat, že pravda nevítězí a dobré skutky jsou spíše potrestány než odměněny, protože taková je syrová realita. Ani nebudete dětem ujídat část svačiny, aby pochopili, že tolik ukousne vláda z nákupu. Jinak já jsem částečně z křesťanské rodiny a Vánoce s náboženstvím vůbec nespojuji - spíše naopak. Vánoce tu byly před křesťanstvím, které je jen naroubovali na stávající svátky. Ježíšek je prostě tajemná bytost, která přináší dárky (někdo ji vidí jako jiskru, někdo ježka..), andělíčky ani betlém nemáme. Místo toho máme třeba sněhové vločky, zasněženou krajinku apod. také se mi docela líbilo vysvětlení, co používá kamarádka - Ježíšek nosí dárky těm, kteří v něj věří, těm co věřit přestanou, už kupují dárky dospělí. Lež to přitom není 🙂

te_reza
27. lis 2020

@gracinka7 to mě taky napadlo, oni to ty děti stejně časem zjistí, ale kdyby holka přišla ze školky s tímhle, taky bych byla nasr.ná

michaela666
autor
27. lis 2020

Jako dospělá si raději spojuju Vánoce spíš s jejich pohanskou původní verzí. Jenom tak pro zajímavost - Najde se maminka, která k tomu vede děti už od mala?

barulina
27. lis 2020

Ty jo, vzdyt to je na Vanocich to nejhezci, ta ocka, to tajemno, to chveni toho prcka, jestli neco donese. Nehledej kompromos. Manzelovi rekni, ze tedy, kdyz spuhlasi, lhat detem budes. At tedy mlci.uvidis zw se mu to zacne libit

inkheart
27. lis 2020

@michaela666 já osobně se v něčem snažím zero waste nebo spíš less waste praktikovat, ale rušit stromečky a dárky mi přijde přes čáru. Život přece má být i o tom, že si ho člověk vychutná, nejen o tom, že každý, i ten sebemenší počin je ekologické nebo jiné gesto...
Vůbec nevím, jak bych tuhle situaci řešila, Vánoce hodně prožívám a tohle by byl pro mě fakt velký problém. Takže úplně neporadím, asi jen mluvit, mluvit, mluvit, argumentovat tím, že tohle není o něm, že dítě bude "out" v kolektivu, pokud jako jediný nebude věřit v Ježíška... Možná něco takové zabere.

neomenia
27. lis 2020

@michaela666 ja ano, tedy kromě klasiky Ježíška od mala vysvetluju prapuvodní vyznam vanoc, ten pohansky ( yule) to se mi libi. Obecně si doma hodně připomínáme koloběh roku, ostatní pohanské svátky. Mám to raději než křesťanske vysvětlení.

veronika9595
27. lis 2020

Pokud to je pro tebe opravdu důležité, tak by to měl manžel asi pochopit, případně by mohlo pomoct kdyby to slyšel třeba i od někoho jiného kdo má na Ježíška naopak moc hezké vzpomínky a pomůže mu to přehodnotit. Chápu i jeho, moje dětství bylo celé dost smutné a zoufalé, včetně Vánoc, ale já právě naopak chci udělat vše pro to abych to tak ve své rodině neměla 🤷🏻‍♀️
Vánoce mají být jedny z nejkrásnějších dětských vzpomínek podle mě ❤️

michaela666
autor
27. lis 2020

@neomenia Chtěla bych si s dětmi povídat ve školkovém věku i o tom co bylo, než lidi začali slavit Vánoce, tak jak bych je chtěla slavit doma. Pohybujeme se hodně kolem historie, takže se s tím stejně setkají. Asi teda, až potom co sami přestanou věřit na Ježíška, abych jim v tom nedělala moc zmatek. Jak to tvoje děti berou?

zuzkasim
27. lis 2020

Nás k tomu kupodivu nabádal farář při manželské přípravě před 16 lety🙂 Takže nevím, jak moc je to moderní přístup a proti víře také rozhodně ne. Záleží na každém, jak si to pojme. Já si to hlídala a vždy jsem mluvila o dárcích pod stromečkem, takže jsem dětem vlastně nelhala, okolí udělalo ten zbytek. Zároveň jsem nikdy nemluvila o tom, že dárky kupujeme my, prostě jsem nechala na jejich fantazii, jak se pod stromkem objeví, o Ježíška se postaraly babičky, tetičky, učitelky ve školce atd. Děti tedy na Ježíška věřily, ale ode mne to neměly🙂