Zdravím, maminky.
Slavíme Vánoce jako svátky rodiny. Syn je zatím malý, tak by Ježíška stejně nechápal, ale do budoucna ani nemáme v plánu o něm mluvit. Jsme ateisté, proto jsme se rozhodli slavit Vánoce jinak, přestože kvůli zbytku rodiny některým tradicím neunikneme 😀. Ale syn prostě bude vědět, od koho skutečně dárky má a až z toho bude mít rozum, může sám dárky věnovat...
Máte to některá podobně? Bez Ježíška a jiné víry?
Budu moc ráda za Vaše zkušenosti 🙂
My také nemáme ježíška ....Přijde nám divné říkat ze darky nosí ježíšek jako by byl Jezis továrna na dárky...Kouzlo vánoc je úplně stejne, stejně neví co dostane a těší se úplně stejně....Darky si dáváme na vzajem...
@odula - tak je fakt, že u věřících rodin to může být problém Ježíš x Ježíšek co nosí dárky...tam bych měla asi problém to vysvětlit....my věřící nejsme, syn zná už od školky tedy příběh o tom, jak se Ježíšek narodil, o Betlémě apod...ale takovou zjednodušenou formou....ukřižovaného Ježíše viděl tak akorát v kostelích, kam se třeba o dovolené chodíme koukat, nebo chodíme koukat na jesličky....ale nikdy se na to víc neptal....takže u nás Ježíšek je spíš taková kouzelná bytost, o které nikdo neví, jak vypadá.....
A nevím, jestli všude, ale v dětských domovech mají děti taky nadílku, většinou díky sponzorům, myslím, že zrovna v tomhle ochuzené tolik nejsou....jinak u nás syn ví, že ani Ježíšek nepřinese vždycky všechno, co si přeje, právě proto, že těch dětí je hodně....tudíž to bere tak nějak, že ani ten Ježíšek nemá neomezené možnosti 🙂
@athinai - tak jasně, u věřících je to jasné, kdybychom byli věřící, tak by mě asi ani nenapadlo přesvědčovat syna, že Ježíš nosí nějaké dárky, vymysleli bychom třeba jinou pohádku 🙂, my věřící nejsme, syn tudíž nikdy třeba nepřišel s otázkou, jak to, že malé miminko nosí dárky apod...prostě tam nějak máme ten rozdíl Ježíš x Ježíšek....Ježíšek je pro nás spíš takové pojmenování pro kouzelnou bytost....
@krystalka covece ani to neni problem. Prave neni potreba nic vymyslet,pac ta atmosfera vanoc je pro nas kouzelna,slavnostni a tajemna kvuli jejich obsahu. To jest skutecne slavime narozeni,cela ta slava ma tenhle smysl, i ty darky,pulnocni... a neni potreba nic dalsiho vymyslet. Takze proto jsem besna kdyz se "Jezisek " a Jezis identifikujou. Jezisek je fiktivni postava, Jezis ne (i kdyz clovek jaksi neni verici krestan, tak s jeho historicitou myslim problem obecne neni). Spojeni tech dvou je paskvil. Videli jste nekdo Jeziskovu cestu v Krusnych Horach? Jezisek je vlastne takovej skoro adolescentni Santa,pred tim nez ztloustl a narostl mu fous 😀 mazec
@odula - ne, neviděla jsem Ježíškovu cestu a asi tam ani nikdy nepojedeme, pro nás je Ježíšek tajemná bytost, o které nevíme, jak vypadá, baví nás vymýšlet si, jak asi vypadá a jak to má s těmi dárky zařízené 🙂, mám to takhle od dětství i já, je to pro mě prostě spíš takový pocit, než že bych si ho nějak konkrétně představovala....syn ten zase vymýšlí, že létá na obloze a že má asi sáňky na solární pohon, protože když ho večer čekáme a vyhlížíme, tak nikdy předtím není slyšet motor 😀....takže s Ježíšem to u nás dohromady nemotáme....když o tom tak přemýšlím, tak jsme vlastně vyřešili to, že Ježíšek je všude okolo nás....nemá to pro nás (jako pro nevěřící) žádný náboženský význam a ještě má syn nějaké to kouzlo 🙂
@bayt Tak znovu - ne, netvrdila bych dítěti, že jsem nesmrtelná. Ale taky mu v pěti letech neřeknu - naprosto objektivní věc - že možná umřu za 30 let, ale možná se taky zítra zabiju v autě. Řeknu mu, že tu budu dlouho, tzn. vědomě mu neřeknu pravdu. To je celý, co se snažím říct...
@krystalka Já moc (vůbec) na tyhle nadpřirozené věci nevěřím 🤷🏽♀️, ale to neznamená, že to možné není...ale do debaty se raději pouštět nebudu 😉
@fallingstars - tohle pro mě není lhaní, je to prostě normální přizpůsobování pravdy věku a chápání dítěte (konec konců malé dítě třeba i jen měsíc často vnímá, že je to "až za dlouho, je to prostě relativní pojem)...až bude zase o kousek starší, tak o tom budeme mluvit zase jinak....
@fallingstars - však jo, já taky nikoho přesvědčovat nechci, mě stačí, že to tak cítím já a zřejmě i moje dítě....jak s tím naloží, až bude větší, to bude čistě na něm.... Pro mě tyhle věci význam mají a často mi hodně osvětlují to, co se nám v životě děje....prostě to celé pak dává víc smysl, nic víc 🙂
@krystalka Když si chlap přizpůsobí pravdu o jeho nevěře, aby Ti neublížil, budeš to taky brát, jakože To nelhal? 😉
To je to, o čem jsem psala - buď tomu dítěti nechci lhát v ničem, anebo di přitpůsobuju pravdu, jak a v čem sd to zrovna hodí a tak super čestný to taky není 😉
@krystalka A já to beru, ani Tě nechci přesvědčovat, že to pravda není, to bych ani nemohla, nevím to 😊 Ale já jsem zase spíš ten racionální typ no 😊
@fallingstars - tak pro mě je docela rozdíl, když přizpůsobuje pravdu dospělý dospělému (a v podstatě lže)....a když se snažím něco vysvětlit dítěti úměrně jeho chápání....právě třeba to "za dlouho" - dítě má jiný pojem o čase, nedokáže si to představit, takže mu to přiblížím tak, jak je zrovna schopné pochopit a později se o tom zase můžeme bavit na další úrovni, až bude chápat víc....a jasně, někdy se některé věci pak stanou jinak, než dítěti říkáme (slibujeme)....na tyhle případy máme se synem odmalička formulku "to se tak někdy stane, že....", kterou pak objasňujeme právě ty mimořádné situace....nikdy to nebral tak, jako že jsme mu lhali, nebo tak něco....prostě někdy se věci stávají jinak, než je obvyklé a nedá se to naplánovat.....
@fallingstars když se podíváš na zrození života a vesmír ani pak nevěříš ? 🙂
@krystalka To je ale berlička. V tomhle se neshodneme. Lidi umírají každý den a nečekaně, použití “umřu až za dlouho” není o tom, pomoci mu to pochopit, ale o tom, že mu tu realitu (“může se dost dobře stát, že se zítra nevrátím z práce”) prostě radši neřekneš. Lhaní je lhaní, dospělý dospělému i dítěti 🤷🏽♀️
@athinai To musíš upřesnit. Jako v co? V Boha nebo alternativní vesmíry nebo reinkarnaci...?
@fallingstars myslím to tak, že život a vesmír nestvořil člověk....Ani jen tak náhodou nevznikl...
:D
@athinai Tak člověk ho s největší pravděpodobností nestvořil, to se shodneme 😊 Ty řekneš, že nevznikl náhodou (jak to víš? 🤔), já říkám, že ho nestvořil Bůh. Neshodneme se, ani jedna nemáme fakta pro naše tvrzení, je to víra, já tu Tvou respektuju a nesnažím se Tě přesvědčit o opaku...to už je hodně off topic 🤷🏽♀️
@fallingstars Já nemám žádnou víru nepatřím k nikomu k žádnému náboženství. Buh je v každém z nás. Není to žádný pán na obláčku co na nás kouká ze shora. Každodenní život nám ukazuje, že tu nejsme jen tak. Abychom platili složenky a podobně. To by bylo moc primitivní. Už jen to jak vypadáme a co naše tělo dokáže a jak vůbec vnikáme. Všechny naše orgány , to že se dítě vyvíjí v bríšku 9 měsíců a všechno se děje samo nikdo ho neřídí tohle mohl stvrořit jenom bůh a náš vesmír...Bůh jsme my a náš vesmír. Každý ho někde hledá a neví, že ho má v sobě.
@athinai Dobře 😄 Já se tu fakt nechci pouštět do nějakých filozofických debat o původu vesmíru a historii času. V Boha nevěřím, ani v pána na obláčku, ani v nějakou substanci, která “je v každém z nás”. Ale není třeba si to tady navzájem vyvracet nebo se o tom přesvědčovat, vzdyť tohle už ani moc nesouvisí s tématem a moc nechápu, proč ta urputnost 😬
Nič sa nedeje samo, ale to chce hodne hoooodne študovať...
@fallingstars žádná urputnost není to je jen tvůj osobní pocit...
@athinai No však 😊
@fallingstars - dobře, je to berlička....ale jaký má smysl, že dítěti za každou cenu nebudu lhát, když v 5 letech by z toho měl akorát noční můry a děsy (mám extra úzkostné dítě), zatímco v 8 letech, kdy zažil, jak dědeček, který k nám měl 2.ledna přijet, naprosto nečekaně dostal infarkt na Silvestra....tím pádem teď už ví a chápe, že se takové věci prostě dějí znenadání a nedá se s tím nic udělat....jaký smysl by mělo, kdybych mu tehdy v těch 5 letech rovnou řekla, že můžu umřít klidně zítra? Abych mu teda nelhala....v životě používáme spoustu berliček, aby ty těžké chvíle byly snesitelnější....a nemyslím, že by to bylo vždycky nutně lhaní....
@krystalka ...”abych mu tedy nelhala”...přesně. Pro mě stejná otázka je, jaký smysl bude mít, když budu složitě vymýšlet, jak idělat Vánoce bez Ježíška. Abych mu tedy nelhala. To je celé, o čem tu píšu, že v něčem lžeme, v něčem ne. Mně je to jedno, Ježíšek není záruka šťastných Vánoc, ale trochu jsem se jen pozastavila nad tou vznešenou argumentací “protože my dítěti lhát nechceme”. Lžeme všichni, v jiných věcech, jinak, ale lžeme...
@fallingstars že se do toho míchám... Lež milosrdnou srovnávat se lží zbytečnou je trochu mimo. Alespoň podle mě. Nechceme dítěti lhát zbytečně (Ježíšek), ale tím, že ho nechceme ranit a šokovat, mu občas budeme muset podat pravdu trochu upravenou. A jestli to někdo nechápe a pořád dokola tvrdí, ale Vy tímto LŽETE... 👎
Myslím, že autorka zjistila, že to stejně nemáme a že většina z nás slaví Vánoce s Ježíškem.... protože tato debata vlastně vznikla jako otázka... ale začíná se to tady jaksi zvrhávat....asi by tady měly být pisatelky, které to mají stejně jako autorka.....jinak se tady bude stále dohadovat....vůbec nechápu ty debaty o Lži a Pravdě!!!
@krystalka taky jsem věřila že ježíšek nosí jen některé dárky a některé rodiče 🙂 proto jsem nikdy neřešila dárkové papíry a tak jako zakladatelka 🙂