icon

1000 kč na 5 dní, co vařit?

karinakarin26
7. čer 2015

Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.

halina0101
13. čer 2015

@xpila Ale zase ber, ze do Makra opravdu nechodi kazdy.Ja tam chodim jednou za mesic a tak super akci, kterou zminujes, jsem nikdy nevidela.Bych jim to tam vykoupila 😀 .

xpila
13. čer 2015

@halina0101 Jo, tak to je jasný. Hele já tam jezdím tak jednou za 14 dní a vždycky tam něco takového mají, asi mám štěstí 😀 A taky, že mám teď narvaný mrazák...

andelka
13. čer 2015

@xpila no,dělám pudink z půl litru a čtyři misky z toho jsou. Ale k snídani to stačí jen dětem,a to tam dávám ještě piškoty a ovoce.

halina0101
13. čer 2015

@xpila Zavidim a jsem fakt zelena 😀 ...u nas ted jedou domaci hambace a to bio hovezi by u nas rozhodne nezahalelo 😉 .A ta kachni prsa na minutku...Jako nastvalas me dnes fest 😀 😀 😀

xpila
13. čer 2015

@andelka Jasně, jenže pro děti a máš tam právě ještě ty piškoty a ovoce, to je jasný. My ho jako malí vždycky měli na svačinu, ale to bylo z litru mlíka 🙂

@halina0101 No vidíš, minule jsem tam koupila taky dva BIO Angus Burgery za 13 Kč 😀 A rovnou tři balení, víc neměli 😀

halina0101
13. čer 2015

@xpila Ty me chces znicit 😀 ?

andelka
13. čer 2015

@xpila no z jídelníčku bych vybrala pár použitelných věcí, ale to je tak všechno. Fakt je to slabota.

xpila
13. čer 2015

@halina0101 Už jsem radši zticha 😀

@andelka Tak to je jasný, že je tam pár věcí, které jsou ok, ale celkově to je hrozné.

halina0101
13. čer 2015

@xpila ....a do kouta 😉

veronickalongipes
13. čer 2015

tak já nevím, my mámě běžně na týden 1000,- a dá se to.. sice manžel někdy brble, že by si dal něco jiného, ale má smůlu nebo ať si uvaří 🙂 a jako pardon, ale zvlášť pokud je to vyjímečná situace, tak ať se chlap prostě přizpůsobí, ne? jinak to řeším tak, že je u nás pořád něco upečené a pokud možno aspoň na dva dny navařené, ale to ne ani tak proto, abych ušetřila peníze, ale čas u sporáku..

yma12
13. čer 2015

nechápu lidi kteří remcají, ale v žádném případě nehodlají slevit ze svých nároků. Pokud nejste ochotni, se uskromnit (na 5 dní) tak nevím co chceš poradit. 😒
.

humpio
14. čer 2015

Holky a já se bála že takhle vařím jen já.Též vařím někdy ze zásob.Čočka a dokoupim v akci parky ,nebo koupim droždí a udělám buchtičky mouku mám doma pořád a vajíčka a ktomu puding jelikož zásoba mléka je též,zeleninu čerstvou za 25kč a udělám polévku.Muj chlap je taky masový tak že občas je to s ním těžké ale taky se spokojí s náhradou salámu.Hodně peču bábovky a buchty aby měli děti změnu a s čajíčkem či kakaem si myslím že to není špatné.A špagety si dneska vymyslela malá taky tak že to je zase za levno.Špagety mám doma a zbytek vyjde tak na stovku ani ne.MInule sem měla chut na zelnaky a měla jsem doma kysané zelí tak kouknu na net a koukám oni tak drahý nejsou akorát sem sádlo nepřidávala jelikož to já nepoužívám a byly vyborný.Mamka mě naučila vařit levně a ted me obdivují i rodiče jiných.TY UVAŘÍŠ Z TOHO NIC CO MÁŠ DOMA JÍDLO NA DVA DNY TO TI MUSÍ KAŽDÝ CHLAP UTRHNOUT RUCE.

budouci_maminka
14. čer 2015

http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zajimavosti/jak... jedna maminka dala tip ve skupince Šetříme..
Jídelníček pro 4 osoby na týden s nákupem za 560 Kč:

PONDĚLÍ
Snídaně: chléb s budapešťskou pomazánkou (tvaroh, cibule, mletá paprika)
Oběd: zadělávaná kuřecí polévka (vývar, maso ze skeletů, zelenina z vývaru, trocha mouky, třetina smetany) Skelety a hovězí kližku vaříme zhruba dvě hodiny společně s kořenovou zeleninou. Obereme maso, nakrájíme zeleninu, přilijeme smetanu, zahustíme moukou.
+ krupicová kaše (krupice, cukr, 0,75l mléka).
Večeře: čočková polévka (cca 250g čočky, sůl, česnek, cibule, 1 ks mrkve, majoránka) Uvaříme čočku s mrkví, přidáme usmaženou cibulku na troše sádla, osolíme, přidáme česnek a majoránku.

ÚTERÝ
Snídaně: kynutý jablkový koláč. (z 0,5kg mouky, 3 vajec, 1 droždí, cca 50g rozpuštěného másla), Zpracujeme těsto, necháme vykynout. Rozválíme na plech, posypeme jablky, cukrem a drobenkou z 80g másla, mouky a cukru.
Oběd: hovězí s koprovou omáčkou a bramborem (0,5kg brambor, třetina smetany) Do vývaru ze skeletů a kližky nalijeme třetinu smetany, zahustíme moukou a přidáme dvě lžíce kopru. Podáváme s vařeným bramborem.
Večeře: chléb s česnekovou pomazánkou (tvaroh + sůl + česnek)

STŘEDA
Snídaně: kynutý jablkový koláč viz. výše
Oběd: bramborák (750g brambor, česnek, cibule+majoránka, sůl, trochu mouky, vejce) + okurkový salát
Nastrouháme brambory, přidáme vejce, česnek, nakrájenou cibuli, majoránku, sůl a tři lžíce mouky. Pečeme na rozpáleném sádle.
Večeře: česnečka s chlebovými kostičkami (1/4 vývaru, česnek, 2 vejce, zbytek tvrdého chleba) K ¼ vývaru z kuřecích skeletů a hovězího přidáme česnek, dvě vejce a povaříme. Chléb nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle.

ČTVRTEK
Snídaně: topinky s česnekem
Oběd: hovězí s paprikovou omáčkou (1/4 vývaru, cibule, paprika, druhá polovina hovězího, poslední třetina smetany) a kynutým knedlíkem (mouka, droždí, sůl, voda)
Zpěníme cibuli, zasypeme mletou paprikou. Zalijeme vývarem ze skeletů a kližky, přidáme třetinu smetany, zahustíme moukou.
Večeře: bramboračka (zbytek brambor, celeru, mrkve, cibule, sádlová jíška, majoránka, sůl, pepř, česnek) Uvaříme brambory a zeleninu, přidáme majoránku, sůl, pepř a česnek, zahustíme sádlovou jíškou.

PÁTEK
Snídaně: pudink (0,5l mléka, pudink)
Oběd: šoulet (0,5 kg hrachu, kroupy, česnek, sádlo, cibule)
hrách uvaříme do měkka. Smícháme ho s uvařenými kroupami, osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a na sádle zpěněnou cibuli.
Večeře: rohlíková polévka (4 rohlíky, vývar, 1dcl smetany, 2 vejce) Rohlíky natrhané na kousky orestujeme na másle. Zalijeme jedním litrem vody, přidáme zbytek vývaru a smetanou. Vše rozmixujeme, osolíme, opepříme.

SOBOTA
Snídaně: škvarkové bochánky (škvarky, sádlo, 1kg mouky, voda, 1vejce, droždí) Vyškvaříme škvarky. Smícháme s moukou, jedním vejcem, vodou, droždím a trochou sádla. Necháme vykynout. Těsto nakrájíme na osm dílů, uhněteme placky a upečeme v troubě.
Oběd: dušená čočka s cibulkou a vejcem. Orestujeme cibuli na sádle. Přidáme syrovou čočku a zalijeme vodou. Vaříme do měkka. Osolíme, přidáme lžíci cukru, ocet a sůl. Zahustíme sádlovou jíškou. Podáváme s volským okem.
Večeře: palačinky s dušenými jablky (1 vejce, 0,75l mléka, mouka, 0,5kg jablek) Vejce, mléko a mouku smícháme s 0,5 kg nakrájených jablek, přidáme lžíci cukru, špetku soli. Smažíme na rozpáleném sádle.

NEDĚLE
Snídaně: chleba s máslem a rajčetem
Oběd: rizoto se sojovým masem (0,5kg rýže, sojové maso, kořenová zelenina) Uvaříme rýži s nakrájenou kořenovou zeleninou. Přidáme uvařené sojové kostky. Osolíme.
Večeře: knedlíky s vajíčkem

Týdenní seznam potravin:

kuřecí skelety 1,kg
hovězí kližka 500g
syrové sádlo 300g
mrkev 0,5kg
celer 1ks
cibule 0,5kg
brambory 1,5kg
salátová okurka 1ks
jablka 1kg
česnek palice
mléko 2l
1 máslo
1 smetanu ½ l
syrové sádlo 300g
krupice
hladká mouka 2kg
droždí 3ks
tvaroh 2ks
čočka
pudink sáček
vejce 15ks
cukr
rýže
kroupy
hrách
sojové kostky
chleba ½
4 rohlíky
4 rajčata

xpila
14. čer 2015

@budouci_maminka Vždyť už jsme to tady včera řešily 😉

@humpio Za co by ti měli chlapi utrhnout ruce? Za to, že mu místo masa dáš levný salám, ve kterém není skoro žádné maso?

weri1
14. čer 2015

ahoj holky,

vy co máte tak malé výdaje, tak už nemáte jinde zdroje ? jako zahrádka, tchýně co ráda dá potraviny, rodiče atd......
my utratíme za jídlo kolem 8 tis. nekupujeme balené vody, pijeme jen vodu, nekupujeme cukrovinky a jiné blbosti, ale vybírám potraviny podle složení, i tak prostě utratíme dost za jídlo. Od nikoho nic nedostaneme, rodiče tu nemáme, že bychom něco dostali, nebo zašli na víkend na oběd k nim.

weri1
14. čer 2015

když koukám na ten jídelníček za 560,- tak už vím, proč nemůžu ušetřit. Za mě teda nic moc

andelka
14. čer 2015

@weri1 já mám. Někdy přinese něco mamka, co 14dní chodí děti na celý den k prarodičům, v létě někdo něco podaruje (maliny, jahody, švestky) a dám to do mrazáku. Já mám 5500 na měsíc na všechno, takže jídlo max. 4000 (nikdy jsem ještě nepočítala kolik dám jen za jídlo),pro 1 dospělého a dvě děti. Když jsme byli ještě 2+2 tak to bylo určitě minimálně 6000 jen na jídlo a níž to nešlo.

ladyhacek
14. čer 2015

@budouci_maminka manžel není moc polívkový a polévku z rohliku by mi hodil na hlavu a musím říct, že i já bych se na ní tvářila prapodivně a k snídani topinku s česnekem? tak k večeři ano, ale ke snídani jako vážně? a pak mezi lid? :D

kammka
14. čer 2015

tcháni snídají mimojiné stroužek česneku na plátky a na chleba se sýrem, ale vydržet se vedle tchána teda fakt nedá..někdo to snese a ani nesmrdí, ale většina lidí by musela pracovat na majíku, aby to nevadilo..
ten jídelníček je strašnej, už to, že jsou tam jen tři jídla denně, žádná čerstvá zelenina, ani jogurt.. a už tu někdo zmínil i gten pudink, jako po obědě ke svačince pro tři děti a anorektičku je toho z půllitru mlíka dost, ale jinak ani omylem.. jo, týden by se to přežít dalo, ale jak tomu někdo může dát nadpis levně a zdravě, to fakt nechápu..

prdecek
14. čer 2015

jsem se na to koukala s tím videem a nutriční poradce či kdo to byl řekl, že přidat k tomu denně dvacku na ovoce a zeleninu, tak je to super. Takže si myslím, že to tak špatný není. Hold jsme zvyklí na něco jiného. Jim nic jiného nezbývá.

xpila
14. čer 2015

@prdecek A kolik toho za dvacku na den koupíš? Těžko ovoce a zeleninu pro 4 lidi.

andelka
14. čer 2015

Super jo?Ráno topinky, a pak až oběd. Jak z toho má člověk vyžít celé dopoledne. To samé odpoledne. Nic a k večeři podivná polévka.
Já za dvacku koupím ovoce pro dvě děti na jeden den. Jeden salát, trochu jahod, jabka,jednu papriku..takže fakt malinko pro 4 lidi na celý den.

prdecek
14. čer 2015

@xpila plnou porci asi ne, ale něco navíc určitě

prdecek
14. čer 2015

@andelka jak jsem psala, jsou na to zvyklí a na víc nemají, my jsme zvyklí jinak, tak nám to přijde na prd,ale co nadělají?

andelka
14. čer 2015

@prdecek to jo, no..ale je to mazec. 😒

kammka
14. čer 2015

v době, kdy kilo mrkve stojí co kilo banánů a často i víc.. fakt hrůza.. ani dobrá jablíčka teď nejdou pod 30kč za kilo..

xpila
14. čer 2015

@prdecek Každému asi tak jedno jablko na celý den.
Jen mě teda dostalo, že oni měli v lednici ochucený kefírový mlíka 😕 Ty nekupuju ani já, protože jsou drahý, radši si koupím jedno velké neochucené litrové.

xpila
14. čer 2015

@prdecek Mimochodem bylo vidět, jak je ten nutriční poradce pěkně sestříhaný, aby to z toho vyšlo dobře. Takže kdo chce, tomu věří...

prdecek
14. čer 2015

@andelka vůbec jim to nezávidím, my máme cca 1000kč na týden a je to taky bída, ale je to skoro o polovinu víc než má ta rodina a navíc máme od úterý do pátku obědy od chlapa z práce. Na začátku říkali, že mají cca 13tis měsíčně, tak to vypadá, že jeden z nic asi nepracuje, to by šlo určitě také změnit.
@xpila toho jsem si nevšimla, tak to je divné, to by mohli místo toho koupit ovoce a zeleninu teda radši, taky byl mazec, že měla mouky atd na petlici 😀

prdecek
14. čer 2015

@xpila toho jsem si nevšimla, tak to je na prdlačku teda

Strana