Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.

    prosím o radu, je nutné aby děti od 6 let měli průkazku na autobus? nebo je to už zrušené? děkuji

    prdecek
    13. črc 2019    Čtené 487x

    Spofaplast náplasti

    Když došel balíček s náplastmi, tak jsem měla největší radost já, protože obsahoval náplasti na puchýře, které jsem zrovna nutně potřebovala.

    Náplast jsem aplikovala po koupání. Hezky na patu přilnula a držela. Druhý den jsem o ní vůbec nevěděla, stále pěkně držela. Začala se odlepovat až po dalším sprchování. Tudíž jsem ji musela vyměnit za jinou. Ale za mě jsou opravdu super!

    Plusy 

    - Tvarovaná náplast jak na patu, tak i prsty.

    - Dobrá přilnavost.

    - Voděodolnost.

    Mínusy jsou snad jen to, že nevydrží zcela přilepená déle jak jeden den.

    Náplasti pro děti s obrázky smajlíků u nás byly také TOP. Hned první den zkoušení si oba dva snad schválně odřeli nohy, aby je mohli vyzkoušet. Náplasti držely dobře. Vydržely i tu největší zátěž - lítání po venku, trampolínu a i koupání v bazénu.

    Po dvou dnech jsem náplasti odlepila a pod ní se objevilo jakoby rozmokvání kůže, ale vzhledem k tomu, že jsou voděodolné, tak se nedalo asi nic jiného čekat. Jsem s těmito náplastmi velice spokojená a určitě je opět použijeme a poté dokoupíme.

    Vydržely přilepené dobře až do odlepení, nikde se neodchlipovaly a držely. 

    Plusy - krásné a veselé barvy, dítě si může vybrat smajlíka jakého chce. Dobrá přilnavost, voděodolnost. Vydrží v pohodě dva dny.

    Mínusy - rozmokvaná pokožka po odlepení, menší množství náplastí.

    Všechny náplasti bych velice doporučila. Jsem s nimi spokojená. Určitě do budoucna koupím další balení. A pokud jsou i jiné varianty, tak ráda vyzkouším. 

    V balení byly i dárečky v podobě lepidel a lepících štítků, ty mi kluci hned sebrali  takže využití najdeme také.

    Děkuji za možnost vyzkoušení těchto náplastí.

    #zkusenosti_spofaplast

    prdecek
    8. pro 2018    Čtené 415x

    Testování s TMTOYS domeček prasátko Pepa

    Dostali jsme příležitost testovat hračku domeček prásátko Pepa.  

    Když se mladší syn dozvěděl, že nás vybrali na testování domečku prasátko Pepa, tak byl strašně šťastný. Prásátko Pepinu miluje od malička, sledujeme její příběhy stále dokola. Dokonce má tak oblíbené pyžamo s Pepinou, že když mu začalo být malé, tak jsem musela nastavit rukávy i nohavice, nechtěl se ho vzdát. Ježíšek mu donese několik dalších pyžamek s Pepinou a bráškou Tomíkem. To bude radosti.

    Samotné testování hračky - domečku začalo okamžitě, co přišel ze školky, skoro jsem nestihla vyfotit krabici v celku 🙂  Sám si vše vybalil z obalů a celý vnitřek domečku si sám sestavil. Jediné co mu moc nešlo, tak přidělat schůdky, ty šly špatně i mě, ale povedlo se. 

    Nejvíce ho zaujaly figurky prásátek. S těmi si hrál více mimo domeček. Vozil je na traktoru, pořádal závody v autech, ale potom je vždy vrátil do domečku, všechny vykoupal v koupelně, dal jim najíst u stolečku a všichni chvíli poseděli v obýváku u televize. Potom je všechny uložil ke spánku, Pepu a Tomíka do postýlek a maminku a tatínka na gauč a křesílko.  Byla s nimi spoustu legrace. Věřím, že do budoucna ještě i bude.  Čeká nás spousta příběhů.

    Celkové provedení domečku je pěkné, jen chybí ložnice pro maminku a tatínka. V domečku je trávník, jídelna, koupelna, obývák a dětský pokoj. Ve vybavení je 4 židličky, stůl, vana, gauč, křeslo, televize, dvoupatrová postel se schůdky. Domeček je rozkládací. Postavičky jsou moc povedené, jde  hýbat rukama i nohama. Štěpánkovi se domeček moc líbí a je s ním velice spokojený.  Mě se také líbí, možná bych přidala více vybavení. Hraní s ním je super. 

     #test_tmtoys a #recenze

    prdecek
    12. črc 2011    Čtené 0x

    Mimotělní oplodnění - IVF

    Klasická metoda mimotělního oplození původně vyvinutá pro léčbu tubárního faktoru - neprůchodnosti vejcovodů. Dnes je prakticky využitelná téměř u všech poruch plodnosti. Zahrnuje odběr vajíčka, inseminaci spermiemi mimo tělo ženy, kultivaci a pak přenos embrya zpět do dělohy.

    Lidově se pro IVF vžil pojem oplození ve zkumavce, protože proces spojení vajíčka a spermie probíhá v laboratorních podmínkách.

    Postup IVF

    1. podávání léku na hyperstimulaci ovarií
    2. ultrazvuková a laboratorní kontrola cyklu
    3. odběr vajíček
    4. smíšení spermií a vajíček
    5. přenos embryí a nebo zmražení nadbytečných embryí

    Před samotným počátkem IVF je pár pečlivě testován a obeznámen s možnostmi léčby.

    Hyperovulace: Při prvním cyklu je důležité, aby v těle ženy dozrálo dostatek funkčních vajíček. Na dozrávání spolupracují hormony hypotalamu, hypofýzy a vaječníku. V hypotalamu se vytvoří hormony, které stimulují sekreci gonadotropinu (FSH, LH) v hypofýze. Těmto hormonům se říká gonadotropiny uvolňující hormon (GnRH). Gonadotropiny řídí zase zrání folikulů (váčky s vajíčky ve vaječníku). Rostoucí folikul produkuje estrogen, který zpětně tlumí uvolnění hormonu z hypotalamu. Tato regulace způsobuje, že při přirozeném cyklu dozraje pouze jedno vajíčko.

    Při snaze vyprovokovat hyperovulaci dodáváme do těla ženy hormony. Jsou to hormony tlumící zpětnou regulaci (CC - Clomifen citrát), samotné gonadotropiny a nebo gonadotropiny uvolňující hormon.

    V minulosti se nejvíce používal Clomifen citrát – CC. Jedná se o preparát tlumící zpětnou regulaci a tělo pak produkuje daleko více GnRH – gonadotropinů uvolňujících hormon. Což znamená daleko více zralých folikulů. K navození ovulace se jednorázově aplikuje hCG, poté může následovat odběr. Pomocí této metody neovlivníme vlastní nárůst hladiny pacientčiných hormonů a může nastat nežádoucí situace s předčasným navršením přirozených ovulačních hormonů.

    Dnes se nejčastěji k hyperstimulaci neplodných párů používají léky, které obsahují GnRH (gonadotropiny uvolňující hormon). Tento preparát se aplikuje ve 14denní terapii na nosní sliznici v podobě nosních sprejů nebo injekčně. I zde je nutná ultrazvuková kontrola zrání vajíček a indukce ovulace pomocí hCG. Aplikací GnRH jakoby vypneme vlastní hormonální autonomii. Tím se nám povede vyhnout se předčasnému navýšení hormonů provokující ovulaci.

    Firemní názvy léků

    • Clomifen citrát CC – Clostilbegyt, Clomhexal
    • Gonadotropiny (FSH,) – Gonal-F, Puregon
    • hCG – Pregnyl
    • GnRH – Synarel, Dekapeptil

    Sledování cyklu: Lékaři pravidelně kontrolují stav vajíček při hyperstimulaci, měří jejich průměr a počet. Také se kontrolují laboratorní hodnoty hormonů v krvi. Při tomto sledování můžeme ještě upravit dávky léčiv podle reakce pacientčina těla.

    Odběr vajíček: Provádí se vpichem jehly přes poševní stěnu. Vše se děje pod ultrazvukovou kontrolou. K tomuto účelu existuje poševní ultrazvuková sonda s pohyblivou jehlou. Odběr musí být velmi dobře naplánovaný, protože pokud by folikul prasknul samovolně a vajíčko by bylo nasáto do vejcovodů, bylo by pro IVF ztraceno. Žena je při odběru v krátké celkové narkóze. Celá procedura trvá 15 – 20 minut a provádí se ambulantně. Genitál a pochva se vypláchnopu fyziologickým roztokem, aby se zachovala čistota. Záměrně se nepoužívají jiné dezinfekční prostředky, které mají škodlivý účinek na vajíčka. Kvůli narkóze nesmí pacientka 6 hodin před operací nic jíst. Pacientka stráví zhruba 2 hodiny na lůžku, kde lékaři kontrolují průběh zotavování. Žena může pociťovat drobné bolesti v podbřišku, které lékaři tlumí slabými analgetiky. Pokud je vše v pořádku, může pacientka v doprovodu po 2 hodinách domů. Odebraná vajíčka jsou přenesena do embryologické laboratoře, která se nachází velmi blízko operačnímu sálu. Zde laborantky zhodnotí kvalitu a množství odebraných vajíček. Poté je na 6 hodin umístí do kultivačních boxů a pak následuje smíchání se spermiemi. Žena po odběru užívá nadále léky, které udrží její tělo připravené k přijetí embrya.

    Příprava spermií: Spermie jsou odebrány v den oplodnění, nebo se použijí zmražené spermie manžela. Muž by měl před odběrem dodržet minimálně 3denní sexuální abstinenci, aby vzorek spermatu byl co nejkvalitnější. Odběr se provede masturbací, při které muž musí dodržet přísnou hygienu, aby do spermatu nezanesl bakterie. Spermie jsou dále promyty v propíracím mediu.

    Oplození: Spermie a vajíčka jsou umístěna v kultivátoru, kde jsou simulovány stejné podmínky jako v ženském těle (37 °C, zvýšené procento CO2). Po 16-18 hodinách se hodnotí stav oplození. Pokud muž neprodukuje dostatek živých a aktivních spermií, je páru doporučena speciální mikromanipulační metoda (ICSI). Embrya se kultivují 2 – 4 dny. V tomto stádiu je embryo 4 – 8buněčné. Embryolog může opatrně odebrat jednu buňku a provést její genetické testování. To ovšem nepatří mezi standardní postup a provádí se jen u párů s anamnesticky přítomnou dědičnou chorobou. Pár také může využít tzv. prodloužené kultivace. To znamená, že embryo není přeneseno v období 2 – 3 dnů, ale kultivuje se ještě 3 dny a přenáší se ve formě blastocyty. Výhodou prodloužené kultivace je přirozenější stav, ve kterém oplozené vajíčko transportujeme do dělohy. U embryí z prodloužené kultivace se prokázala vyšší naděje na uchycení embrya. Pojišťovna bohužel tuto prodlouženou kultivaci nehradí.

    Embryonální transfer: Jedná se o bezbolestnou proceduru, při které se přes pochvu a děložní krček zavede trubička s embryi. Děložní krček je před procedurou zvlhčen tamponem s kultivačním mediem. V dnešní době se stále redukuje počet přenesených embryí. Zlatým standardem je přenos 2 embryí, ale mnohdy se přenáší pouze jedno embryo, protože riziko vícečetného těhotenství je jak pro matku, tak pro budoucí potomky, příliš vysoké. Pacientka může hodinu po přenosu opustit nemocnici. Je jí doporučeno nedělat následující den žádnou namáhavou práci.

    Ve výjimečných případech se nedaří průnik katétru přes děložní hrdlo a v tomto případě se přistupuje k tzv. transmyometrálnímu embryonálnímu transferu. Jedná se o operativní zákrok v celkové anestézii, kdy se v pichem přes pochvu a děložní stěnu aplikují embrya. Žena si 14 dní po přenosu může sama doma udělat těhotenský test. Testy jsou dnes velmi spolehlivé, ale pacientka se musí dostavit na krevní testy, které těhotenství buď potvrdí nebo vyloučí. Tyto testy se provádějí také zhruba 2 týdny po transferu. Pokud je těhotenství prokázáno, říkáme mu Laboratorní těhotenství. Pacientka musí počkat další 2 týdny na klinické potvrzení těhotenství pod ultrazvukem.

    Nadbytečná embrya: V minulosti se přenášelo do dělohy více embryí. Zvýšilo se tak procento úspěšnosti, ale hrozilo zase riziko vícečetných těhotenství. Gynekologové i pediatři vědí, že takové riziko vícečetného těhotenství není zanedbatelné, a tak mnohdy uměle snižovali počet uchycených plodů. Riziko potratu je při tomto výkonu přímo úměrné počtu redukovaných plodů. K redukci docházelo nejčastěji v 10. – 11. týdnu těhotenství. Do embryí se aplikoval roztok, který zastaví srdeční akci plodu. Z dělohy se nic neodsává a plod je postupně sám vstřebán.

    Dnes při transferu pouhých dvou embryí nehrozí redukce plodu.

    Nadbytečná embrya, která vzniknou při oplození, se mohou uchovat pomocí kryokonzervace.

    Rizika IVF

    Tato moderní metoda v léčbě neplodnosti s sebou nese komplikace. Ty můžeme rozdělit do komplikací podle jednotlivých fází IVF.

    Komplikace při hyperstimulaci ovarií

    • Ovariální hyperstimulační syndrom
    • Torze (přetočení) ovaria
    • Riziko vzniku rakoviny prsu nebo ovaria

    Komplikace při odběru vajíček

    • Riziko krvácení
    • Riziko infekce
    • Riziko prasknutí folikulu (váčku s vajíčkem)
    • Riziko poranění struktur v pánvi nebo v dutině břišní

    Komplikace v těhotenství

    • Mimoděložní těhotenství
    • Vícečetné těhotenství

    Rizika neúspěchu léčby IVF

    OHSS - Ovariální hyperstimulační syndrom: Jedná se o syndrom s lehkým až závažně těžkým průběhem. Tělo reaguje na hormonální léčbu, která je nepřirozeně vysoká a má za cíl produkci nadměrného počtu zralých folikulů (váčky obsahující vajíčko připravené k oplodnění). Citlivé na hormonální léčbu jsou téměř všechny ženy, ale jen u zhruba 1% vyžadují komplikace léčbu. U zhruba 23 % se objeví mírné problémy s otoky a tlakem v břichu. Časově se lékaři setkávají s hyperstimulačním syndromem časným a pozdním. Časný se projevuje 3. – 7. den po aplikaci hCG (lidský choriotropní hormon), který u žen vyvolá ovulaci. 12. – 17. den po aplikaci hCG nastupuje pozdní ovariální hyperstimulační syndrom. Projevy jsou připisovány na vrub vysoké hladině hCG, která při normální ovulaci nenastává. Patří mezi ně zvýšené prosáknutí tkání či volná tekutina v dutině břišní a hrudní. Takový výrazný úbytek tekutin z cév vede k sníženému tlaku, zvýšené srážlivosti krve, která se může projevit emboliemi a trombózami. Pacientka s lehkou formou pociťuje tlak v břišní dutině. Symptomy se stupňují a může nastat zvracení a průjem. Díky silné dehydrataci může stav vyústit až k selhání ledvin. Lékař pod ultrazvukovou kontrolou vidí výrazně zvětšené vaječníky a ke správné diagnóze ho vede také výrazně oteklý genitál. Léčba je symptomatická. Mnohdy postačí klid na lůžku a kontrola laboratorních parametrů. Při velkých obtížích spojených s volnou tekutinou se mohou lékaři rozhodnout pro punkci (vpichem odsátí tekutin). Je nutné sledovat laboratorní hodnoty srážení krve a popřípadě zahájit protisrážlivou terapii (heparinem, nízkomolekulárním heparinem). U velmi těžkých případů je nutné přistoupit k přerušení těhotenství. Stav se může zkomplikovat natolik, že může dojít k prasknutí vaječníku a lékař se akutně musí rozhodnout pro jejich odnětí.

    Torze vaječníku: Jedná se o velmi závažnou komplikaci. Projevuje se trvalou bolestí v pravém nebo levém podbřišku. Často je doprovázena zvracením. K diagnóze pomůže sonografické vyšetření. Jedná se o akutní onemocnění, které vyžaduje okamžitý chirurgický zásah. Při včasné terapii je zachován přívod krve do vaječníku, a orgán tak nemusí být odstraněn. Pokud nedojde k léčbě, bolesti břicha se stupňují a může se rozvinout i zánět pobřišnice.

    Riziko rakoviny: Nádory prstní tkáně a vaječníku jsou vesměs nádory silně citlivé na estrogen a zvyšující hladina estrogenu jejich růst urychluje. Při hyperovulaci dochází k působení na tyto tkáně. Riziko vzniku rakoviny je nízké, ale u osob s pozitivní anamnézou nebo u osob, u kterých již nádor byl diagnostikován je Clomifen citrát – CC kontraindikován. I ostatní hyperstimulační preparáty mohou vést ke zvýšení hladin estrogenu.

    Krvácení: Při vpichu odběrové jehly může nastat několik typů krvácení. Krvácení může být poševní, kdy dojde k poranění cévních struktur nad poševní klenbou. Příznakem je krvácení z pochvy. Drobné špinění je zcela normální a nemělo by ženu znepokojovat. Další poněkud závažnější může být poranění cévních struktur v okolí vaječníku, a tím dojde ke krvácení do dutiny břišní nebo do hlubších vazivových prostor na zadní straně dutiny břišní (retroperitoneum). V tomto případě dojde k velmi závažnému stavu, při kterém pacientka pociťuje bolest břicha, hůře se jí dýchá a má zrychlený srdečná tep. Záhy se také dostává do šokového stavu, který se musí bezpodmínečně řešit. Lékař provede laparotomickou revizi orgánu malé pánve (chirurgický výkon pomocí optické kamery a nástrojů vnořených do břišní dutiny).

    Infekce: V pichem se otevře prostor pro vstup infekce do malé pánve. Infekce by se projevovala vysokými teplotami a bolestmi v podbřišku.

    Mimoděložní těhotenství: Je těhotenství, které se uhnízdilo kdekoli jinde než v děloze. Vesměs se jedná o tubární těhotenství (uhnízdění ve vejcovodu). Jedná se o komplikaci, která může postihnout i přirozené těhotenství. Pokud plod umístěný mimo dělohu samovolně neodumře, vyvinou se klinické příznaky. Ty se projeví s velkou pravděpodobností v 6. – 8. týdnu těhotenství. Pacientka pociťuje bolest v podbřišku, bledne, omdlévá. Pokud dojde k prasknutí vejcovodu, dochází ke krvácení do břišní dutiny. To je možné vypozorovat na ultrazvuku. Pacientka musí být okamžitě operována.

    Vícečetné těhotenství: V minulosti komplikace, která provázela skoro každé těhotenství vzniklé z IVF. Dnes se toto riziko snížilo hlavně kvůli nižšímu počtu transportovaných embryí. Lékaři často bojují s paradoxní touhou zvýšit naději na otěhotnění a tímto rizikem. Jedná se o velkou zátěž pro ženu i děti. Při vícečetných těhotenství dochází častěji ke komplikacím. Hrozí riziko předčasného porodu. I pediatři si dělají starosti s vícečetnými plody, které se narodí v dřívějším termínu. Systémy dětského organismu nejsou dostatečně vyvinuty, a proto většina předčasných plodů tráví první týdny života v inkubátoru. Při vícečetném těhotenství je také vyšší procento porodů pomocí císařských řezů.

    Riziko neúspěchu léčby IVF: Není pravá komplikace, ale přináší páru velké zklamání. Léčba může selhat už ve fázi hyperovulace, kdy tělo dostatečně neodpovídá na stimulaci a folikuly nerostou. Pokud použijeme léky stimulující, ale zároveň neomezující vlastní hormonální aktivitu cyklu, může hrozit samovolné předčasné zvýšení hladiny hormonu navozující ovulaci ve stadiu, kdy vajíčka nejsou dostatečné vyvinuté.

    Neúspěšný může být i transport embryí. Pokud se těhotenství nepotvrdí, znamená to pro ženu nutnost podstoupit další cykly. Naděje na úspěšnost v prvním cyklu je zhruba 25 procent.

    Pro koho je metoda IVF určena

    Původně byla metoda IVF určena ženám s tubariální neplodností, ale dnes se mohutně využívá i při jiných typech neplodnosti. Spolu s pomocnými zákroky, jako jsou asistovaný hatching (AH), intracytoplasmatická injekce (ICSI) a chirurgický odběr spermií (MESA, TESA), se podaří pomoci skoro každému páru.

    K IVF přicházejí nejčastěji:

    • Ženy se zjizvenými, porušenými vejcovody nebo ženy po operaci na vejcovodech.
    • Ženy s endometriózou.
    • Ženy s problémy s krčkem děložním.
    • Muži s nízkou hodnotou pohyblivosti spermií.
    • Páry trpící imunologickou neplodností.
    • Páry, u kterých se nepodařilo zjistit pravou příčinu neplodnosti.
    • Neplodnosti vyžadující oplodnění vajíčkem dárkyně.

    Úspěšnost léčby IVF

    Existují dva parametry, které vyjadřují naději na otěhotnění.

    1. První je procentuální vyjádření všech pacientek, u kterých proběhl embryotransfer ku počtu žen, u kterých bylo po ET prokázáno klinické těhotenství. Obecně se toto procento pohybuje okolo 25 až 35 %. Pro srovnání – u zdravých párů snažících se o dítě je pravděpodobnost otěhotnění zhruba 20 % na jeden cyklus.
    2. Druhý parametr, který sleduje úspěšnost IVF, je tzv. Nidační skóre. Jedná se o poměr nidovaných zárodků (u kterých se prokázalo chemické těhotenství) ku všem zárodkům transportovaným do dělohy.

    Hodnocení úspěšnosti léčby IVF závisí také na věku párů. U starších žen se často ke zvýšení pravděpodobnosti otěhotnění implantuje více embryí.

    Financování IVF

    V České republice jsou ženám od 18 do 39 let hrazeny 3 cykly pojišťovnou. Respektive jedná se o 4 stimulované cykly a 3 cykly přenosu embryí. Revizní lékař musí každý z cyklu odsouhlasit. Výkony související s IVF, které si pár hradí v plné výši sám, jsou: intracytoplasmatická injekce (ICSI), asistovaný hatching (AH), prodloužená kultivace, kryokonzervace embryí, chirurgický odběr spermií (MESA, TESA) a transfer zmražených embryí. Pár ještě doplácí zhruba 3000,- Kč za léky na hyperovulaci. Ty jsou z 90 % hrazené pojišťovnou.

    Historie IVF

    Jako první byla pro léčbu neplodnosti vyvinuta metoda Intrauterinní inseminace (IUI). V zápětí se objevila IVF. První úspěšné IVF bylo provedeno ve Velké Británii. Dne 25.6.1978 se „ze zkumavky“ 3 minuty po půlnoci ve Všeobecné nemocnici v Oldhamu narodila Louise Brownová. Lékaři, kteří stáli u tohoto úspěchu, který znamenal revoluci v léčbě neplodnosti, byli MUDr. Patrik Steptoe a MUDr. Robert Edwards. V České republice se první dítě pomoci IVF narodilo 1982 v Brně a velkou zásluhu na tom měl prof. Ladislav Pilka. Celá metoda IVF se postupem času zdokonalovala a ve farmakologickém průmyslu se objevily stimulační léky a léky navozující ovulaci. Také technika kultivace se zlepšila. Začaly se objevovat nové postupy, a ty umožnily prakticky všem párům naději na vlastní dítě.

    prdecek
    12. črc 2011    Čtené 0x

    Intrauterinní inseminace - IUI

    Intrauterinní inseminace je zavedení spermií do dutiny děložní. Tato technika asistované reprodukce patří mezi základní metody. Sperma partnera a nebo dárce je speciálně upraveno. Před inseminací obvykle podstoupí žena stimulaci vaječníků.

    Jedná se o jednu z nejstarších technik léčby neplodnosti. K oplodnění se buď používají spermie manžela (AIH – artificial insemination by husband), jehož spermiogram (diagnostické vyšetření ejakulátu) dosahuje alespoň hraničních hodnot, nebo se využívají spermie dárce (AID – artificial insemination by donor). Ty se vpraví trubicovým nástrojem přímo do děložní dutiny ovulující ženy. Pro zvýšení procentuální úspěšnosti je dobré, aby pacientka podstoupila stimulaci ovulace.

    Postup

    Hormonální terapie

    V prvé řadě se zahájí hormonální terapie. Její pomocí se docílí, že během jednoho cyklu v ženském těle dozraje více vajíček. Pokud žena přirozeně ovuluje, není tato stimulace nutná, ale zvyšuje naději na úspěšnost léčby.

    Clomifen citrát CC

    V minulosti se osvědčil Clomifen citrát – CC. Jedná se o preparát, který má estrogenní a antiestrogenní účinek. Důležitý je jeho efekt antiestrogenní. Tím totiž tlumí zpětnou regulaci a tělo produkuje daleko více GnRH – gonadotropiny uvolňujícího hormonu. Zvýší se produkce gonadotropinu (FSH, LH) a tělo tak vyprodukuje daleko více zralých folikulů. Clomifen citrát - CC se užívá 5 dní v počátku cyklu, poté se ultrazvukově hodnotí zrání vajíček. K navození ovulace se jednorázově aplikuje hCG (hormon velmi podobný LH) a následuje odběr.

    Clomifen citrát CC + gonadotropiny

    Pokud Clomifen citrát - CC nepřinese uspokojivé výsledky, je možné jej kombinovat s dávkami gonadotropinu. Ty jsou samy o sobě klíčovými preparáty při stimulaci ovulace, protože bezprostředně stimulují růst folikulů. Používají se v několika různých schématech. Dnes se úplně nejběžněji kombinují s gonadotropiny uvolňujícím hormonem (GnRH). FSH se aplikují injekčně. V lékárnách je také k dostání injekční pero s předepsanými aplikačními dávkami. Terapie se tím zjednodušila a žena je dnes schopna si FSH aplikovat doma sama.

    Gonadotropiny uvolňující hormon

    GnRH - tento preparát se aplikuje ve zhruba 14denní terapii na nosní sliznici v podobě nosních sprejů. Lze jej aplikovat i injekčně do podkoží nebo do svalů. Užívá se denně nebo v podobě preparátu, který se postupně uvolňuje a aplikuje se pouze jednou. Stimulační léčba je dlouhodobá a vyžaduje zhruba 3 až 6 týdnů.

    Kontrola ultrazvukem

    Během stimulace ovulace kontrolujeme ultrazvukem vaječníky a jejich odpověď na hormonální terapii. Pokud pacientka neodpovídá dostatečně na stimulaci, je možné dávky léků zvýšit. Pro IUI je dobré, aby dozrávaly 2 - 3 folikuly (vaječné váčky). Při vyšším počtu zrajících folikulů hrozí vyšší riziko vícečetného těhotenství. To se ukázalo jako velký rizikový faktor, který mnohdy znamená komplikace v těhotenství i při porodu. Dvojčata vykazují také nižší porodní hmotnosti a rodí se dříve, což může vést k horší poporodní adaptaci dětí. Pokud se díky stimulaci začne vyvíjet více folikulů, doporučuje se odsát přebývající vaječné váčky, aby se riziko mnohočetného těhotenství snížilo. Pokud se to nepovede, je doporučeno odložit pokus o otěhotnění.  

    Příprava spermatu

    Vhodnou stimulací dosáhneme ovulace ve správném čase. Můžeme tak přesně načasovat den, kdy dojde k přenosu spermií. Příprava spermií je nenáročná a proběhne v den transportu. Trvá zhruba 2 hodiny. Manžel sperma získá masturbací, při které musí dodržet přísná hygienická pravidla, aby sperma neobsahovalo infekci. Pokud má jeho sperma nižší počet spermií, je mu doporučena před odběrem spermií minimální 3denní sexuální abstinence. Pokud je počet spermii v normě, může pár pravidelným stykem zvýšit své šance na otěhotnění.

    Sperma se zkapalní a promyje. Ke získání nejkvalitnějších a nejpohyblivějších spermii se používají dvě metody . Je to centrifugace v hustotním gradientu a metoda swim up.

    Centrifugace trvá zhruba 40 minut a hodí se skoro pro všechny kvality spermatu.

    Pro swim up se hodí pouze sperma s normálními hodnotami spermiogramu. Sperma je překryto speciálním médiem a pohyblivé spermie vyplavou vzhůru. Metoda trvá 60 minut.

    Transport spermií

    Procedura zavedení spermií se podobá běžnému gynekologickému vyšetření, kdy se ženě zavede přes děložní krček do dělohy trubička o průměru 0,5 mm a vpraví se jí tam 0,5  - 1 ml roztoku se spermiemi. Celý proces je nebolestivý a nevyžaduje hospitalizaci ani setrvání na lůžku. Spermiím se po zavedení do děložní dutiny zkrátí cesta a zvýší se šance na otěhotnění.

    Po transportu spermií se ženě doporučuje užívat tablety obsahující progesteron 2x denně. Tento hormon podporuje tvorbu děložní sliznice a prodlužuje fázi mezi ovulací a menstruací. Aplikuje se buď do pochvy nebo jako orální tablety. Pokud má za sebou žena stimulaci ovulace, je lépe užívat progesteron 3x denně.

    Podmínky pro IUI

    • Partnerovo sperma musí mít odpovídající konzistenci  a spermie musí být normálního tvaru. Důležitá je také dobrá pohyblivost spermií. Pokud manžel nevyprodukuje dostatek spermií, které by byly schopny po přenesení do dělohy samy doputovat do vejcovodů a oplodnit vajíčko, je nutné použít sperma dárce nebo nějakou jinou z metod asistované reprodukce, jako je ICSI (metoda intracytoplasmatické injekce spermií, která pomocí mikromanipulace dokáže vpravit spermie do odebraného vajíčka), MESA a nebo TESE (chirurgické metody, při kterých urolog odebere spermatickou tekutinu z nadvarlete nebo část tkáně z varlete).
    • Žena, které gynekolog doporučí tuto metodu, musí být zdravá. Musí mít normálně fungující vaječníky, jejíž aktivita se hodnotí podle hladiny hormonů v krvi. Je dobré, aby přirozeně ovulovala, ale pravděpodobně se klientce stejně doporučí stimulace ovulace. Nutné je, aby pacientka měla průchodný alespoň jeden vejcovod. Podmínkou je také dostatečně veliká děložní dutina.
    • Touto metodou se mohou léčit i ženy se středním stupněm endometriózy, což je netypické umístění děložní sliznice mimo děložní dutinu většinou v dutině břišní. Projevuje se bolestmi v podbřišku, bolestí při menstruaci a po pohlavním styku a někdy močením krve.

    Komu je metoda určena?

    Metoda je určena převážně párům toužícím po dítěti, kterým se ovšem ani po roce pravidelného nechráněného pohlavního styku nepodařilo otěhotnět. Po pečlivém vyšetření v centru asistované reprodukce se zjistí, že pacientka je v pořádku a partnerův spermiogram vykazuje hraniční hodnoty normy. Také pomáhá párům, u kterých je důvod neplodnosti impotence partnera. Stejně tak i manželům, u kterých je příčina neplodnosti imunologická a díky protilátkám ve hlenu děložního hrdla nedochází k průniku spermií k vajíčku, se doporučí tato metoda. Užívá se také u párů, u kterých partnerovo sperma bylo zmraženo kvůli protinádorové léčbě. Tuto jednoduchou techniku také využíváme vždy při použití spermatu dárce.

    Úspěšnost

    Úspěšnost IUI je zhruba 5 až 15 procent při jednom ovulačním cyklu. Stimulací ovulace se naděje na otěhotnění zvyšuje. Pokud je pár indikován k tomuto výkonu, provede ho lékař 3x a poté navrhne páru, aby využil účinnější metodu IVF.

    Rizika

    Rizika při IUI jsou velmi vzácná. Občas je možné počítat se zanesenou infekcí do děložní dutiny. Velmi vzácně by mohlo dojít k přenosu pohlavních chorob ze spermatu, ale dárci jsou pečlivě dvoufázově testováni. První test na pohlavní choroby se jim provede při odběru spermatu a druhý test je dárci udělán s odstupem 6 měsíců. Po tuto dobu je sperma uschováno v mrazících boxech pomocí takzvané kryokonzervace.

    Další rizika plynou z ovariální stimulace. V prvé řadě je to riziko vícečetné gravidity, které přináší rizika pro matku i budoucí potomky. Nebezpečný je také ovariální hyperstimulační syndrom (OOHSS), který se ale vyskytuje daleko méně než při stimulovaných cyklech IVF.

    Jedná se o syndrom s různě silnými projevy. Tělo reaguje na hormonální léčbu, která je nepřirozeně vysoká a má za cíl produkci nadměrného počtu zralých folikulů (vačky obsahující vajíčko připravené k oplodnění). Výrazné komplikace se vyvinou pouze u 1 procenta žen podstupujících léčbu. Citlivé jsou téměř všechny ženy, zhruba 23 procent z nich trpí slabými projevy tohoto syndromu. Jsou to hlavně otoky a tlak v břiše. Během 3. – 7. dne po aplikaci hCG (lidský choriotropní hormon) se projeví časné komplikace. Pozdní syndrom se objeví zhruba 12. – 17. den po aplikaci hCG.

    Projevy jsou připisovány na vrub vysoké hladině hCG, která při normální ovulaci nenastává.

    Patří mezi ně zvýšené prosáknutí tkání či volná tekutina v dutině břišní a hrudní. Takový výrazný úbytek tekutin z cév vede ke sníženému tlaku a zvýšené srážlivosti krve, která se může projevit emboliemi a trombózami. Pacientka s lehkou formou pociťuje tlak v břišní dutině. Symptomy se stupňují a muže nastat zvracení a průjem. Díky silné dehydrataci, může stav vyústit až k selhání ledvin. Pod ultrazvukovou kontrolou vidíme výrazně zvětšené vaječníky a ke správné diagnóze nás vede také výrazně oteklý genitál.

    Léčba je pouze symptomatická. Mnohdy postačí klid na lůžku a kontrola laboratorních parametrů. Při velkých obtížích spojených s volnou tekutinou se mohou lékaři rozhodnout pro punkci (odsátí tekutin vpichem). Je nutné sledovat laboratorní hodnoty srážení krve a případně zahájit protisrážlivou terapii (heparinem, nízkomolekulárním heparinem). U velmi těžkých případů je nutné přistoupit k přerušení těhotenství. Stav se může zkomplikovat natolik, že může dojít k prasknutí vaječníku a lékař se akutně musí rozhodnout pro jeho odnětí.

    Financování

    Každá žena má nárok na 6 intrauterinních inseminací během jednoho roku, které jsou hrazené zdravotní pojišťovnou. Doplácet se musí za léky na stimulaci ovulace, ceny se podle typu léků pohybují okolo 3000 Kč.

    něco na mě asi leze... :(

    už mě ta zima nebaví!!!!

    16.1. -25.1. 2011 dovolená :D

    Všem přeji šťastný a hlavně plodný Nový rok!!!!

    dárečky nakoupený a zabalený 🙂 ještě dodělat cukroví a je hotovo

    peču cukrovíčko 🙂

    angína přetrvává..... na teploměru je -11 stupňů, to nechci vidět kolik bude přes noc....

    Mám angínu :(

    Dneska kino v Hradci Královým 🙂 je to HP

    ....when I´m dreaming back on this summer, I feel the sunshine in the air....

    opět grilovačka v kuchyni 🙂

    zachvíli jdu na noční

    čekají mě tři nekonečné dny v práci, chjo.....

    venku mrzne a doma taky není žádné teplo...asi půjdu zatopit.

    griluju v kuchyni kuře :D

    po parapetu nám hopkají sýkorky 🙂

    mrzne až praští.... :(

    chjo....zítra do práce, ale pak zase dva dny volno :D miluju svoje služby :D

    tak ještě dva dny volna, ale mrcha dorazila :(

    mám 3 dny volno 🙂 mrcha zatím nikde, ale test sněhobílí :(

    dneska a zítra mám volno 🙂

    dřevo a zase dřevo a zítra pro změnu dřevo :-/

    Dneska mám noční.... :(

    mám 4 dny volno 🙂