1000 kč na 5 dní, co vařit?
Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.
@montyna on je dost rozdíl ve spotřebě malých dětí a puberťáků, kteří sportují.. mým dětem stačí bohatě k obědu kuřecí palička a kluk to kolikrát ani nesní, on radši čočku, cizrnu a zeleninu.. takže já když upeču celý kuře, tak ho máme na dva obědy.. dětem vyšlehám jeden tvaroh s trochou smetany a jsou z roho bohaté 4 porce pribiňáka.. jablko sní celé jen dcera, kluk tak půlku.papriku nesní celou ke svačině ani jeden.. k tomu mají dcera a chlap obědy ve škole a mně a synovi naprosto stačí zeleninovomasová směs s těstovinama s jedním kuřecím prsem a to ještě zbyde na večer pro chlapa.. ono se s tím opravdu vyjít dá, prostě nemusí být maso denně a pokud jde o zeleninu, tak ta nejdražší není většinou nejzdravější.mrkev, celer, petržel, pastinák a červená řepa nebo různé ředkve jsou taky zelenina..nemluvě o kysaném zelí.. bílý jogurt, tvaroh ve vaničce a zakysaná smetana jsou taky mléčné výrobky a stojí pár korun.. sýry malé děti nejí tak moc, můj syn tak max eidam, občas kousek camembertu a nekupujeme žádné drahé značky, chutnají nám mléčné výrobky z lidlu. některé rodiny prostě potřebují mít denně maso, ale obrovská část lidstva maso nejí a taky žijí a rozhodně neumírají hladem.pytlík cizrny stojí kolem padesátikoruny i méně a rozhodně obsahuje dostatek bílkovin pro rodinu.
Já když mám míň peněz na týden nebo je to poslední týden před výplatou, tak vařím z toho co mám doma + něco dokoupím. Ale hlavně třeba omáčky - ty jsou vesměs na 2 dny, kuře na paprice, lusky, segedin, guláš, znojemská, nebo pak zapečené brambory nebo těstoviny s točeným salámem nebo hustější polévku - bramboračka, gulášová s chlebem. Jinak polívka čočková s točeným salámem, polívka s kapáním, s červenou čočkou, vločkama... 🙂 Pak taky špenát, čočka na husto, palačinky - na ty většinou ingredience jsou u nás vždycky. Peču bábovku nebo nějakou jinou jednodušší buchtu na snídani. Když by byla extra krize, nemáme problém s chlebem namazaným máslem a na to třeba ředkvičky nebo bílou papriku nebo pažitku... 🙂 Ale vždycky vycházet co máš doma 🙂
Za 1000ku jíme s Michalem dva týdny. Střídáme čočku, hrách, rýži a polévky. Nejlevnější chleba, jablka. Na nic víc nemáme, po odečtení nájmu, služeb a Mich.splátky nám zbývá přesně 5000Kč, z toho se ještě projezdí, zaplatí se spoření a lékárna. Zbude cca 3500 na jídlo pro dva dospělé a v tom i drogerie, vložky, toaleták, šampon, prášek... cokoliv.
A přitom jsme oba tlustí jak prasata, protože není opravdu drahé nakoupit a vše vařit a péct z prvosoučástek. Máme každý den bábovku nebo něco no, protože mouka, trochu cukru, droždí a kapka másla nevyjde tak draho... a bílkoviny z luštěnin a jíme sojové maso. Občas když je v Albertu akce na mleté, tak máme špagety nebo polívku... najíme se ne sice do syta, ale netrpíme hlady... trpíme spíš tím, že není za co si koupit nové oblečení, děravé boty, monterky...
naštěstí už brzy skončí splácení a hned bude o několik tisíc víc...zatím pruda, ale sežeru si, co jsem se navařila, doslova 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
A PROTO - vař luštěniny, rýží, brambory, polévky... peč buchty, chléb, mažte domácí marm.ze zahrady, nebo udělejte pomazánku z tvarohu, sadrinek nebo fazolí.... 😝 😝 😝 😝
tak my mame taky tak 1200-1400/tyden a vyjdu s tim v pohode, manzel si bere jidlo z domu do prace k obedu a vecer uz o teple jidlo nestoji, takze delam hodne pomazanky, testovinovy nebo zeleninovy salat nebo jako dneska kdy mame z vikendu nadbytek chleba tak chleba ve vajicku s horcici, rajcetem a cibuli.. ale muj muz neji nejak extra velke porce, kdyz sni k obedu 4 houskove knedliky tak je to moc, a ma rad sladke ke snidani, tak 2x tydne pecu. Jinak mu k obedu nevadi kuskus, bulgur....
@karinakarin26
Já teda přidám recept. Dnes jsem zkoušela. Moc dobré a za hubičku.
2 menší cukety nahrubo nastrouhat a na posledních 30 vteřin hodit do vroucí vody k těstovinám, pak slít. Do toho vmíchat 1 lžíci rozpuštěného másla smíchaného se 3 lžícemi jogurtu. Já nakrájela 1 plátek šunky (nemusí být) . Osolit dle chuti a ozdobit bazalkou.
Hotovo za 10 minut!!! Do 50 kč na 4 osoby (bazalka byla doma)
@marikuskus naopak jste nejspíš "tlustí jako prasata" z nevyváženého jídelníčku, u kterého musíte brát ohled na finance. Pokud by jste jedli tak zdravě a levně, tak nebudete tlustí 😉
A dneska jsem třeba dělala bramboráky s ovesnými vločkami. Brambory skoro nic nestojí myslím. K tomu ovesné vločky, trocha vajíčka, sůl, pepř, česnek a voda.... a je to syté 🙂
@chris_n
nene, jen jsme ještě před 5m žrali jak hovádka, když jsme bydleli u našich 😀 😀
@marikuskus Ti, co na jídle šetří na nevhodných místech, jsou tlustí z nevhodné stravy. Zaplácnou se moukou a cukrem (jak sama zmiňuješ) a tisíckrát nastavovaným jídlem, ale živiny tělu nedají. Tělo je zoufalé a ukládá všechno, co může. Kdybyste jedli zdravě, můžete jíst klidně víc a tloustnout nebudete. Nevím, jak se vařilo u vašich, ale hodně jídla neznamená výživné jídlo.
Vím, že jsi se na nic neptala, ale na vašem místě bych situaci řešila opravdu rychle, protože to jde o zdraví. Zmiňuješ, že vydáváte peníze za lékárnu, tak kdybyste jedli zdravě, třeba ji nebudete potřebovat a minimálně předejdete tomu, že za ní brzo dáte víc.
@kacca11
ano, neptala, mám vystud.výživu 😉 ale radši chlapa nakrmím chlebem, fazolemi a bábovkou, než aby brečel hlady nad hlávkou salátu se sedmikráskami 😝
vyjádřil se i v tom smyslu, že na zdravou výživu ho neužije 😉
já přibrala po jeho boku 50kg... jsem fajná. 🤐
lékárna - mužova alergie, bolavá ruka, dceřino nemocné oko. já jsem zdravá jako řípa 😝
@marikuskus Zvláštní názor od někoho, kdo by měl o stravě něco vědět. Ale co, je to vaše zdraví.
@kacca11
Jo ještě něco, nevím co je na polévkách, čočce, hrachu, rýži, chlebu, jablkách a občasné bábovce "mouka a cukr" 😕
@marikuskus Vycházela jsem jen z toho, co jsi sama psala:
Máme každý den bábovku nebo něco no, protože mouka, trochu cukru, droždí a kapka másla nevyjde tak draho...
@kacca11
Odmítám se hádat se svým chlapem, nikdy odemě nesněd ani kousek kaše k snídani, ani kousek ovoce (kromě jablek) k svačině, ani kousek grilovaného prsíčka se salátem (a to jsem si dávala na salát vždycky kukuřici, kteoru on rád), bílý jogurt nemůže ani vidět a už vůbec ne knackebrot nebo něco, co je celozrnné nebo žitné.
A já nemám peníze na to, abych nám stravu dělila - že já si koupím salát a on dostane něco jiného. A rizoto furt dokola mu taky dělat nemohu. 😝
A nechte si, prosím, své rady. Nikde za mým příspěvkem nebylo napsáno "poradíte?"
@marikuskus Já nějak nevím, proč jsi sem potom ten příspěvek dávala? Pro inspiraci, jak vařit super levně a zničit si zdraví? Pro mě za mě si jezte třeba jen bábovky, to je věc tvoje a přítele, ale radit tohle někomu dalšímu? Zvlášť z pozice člověka, co by měl být odborníkem? Zvláštní.
@kacca11
Přijde mi jen směšné, brečet nad tím, že má pro 3 lidi 1000Kč.
Jinak náš jídelníček vypadá asi takto: ráno rohlík s máslem a čaj, dopoledne jablko, k obědu polévka z červené čočky (nemusí se dlouho vařit) a pár brambor, svačina kousek bábovky, večeře rohlík s máslem a čaj...
Jak kdy, ale vejdeme se do 45,- denně, dělá to měsíšně cca 2700 za jídlo dohromady. On jí více, já to více šidím a občas dostanu od táty ze zahrady hlávku zelí nebo ovoce, tak si dám sama...
jinak to byl spíš můj jídelníček, Michal jí víc...
@marikuskus Pak se nemůžete divit, že jste tlustí. Odstrašující jídelníček.
@kacca11 Tohle nemá cenu 😉
@marikuskus Ty máš vystudovanou výživu a stravuješ se takhle? Jako dvě jídla za den máš rohlík s máslem? Uff, tak to je drsný. Ušetřit se dá i jinak.
@chris_n já taky, ale ne jen s máslem. To je výživová hodnota nula nula nic skoro.
Taky nemám na měsíc moc, denně máme polévku (vařím na dva dny aspoň), asi 3x týdně maso, jednou vejce. Dělám omáčky, peču kuře, dělám rizoto, kuskus, bulgur, červenou čočku, mleté maso (dělám karbenátky, jak masové, tak zeleninové, s ovesnými vločkami). Děti rády sladké, tak dělám dost palačinky, lívanečky, bramborové šišky. Na odpolední svačinu ovoce. Na svačinu dělám pudinky, peču mufiny.
Mám 1500 na týden pro sebe a děti na všechno.Ke konci měsíce radši moc nenakupuju a vařím z toho co mám doma v zásobě, v mražáku, ve špajzu.
Tak si myslete co chcete, vy odbornice 🙂
Nejsměšnější a nejabsurdnější je radit někomu něco, co ví a ještě si u toho myslet, jak jste chytrá a jak jste mi to dala. 😉
@xpila
taky peču v domácí pekárně. ale bohužel mi často nevykyne jiný než z hladké mouky a pak je finanční ztráta 🙄
@marikuskus ja myslim,ze jste kus baby i s tema padesati navrh, tak co🙂
@marikuskus Není spíš absurdní někomu dávat recept na to, aby si taky zničil zdraví? To radíš i klientům?
Jo a tež si na to máslo někdy dám džem od babičky nebo krůtí šunku, když je 😝 taky jsem měla ráda tuňáka, dokud jsem na něj ještě měla 😝
@marikuskus Mi "tlustá jako prase" nepřijdete a chlap taky ne.

Stejně je to hlavně i o zásobách. Od každé mouky mám vždy jednu navíc, stejně tak olej, kafe, v mrazáku máslo, aspoň jednu zeleninu na polévku, maso kupujeme větší a rozdělím podle porcí do mrazáku.. Na 5 dní se uskromnit by pro mě nebyl problém. Na mlsání bych nám upekla bábovku nebo perník, popř. slané tyčinky. A to by bylo, aby nám nezbylo ještě na lahvinku vína 😉