icon

1000 kč na 5 dní, co vařit?

karinakarin26
7. čer 2015

Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.

dasara
8. čer 2015

@karinakarin26 můj manžel vyžadoval ode mě teplé jídlo minimálně 2x denně. A ještě si brával třetí porci buď do práce nebo jen tak. To jsem teda hned ze začátku zatrhla. Prostě když je doma, vařím jedno teplé jídlo denně a zbylé jídlo za den se postaráme jinak - jen pečivo s pomazánkou nebo třeba zapeču starší chleba se zbytky s lednice apod. Manžel si zvykl. Bylo to jednoduché - chceš 2x-3x denně teplé jídlo? Tak mi dávej 10 tis. na jídlo. To samozřejmě odmítl, tak se musel smířit a nestěžuje si 😉

kammka
8. čer 2015

tisícovka je na týden docela dost, pokud je to skutečně jen na jídlo.. já to mám do krámu 6km, tak jezdím autem cca 1x týdně, ale k tomu jídlu pro nás je to obvykle i něco pro kočku,nějaká drogerie.. pak frčím do masny, ta je ve stejném městě, pro nějaké mleté (melou si průběžně sami), nějakou šunku, kuřecí kostry.. nebo kuře v celku.. uzená žebra jsou kilo za cca 30kč, z jednoho kusu mám obráno dost na velký pekáč šunkofleků.. kuře vcelku rozeberu: prsa schovám jednotlivě do mrazáku, stehna a křídla jsou na upečení, kostra na polívku.. obvykle koupím kuřata dvě najednou a když upeču stehna a křídla, tak mám na oběd na celý víkend, děti si toho masa obvykle jen ždíbnou..vývary si taky mrazím, pak do toho v týdnu nasypu hrst krup, pytlík mražeé zeleniny a dva utřené stroužky česneku + nějaké bylinky a je z toho za chviličku skoro bez práce super polívka.
další tipy:
rajská s masovými kuličkami, nebo koupit papriky v akci a mleté smíchat s cibulí, syrovou rýží a kořením, nacpu do paprik, vařením zvolna v rajské, ta rýže v tom nabyde a papriky ochutí rajskou... pro 4 lidi mi obvykle bohatě stačí tak 400g mletého. nebo ho koupím i kilo, nadělám z něj kuličky, upeču je v troubě na plechu a pak na tácu s pečícím pepírem zamrazím, sesypu do pytle a pak lze vyndat jen potřebné množství třeba k brkaši, nebo se roztrhá do omáčky na špagety, když se chlap neobejde bez masa..
šunkofleky.. když si dáš práci a uděláš fleky doma z vajíček, tak je to s okurkou luxusní jídlo..
zelňačka: pytlík zelí, pár brambor, jedna papriková klobása, zakysanka a lžíce mouky
kuře na paprice: s kostrou uvařit i stehna a křídla, prsa schovat do mrazáku
cizrna na paprice (cizrnu kupuju suchou, vlastně jsem tu v plechu nikdy nekoupila, a asi chodím do blbých obchodů, ale já ji v obchodě nikdy neviděla, jen tu suchou.. uvařím celý pytlík a zamrazím, co se nespotřebuje hned)
smetanové brambory, vydatné i samotné, s cibulkou..
čočka, vajíčko, nebo párek..
těstovinový salát (třeba s plechovkou tuňáka, ono se zdá, že tuňák je drahý, ale z jedné plechovky a necelého pytlíku těstovin a trošky zeleniny je salát pro celou rodinu k večeři..nebo se dá do salátu dát obrané maso z vařené kuřecí kostry, zelenina, jako zálivka jogurt se lžící majolky...)
sladká jídla: palačinky, lívance, šišky nebo těstoviny s mákem...
omáčka na špagety: na oleji osmažit nakrájený česnek, na to plechovku krájených rajčat, bylinky, koření, hotovo..
kuskus.. zalít vývarem, na pánvi opéct na mini kousky jeden prsní řízek se zeleninou, přihodím hrst cizrny a ten kuskus.. my se najíme takhle z jednoho kuřecího prsu všichni 🙂
levné je třeba vepřové srdíčko.. nastavíš s ním klasický guláš, nebo lze uvařit a z vývaru omáčku na jíšce se smetanou, maso nakrájet na kousky a zpátky do omáčky, k tomu rýže.. totéž s ledvinkama, my to milujeme, ale dost lidí je nemusí..
třeba kuřecí prsa, když je pokrájíš na kousky a obalíš jako řízky a usmažíš, tak je z toho taky jinej efekt, než když dáš na talíř jeden řízek .nám stačí takové řízky ze dvou prsních řízků a máme pocit, že jsme se nadlábli řízkama 🙂.k tomu brambory a podusit na kousku másla pytlík zeleniny a je to parádní jídlo.. člověk se dost nají i očima.
chleba ve vajíčku, k tomu hořčice, kečup, nakrájená cibule, paprika, kyselá okurka.. naservírovat vše chlapovi na talíř, vypadá to hezky a spotřebuješ starší chleba
když peču kuře, nahážu pod něj zeleninu, brambory.. stačí mrkev, červená řepa, cibule, jedna paprika.. k obědu se sní maso a ten zbytek k večeři, chlapovi opeč špekáček na kousky na pánvi a zamíchej do toho kuřetem ochuceného mišmaše..nebo tu směs zalít vařící vodou a přisypat kuskus a trochu cirzny.. super..
pokud máte vlastní vajíčka, tak cokoli z vajec.. ovšem pokud musíš vejce kupovat, jsou to drahá jídla..

78marcela
8. čer 2015

Ja teda taky radim Albert na stejnou uroven k Tescu i Kaufu. Obcas sleduju Cerne ovce, jsou tam testy na vyrobky y nejlepe ze vsech vychazi Lidl, co se tyka kvality. Takze my nejcasteji jezdime nakupovat tam. Jinam jedu jen kdyz maji v akci nejaky slusny výrobek, kafe, pickwick caje, atd. Jejich "značkové" výrobky, at uz albert, tecso nebo kaufland, nekupuju nikdy.

kammka
8. čer 2015

moje ségra kdysi pracovala v tesco, jejich značku tvn - tesco výhodný nákup, překládala jako tesco velmi nechutné 😉
jinak my taky lidl.. ale třeba kuřata mají pěkná a dobrá (relativně) u nás v masně za 52kč/kg.. a v jiné masně mají i svou výrobnu a dělají výbornou kuřecí šunku..

maagda
8. čer 2015

Teda 1000,- na týden to je super 🙂. Jinak doma máme velkou zásobu masa. a pořád i nějaké konzervy zeleniny atd.. vždy jednou za týden uděláme větší nákup kde je hromada jogurtů, protože nic jiného nesnídám. Manžel chodí na oběd v práci ale i tak každý den vaříme protože si nosím oběd do práce. pak už jen manžel si chodí na 4 rohlíky a kdyžtak kousek salámu. Já pečivo nejím.Určitě jde vařit i z mála a to znám. Jen člověk nemůže být rozmlsaný. Pijeme hlavně vodu z vodovodu, nemám ráda ochucené a ani nikdo z rodiny, občas koupím sirup a nebo si dělám domácí z bezinek. hodně vařím z těstovin a třeba udělat špagety nebo lasaně a místo masa koupit ty sojové granulky je to super a vyjde to levněji.

prdecek
8. čer 2015

tak já mám 1000kč na týden pro 4 členou rodinu a to nejen na jídlo, ale i pleny atd. Ale zase chlap má v práci obědy za 23kč a bereme je od úterý do pátku, takže v práci si sní polévku, není problém i dva talíře, protože ji někdo nechce vůbec a druhé nosí domů a střídáme se, jednou jí chlap se starším synem a jednou já, taky záleží co je zrovna, ale máme na výběr za 4 jídel. V týdnu minimálně dvakrát vařím, abysme měli teplé i obědy aspoň polévku a o víkendu s masem, ale dostáváme domácí králíky i. Je to těžké vyjít, ale zvládáme to jakž takž. Až budu v práci tak to snad bude lepší. na večeře teď přes léto budou hodně pomazánky, takže ten oběd co donese z práce budeme mít na druhý den, tudíž se ušetří tím že nebudu muset vařit, krom teda nejmladšímu, tomu jo. Ušetřím něco na Vánoce aspoň a na zimní věci pro kluky.
Jinak vařím jak píšou holky, husté polévky, omáčky, těstoviny, risoto a sníme opravdu vše, málo kdy se něco nese k sousedům pro slepice.

teriszek
8. čer 2015

1000 na týden je super to ani nemám.Dělám hodně těstoviny s čímkoli zelenina,salám,maso,tuňák.Pak čočku,hrách.Květák na polívku zbytek mozeček,obalovaný,placičky.Brambor s tvarohem.My teda moc nemusíme maso tak max o víkendu.

maudn
8. čer 2015

Dobrý je nakoupit tvrdý věci- rýže, těstoviny, luštěniny a na tom stavět. Děcka si oblíbily třeba těstoviny s rajskou "omáčkou", protlak na cibulce osladim a trochu osolim. Rizoto mám ráda já,ale děcka mi ho nejí (minimálně ten starší). Ze starýho chleba topinky, výborné jsou zelné placky (kysané zelí+ nějaká zelenina a rozmixovat, spojit moukou a vajíčkem.

ladyhacek
8. čer 2015

Teď jsem si schválně hodila na papír základní suroviny co mám doma - jako kdyby mi došli a nebyli kolik by to stálo. (počítám, že vše se musí koupit-jinak vajíčka máme svoje)
mouka, mléko, těstoviny, rýže, olej, cukr, sůl, koření, kečup, protlak, mrkev, vajíčka, cibule, brambory, sýr, maso > to co by bylo potřeba na týden, ale nějaké suroviny by samozřejmě zbyli (brambory, sůl, cibule......)
a vyšlo mi 6.000,- ??? cože to není možné tak to počítám znovu a vyšlo mi 1.375 ,- . musela jsem místo plus použít krát :D . to se mi ulevilo 🙂.
Takže na 5 dní je 1000,- dostačující
Já jsem nešetřila a některé ceny nadsadila a pokud se koupí v akci tak si myslím, že pod 1000,- se v pohodě dostanu.
Chce to si rozepsat jídelníček.
Dnes vařím kuřecí vývar a rizoto do velkého hrnec takže bude i na zítra (1 stehno a 2x skelet do 6l hrnce. Odeberu polévku tak na 4 porce udělám rizoto a zbylý vývar zamrazím a použiji na příští rizoto 😉

karinakarin26
autor
8. čer 2015

Takže u mě den první :D Ze zásob jsem vyhrabala kuřecí prsa, zkusim je rozdělit aby bylo na dva dny, šla jsem do krámu a koupila jsem brambory, olej, máslo, jar, dva salámy, chleba, ředkvičky v akci. Platila jsem 209 kč. Doufám že to vše zbyde i na zítra tudíž bych zítra do krámu nemusela 🙂

verena
8. čer 2015

Tak pokud chceš šetřit i do budoucna, tak se mi vyplatilo (když zrovna ty peníze jsou) najet do Makra a nabrat tam levně velká balení trvanlivých věcí - olej, těstoviny, trvanlivé mléko do vaření... případně to vzít napůl třeba s rodiči nebo tak. Tyhle věci člověk sežene třeba za polovinu. My máme bohužel malý mražák, ale mají tam i dost maso apod. Manžel tam má kartu, ale dá se i půjčit, a možná ji dnes dávají i nepodnikatelům. Nebo tyhle zásoby brát v akci. Stejně jako mouku, cukr na pečení apod. Samozřejmě nejlevnější je dělat si vše sám, třeba pečivo, jogurty, ani to nezabere tolik času, ale musí to člověka bavit. Mě to občas chytne a vyrábím 🙂

Jinak z levných jídel co tu ještě nebyly mě napadá třeba zapečený květák se slaninou, k tomu brambory, to ocenil manžel masožravec. Já někdy dělám guláš z mletého masa s červenými fazolemi, hodně to nabyde. Různé pomazánky nebo polívky jsou taky super a rodina má pocit, že jí něco domácího.

Jinak hodně peněz zůstává v nápojích a sladkých jogurtech, přitom obyč. voda je nejlepší, když se vezme velká Hollandia a rozdělí se, vyjde to taky levně. Teď mají v Lidlu novinku jogurt zrající v kelímku, obdoba Hollandie, a stojí snad 11 Kč velký kelímek.

Když člověk kouká na různé pořady o výrobě potravin, třeba Vaněk a tak, tak ho přejde chuť kupovat předražené "výrobky", které navíc nejsou ani zdravé. Takže v tomto programově šetřím, ale zas v některých věcech se neomezuju, třeba koupím dražší maso nebo víc zeleniny nebo tak 🙂 A u nás máme Lidl, což je mor, protože tam pak uvalím spoustu peněz za spotřební zboží, které tam mají děsně výhodné a nutně ho potřebuju, takže já bych zas skoro potřebovala poradit, jak skončit s touhle závislostí 🙂)

texetka
8. čer 2015

@verena
Souhlasím. Když je akce, taky bereme do zásoby . Jinak je super, pokud má člověk velký mražák ( já krmím psy masem, takže je to nutnost ) tak koupit třeba polovinu prasete. Muž takhle jezdí na zabijačky - dvakrát do roka a ušetří se tím hoodně peněz. Kuřata v akci - naporcovat a zamrazit balíčky.
Ted v létě a horku se dají dělat studené polévky, saláty - zelenina je ted poměrně levná a když se do salátu dá kousek sýru nebo masa, tak uspokojí i chlapa.

chce to jen trochu víc přemýšlet a koukat co kde je.

chris_n
8. čer 2015

Trochu mimo téma... ja vam sem zavidím, ze si dáváte veci na horší časy do mrazaku a spol... ja musím vyžít s ledničkou o třech poličkách a jednou poličkou mrazáku. A to je masakr... takže u nás se vaří vždy z čerstvého a musím tak skoro obden do obchodu.

lenka5731
8. čer 2015

@karinakarin26 myslím to jako takové zamyšlení a nechci, aby to vyznělo jako rýpání, i když to tak asi vyzní 🙂 Vždy mě překvapí, když tu někdo založí téma tohoto typu - "měl jsem mimořádné výdaje, do výplaty se musíme uskromnit", ok, to se stane každému. Jen nechápu, jakto že jde pak jako první věc do obchodu koupit olej, jar, ...? To jsou podle mě věci, které se kupují v akci ve větším množství dopředu, čímž se zároveň šetří. Objevilo se to tu už víckrát. Chápu, že je potřeba koupit chleba, i ten salám chápu, ale věci dlouhodobé spotřeby ne.

kacca11
8. čer 2015

@lenka5731 souhlasim, olej, jar a vlastne i to maslo me prekvapilo. Zvlast, kdyz olej a maslo se mohou pouzitim castecne nahrazovat. Chapu, ze neco dojde, ale zrovna tolik veci?

texetka
8. čer 2015

@chris_n Já do nedávna taky, ale tím že jsem přešla se psy na maso, tak jsme koupili velký mražák a my máme polovinu a psiska taky. A fakt se tím ušetří poměrně hodně.

chris_n
8. čer 2015

@texetka no, bohužel není místo.

kammka
8. čer 2015

@chris_n jo, malá lednice je peklo.. mám teda větší než ty, ale dost místa mi zabírají vajíčka, mléko, které kupuju "čerstvé" , u nás se spotřebuje celkem dost, i teď když kluk mlíko nesmí, potřebujeme na týden 6 litrů.. k tomu šuplík plný kořenové zeleniny.. bohužel se mi utrhla jedna polička ve dvířkách a to je mazec, strašně chybí, prostě bych taky užila větší lednici.. mrazák máme, ono se ale musí přemýšlet, aby nežral elektriku kvůli blbostem.. třeba tcháni berou obědy z vývařovny zemědělského družstva a zbývají jim knedlíky.. tak je mrazí.. a pak jim dovezeme kachnu a ona šílí, že to nemá kam dát.. my máme v mrazáku teď vývary, prejty, jelita, ovarové a zabíjačkové polévky a bez toho bych se obešla.. kluk má dietu, takže to tam jen leží, on by zešílel, kdybychom měli k jídlu něco jiného..teď jsme měli doma brigádu, přijeli kamarádi pomoct kolem baráku, tak jsem vyndala tři velké balíky vepřového. aby tam nebyl vzduch, tak si vařím ve větším množství polévky, omáčky, které jdou zamrazit, ale na druhou stranu bych ten mrazák potřebovala odmrazit a umejt.. takový začarovaný kruh 😅 😅
třeba v zimě nemám s velikostí lednice problém, polívku ve velkým hrnci dám na parapet, omáčky taky, když zabíjíme kachny nebo prase, tak potřebuju, aby bylo chladno, jinak jsem v loji..

občas mívají v akci třeba vepřové: plec, pečeni, kýtu, ale bývá podmínka vzít celý velký kus.. i bez lednice nebo mrazáku to jde: upeču maso v pekáči přiklopeném druhým pekáčem, nacpu větší kusy do sklenic, zaleju naředěným výpekem a zavařím.. je potřeba to péct bez cibule a česneku, jen koření a sůl..jde to zavařovat i syrové, ale pak se to musí zavařovat dost dlouho a dvakrát po sobě..
pak se to vyklopí do kastrolku, k tomu bramborová kaše, nebo třeba dušená zelenina a za chviličku je jídlo hotové..když má hřát trouba, musí se to využít na max, lepší, než v ní péct půl kila masa.. když se to maso zavaří do menších skleniček, tak to jde využít i na dovolenou, kde třeba není lednice vůbec a musí se sníst hned, co se uvařilo..

chris_n
8. čer 2015

@kammka ja bych mrazak potřebovala hlavně na vývary, zbytky masa, kosti, atd...

kammka
8. čer 2015

@lenka5731 tak já to třeba nemám skoro kam dát a to bydlíme v baráčku.. máme ovšem 2+kk, ve stodole jsou hlodavci.. a dost věcí nesmí přejít mrazem, nebo zvlhnout.. jako ten jar nebo olej není problém, ale já když koupím dvě kila rýže,čtvery těstoviny a dvě lahve oleje, tak už se mi do spížní skříňky nic nevejde.. ale je fakt, že i tak bych prostě neměla problém ten týden vydržet.. ovšem máme mrazák a v něm je skoro vždy nějaká hotovka, kus masa, pár pytllíků zeleniny.. k tomu pár konzerv fazolí v tomatě, které moje děti milují a stojí kolem 15kč, k večeři jim stačí jedna plechovka dohromady.. pak loupaná krájená rajčata na omáčky a polévky, nějaká domácí marmeláda, jeden foch mi vlastně zabíraj jen ty zavařeniny...

kammka
8. čer 2015

@chris_n a kde máš ledničku, pod kuchyňskou linkou, nebo mimo?? dala by se na její místo postavit vyšší?? dají se koupit lednice se třemi šuplaty mrazáku, tam se toho vejde docela hodně.. já bych ji ráda pořídila, jen co začnu vydělávat, u té současné mám malý mrazáček a ty tři šuplata by mi těsně před zabíjačkou stačily a mohla bych mrazák 200litrů vypnout 🙂

marukm
8. čer 2015

Jak už tu zaznělo, 1000 Kč na 5 dní je dobrý. Myslím si, že takovej průměr. Někdo to má na dva týdny, někdo na pár dní. Jak moc je manžel tvárnej? Můj muž taky ze začátku nechtěl nic bez masa. Ale já jsem se stejně pořád snažila vařit zdravější jídla (bezmasá, hodně zeleniny apod.), až jsem ho přesvědčila, že i zdravé může být dobré. Teď mívá teda maso v práci, kde má obědy, ale doma dělám maso tak 1×, max. 2× týdně (teď spíš kvůli malýmu, já maso mít nemusím). My dáme měsíčně tak 5-6 tisíc, v závislosti na ročním období, příp. na našich chutích. Já třeba (a nemyslím to nijak zle!) opravdu upřímně obdivuju ty, kdo potraviny nakupují jen u farmářů nebo ve zdravé výživě, protože já to jednou zkusila a zjistila jsem, že finačně si to prostě nemůžeme dovolit. Jinak nejvíc utratíme za zeleninu a ovoce (jíme denně minimálně 3krát, všichni tři).

karinakarin26
autor
8. čer 2015

@lenka5731@ No mě to prostě olej došel v sobotu a jar dneska. Bez jaru se neobejdu a možná jsem mohla jen koupit máslo, olej jsem nemusela. No vidíte to mě nenapadlo. Já jsem prostě v šetření naprostý začátečník asi :(

montyna
8. čer 2015

1000 korun na 7 dní ? A že je to dost ? Tak to si nějak neumím představit, pro 3 člennou rodinu je to 48 korun za den/osobu , což se mi zdá opravdu málo, aby se člověk kvalitně a zdravě najedl a to tady někdo psal, že za to uživí 6 člennou rodinu. Najíst se tedy ano, ale zdravě určitě ne. Mám 19letého syna který dělá box a 16letou dceru, která také sportuje a za 48 korun na den by mi asi zemřeli hladem. Jen kolik stojí denně ovoce a zelenina, potom mléčné výrobky, maso. No já nevím. Na druhou stranu chápu, že lidé nemají peníze a musí s tím vystačit, ale to co tady píšete, jak je to na týden pro rodinu dost, tak to mi hlava nebere. Něco jiného je, pokud má člověk zásoby, to je něco jiného, ale bez zásob nevím, nevím.

chris_n
8. čer 2015

@kammka mame zabudovanou do kuchyne a pod ní a nad ní mám skřínky. Jsme v podnájmu. sice mame povoleno to vybourat a koupit větší ledinici, ale přišla bych tím o ulozné prostory, kterých mám nedostatek.

zuzana_ka
8. čer 2015

@karinakarin26
At počítám jak počítám, tak 1000kč na 5 dní není nic zvláštního.
Měsíčně by to znamenalo, že se za jídlo utratí 6000kč což v případě dvou dospělých a malého dítěte, které má jídlo ve škole, není žádná tragédie a důvod proč přemýšlet jestli koupit olej nebo nee🙂

prcekverunka
8. čer 2015

@karinakarin26 My utratíme tak 1000Kč za týden. Jednou týdně děláme větší nákup cca za 800Kč a pak jen dokupujeme pečivo. A nemáme se špatně...

kacca11
8. čer 2015

@montyna No, jenze tech 1000,- Kc je mysleno (alespon ja to tak beru) na pet dni, pro dva dospele a male dite. Ne pro ctyri dospele na tyden. Kdyz navic predpokladam urcite mnozstvi zasob suchych nebo mrazenych potravin, je to dost penez. Mit to pro vic lidi nebo dlouhodobe, je to horsi, ale na tech par dni mi to pripada uplne v klidu.

chris_n
8. čer 2015

@karinakarin26 to radši koupit o pár deka mín masa a koupit si olej a máslo 🙂 ja na tom zase nevidím nic tak špatného 🙂

lenka5731
8. čer 2015

@montyna to bude spíš tím, že tu většina má malé děti 🙂 jinak to levně, zdrave a vyzivne určitě jde, do sekané maso nastavit fazolemi, pohankou, mrkví. Uvařit pytlík fazolí a k tomu 'lepší' kečup a chleba. Fazole a cizrnu k bramborové kaši. Atd. Jen je otázka nakolik to odpovídá většinovým chutim 🙂 Co myslíš, že její zrovna ti lidi, kterým pro 6 stačí na měsíc 4 tis? A fakt si myslíš, že mají samé puberťáky?
@karinakarin26 neříkala bych tomu šetření, ale hospodaření 🙂

Strana