icon

Akceptovatelné důvody pro ukončení stavebního spoření

willow4
28. črc 2014

Má někdo zkušenosti s ukončováním stavebního spoření dětí, opatrovnickým soudem? Které důvody výpovědi jsou akceptovatelné? Je nutné prokazovat na co se částka použije? Chceme převést peníze ze stavebního spoření na jiný způsob spoření, kde je vyšší úrok, ale nevím, je-li to dostatečný důvod pro soud.. a nemáme-li radši zvolit osvědčený důvod "rekonstrukce pokojíčku"... částku 200.000 Kč je těžké odůvodnit jen ku prospěchu dítěte, má-li to být něco hmatatelného ... Děkuji, je to novinka a tak nemůžu zkušenosti nikde vygooglit 🙂 a nerada bych ty peníze zazdila špatnou formulací...

Strana
z6
gimulka
25. zář 2014

nám končilo stavebko v červenci, kluk tam měl 38tisíc a ukončili nám to v pohodě bez soudu

mariti
13. lis 2014

@manina79 Fakt vám to nedali ani na tu rekonstrukci pokoje? To nechápu, na co to tedy potom dávají? To znamená, že peníze zůstaly na účtu a Vy k nim nemůžete?A nezkusíte to znovu, třeba byste měli větší štěstí na lidi a prošlo by to. Jestli Vám tedy nevadí o tom veřejně diskutovat, mě to samozřejmě zajímá kvůli našemu stavebku, které také plánujeme vybrat na "pokojíček". Děkuji.

happylenulka
13. lis 2014

jako chápu, že se rozčilujete, ale na druhou stranu mi přijde divné, že vám nechtějí schválit např. převedení peněz ze stavebka na jiný typ spoření, když u stavebka dostáváte tu podporu právě kvůli účelu samotného spoření... abyste mohli stavět, rekonstruovat,... a to že je tam chráněno dítě na které je stavebko psáno je taky pochopitelné... pokud máte zájem o jiný druh spoření, založte jiné a ne stavebko. a pokud chcete s penězi hospodařit jinak, tak si ho založte na sebe a ne na dítě ;)

barborka09
13. lis 2014

@happylenulka Jenže ty nové podmínky platí s novým občanským zákoníkem který začal platit letos. Opravdu jsem třeba v roce 2009 kdy jsem dceři založila stavebko netušila že když uplyne šestiletá doba spoření tak budu muset žádat soud o to jestli mi dovolí peníze vybrat. Takže kdyby tyto podmínky platili v roce 2009 kdy jsem to zakládala, tak s tím nemám problém. Ovšem že mi změní podmínky na pět let starou smlouvu tak to fakt nemohl člověk tušit. Dneska bych určitě stavebko na dítě nezaložila. Takže teď vlastně nemůžu s penězma dcery hospodařit jak jsem chtěla v roce 2009. Taky jsme je chtěli vybrat a dát na jiný druh spoření. Teď máme bohužel smůlu a peníze se jí na tom stavebku budou znehodnocovat do jejích osmnáctých narozenin. A nebo můžeme doufat že se zase změní zákony a tentokrát v náš prospěch.

j.a.n.i
13. lis 2014

@barborka09 Ale to není žádná pravda, že by ty podmínky platili nově, i dříve to byli peníze dítěte a i dříve mohla banka / stavební spořitelna ten souhlas soudu požadovat... to, že to nedělaly a začaly až teď nic neznamená, roziko, že to mohou udělat tam bylo i dříve, tedy žádné podmínky se ti nezměnily.

barborka09
13. lis 2014

@j.a.n.i No možná to měli pojišťovny dělat i předtím a lidi by věděli do čeho jdou. Proč to teda nevyžadovaly i předtím když šlo o ochranu dětí a začli s tím až letos? No hold nám to blbě vyšlo, už s tím asi nic neudělám. Příští rok nám končí u malé stavebko a naše představa byla vše vybrat a podívat se po nějakém druhu spoření které by opět bylo vedené na malou. A teď nás budou tahat po soudech a jak píše někdo výše, tak s tímto argumentem neuspěli. No ale možná budeme mít štěstí.

j.a.n.i
13. lis 2014

@barborka09 No, protože se to NOZ rozvířilo, ale už i před jeho účinností bylo pár případů, kdy to banka rodičům vydala a pak ji dítě po dosažení plnoletosti zažalovalo a vyhrálo...

nasekuratko
30. pro 2014

Ahoj holky, prosím o radu. Co je třeba k ukončení stavebka? Dnes nám přišel dopis. že to musíme dát k projednání k opatrovnickému soudu. Co k tomu je potřeba? Platí se něco? Jak rychle jste měly soud? A co mám uvést jako důvod? Založili jsme klukům jiné spoření, které je výhodnější.

nasekuratko
30. pro 2014

ještě dodám, že peníze bysme ale použili na změnu pokojíčku pro kluky. Nicméně zajímalo by mě, jaký důvod schvalují, abysme ty peníze dostaly? A jestli to musíme potom zpětně nějak dokládat? Děkuju za rady

olgas
18. únor 2015

@nasekuratko Ahoj, můžu se zeptat, zda se vám podařilo ty penízky z toho stavebka vybrat?Dokládali jste pak nějaké doklady za změnu toho pokojíčku? Jaký byl postup s tím soudem, jak jste to tam psali (sami volnou formou nebo přes právnika?) Jak ten soud probíhá?
A ještě by mě zajímalo, jaké spoření je tedy lepší - jaký produkt u koho?

olgas
18. únor 2015

@manina79 a jaký měla sociálka důvod nesouhlasit s rekonstrukcí pokoje dítěte?

manina79
18. únor 2015

Rekonstrukce neprošla, protože se jim zdálo moc peněz a paní se usnesla, že to není potřeba, zařídili jsme vkladní knížku, převedli peníze a vybrali maximální částku a příští měsíc udělám totéž a je to vyřízené

olgas
18. únor 2015

@manina79 Aha, tak to je dobrý teda, když někdo cizí posuzuje, jestli je něco doma potřeba nebo ne, že. Takže vám teda povolili převést peníze na vkladní knížku na dítě a z té to už můžete postupně vybrat jo? A ta paní co ji to přišlo ,že není potřeba nic opravovovat, ta byla jako odkud, přímo ze sociálky dívat se u vás doma?

barborka09
18. únor 2015

@manina79 Takže vy když jste u toho soudu požádali o pokojík tak to neprošlo a tu vkladní knížku vám povolili? Nebo jak jste to teda řešili. Někde výše jsem četla že rodiče chtěli zrušit stavebko a dát to na jiné spoření vedené na dítě a přes soud jim to neprošlo. Můžu porosit o podrobnější info jak to celé probíhalo? Děkuji

pavlator
18. únor 2015

Tak my ukonceni stavebniho sporeni na opatrovnickem soude take resime...uz od zari🙂 Ale mame to slozitejsi tim, ze otec je cizinec a navic jsme to potrebovali vyresit bez jeho ucasti u soudu. Jak uz tu bylo receno, nejdriv pro vypoved sporeni, pak to podat k soudu (davala jsem od vseho dve kopie-vypoved, navrh smlouvy, posledni vyuctovani, rodny list ditete a samotny navrh k soudu), pak se dlooouho nic nedelo, ozvali se az pred Vanocemi, na konci ledna bylo prvni stani a stale neni nic vyresene. Zjistili jsme nejake nesrovnalosti ve smlouve, takze to mam do dalsiho stani opravit a pak uz by mela soudkyne rozhodnout. Kazdopadne u nas socialka byla doma, ptala se na fin. situaci, na co penize pouzijem a socialni pracovnice pak maleho u soudu vlastne zastupovala.

nasekuratko
18. únor 2015

@olgas my máme žádost zatím u soudu, takže ještě nevíme, jaký bude další průběh. Založili jsme jim conseq (nebo tak nějak se to píše)

antoinet
18. únor 2015

Teď o tom mluvili ve zprávách, je navržena změna občanského zákoníku, o penězích by měl rozhodovat rodič, soud už ne. Pokud to projde, mělo by to platit od 1.1.2016, tak vydržte🙂

olgas
18. únor 2015

@nasekuratko conseq - jo vím co myslíš.
tak pak dej vědět, jaký je průběh, dost mě to zajímá osobně. A žádost jste si sepisovali nějak sami nebo dle nějakého vzoru?

olgas
18. únor 2015

@antoinet no jo, ale taky říkali, že nemají na to ve sněmovně či kde podporu 😒 takže bůhví jestli se jim to podaří protlačit

nasekuratko
18. únor 2015

@olgas žádost nám sepsal náš finanční poradce, přes kterého máme pojistky apod. Ale na netu se určitě dá najít nějaký vzor 😉

luke88
Odpověď byla odstraněná
nasekuratko
18. únor 2015

@luke88 Dobrý den, určitě vám dám vědět, jakmile se dozvím něco nového. Kdybych na to zapomněla, připomeňte se mi, prosím 😉 jsem hlava děravá 😀

manina79
19. únor 2015

@barborka09 ano, vlastně nám to poradila soudkyně, založili jsme tu vkladní knížku, měla stejný úrok jako to stavebko, a to povolili, celkem 2 stání, u prvního jsme byli oba, pak už jsem šla bez manžela. Záleží podle mého na sociálce, město od města jinak.

manina79
19. únor 2015

@olgas ne, u nás doma nikdo nebyl, jen se jí to zdálo moc peněz (150tis), nebydlíme přímo ve městě, tak se jí k nám asi nechtělo🙂. Rozhodla sociální, soudkyně si klepala na čelo 🙂, ta byla v pohodě.

luke88
19. únor 2015

@nasekuratko děkuji moc, akorát koukám že můj dotaz smazali kvůli pracovnímu emailu, byl jsem líný číst pravidla fóra :D kdyžtak mi to pošlete na osobní lukaskindl88@gmail.com, určitě se budu připomínat, s klienty jsem se domluvil, že počkáme na Vaši zkušenost, případně jestli se vrátí rozhodování do rukou rodičů. Přeji hezký den, Kindl ;)

annama
27. bře 2015

Dobrý den, bohužel mě také čeká tato nepříjemná záležitost ( žebrání o naše peníze) chtěla jsem se zeptat. Vy, kdož vám domů poslali sociálku upozornili vás na to nebo prostě přišli jen tak????? To snad není možné a už vůbec nehodlám svoji 6tiletou dceru tahat k soudu kdyby to požadovali.

adelka21
29. bře 2015

@antoinet tak to by bylo dobře, tady ten "novy směr" kdy na rodiče se diva jako na zloděje, co okradaji vé děti a musí trapné chodit po soudech a žebrat své peníze, stat musi kontrolovat a dokonce nějaká paní ze socialky bude souhlasit či nesouhlasit s vydají je do nebe volající. Drtivá většina rodičů dělá vse pro své děti, své děti miluje a dělá vše pro jejich dobro. Ze zákona jej jejich zástupcem, takže tento zakon beru jako naprostý ulet a bylo by dobře, kdyby to naší paní poslanci zrušili. 😅

mahulka75
30. bře 2015

@annama Ahoj , soud máme asi měsíc a za sebou. Nevím jestli se všude postupuje stejně, ale sociální pracovnice u nás nebyla. Pozvali si nás k sobě a v podstatě jen chtěli vědět, na co peníze použijeme, respektive zda budou použity ve prospěch dítěte. U soudu zastupují dítě a je potřeba jejich souhlas k výpovědi.

zipik
30. bře 2015

taky se přidávám do fóra, dneska nám přišli domů papíry s pozvánkou k soudnímu jednání, usnesení o opatrovnici z města, tak snad tam dceru nebudou chtít a k tomu ještě papír do práce,aby nám potvrdii příjmy...tak jsem zvědavá, protože už jsem několik měsíců na neschopence a v době jednání už bych měla být na mateřské, tak uvidíme, jestli nám to dají, důvod jsem také uvedla pokojíček, protože Baru jde od září do školy 😝 . Máte někdo zkušenost přímo se soudem Brno - venkov?

annama
31. bře 2015

Máte někdo zkušenost s Kladenským soudem?

Strana
z6