icon

Akceptovatelné důvody pro ukončení stavebního spoření

willow4
28. črc 2014

Má někdo zkušenosti s ukončováním stavebního spoření dětí, opatrovnickým soudem? Které důvody výpovědi jsou akceptovatelné? Je nutné prokazovat na co se částka použije? Chceme převést peníze ze stavebního spoření na jiný způsob spoření, kde je vyšší úrok, ale nevím, je-li to dostatečný důvod pro soud.. a nemáme-li radši zvolit osvědčený důvod "rekonstrukce pokojíčku"... částku 200.000 Kč je těžké odůvodnit jen ku prospěchu dítěte, má-li to být něco hmatatelného ... Děkuji, je to novinka a tak nemůžu zkušenosti nikde vygooglit 🙂 a nerada bych ty peníze zazdila špatnou formulací...

Strana
z6
pepankub
26. kvě 2015

Prodělal jsem pár opatrovnických soudů na Strakonicku a na Českobudějovicku a pokaždé jiný názor soudce, asi jak se vyspal 🙂 I mě samotnému stálo za to tenhle výmysl absolvovat, nechat peníze ležet na kopici za cca 3% úročení a pak se ještě přetahovat, no řekněte sami 🙂 Vždy mi každé řešení u soudu prošlo, je přeci tolika jiných možností. Pokud chcete podělím se o zkušenosti i s Vámi.

zipik
26. kvě 2015

Soud za náma Brno - venkov v pohodě, možná pomohlo i to, že jsem tam šla v 8měsíci, tak jsem nemusela ani do ohrádky ani vstávat, ale manžel do ohrádky šel 😀. Řekla jsem, že malá jde do první třídy, tak jí budeme předělávat pokojík a druhému chystat..

bamatob
29. kvě 2015

Krasny den, tak nam prislo predvolani k soudu a k opatrovnici.Proc musim brat s sebou maleho? Na co se ptaji, nebo chce videt, ze mame dite?

bamatob
29. kvě 2015

@pepankub neviteproc chce ppatrovnik videt syna? A projde prestavba pokoje pro deti na chalupe?

zipik
29. kvě 2015

@bamatob jde o to kolik synovi je, můžou se ho ptát jestli ví na co ty penízky budou.

berenika39
29. kvě 2015

@bamatob kolik mu je?? uááá tohle nás taky čeká, snad ten zákon zruší.

annama
29. kvě 2015

U nás máme soud za sebou, musíme jim do roka přinést potvrzení za co jsme naše peníze utratili. Dceři je 6 let a k soudu nemusela. Kdyby ano stáhla bych žádost a počkala si až tento nesmyslný zákon platit nebude, jelikož bych tedy nerada do této frašky dceru takto zatahovala. Přeji všem co to nemají ještě nevyřízené pevné nervy. My už jen čekáme až rozsudek nabude právní moci, pak se to pošle na spořitelnu a pak snad uvolní naše finance 🙂

bamatob
30. kvě 2015

V cervenci bude mit 6.Sakra proc do toho zatahuji deti.A kolik jste meli nasporeno? Potvrzeni co jste nakoupili??? A k cemu jste rekli, ze penize potrebujete?

pepankub
31. kvě 2015

@bamatob Dobrý den, opatrovník si se synem popovídá, zjistí stav v rodině a podobně, dost na něm záleží a soudce se pak ptá. Je s podivem že takový člověk o financích nic neví a rozhoduje. Přestavba pokojíku by myslím měla projít.

bamatob
31. kvě 2015

Asi se budu ptat hloupe dokola, ale ptaji se kde bydli ci na co?Tohle me vazne stve.prinejhorsim at si nechaji statni příspěvek a vyplati nam co nam nalezi.Dnesni stat je des ach jo, tohle jsem netusila, ze nas potka mam z toho jenom nervy!!!A je mi lito malého, ze je do toho zatazen

j.a.n.i
1. čer 2015

@bamatob Ale vám nic nenáleží, jsou to jeho peníze, nikoliv vaše, tak je celkem logické, že je do toho zatažen.

zipik
1. čer 2015

u nás teda zvou starší děti, malé je 6,5 a mluvit s ní nechtěli, na co by se mohli ptát mi říkala kámoška, co pracuje na OSPODu v jiném kraji.

berenika39
1. čer 2015

@j.a.n.i no já tomuhle i rozumím, že ty peníze - pokud stát přidává - jsou účelové, že jsou určené na to, aby se použily pro dítě, že jsou jeho, ale trochu tedy tápu, jak moc relevantní může být odpově´d šestiletého dítěte, které tomu celému moc rozumět nebude, tak bud ho rodiče nainstruují, co má říkat, nebo hrozí, že řekne něco vtipného - úlně slyším petase, jak si za ty peníze chce koupit nový kolo....konkrétně u nás asi žádný problém, spoříme na stavebku na přestavbu podkorví, kde bude mít petr svoje, takže úplně čistý účel, ale umím si představit, že to rodiče použijí na reko třeba více místností, z toho jeden bude dětský a dvě místnosti třeba něco jiného....

lenka5731
1. čer 2015

@berenika39 kolo je ještě dobrý, předpokládám, že naše by si za to chtěla koupit tablet, telefon a sladkosti. 😎

Dceři na stevebko spořili prarodiče, ale přestali, protože na to nemají. Já tam za současných podmínek spořit nebudu. Takže už rok se naspořená částka znehodnocuje, protože se každý rok musí platit vysoký poplatek za vedení. Tak přemýšlím, co teď, jak odůvodnit výpověď stavebního spoření.

Je možné se dodatečně zříct státní podpory, aby byly vklady a úroky vyplaceny bez soudu?

lenka5731
1. čer 2015

a zvát k soudu šestileté dítě a dokonce se ho ptát na názor ohledně peněz na stavebním spoření - důkaz naprosté debility našich zákonů a zákonodárců

mahulka75
1. čer 2015

@berenika39 No nechci ti brát iluze, ale také jsme uvedli do výpovědi jako důvod přestavbu dětského pokoje. Chtěli jsme pokoj zvětšit. Ale na sociálce nám řekli, že by to soud nemusel uznat. Že za peníze dcery by se zhodnotil náš majetek. Tak jsme nakonec založili vkladní knížku na její jméno a peníze budeme používat na školní a mimoškolní aktivity. To už v jejím zájmu je.... Větší pokoj zřejmě ne.

annama
1. čer 2015

My jsme udali důvod potřeby pro dceru jako jsou její koníčky, příprava do školy, rekonstrukce pokoje a vše bylo ok.

veronikaka
1. čer 2015

@mahulka75 Někde jsem nedávno četla, že rekonstrukce se nemá uvádět, jelikož se jedná o zhodnocení celého bytu, ale když se použije nákup vybavení dětského pokoje (nábytek, atd), tak je to OK.

veronikaka
1. čer 2015

U jedné dcery máme stavební spoření a u druhé bych chtěla taky něco založit, co je podobně výnosné a bezpečné jako stavebko? Právě z důvodů této diskuze se mi do dalšího stavebka nechce jít.

veronika182
1. čer 2015

@lenka5731 ne, není to možné

veryk
1. čer 2015

dobry den, my mame za sebou (cca mesic) soud na brno-mesto. dceru (6let) si pozvala socialni pracovnice z prislusne mestske casti, kde mame trvale bydliste. osobne jsem dceru neinstruovala nijak, jen jsem ji rekla, ze pujdeme k nejake pani, ktera se ji bude ptat na nasi rodinu, kde zijeme, sourozence, jestli tatinek chodi do prace a tak. socialni pracovnice tj opatrovnice pro soud byla velmi slusna, moc se omlouvala, ze musi toto setreni provest, ale ze je to nutnost, abychom vubec u soudu uspeli. u rozhovoru jsem samozrejme byla, ptala se velmi obecne, na sourozence, kde bydlime, zda se tesi do skoly apod - obecne otazky nic ohledne penez, jejich vyse a tak. manzel s opatrovnici mluvil pouze telefonicky (nepodarilo se jim najit spolecny termin) ptala se ho na praci a kolik vydelava, na deti a na mne - data narozeni - to byl pro manzela orisek 🙂 duvod jsem uvedli obligarni rekonstrukci detskeho pokoje a vybaveni do prvni tridy. pokojik ma dcera (na kterou jsem vybirali stav. sporeni) spolecny s mladsim sourozencem. toto mame uvedeno i v rozsudku ..."tyto financni prostredky pouziji v zajmu ditete na rekonstrukci detskeho pokoje" soud byla formalita, jen matka, otec, soudce a zapisovatelka, opatrovnice se nedostavila pouze poslala sve hodnoceni/setreni a vlastne doporuceni k vyplate. takze u nas zadny problem v teto anabazi nenastal, jen je potreba pocitat tak s 6mesici od podani vypovedi az po vyplaceni penez, ale asi to zavisi na konkretnim soudu, my cekali na stani 3mesice tj vlastne celou vypovedni dobu a pak mesic na doruceni rozsudku.

pepankub
1. čer 2015

@veronikaka Dobrý den. Četl jsem Váš příspěvek. Já použil toto www.zajistenainvestice.cz
U soudu problém nebyl a co se týká zhodnocení je 3x větší. Co se týká spoření? Jsou všechny na mé jméno a ne na dětí a do budoucna mi podobný instituce, jako je opatrovnický soud můžou být ukradený 🙂 (jinak využívám investic do OPF) Zdravím J.K

bamatob
2. čer 2015

@veryk Tak opatrvice byla v poho, ale bohuzel nam oznamila, ze pani jtera to soudi, vse zhodi ze stolu a nikdy nic nepovoli.Takze se potom jedine odvolat na Kraj.Tak snad zmeni pani soudkyne nazor, nebo nas ceka dalsi martirium kvuli penezum.Tak snadbudeme mit stesti

veryk
2. čer 2015

@bamatob nam ta opatrovnice zase rekla, ze jeste nezazila, ze by to soudce nekomu neschvalil, ze to je formalita.

kacii
2. čer 2015

nemám moc čas to tu celé pročítat, tak se možná budu opakovat. Nejlepší je v dnešní době skutečně spořit na své jméno dětem.... může to posloužit jako rezerva rodině kdyby bylo nejhůř a navíc když dítěti klepne 18 let a peníze by měly přistát jemu a zrovna by byl v blbém období, nenaděláte nic...když už ale stavební spoření je... stavební spoření by mělo souviset s bydlením.... takže jakékoliv jiné věci by nemusely vyjít. Největší jistota je vybavení pokoje...nikdo nemůže argumentovat, že se zvyšuje vaše nemovitost...a vybavení domácnosti spadá do možností co lze financovat ze stavebka 🙂 nezapomeňte ze peníze lze vybrat až po šesti letech od založení a výběr trvá 3 měsíce...

pepankub
2. čer 2015

@kacii Nojo vybavení pokoje, co když je na účtu ale 380 000,- To tam maj dát zlatý stůl? 🙂

kacii
2. čer 2015

@pepankub to byla obecna rada, pro vicero lidi tady...obavam se, ze 380.000 se bude tezko zduvodnovat...

pepankub
3. čer 2015

@kacii To máte pravdu. Obecně to tak lze brát. Při částce vyšší je nutno obecně trochu kombinovat 🙂))) Hezký den.

copa
3. čer 2015

@kacii výběr u stavebka nemusí trvat 3 měsíce, pokud s ukončením stavebka počítám už dopředu
nám končila 6 letá vázací doba v polovině května a 1.6. byly peníze na účtě

kacii
4. čer 2015

@copa neni to samozrejme pravidlem...a neni to od terminu ukonceni ale od podani zadosti vyplaty...muzou spracovat driv, ale taky nemusi... clovek musi pocitat se trema mesice a byt poteseny kdyz to bude driv 🙂

Strana
z6