Akceptovatelné důvody pro ukončení stavebního spoření
Má někdo zkušenosti s ukončováním stavebního spoření dětí, opatrovnickým soudem? Které důvody výpovědi jsou akceptovatelné? Je nutné prokazovat na co se částka použije? Chceme převést peníze ze stavebního spoření na jiný způsob spoření, kde je vyšší úrok, ale nevím, je-li to dostatečný důvod pro soud.. a nemáme-li radši zvolit osvědčený důvod "rekonstrukce pokojíčku"... částku 200.000 Kč je těžké odůvodnit jen ku prospěchu dítěte, má-li to být něco hmatatelného ... Děkuji, je to novinka a tak nemůžu zkušenosti nikde vygooglit 🙂 a nerada bych ty peníze zazdila špatnou formulací...
@copa to ano, jen je škoda, že lidi tu vázací dobu chápou jinak... 6 let je čas kdy nejde peníze vybrat, ale nemusí...vetšinou je uzavřena smlouva za výhodnějších podmínek, než v součastnoti uzavírané nové. a nebo stavební spořitelny zneužívají neznalosti lidí... zavolají jim, že uplynulo 6 let a musí si založit stavebko nové, což není pravda... a dělají to jen proto, že jim to přinese nové provize..což dělá 10% z cílové částky, která je mnohdy neúměrně vysoká, právě kvůli oné větší provizi. Pokud chci stavebko končit, ano podám si 3 měsíce předem. ale končit ho nemusím. Proto taky není dobré se stavebkem počítat s rezervou pro případ nečekané události. Je tam vázací lhůta 6 let a peníze nejsou zrovna rychle po ruce 🙂
@kacii Dnes už konají úplně jiné praktiky. A to takové, že po 6-ti letech sníží úrok na 0,1 % a je na Vás zda pokračujete, anebo ne.
Já jsem ukončovala smlouvu v prosinci. Paní se mě na nic neptala. Jen jsme sepsaly a podepsaly výpověď služby a finito. Akorát tedy peníze mi přišly až po půl roce ☹
@veronikaka jo to taky 🙂 to je fakt...
Ahoj holky mám dotaz snad někdo bude vědět a poradí. Na úvod chci říct,že s ČMSS už nikdy nechci nic mít. Nejsem spokojená s jejich službami a prostě ničím. Ale teď k problému. Minulý týden mi přišlo vyúčtování za předchozí rok 2015. V dubnu jsem vypovídala spoření po 6 letech. Ve vyúčtování jsem nikde nezaznamenala nárok na poměrnou část státní podpory. Mám přeci nárok za dobu od ledna do 28.4. 15 než mi byla připsána naspořená částka na účet. Mohu do 14 dnů vznést reklamaci a tak mě zajímá zda když budu požadovat tu poměrnou část státní podpory za r. 2015 jestli na to mám vůbec nárok. Moc děkuji všem kdo mi odpoví. 🙂
@kasyma Nebude podpora připsána až v 04/2016? Dodatečně?
@j.a.n.i
@veronikaka holky to si taky myslím,ale jen myslím. To vyúčtování přišlo,ale s konečným zůstatkem 0,- Kč tak se obávám,že když se teď do těch 14 dnů neozvu přijdu o to no zkusím napsat mail přímo na lišku. Nemám s nimi dobrou zkušenost teď vypovídáme spoření dcery poslední co u nich máme a u lišky už nikdy nic tak jsem zvědavá co slyším z okolí tak to bude asi běh na dlouhou trať jelikož je nezletilá soud,sociální pracovnice a tak přijde mi to dost potupný když je evidentní,že ona si to sama neplatí a peníze odchází z mýho účtu,prý to snad mají v tomhle roce rušit co jsem slyšela....
@veryk
@berenika39 ahoj holky, mám podobný problém jako vy se stavebkem, ale s dětským kontem, výnosy skoro nulové, oproti stavebku teda.. Já jsem netušila, že nemůžu peníze použít já, tak jsem si na to konto ukládala část své mateřské s tím, že pak z ní budu hradit stavební spoření synovi další roky atd, nyní jsme v situaci, že dostavujeme dům, já jsem těhotná a nemáme prostě na to udělat tam dětský pokoj, ani nábytek, syn spí zatím jen v postýlce, ale potřebuje,me už postel atd. No a myslela jsem, že použiju tyto peníze, a najednou to nejde.
Můžete mi prosím poradit kde najdu ten opatrovnický soud? Podávám návrh já nebo banka? A pokud pokojíček potřebujeme dělat teď a vyřeší se to třeba za půl roku budou pak akceptovat ještě účty kdybych si teď někde půjčila zaplatila to? Moc děkuji.
a co to máte za dětské konto, že to nemůžete vybrat?
@olgas mám dětské konto Beruška u KB a řekli mi, že jen 30 tisíc a na víc se musí žádat soud..
tak přesně tohle konto mám taky, hned stopnu platbu
@malinka_02 je jasne, ze navrh na zruseni konta musis dat ty, jako zakonny zastupce ditete, predpokladam, ze jsi jej i zakladala. banka ti pak da nejake papiry na vyplneni a to vsechno pak doneses na podatelnu opatrovnickeho soudu, kam spadate trvalym bydlistem. to najdes lehce na netu nebo ti poradi v te bance. a pak cekas az ti dojde dopis s pruhem od soudu, kde bude urcena opatrovnice (take z mista, kde trvale bydlite) a myslim, ze tam byl i uvedeny termin, kdy se mas k ni i s ditetem i manzelem dostavit. ona po navsteve vypracuje zpravu pro soud a posle ji a ty stale cekas, az prijde dalsi obalka s pruhem, kde je termin stani. u nas to trvalo strasne dlouho, jakjsem psala vyse. v praze to bude asi take na dlouho, opatrovnicke soudy resi i peci deti rozvadejicich rodicu a jsou zavalene, kor ve velkych mestech. no a po stani u soudu, zase cekas na rozsudek u nas mesic a pak dalsi mesic nez nabyde pravni moci a teprve pak si muzes a musis zajit s rozsudkem opet na soud, kde ti jej potrvdi, ze nabyl pravni moci a s tim se pak vratis do banky a na zaklade toho penize proplati. u nas to cele trvalo 6-7mesicu. vse vyse uvedene samozrejme plati pouze v pripade, ze nejste s manzelem rozvedeni ci v rozepri a oba souhlasite s vyberem penez. nedavno jsem opet slysela v televizi, ze by nutnost opatrovnickeho soudu pro vyplaty stav sporeni deti melo byt zruseno (nevim, zda se to bude tykat i detskych kont, ale predpokladam, ze ano), tak si to zkus dohledat, aby anabaze nebyla zbytecna, pokud by to treba poslanci stihli a platilo od noveho roku, tak ti to nestoji za to. vera
@veryk děkuju moc, super jsi mi to rozepsala.
No právě, že jsme ty peníze potřebovali fakt teď, vůbec jsem tohle nečekala, dokončujeme dům, termín mám v dubnu a potřebujeme se přestěhovat, na pevné věci ještě máme, do ložnice a kuchyně nábytek taky, ale prostě dětský ne a potřebujeme ho synovi udělat.. ach jo..
@malinka_02 a když ty peníze vybereš po částech?
@malinka_02 Mate ke kontu kartu? Nastavit vysoký limit a jde se nakupovat..🙂
@malinka_02 Zrovna jsme ho vybrali, víc se ani nevyplatilo tam davit, protože bylo pak male úročení. Zrušit nejde, ale vybrat ano, nechali jsme tam 80,- kč🙂.
@malinka_02 tak pry az od cervna nebo července. Manzel to dělá. Týká se jen výběrů po 6 letech.
Zapomněla jsem napsat, že dětské konto u KB (ne stavební spoření).
@malinka_02 Nebylo tam vice než 30 tisíc, jestli jste tam měli víc jak 30 tisíc, tak se vám ta celá částka úročila snad 0,01% to nemělo smysl tam ty peníze vůbec mít. Výhodné úročení bylo do těch 30 tisíc (nebo jiná hranice, každé dětské konto to má jinak, někdo do 20 tisíc, někdo do 50 tisíc)
@malinka_02 Teď mají od 30 tisíc 0,5 % a nad 30 tisíc se to vůbec neúročí.
Aktuální info. V současné době je předložen vládě návrh na zrušení opatrovnických soudů. Snad to projednaj co nejdříve, soudci už to nestíhaj řešit 🙂
holky prosím, dejte sem pak někdo kdo budete vědět jaký je posun s tím zrušením těch soudů zase info, Nebo dá se to někde sledovat?

@kacii já to nemyslela tak, že třeba stavební spořitelna to pošle sama od sebe dřív, já počítám natvrdo s 3měsíční výpovědní lhůtou, a pokud vím, že mi vázací doba končí v květnu, podám výpověď v únor ke květnovému datu a začátkem června peníze mám na svém účtu
z okolí vím, že lidi zbytečně čekají až vyloženě uplyne ta 6 letá doba a pak teprve podávají výpověď a pak zase 3 měsíce čekají... když vím, že to po těch 6 letech chci ukončit, tak to prostě vypovím 3 měsíce předem a je to 😉 a ušetřím si 3 měsíce čekání 😉