icon

Bojujeme s nečekanými dluhy po oddlužení. Co dál?

25. únor 2025

Jsem absolutně na dně. Když byl manžel malý, zemřel mu tatínek, jeho mamka se dvěma dětmi a podprůměrným platem se brzo dostala do dluhů - nezaplacené účty za elektřinu, která pak byla napsaná na manžela. Udělali pár chyb, pár blbostí, ale nikdy nikomu neublížili...v roce 2018 se provalilo pár exekucí na manžela z roku 2014, které i s úroky vyšplhaly na 400 tisíc. Neřešil to dřív, protože neměl jak. Postavili jsme se k tomu čelem, šli do oddlužení, platili mimořádné splátky, měli oba dvě práce, nikdy jsme neudělali další dluhy, snažili jsme se z toho dostat. V prosinci 2024 po 5 letech přišlo schválení oddlužení. Před týdnem přišel dopis od jedné společnosti, že požadují zaplatit celou částku, která nebyla součástí oddlužení a nyní činil 188 tisíc korun. Řešíme s insolvenčním správcem, s právníkem (ten nás asi špatně předtím informoval) a nevíme, co bude dál. Proč? Proč se tady může v ČR krást po milionech, někdo může mít statisícové odměny, ale člověk, co před deseti lety udělal průsery, poučil se z toho a chce žít odznova, nemá šanci?!

lv
25. únor 2025

Třeba se dozvíte něco od ins. správce, či právníka, jak to řešit. Případně zkuste domluvit splátkový kalendář, není to až tak strašně zavratná částka, když už nemáte splátky oddlužení.

autor
25. únor 2025

Řešit to budeme, ale můžeme třeba splácet 5000 Kč, takže po 5 letech řešení oddlužení budeme splácet další 3 roky? To mi přijde dost...nechápu, proč se to všechno nevyřešilo tím oddlužením...nebýt podpory mojí rodiny, tak jíme trávu u cesty a teď tohle. Štve mě, že když člověk začne napravovat své chyby a snaží se, stejně mu systém podkopne nohy. Ale asi karma nebo co, jen ne moje, ale s tím jsem do manželství šla, že pomůžu manželovi se postavit na nohy...

felis
25. únor 2025

Zkuste se obrátit na Člověka v tísni. Zabývá se touto problematikou "dluhového poradenství" a má fundované lidi se zkušenostmi. Za poradu nebudete nic platit, jsou placení z grantů a příspěvků dárců. Často tam jsou různé kličky, o kterých smrtelník neví.

autor
25. únor 2025

@felis Díky moc. Zkoušela jsem dnes i jiný nadační fond dluhové pasti a ti mi řekli, že s tím pravděpodobně nic neuděláme, protože se pár měsíců přes nezaplacené účty odebírala elektřina a ČEZu z toho vznikly škody, které chtějí uhradit a toto ze zákona nespadá do oddlužení.

zuzkasim
25. únor 2025

Je mi to líto, ale stavět se k tomu tak, že "někdo může krást po milionech", není dobrý směr. Můžete si najít práci, kde budete mít taky statisícové odměny... Přemýšlet takhle tě fakt nikam neposune. Nepřijdou mi to tak závratné částky, aby to nešlo splatit. Chápu, že tě to mrzí a štve. Je lepší se v životě zaměřit na řešení svých problémů než na srovnávání se s ostatními. Moc ti přeju, aby se podařilo aspoň nějak snížit úroky, třeba opravdu něco vymyslet půjde.

autor
25. únor 2025

@zuzkasim Chápu, jak to myslíš, nadávám na systém. A ne, i když jsem vystudovala vysokou školu a mám pár certifikátů a ocenění, tak si nemůžu najít práci se statisícovými odměnami. Ale snažím se jak můžu.

macik84
25. únor 2025

Mrzí mě to za vás. Tohle je rána, protože už jste si mysleli, že je po všem.... A další splátky na další roky. Drž se. Zvládli jaře to předtím, zvládnete to i teď.
Nedávno jsem byla doma opravdu smutná, že nám zvedli k placení několik položek (družina, kroužky,nájem, elektřina), ale mzdy nám nikdo nezvedá....

martina1317
25. únor 2025

Tak proto, ze proste svoje ucty si clovek musi platit … ty dluhy udelal kdo. Mamka nebo manzel nebo manzeluv bracha? Za co to bylo? Zrejme s tim stejne nic nenadelas, nez poctive vse doplatit … hold za chyby se plati, nikdo nemuze zit na dluh, kazdy ho musi zatahnout.

miryp
25. únor 2025

Bylo součástí usnesení o splnění oddlužení i osvobození od úhrady zbylých částí dluhu? Pokud ano a pohledávka je z doby před povolením oddlužení, pak po Vás nic chtít nemůžou, protože osvobození se vztahuje i na pohledávky, které věřitelé do insolvence nepřihlásili, byť tak učinit měli.

lencaa11
25. únor 2025

Myslím že pokud nebyla pohledávka přihlášena do insolvence a soud vás odluzil od všech dluhu co zbyli tak už nárok na zaplacení dluhu není měli se přihlásit na fb je super skupinka tam poradi - https://facebook.com/groups/exekuce.insolvence/

miryp
25. únor 2025

@lencaa11 ano, tak to je. Pokud je to pohledávka, která měla být přihlášena a nebyla a současně došlo k rozhodnutí soudu, že dlužníky od zbytku osvobozuje, prostě nemají nárok.

lencaa11
25. únor 2025

@miryp ano to vím měla to tak i příbuzná tím pádem paní ať se poradí s insolvenčním správcem ...

volfikovi
25. únor 2025

miryp má pravdu . Prošli jsme si insolvenci ,splatili jsme ji urychleně za tři roky skončila nám 2022. . Nepřihlásili se nám tři společnosti a měli smůlu. Jedna na nás také zkoušela kdesi cosi , ale insolvenční správce si s nimi rychle poradil a byl klid a nic jsme platit již nemuseli ...

felis
25. únor 2025

@miryp tak je hustý... proto jsem autorce radila Člověka v tísni. Oni fakt vědí a mají se těmito kulišárnami zkušenosti. Autorko, obrat se na nebo mi napiš do IP a dám Ti kontakt na člověka, který vám zprostředkuje kontakt ve vašem kraji.

mourovatakocka
25. únor 2025

Chápu rozčarování, pak člověk slyší, kolik kdo kde nakradl a to je panečku motivace 😒 Určitě to zvládnete a třeba nakonec šlo jen o nějaký plány poplach 🍀

miryp
25. únor 2025

@felis na toto nepotřebují Člověka v tísni. Pokud mají v ruce usnesení, kde je osvobození od úhrady zbylých pohledávek (ne každé oddlužení tím končí, ale pokud autorka tvrdí, že hradili i splátky nad rámec splátkového kalendáře, pak to určitě nebude jejich případ) a ze zákona byl věřitel povinen přihlásit pohledávku do insolvence a neučinil tak, tak si na nich prostě nic nevezme. Stačí autorce otevřít insolvenční rejstřík, dohledat tam usnesení o splnění oddlužení s dodatkem o osvobození od úhrad zbylých dluhů a poslat věřiteli link. Já stojím profesně na té druhé straně barikády, řeším pro klienty přihlašování pohledávek do insolvence, takže vím s naprostou jistotou, že při osvobození už si věřitel dál neškrtne (ale platí to pro pohledávky, které měly být zahrnuty do insolvence, pro nic nového). My na základě toho musíme zastavovat i exekuce, protože tak klientům zanikl právní nárok na další vedení exekuce. Něco jiného je to v případě, kdy se úpadek dlužníka řeší konkursem, konkurs nevede k zániku pohledávek...

felis
26. únor 2025

@miryp já vím, ale jsou lidi, kteří se na to neciti a mají raději podporu 🤷🏼‍♀️ nabízela jsem to jako řešení v těžké situaci. Málokdo ví o těchto službách a není žádný cejch, je oslovit. Ty jsi zbehla, ale ne každý má tyhle znalosti a jak jsem tak pochopila, tak autorka je neměla.

miryp
26. únor 2025

@felis v pohodě, to nebylo myšleno zle a máš pravdu, že já tam vidím to jednoduché řešení, protože to znám a vše ostatní mi tak přijde zbytečně zdlouhavé a pro psychiku dotyčných více zatěžující.

glimmer
26. únor 2025

pokud dluh vznikl před oddlužením, tak se firma měla přihlásit s pohledávkou do insolvence. Pokud se nepřihlásila, tak má daná firma smůlu ...

jirinavochova
Odpověď byla odstraněná
autor
17. zář 2025

Děkuji všem za podporu, tu jsem asi nejvíc potřebovala. Dopadlo to tak, že jsme si najali právníka a bohužel, dluh nemohl spadnout do oddlužení (právník nám to zapomněl sdělit) a musí být zaplacen v plné výši. Od února se manželovi z výplaty strhnulo asi 20 tisíc, dále se nám podařilo našetřit 120 tisíc, takže ještě do konce roku našetříme 40 tisíc a bude splaceno. Držím palce všem, kdo jednou udělali v životě chybu nebo se rozhodli někomu, koho milují pomoct a teď se to snaží napravit a systém není k té snaze příznivý.

elesse
17. zář 2025
@miryp

@felis na toto nepotřebují Člověka v tísni. Pokud mají v ruce usnesení, kde je osvobození od úhrady zbylých pohledávek (ne každé oddlužení tím končí, ale pokud autorka tvrdí, že hradili i splátky nad rámec splátkového kalendáře, pak to určitě nebude jejich případ) a ze zákona byl věřitel povinen přihlásit pohledávku do insolvence a neučinil tak, tak si na nich prostě nic nevezme. Stačí autorce otevřít insolvenční rejstřík, dohledat tam usnesení o splnění oddlužení s dodatkem o osvobození od úhrad zbylých dluhů a poslat věřiteli link. Já stojím profesně na té druhé straně barikády, řeším pro klienty přihlašování pohledávek do insolvence, takže vím s naprostou jistotou, že při osvobození už si věřitel dál neškrtne (ale platí to pro pohledávky, které měly být zahrnuty do insolvence, pro nic nového). My na základě toho musíme zastavovat i exekuce, protože tak klientům zanikl právní nárok na další vedení exekuce. Něco jiného je to v případě, kdy se úpadek dlužníka řeší konkursem, konkurs nevede k zániku pohledávek...

@miryp ale taky urcite vis, ze jsou pohledavky, na ktere se osvobozeni nevztahuje. A jak ctu mezi radky, dluh zakladatelky je jednou z nich, nebude to klasicky dluh🙂

miryp
18. zář 2025
@elesse

@miryp ale taky urcite vis, ze jsou pohledavky, na ktere se osvobozeni nevztahuje. A jak ctu mezi radky, dluh zakladatelky je jednou z nich, nebude to klasicky dluh🙂

@elesse máš pravdu, na ty jsem nepomyslela.

anonym_b7e427
1. říj 2025

To je hodně frustrující situace. I po ukončení oddlužení se může objevit neočekávaný nárok, takže je dobré vědět, jak se proti tomu bránit. https://www.ebankrot.cz/jak-se-zbavit-dluhu/ Včera jsem zrovna poslouchal i tento rozhovor

https://www.youtube.com/watch?v=FYy3Lupfadk

je velmi aktuální a může vám také navrhnout další možnosti řešení vaší situace. Držte se.
Pro tyto případy je vždycky dobré mít i konzultaci s právníkem, aby se ověřilo, jestli pohledávka skutečně spadá mimo oddlužení.

fifinka2020
1. říj 2025
@elesse

@elesse muzu se ze zvedavosti zeotat, jake?

elesse
6. říj 2025
@fifinka2020

@elesse muzu se ze zvedavosti zeotat, jake?

@fifinka2020 penezite tresty, umyslne nahrady skody, vyzivne, pohledavky vznikle po zahajeni rizeni,…

autor
24. říj 2025

Ano, ta elektřina odebírána "na černo" byla vedena jako úmyslné poškození nebo něco v tom smyslu a nespadala do oddlužení. Jde mi jen o to, že jsme předtím o tom nebyli informováni a byl to trochu šok. Ale za chyby (i staré a udělané v mladické nerozvážnosti) se platí...a my už máme splaceno 🙏

anonym_ed958e
25. říj 2025

Pokud se nepřihlásila ta společnost do insolvence, nemá náhodou smůlu?

janci_k15
26. říj 2025
@anonym_ed958e

Pokud se nepřihlásila ta společnost do insolvence, nemá náhodou smůlu?

@anonym_ed958e Pokud se dluh týká trestné činnosti, stejně se v rámci insolvence na ní nebere potaz a musí být uhrazena ze 100%, tedy se musí uhradit celá i po skončení insolvence.