Chci, abysme s přítelem měli peníze zvlášť
Ahoj maminky, mam takovy problem. Pritel ma dceru z predchoziho vztahu na kterou plati dost vysoke alimenty. Tolik kolik plati ji skoro nezbyde ani nam na mesic pro dva dospele a miminko a pritel jeste neustale sve dceri neco kupuje a me to vadi protoze ubira me a me dceri. Chci proto aby jsme meli penize zvlast. At mi da na malou to co plati na ni a pak at si dela co chce. . .kdyby jsme meli buh vi kolik penez tak to clovek neresi ale takhle. Zda se vam to hloupe? Dekuji
A zase je tady otazka, jeji mama nemusi teda platit nic, jen tatinek nebo co?
mne to pripada, ze si nastvana, ze pro neho nejste jenom Vy. Ale on tu dceru a ma a tak to proste je a bude. Pokud mas fakt pocit, ze je to nespravedlive, cpe do ni vic penez nez by mel a Vy stradate, tak mu to tak rekni.
@tripisek Podílet se mají půl na půl. A Tobě doporučuju do toho nerejt, jak to ti dva mezi sebou mají. A už vůbec se nesnaž odstavit jeho dceru na druhou kolej. Děláš si úplně zbytečně zle. S partnerem v klidu proberte rodinný rozpočet, možná zjistíš, že máte rezervy, kde ušetřit. A pořádně si po sobě přečti, co tu píšeš, z toho fakt vyplývá jedno - já, já, já, a pak až ti druzí. Jenže tak to bohužel nefunguje. Jeho dcera z prvního vztahu pro něj bude vždycky na prvním místě, a to neznamená, že Ty budeš nutně na druhém. Jsou to dva naprosto neporovnatelné vztahy, které můžou fungovat vedle sebe, pokud se o to všichni zúčastnění snaží. Nesnaž se tu rovnováhu nabourat, protože z toho nikdy jako vítěz nevyjdeš, naopak zbytečně zničíš všechno hezké.
Ano pisu ja ja, protoze ted resim sebe, svoje pocity a to je snad logicke. . .zrovna tyhle veci jak co plati ex to semnou pritel resi hodne a vzdy se shodneme. Jinak jsme spolu mluvily sice jen po telefonu ale sam mi rekl, ano jsou to nase penize (nas tri) a chci aby se mela nase mala dobre . Takze mu asi trklo
@tripisek To, že řešíš svoje pocity, je v pořádku, ale je těžce nefér do toho tahat jeho první dceru, protože to, že ji má, a že na ni přispívá, jsi věděla ještě dřív, než jste založili novou rodinu. Ty s partnerem komunikuj pouze ohledně vašeho rodinného rozpočtu, jeho alimenty jsou položka, kterou Ty neovlivníš, on ji platit musí a on se musí postarat o to, aby na to měl.
@mrskato Tak jestli utrácí skutečně za kraviny, to my tady neposoudíme. Kraviny to můžou být pouze pro zakladatelku. Každopádně pokud bude na svého partnera vyskakovat neustále s tím, že on své dceři koupil tohle a támhleto, a ona má pocit, že strádá, tak ten jejich vztah nebude mít dlouhého trvání. Ideální by bylo, aby měl partner vyčleněné peníze na svou první dceru (což by měl mít tak jako tak - platí alimenty, tak si dá stranou ještě nějakou částku, kterou bude moci s ohledem na rozpočet současné rodiny utratit pro svou první dceru), z nich jí koupí, co uzná za vhodné, a do kterých mu nikdo nebude kecat. V podstatě jakési "kapesné". V rámci spravedlnosti by stejnou částku měla mít pro své potřeby i zakladatelka.
@somalicats souhlasím s tebou, já jsem to spíš pochopila, že utrácí zbytečně za kraviny a myslím, že zakladatelka ani není taková, že by tý malý chtěla něco odepřít, prostě jí jen přijde, že je zbytečné koupit jí místo "jedné čokolády, čtyři čokolády".
@slunicqqo no ono jestli se to u nich doma nezlepšení s komunikací a přístupem k penězům, tak i dost hrozí, že starší dcera bude mít 4 kroužky v týdnu a mladší si nebude moc dovolit ani jeden a to bych teda taky nadšená nebyla 😅 ale na to mají ještě pár let čas to pořešit 🙂
@mrskato Jasně, tak jde o to, co kupuje a v jaké míře, ale nic konkrétního tu nepadlo. Taky záleží na tom, jak často u nich holka je - pokud přijede 1x za 14 dnů na víkend, a dostane 4 čokolády místo jedné, tak by to třeba mně zas tak tragické nepřišlo, na rozdíl od situace, kdy by jí takové množství čokolády kupoval obden. Čokoládu uvádím jako příklad 😀
@tripisek na to člověk musí myslet už před tím než si něco začně s rozvedeným, nebo s tím kdo má děti .... pak už je pozdě
@tripisek a jak víš, že maminka nic neplatí? ty víš přesně jaké náklady tedy nevlastní dcera má na život? to je totiž v různých rodinách hodně odlišné. se snižováním standardu se smiřujeme všichni špatně...malí i velcí. víš jak to myslím...v některé rodině dítě stojí měsíčně ve věku xy 2 000,- ale v jiné rodině stejně staré dítě stojí 20 000,- mé nevlastní děti si také žijí mnohem lépe než mé vlastní děti. ale není to tedy zásluha jejich tatínka 😅
@somalicats jako určitě s tebou souhlasím v plné míře. Samozřejmě 😀, že čokoláda je přiklad, mě taky než ta čokoláda nic jiného nenapadlo 😀
@mrskato Jj, to je takový vděčný příklad 😀. Horší to budou mít v situaci, kterou popsala @blahova_andrea, kdy jejich dítko vyroste do školních let, a najednou budou vysoké náklady na společné dítě, plus vysoké náklady partnera na dceru z prvního vztahu - ony ty školní děti stojí sakra dost a čím sjou starší, tím je to horší, sama to vidím 😀. Do mladší dcery jsme s mužem nemuseli investovat moc, díky tomu, že jsem stále měla výbavičku po nejstarší, do nejmladšího potomka jsme zatím nenainvestovali vůbec nic. Zato až ta drobotina vyroste, tak se budem muset sakra ohánět 😀
@kolibricek36 na co má člověk myslet předtím??? na to že ten člověk bude nesoudný v rozdělování financí???že si bude kompenzovat špatné svědomí u jednoho vlastního dítěte na úkor druhého vlastního dítěte???a na co by podle Vás měl člověk myslet ještě předem u seznamování...na to,že dotyčný může onemocnět , ochrnout, umřít, zamilovat se jinde, odejít ....podle Vás má každý právo pouze na jedno dítě a s jedním partnerem a pokud se tím neřídí, tak už má právo jen "držet hubu a krok" ???
@somalicats nás to teprve čeká, mám dcerku ve školce, neumím si to zatím představit, do teď mi to přišlo, že mít to dítě není až tak finančně náročné, ale až půjde do školy, je mi jasné, že to bude sešup 😀 ...proto manželovi často říkám, že musí hodně vydělávat, abychom se měli dobře 😀 naštěstí to oba bereme s humorem, až zas nastoupím na rodičák, bude to boj 😀
Na druhou stranu, až dítko vyroste do školních let, zakladatelka bude třeba už v práci a peněz bude zase víc...
@magdasan Já bych si teda netroufla hodnotit, že se partner chová nefér vůči nové rodině. Nepadla tu jediná konkrétní částka a pohled na problém je pouze ze strany zakladatelky.
@mrskato Jj, když jsou pak dva příjmy, tak je to víc v pohodě.
@somalicats Ne vždy. Kdo má hodně, může chtít ještě víc.Fakt je, že mají 1 problém-nedostatek financí-to řešíme i u nás -někdy to tak je. No a začnu-li se ještě hádat kvůli dalším věcem, na nic to není. S malým miminkem za to můžou i hormony, každý to snáší jinak. Asi je škoda si vztahy nabourat-asi je předpoklad, že by ten muž mohl mít rád i druhou dceru-a reálný.

Tripisek nechci byt hnusna ale snad jsi věděla do ceho jdes a ze dite ma a tudiz mu bude muset prispivat.cim jsou deti vetsi je to horsi,plati se dalsi krouzky a kdyz jich ma dost muze to stat mesicne i nekolik tisic.ale to.jsi prece mohla tušit ze to tak bude