icon

Co dělat od skončení brigády do porodu? Pomoc dětem do 7 let

28. čer 2024

V dubnu 2024 mi skončila rodičovská dovolená. Od 1.4. do 30.9. pracuji na brigádě na dohodu o provedení práce. Na pojišťovně jsem vedená jako osoba pečující o dítě do 7 let. Zjistila jsem, že jsem těhotná a termín mám v únoru. Co mám dělat od 1.10. do porodu? Po porodu mi naskočí rodičák, protože na mateřskou nárok nemám, to vím. Ale v období od skončení brigády do porodu? Na pracák? Tam to přece nedává smysl, budou mi přece hledat práci, ale to v 6. měsíci těhotenství nedává smysl. Nebo budu do porodu úplně bez peněz? Nevíte někdo jak to je?🙏🙏

martulka88
•
28. čer 2024

Já jsem to měla po prvním porodu tak, že jsem dobrala mateřskou (ano, mateřskou) - byla jsem na ní tuším 12týdnů a poté jsem se šla hlásit na ÚP s tím, že chceme co nejdříve miminko + mám tedy ID 2. Asi za 1-2 měsíce jsem byla těhotná, ale měla jsem rizikové, ale nechtěla jsem PN. S paní na ÚP jsme měli dohodu, že vyberu podporu - nárok jsem měla na 5 měsíců, což odpovídalo +- 4.měsíc těhu a od té doby jsem byla mimo ÚP. Do 55let věku (nevím, zda se to nezvýší, když jsou i odchody posunuté) máš v evidenci jen 1 rok na důchod (nepočítá se do toho doba na podpoře) a po 55.věku taky 1 rok. Ale teď se dost vše mění, takže toto je informace 3roky zpátky. Ale já na ÚP nemusela být, jelikož za mě platí stát zdravotní. Ale pokud jsi vedená jako pečující o dítě, tak to taky platí stát, jestli se nepletu. Nejlepší je si zavolat na ÚP, pod kterou paní spadáš (je to dle tvého příjmení) a uvidíš, co ti řekne.

autor
•
28. čer 2024

@martulka88 nárok na MD nemám, nemám odpracováno za poslední 2 roky..

irmamala
•
28. čer 2024

A jaky typ davky bys cekala? Prechodnou mezi dvema rodicaky? Na pracaku ti v tvem stavu realne zadnou praci hledat nebudou, takze si tam klidne muzes jit stoupnout se zebradlem.

kakba
•
28. čer 2024

Vsak pracuj dal. Tehotenstvi neni nemoc.

pinkninja
•
28. čer 2024

Pokud se neco nezmenilo, nemate na nic narok. Pokud se Vás netýkají davky hmotné nouze apod. Takže bude asi nejlepsi pracovat dal…

martinka_33
•
28. čer 2024

@kakba tak jestli je to sezónní práce, ktera 30.9. konci, tak pracovat dál nejde ne? A uz vidim jak nekde jinde s usmevem na tvari prijmou tehotnou...

eviicka
•
28. čer 2024

Tak na pracák podle mne je možné jít, ale mělo by to asi smysl jen kvůli zdravotnímu pojištění, což je pokryté jinak. (Já třeba byla registrovaná v mezičase při změně zaměstnání, normálně jsem donesla následující pracovní smlouvu a oni mně k tomu datu rovnou i vyřadili).
Jinak pak jedině sociální dávky, pokud dosáhnete.

Když máte vybraný rodičák, tak se nic jiného nedává, nemělo by to smysl.

nat
•
28. čer 2024

Nedostanete nic,neni z ceho vypocitat a co davat...Muzete byt vedena na UP ,ale tam za VAs budou platit jen zdravotni,jinak tam take nemate narok...

klokanka31
•
28. čer 2024

Když půjdeš na ÚP, měla bys mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

klokanka31
•
28. čer 2024

@nat Žena po rodičáku má právo na podporu v nezaměstnanosti, i když v minimální výši.

autor
•
28. čer 2024

@kakba ano, ale v 6. měsíci a mi skončí brigáda těhotenství práci asi neseženu

nat
•
Autor odpověď smazal
•
nat
•
28. čer 2024

@klokanka31 byla jsem ve stejne situaci jako pani a nemela jsem narok na nic....

autor
•
28. čer 2024

@nat hele já mám vydělávajícího chlapa, problémy mít nebudeme, pro mě je to jen tak informativní.. ale jak by to tedy řešila žena, která by třeba byla ve stejně situaci a byla by třeba sama a bydlela by třeba v nájmu? Jak by se tohle řešilo? To by šla na ulici?

klokanka31
•
28. čer 2024

@nat Tak to teda asi na internetu píšou blbě...https://kalkulacka-materska.cz/t/kolik-je-podpo...

autor
•
28. čer 2024

@klokanka31 článek jsem četla.. ale nebude na tom něco měnit to těhotenství?

nat
•
28. čer 2024

@klokanka31 ale pokud dobre ctu tak to je po skonceni rodicovskeho prispevku tak to je dobre napsane....Ale pokud pani nevi,tak je pro ni nejlepsi dojit si na UP a tam ji VSe reknou...

nat
•
28. čer 2024

Potom existuji ruzne jine davky,ktere zena muze byt,ale ptala jste se ja jen napsala svou zkusenost,pokud chcete presne info zajdete si na uP....

klokanka31
•
28. čer 2024

To nevím, ale tak jako těhotná normálně můžeš na pracák...🤔 Budeš mít nejlepší jít přímo tam, a zeptat se...

eviicka
•
28. čer 2024

Tak teď jsem více googlila (protože se mě to také týká) a ten pracák určitě zajdi. Těhotenství by překážka být neměla, však teoreticky pracovat ty tři měsíce můžeš. A na nějakou malou podporu by to dát (podle toho, co čtu) mělo.

evca16
•
Odpověď byla odstraněná
•