Co se zbylou dovolenou po nástupu na rodičovskou dovolenou?

lucik1506
9. led 2019

12. 2. mi konci materska dovolena a budu prechazet na rodicovskou. V praci mi zbyva vycerpat jeden a pul dne dovolene. Jak se to da vyresit? Proplaci se dovolena? Nebo mam vycerpat dovolenou po materske a na rodicovskou nastoupit az napr. 15. 2.? Jak jste resili zbyvajici dovolenou pri materske? Dekuji.

jrak
9. led 2019

Dovolená se neproplaci, ale čerpá, měli by ji v praci nastavit automaticky po MD, pripadne tam zavolej, pokud to není nejaka větší firma, kde to mají zabehnute.

vikinkav
9. led 2019

@lucik1506 musis si o ni zazadat pisemne nebo mailem u zamestnavatele, ze budes cerpat dovolenou a nasledne budes nastupovat na rodicovskou dovolenou. Na webu bude nekde i vzor zadosti urcite

kupcatko
9. led 2019

Me ji automaticky proplatily.

barunka1408
9. led 2019

ano "čerpá se" hned po MD a máš nárok i na dovolenou která ti naběhla za dobu MD. Náš učetní na mě trochu zapomněl takže já jí čerpala souběžně s RD, ale ničemu to prý neva. No hodilo to pěknou sumičku 🙂

monina1210
9. led 2019

@lucik1506 Taky mi ji automaticky proplatili, určitě se v práci poptej..

ivuse20
10. led 2019

Mě teď proplatili 25 dní dovolené

hanih
10. led 2019

@kupcatko @monina1210 @ivuse20 Určitě ji neproplatili. Dovolená se proplácí pouze při ukončení pracovního poměru, jinak se musí čerpat. V tomto případě po mateřské dovolené. Souběžně lze čerpat i rodičovský příspěvek, takže na účet pak chodí jak peníze za čerpání dovolené, tak rodičák. Na rodičovskou dovolenou se nastupuje po vyčerpání řádné dovolené.

ivuse20
10. led 2019

@hanih Řešila jsem to v prosinci s účetní, takže to není tak dlouho. Tudíž můžu tvrdit, že mi ji proplatili.

petrasipkova1
10. led 2019

@ivuse20 urcite ne, to nelze, proste jste cerpala dovolenou a ve výplatním termínu ji dostala zaplacenou.

lenoulinkaa
10. led 2019

@ivuse20 si tomu účetní říká jak chce. Ty tu dovolenou cerpas.

kupcatko
10. led 2019

@hanih tak asi vim jestli mi ji proplatily nebo ne. A nejsem jedina ktery to proplatily.

betelgeuzz
10. led 2019

@kupcatko @ivuse20 ano, lidově řečeno vám ji proplatili, tzn. přišly prachy na účet, ale oficiálně se dovolená čerpá. V žádosti musí být napsáno, že žádáš o čerpání.
Někde to automaticky dají k čerpání, někde ne, nebo na to radši zapomenou. Takže člověk nic nezkazí, když písemně napíše, že žádá o čerpání řádné dovolené hned po ukončení mateřské dovolené. Pokud se nevyčerpá hned, bude se krátit a to je škoda.

ivuse20
10. led 2019

Já jsem žádnou žádost nepodávala. V prosinci mi přišli peníze, o kterých jsem nevěděla, takže jsem tam volala. Na rodičáku jsem už rok.

Účetní mi řekla, že mi akorát proplatili dovolenou, kterou jsem tam měla.

hanih
10. led 2019

@ivuse20 @kupcatko Zákoník práce mluví jasně. § 222 mimo jiné říká: "(2) Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru. ... (5) Náhradu mzdy nebo platu za nevyčerpanou dodatkovou dovolenou není možné poskytnout; tato dovolená musí být vždy vyčerpána, a to přednostně." Pokud vám účetní řekla, že dovolenou proplatí, je to jen obecně řečeno pro laika. Pokud jste nic nepodepisovali, má v tom účetní nepořádek a bude si to pak bůhví jak dávat dohromady. Nebo jste podepsaly a už si to nepamatujete. Já dostala dovolenku k podpisu na personálním automaticky ještě před odchodem na mateřskou ještě s nějakými dalšími papíry.

ivuse20
10. led 2019

@hanih já tam naposledy byla před rokem když se podepisovali daně? Nebo ještě před tím na vyřízení mateřský. Já už jsem necelé 3 roky doma (rizikový)

Já se nechci hádat, akorát se tazatelka ptala, tam jsem ji napsala, že mě teď přislo za 13 dní a přijde ještě za 12 dní.

hanih
10. led 2019

@ivuse20 V tom případě si myslím, že v tom má vaše účetní buď nepořádek, nebo tím, že jsi byla na rizikovém, pak mateřská, tak se na to prostě zapomnělo a teď ti doposilají peníze a účetně to budou vykazovat bůhví jak (tomu zas tak nerozumím). Každopádně už to, že ty peníze dostáváš nadvakrát, svědčí o tom, že ti je posílají za čerpání dovolené - 13 dní v jednom měsíci, 12 dní v druhém.
Taky se nechci hádat, jen upozorňuji, jak je to podle zákona správně, aby maminky, které to neznají, věděly, že musí požádat o čerpání dovolené. On by se na to zaměstnavatel totiž taky mohl vykašlat a ta dovolená by se po rodičáku krátila...

barchen
11. led 2019

@lucik1506 Dovolena se cerpa, neproplaci se. A je potreba o ni pisemne zazadat (staci i mailem). Po skonceni RD uz nebude narok na tyto dny, kratila by se dovolena a to je skoda.

hanih
15. led 2019

@ivuse20 Ahoj, tak mi to nedalo, dnes jsem mluvila se svou mamkou, která je účetní, živí se tím už třicet let. Prý pokud se zapomene na čerpání dovolené mezi mateřskou a rodičovskou, dělá se to tak, že se přeruší rodičovská dovolená, dá se čerpání řádné dovolená a po jejím vyčerpání se zase najede na prerušenou rodičovskou dovolenou. Není to úplně košér, ale v praxi se tím prý řeší tyto resty. To bude tedy nejspíš tvůj případ - zaměstnavatel ti prostě "nařídil" čerpání dovolené a přerušil ti rodičovskou. 🙂

lucik1506
autor
16. led 2019

Diky holky, uz mam zazadano 😉. Po materske dva dny dovolene a pak rodicovska 😊