Daně - brigáda při DPČ. Poradíte, prosím?

13. dub 2022

Jsem na RD, na rok 2022 jsem podepsala daňové prohlášení u stávajícího zaměstnavatele - běžná praxe. Mám nabídku brigády na DPČ od května. Od července budu pobírat PPM na druhé dítě. Chápu správně, že se mi vyplatí zrušit daňové prohlášení u stávajícího zaměstnavatele a podepsat u firmy, kde bude DPČ kvůli vrácení dani z příjmů z příjmu?

malenka3
13. dub 2022

Máš dvě možnosti. Buď ho zrušit, podepsat na dpč. Pak u menších příjmů (cca do 16 tisíc měsíčně) budeš mít uplatněnou slevu na poplatníka a tudíž nulový odvod zálohy na dani (takže nebude pak už co vracet ale).
Pokud příjem bude vyšší, pak tam zálohy budou a v daňovém přiznání se ti to vrátí. Ale to si budeš muset udělat sama, protože budeš mít dva zaměstnavatele. Potom je taky třeba myslet na to, zda budeš ještě letos mít na HPP příjmy (třeba čerpání dovolené mezi md a RD), ale nejspíš letos ne, konec md ti vyjde asi až někdy na leden.
Pak je druhá možnost nechat to být, dpč mít zdaněnou 15 % srážkové daně (protože nebude podepsané růžové prohlášení na dpč). A buď ji nechat státu nebo si pak příští rok to daňové přiznání stejně udělat, pak dostaneš daň zpět.