Daňová sleva na 2. a 3. dítě. Poradí zkušená účetní, prosím?

12. únor 2024

Milé dámy, najde se tu zkušená účetní, která by poradila? Nebo neřešil někdo něco podobného? Situace je následující: máme s exem celkem 3 děti, nyní ve střídavce. Každý tedy máme svou domácnost. Domluvili jsme se, že on si bude uplatňovat slevu na nejstarší (syn) a já na 2. a 3. dítě (dcery). Daňové přiznání mi dělá účetní, která mi teď volala, že tam není schopna zadat 2 a 3. dítě, ale jen 1 a 2. dítě, a tím pádem přijdu o docela hodně peněz, cca 16 tisíc. Že když jsou 2 děti, tak automaticky se to bere jako 1 a 2., nikoli 2 a 3., kde jsou ty částky vyšší. Snad jsem srozumitelná... Samozřejmě je varianta domluvit se s ex, že daňovou slevu na všechny děti využiju já a pak mu peníze pošlu, ale bohužel - komunikace mezi námi a důvěra není ideální, jak to tak někdy bývá. Předem děkuji všem!

zuzkasim
12. únor 2024

Účetní má pravdu, je lepší, aby si dal všechny 3 děti jeden a druhý mu pak půlku přeposílal nazpět. Taky to tak máme. Ta částka jde snadno vypočítat na netu, takže snadná kontrola, mám trvalý příkaz k úhradě, každý měsíc odchází tatínkovi půlka toho, co mi zaměstnavatel odečte. Tři děti se prostě blbě půlí a částka je jiná jak u dvou a jednoho zvlášť.

autor
12. únor 2024

@zuzkasim No, ale my to máme v rámci celkové dohody právě ošetřené tak, že 2. a 3. dítě jsou na mě. Netušila jsem, že s tím budou problémy, ani právnička mě na to neupozornila. Souvisí to s tím, že výplata exe je logicky někde úplně jinde, když neměl 7-letý gap v kariéře. Nejsem zlatokopka, ale ty peníze prostě potřebuju, mimo jiné proto, že boty dětem kupuje hádejte kdo? Ano, správně, otec to není....

zuzkasim
12. únor 2024

Naprosto to chápu, ale máte špatně postavenou dohodu, pokud jste chtěli jet napůl. Nebo to přijmi tak, že muž má pouze jedno dítě, tedy jeho sleva je 2534Kč měsíčně, zatímco ty máš dvě děti, takže tvoje sleva je 2534 + 3720 Kč měsíčně. Aspoň já si myslím, že jiná možnost není, takhle jsem ten systém pochopila, proto má u nás všechny 3 děti jeden a poměrnou část přeposílá druhému. Jestli se pletu, ať to někdo uvede na pravou míru, ale i dle tvé účetní to vypadá, že jiná možnost není. I u střídavé péče se vypočítávají vzájemné alimenty, pokud jste se nedohodli jinak. Takže jestli má ex výplatu vyšší, musí ti na děti platit víc než ty jemu, takže koupit boty by neměl být problém. Jestli máte i v tomto dohodu nevýhodnou, tak rychle požádat o změnu, bude to trvat, ale bude to.

autor
12. únor 2024

Zuzko, díky za sdílení zkušenosti. Update - dle účetní to přece jen jde. Prostě první dítě je prvně narozené atd. My jsme se právě "dohodli" jinak (uvozovky, protože pod nátlakem), to je fakt na dlouho, nechci to tu ted vypisovat. A jako - důvěru v naše soudy bohužel opravdu nemám, raději to už ani nesleduju ty kauzy poslední dobou..... Holt peklo minimálně do plnoletosti dětí. Aneb draze zaplacená životní zkušenost.

zuzkasim
12. únor 2024

Tak jestli to jde, uplatnit 2. a 3. dítě, tak super! Soudem nestraš, mě to teprve čeká, máme zatím dohodu mezi sebou, jakž takž funguje. Ale přesně jak říkáš, do plnoletosti dětí daleko...☹ U nás bude problém s jinými věcmi. Drž se!

andelka
12. únor 2024

My jsme to tak mívali. On měl 1 dítě a já 2 dítě, takže jsem ho měla ve zvýšené taxe. Až loni mi přenechal i prvního, místo zvýšení alimentů ( posílá stejně od r 2014), takže teď uplatňuju taky tři ( ještě mám nejmladšího s novým manželem), je to přece jen poznat, to navýšení na 2-3 dítě v pořadí.

moudivlacek
12. únor 2024

@zuzkasim netyka se me, ale ciste ze zvedavosti, jak jsi prisla na ty castky za jednotlive deti, vim, ze kdyz je deti vice, sleva je vyssi na kazde dalsi, tomu rozumim, ale na netu jsem nasla jine vyse nez uvadis, jak rikam, teto problematice vubec nerozumim, jen si chci rozsirit obzory ;) diky

andelka
12. únor 2024

@zuzkasim to je nějak moc ne?
Výše daňového zvýhodnění Pro zdaňovací období 2024 platí, že si poplatník může ročně uplatnit 15 204 Kč na první vyživované dítě, na druhé činí částka 22 320 Kč a na třetí a každé další se jedná o částku 27 840 Kč.
To vychází na 1267, 1860, 2320 měsíčně na 1,2,3 dítě.

Já teda uplatňuju jednou ročně, takže to dostanu teď za rok 2023. Ale asi to je stejné jako 2024 ne?

zemoska1503
12. únor 2024

Je to na ochotě účetní, nejlepší je aby se zkontaktovala s účetní ex a domluvili se mezi sebou, případně muže brát zřetel na potvrzení o uplatňování dětí, kdy bude mít ex napsané první ditko s jedničkou a zbylé dvě jako N. Případně si to můžete dat poté jednou ročně do daňového přiznání. Ale zase musíte mít to potvrzení o uplatneni z práce ex manžela.

moudivlacek
12. únor 2024

@andelka to je to, na co se ptam, ty castky mi prisly vysoke, tak jsem naschval patrala na netu, ale rada se priucim, nejsem ucetni

betelgeuzz
12. únor 2024

@zuzkasim ono to jde mít jeden rodič 1. dítě a druhý rodič 2. a 3. nebo jiná kombinace, ale spíš je problém, že některé účetní to neumí zadat do systému, případně se může stát, že některý systém to zadat neumí, ale jestli je dle legislativy, tak by to umět měl.

zuzkasim
12. únor 2024

@andelka Je možným, že jak překlikávám okna, blbě jsem to přepsala. Díky za kontrolu, dnes mi už i muž říkal, jestli nemám něco s pamětí a to jsem teď týden nechodila do práce a měla bych být odpočatá🙂

andelka
13. únor 2024

@zuzkasim ale ne že by to nebylo hezké. 🙂
My dáváme daně jednou ročně, tak pak s penězi počítáme na dovolenou. Letos to bude víc, protože uplatníme tři děti místo dvou, tak to bude fajn.