icon

Daňové přiznání a sleva na dani v době prac. neschopnosti

michaela090916
7. zář 2015

Dobrý den,
vůbec tomuto tématu nerozumím, proto budu velmi ráda za Vaše rady.
Letos v lednu jsem podepsala růžové prohlášení, nicméně ještě tento měsíc jsem nastoupila do pracovní neschopnosti, která byla ukončena až k 31.8. Od 1.9. jsem zaměstnaná u nového zaměstnavatele, zde jsem také podepsala růžové prohlášení. Je to nějaký problém? Bylo mi řečeno, že by se mohlo stát, že se mi nevrátí daně. Také mě zajímá zda se mi vrátí daně za dobu co jsem byla v neschopnosti a popřípadě, kdo mi tyto daně vrátí?
Nejde mi o to kolik bych měla dostat, ale zda vůbec něco dostanu
Moc Vám děkuji předem za radu!

Strana
z4
lilie16
13. pro 2016

Ahoj holky, mam dotaz. Od listopadu jsem na neschopence kvuli rizikovemu tehu a zajima me, kde mam podepisovat danove priznani..jestli u zamestnavatele nebo na socialce. Dekuji za odpovedi 🙂

janickajana
3. únor 2017

Dobrý den.
Mám dotaz ohledně daní za rok 2016. Bude mi je dělat známá a ne z práce. Marodila jsem od dubna do září a pak mateřská. Vrátí mi i za marodění? Nebo to vrací jen z práce když se nechávají daně dělat v práci?

nuninove
3. únor 2017

ahoj take mam dotaz..manzel bude uplatnovat slevu na dani za me jako za manzelku + slevu za zivotni pojisteni..ted je od ledna v nove praci..udelaji mu to vse tam nebo to musi delat pres byvaleho zamestnance kdyz je to za predesly rok? u byvaleho zam.skoncil na konci lisstopadu, pak byl 3 dny v nove praci a zybtek do konce prosince na UP..diky

stuplakova
3. únor 2017

@lilie16 Daňové přiznání podepíšeš normálně v práci, když jsi na neschopence, tak jsi pořád zaměstnanec, když tě nevyhodili, takže normálně firemní účetní.
@nuninove Záleží na účetní v nové firmě, ale pokud bude v pohodě, tak by mu to mohla udělat i ona, ale stejně k tomu bude potřebovat papíry od bývalého zaměstnavatele.

banitram
3. únor 2017

@lilie16 u posledního zaměstnavatele v roce 2016 si můžete požádat o provedení ročního zúčtování nejpozději do 15.2.2017 za předpokladu že nemáte povinnost podat daňové přiznání na FÚ

banitram
3. únor 2017

@nuninove
účetní v nové firmě NESMÍ provést manželovi roční zúčtování. Nezáleží to na její libovůli ani ochotě, prostě to udělat nejde. Manžel může dle zákona o dani z příjmu požádat o provedení ročního zúčtování posledního zaměstnavatele, u kterého v roce 2016 pracoval. Ale jen do 15.2.2017. Musí také doložit potvrzení o zdanitelných příjmech ze všech zaměstnání, které v roce 2016 vykonával. Když nedoloží povinné doklady a prošvihne termín, tak si může udělat daňové přiznání sám na FÚ do konce března 2017.

banitram
3. únor 2017

@janickajana Nevrací se nic za marodění ani za práci. Vrací se jen do výše vámi odvedené daně (což bude u vás pouze za 1-3/2016). Pokud jste něco za toto období zaplatila na daních, tak se vám celá ta částka určitě vrátí už jen za neuplatněnou slevu na poplatníka v měsících 4-12/2016. Pokud jste měla nízký výdělek a neodvedla jste žádnou daň, tak se vám nevrátí nic. Vrátí se stejná částka, ať už požádáte v práci o roční zúčtování nebo podáte daňové přiznání na FÚ.

a_nnysek
9. únor 2017

@banitram Dobrý den, mohu se Vás také zeptat?
Přítel byl loni od února do července v prac.neschopnosti. Jelikož jsem na mateřské, ma na sebe napsané děti on.Respektive do května 2016 to byl syn,v květnu k nám přibyla dvojčata. Čistý příjem cca 35000/měsíc. Ted si požádal o roční zúčtování, premyslim kolik by mu asi mohli vracet?Děkuji za radu 😉

banitram
9. únor 2017

@a_nnysek částku vám přesně neřeknu, ale několik tisíc jen za bonus na děti to bude. Aby měl nárok na bonus, musí za celý rok vydělat minimálně 59400 Kč, což s největší pravděpodobností splnil. Také za neuplatněnou slevu na poplatníka za 2-7/2016 by měla být vratka cca 12420 Kč, ale tady záleží na tom, kolik za celý rok odvedl na daních.

a_nnysek
9. únor 2017

@banitram Super,moc děkuji. Kazda kacka navíc dobrá 🙂A ten bonus na děti, to je to stejne jako sleva na dítě, co je každý měsíc na vyplatnici?

banitram
9. únor 2017

@a_nnysek ano, je to vlastně "náhrada" za to, když není možné uplatnit celé daňové zvýhodnění na děti. Např. počátkem roku přítel nepracoval, tak ani nemohl odečítat děti. Ale v rámci ročního zúčtování se mu vyplatí bonus i za měsíce, kdy neměl výdělky. Podmínkou je vydělat za celý rok alespoň 59400 Kč (6-ti násobek minimální mzdy)

a_nnysek
9. únor 2017

@banitram moc děkuji

glimmer
9. únor 2017

@banitram mohu se také zeptat? Manžel je od 12.9.2016 v PN ... měl na sebe napsané obě děti ... já je mám až od 1/2017 protože bude marodit ještě dlouho. Budou mu něco vracet nebo ne? Má čistý příjem cca 25 tis.

banitram
9. únor 2017

@glimmer I tady je důležité, jestli souhrn jeho hrubých výdělků za celý rok přesáhl 59400 Kč - v tom případě si nemusíte dělat starosti, na děti se vyplatí vše v ročních daních i formou bonusu. Také se mu bude vracet z neuplatněné slevy na poplatníka. Vracet se mu určitě bude, ale nedá se odhadnout kolik. Hlavně musí do 15.2.2017 požádat v práci o provedení ročního zúčtování (nebo si udělat sám daňové přiznání do konce března)

kaja23
9. únor 2017

Dobrý den,zkusím se zeptat - je nějaká maximální částka vyplaceného bonusu?A bonus-to jsou "vratky" děti a poplatník?Moc děkuji za případnou odp.

linee
9. únor 2017

@kaja23 maximum je 60300 za podminky,ze tvuj hruby vydelek byl za rok 2016 min.59400 Kc.
Bonus je to,co ti vyplati (pokud),ziskas ho uplatnenim slevy na dani (deti,poplatnik,uroky z hu,sleva za manzela/ku a dalsi)

glimmer
10. únor 2017

@banitram jj, to přesáhl určitě ...

glimmer
10. únor 2017

@banitram děkuji za odpověď ...

evicka_kr
10. únor 2017

@banitram Marti, prosím a pokud je poplatník celý rok na rd a bere rodičovský příspěvek, pouze za prosinec má příjem (vyšší než těch 59400 ) může uplatnit daňový bonus aslevu na poplatníka v celkové výši, nebo jen 1/12? Děkuji🙂

banitram
10. únor 2017

@evicka_kr může si uplatnit bonus na děti za celý rok, není důležité, jestli té hraniční částky dosahl jednorázově nebo ve více výplatách 🙂

Samozřejmě za předpokladu, že společně žil s dětmi po celý rok

evicka_kr
10. únor 2017

@banitram a slevu na poplatnika do vyse odvedene dane?

glimmer
10. únor 2017

@banitram bylo by moc troufalé, kdybych vám poslala manželovo mzdové listy a vy mi to spočítala? Děkuji

sticker
banitram
10. únor 2017

@glimmer ano, sleva se odečítá jen do výše odvedené daně ... zkuste poslat do zpráv

glimmer
10. únor 2017

@banitram takže když jsem ze mzdových listů vyčetla, že faktická sražená záloha je 5.619,- tak mu vrátí jen do této výše ?

ivana345
10. únor 2017

@banitram dobry den, chtela bych se vas zeptat, zda manzel bude mit narok na vraceni dani na manzelku a deti. Mame 2deti, z toho dcera se narodila 8/2016, s manzelem jsme se brali 5/2016, a dale by jsme chteli vratit za skolkovne. Bude nam neco vraceno kdyz manzel pracuje cely rok, mesicne bonus na deti neuplatnuje a skutecna srazena zaloha na dan je 28170? Dekuji

banitram
10. únor 2017

@glimmer pokud je odvedená záloha za celý rok pouze 5619 Kč, tak skutečně víc nedostane. Ani nemusí nic do daní dávat, vrátí se mu vše jen za slevu na poplatníka ... víc může dostat jen případě daňové bonusu na dítě ...

heduskak
10. únor 2017

Ahoj holky nevite nekdo jak to je kdyz jsme si zadaly dane na manzelku (slevu na dani) tak cekame ted v breznu s vyplatou penize. (Chodi tak od manzela v praci). Ale ma otazky zni kdyz mu ztrhavaji exekuci z platu, muzou nam ty dane vzit? Nebo nam nejaka cast zustane? 🙂
Zatim to je tak pul na pul kazdy rika neco jineho 😂 dekuji

banitram
10. únor 2017

@ivana345 určitě se mu něco vrátí, ale samozřejmě se z těchto informací se nedá odhadnout, kolik se vám vrátí....
Netuším, zda si v měsíční mzdě uplatňuje daňové zvýhodnění na děti. Může si odečíst jedno dítě za celý rok a druhé dítě za 8-12/2016. Pokud jste za celý rok nepřesáhla příjem 68000 Kč (do příjmu se počítá i mateřská dovolená) tak si vás odečte za 6-2/2016. Pokud mu to ještě vyjde, tak si odečte i školku ...

banitram
10. únor 2017

@heduskak Pokud bude dělat daně v práci přes roční zúčtování, tak se mu sebere vše - zůstane mu pouze nezabavitelné minimum jako každý měsíc. Mohl by to zkusit podat jako daňové přiznání na FÚ - ale nikdo mu nezaručí, že to po něm exekutor nebude vyžadovat. Je to jen jedna menší exekuce nebo je v insolvenci ? U insolvence si to často exekutoři vyžádají, ale také ne všichni, nedá se to odhadnout ...

heduskak
10. únor 2017

@banitram je to jen jedna exekuce 🙂 i kdyz byl manzel v jine praci a bral vice ztrhavaly mu porad stejne 🙂 porad doufam ze aspon neco malo nam nechaji 😉 😂

Strana
z4