Daňové přiznání. Kde najít, jak to udělat "postaru"?

eviicka
9. bře 2022

Potřebuji rychlou radu, prosím, kdo se vyznáte. Vždycky jsem si dělala daňové přiznání sama na EPO (jsem obyčejný zaměstnanec, navíc na RD, nemám nic složitého), vyplnila, uložila v PDF, vytiskla a odnesla na finančák. Letos jsem si ho rozpracovala a teď ho chci dokončit. Jenže se mi pokaždé načte formulář, který je pro elektronické podávání (chce načítat přílohy, které já mám ale jen papírově atd). Jde to "postaru"? A kde mám hledat, díky moc 🙂.

orisek56
9. bře 2022

@eviicka jde. Ale musis si soubor uložit v XML verzi, to senti většinou stáhne na PC někam do složky a pak si ho musíš zase jako XML načíst, ono to blbne, mě to taky nejdřív nešlo. Vytisknout to jde normálně, máš nahoře vpravo rozjedes nabídku myslím že se to jmenuje další možnosti a tam je vytisknout opis k tisku. Kdyby jsi nevěděla, zkusím té navést, když mi pošleš screen obrazovky do zprávy.

orisek56
9. bře 2022

@eviicka jestli je problém s formátem souboru, tak ho zkus znovu uložit ale jako XML, je to ta první varianta a pak by ti to mělo znovu načíst. Přílohy by si myslím na to mít vliv neměli, taky jsem ukládala rozpracované bez příloh a normálně mi to šlo nahrát a dodělat. Já budu výjimečně nosit celé papírové teď, jinak to vyplňují a posílám rovnou přes epo

eviicka
autor
9. bře 2022

@orisek56 super moc děkuju za odpověď, to co popisuješ jsem asi vždycky dělala (intuitivně). S uložením ani načtením problém není, ale právě to dokončení bez příloh (a taky bez tabulky s počtem příloh - tu jsem vždycky vyplňovala, ale to je třeba letos jinak).
Jak píšeš, že to blbne 🙂 možná na tom něco bude, formulář jsem si rozepsala minulý týden a teď se mi i špatně načítá (pokud nezatrhnu aktuální rok, načte se 2020). Zkusím to znovu zítra a pokud bude zase problém, tak dám vedět. 😉

orisek56
9. bře 2022

@eviicka tabulku příloh mi to nenacetlo i když jsem já tam přílohy co mám nahrala, takže jsem je do přiznání, myslím tím ten počet listů (jak máš k danému řádku vyplnit) dopsala propiskou.

orisek56
9. bře 2022

A ktery z těch dvou formulářu pro daň z příjmů FO jsi použila? Tam jsou totiž dva. Ty použijes ten základní prostě jak najdeš na Moje daně, výběr formulářů - daň z příjmu fyzických osob tak jsou tam dva odkazy, na které můžeš kliknout. Tak použijes ten (jak to říct s kratším názvem ) myslí Myslim je tam napsáno Daň z příjmů fyzických osob od 2016. Protože mi přijde divné, že tam máš rok 2020, to mě teda problém nedělalo respektive mi to najelo automaticky

orisek56
9. bře 2022

Tak koukám je tam 2016 ten delší odkaz a 2021 kratší odkaz

orisek56
9. bře 2022

Kdyžtak děj vědět do zprávy, já teda budu k dispozici až k veceru.

eviicka
autor
9. bře 2022

@orisek56 ty dva odkazy jsem taky dneska už zahlédla, myslím, že jsem dala 2021

orisek56
9. bře 2022

@eviicka 👍

orisek56
9. bře 2022

Oni to celý zkonili. Já zvyklá na stary formát EPA jsem nadávala jak špaček, nepřehledný, chaoticky, bez nějakého systematického postupu jak to bylo. Původní bylo lepší podle mě

eviicka
autor
9. bře 2022

Tam možná bude někde to jádro pudla (výběr toho odkazu), už jsem u toho znovu, no v nejhorším to vyplním ještě jednou (protože když načtu ten uložený, tak jsem ve slepé ulici).
@orisek56 je to jiný že jo 🙂

orisek56
9. bře 2022

@eviicka jo podle mě bys měla vyplnit ten formulář. 2021, zkus to. Kdyžtak mi pak písní do zprávy. Vzhledem k tomu že já tohle řeším každé čtvrtletí s DPH a kH tak jsem zvědavá co zkonili tam.

eviicka
autor
9. bře 2022

HOTOVO, zkusila jsem to "rozpracované" hodit do PDF a to mi uložilo normální formulář, kde ty počty příloh tedy půjdou dopsat tužkou. Jinak když jsem to otevřela teď, tak už to ukazuje 2021, tak jestli byla chyba někde u nich... Snad mám formulář OK, ale jak říkám, s mým příjmem za kousek mateřské a levného pronájmu je to přiznání spíš formalita.
Ještě jednou děkuju 🙂.

orisek56
9. bře 2022

@eviicka tak snad jsem trochu pomohla i když sis poradila šikovné sama. No já to mám náročnější, já jedu OSVČ počty a přílohy 😁

orisek56
9. bře 2022

@eviicka klidně zavolej na finančák a když nemáš v něčem jistotu, oni ti poradí. Aspoň já mám teda štěstí na dobré a šikovné úřednice.

nikkyna
22. bře 2022

Smím se na něco zeptat? Jsme na RD a současně jsem si přivydělávala brigádou nejdříve na DPP a poté na DPČ, přikládám k daňovému přiznání že jsem na RD nebo to na to nemá žádný vliv? Děkuji

orisek56
22. bře 2022

@nikkyna ne nepřikládas. Jen pokud si tvůj manzel uplatňuje na tebe slevu na manželku a uplatňuje slevu na dítě, tak doložis napsané čestné prohlášení že neuplatňujes slevu na dítě a u slevy na manželku napíšeš čestné prohlášení že tvůj prijem nepřesáhl za 12 měsíců, tedy za celý rok částku 68000 Kč. Pozor musíš vědět, kolik sis vydělala, pokud ty příjmy z brigády ti daly více jak 68 tis, slevu si na tebe jako manželku manzel uplatnit nemůže (uplatnit si to může jen pokud jste manželé, ne partneři)