Dětské spoření. Spoříte? A jak?

michelleponky
18. říj 2020

Ahoj, vím, že už je tady několik otázek na toto téma, ale už je to i pár let, proto se ptám znovu, obzvlášť v této koro situaci. Spoříte dětem peníze? A jak? Zlaté cihly, nebo skrz banku, nebo prostě doma do obálky? :D

jajulin
18. říj 2020

@michelleponky stavební spoření s využitím státní podpory

elencze
18. říj 2020

nejdřív jsem udělali vkladní knížku u spořky (myslím, že byla jediná, kdo dětskou vkladní knížku nabízel), abychom tam malému ukládali peníze od babiček apod., ale je to hrozně málo úročené, nevyplatí se to, takže půjdeme do stavebního spoření.

jana21278
18. říj 2020

zatím nijak. prostě pořád necítím jistotu toho, že na dlouhodobé spoření /stavebko/ budu mít každý měsíc. jinak u stavebka je dobré si pohlídat, aby se při uzavření smlouvy neplatil poplatek. ten je dost vysoký a se součtem za vedení účtu za 6 let při ukládání 500 měsíčně vyděláte opravdu prd. máme spořící účet a od března jsme zkusili podílové fondy. vstupní vklad jsme dali 5000 a dále dáváme 500 měsíčně. a zatím jsme nad míru spokojení. prozatím jsme tam dali 8500 a momentální zhodnocení je cca 380 kč. samozřejmě mohou přijít propady, ale zatím dobré.takže to možná bude sloužit jako peníze pro dceru. jinak tady je dobré, že si měsíční vklady můžete kdykoliv měnit a případně zastavit, pozastavit.

martt
19. říj 2020

@michelleponky My máme u dětí založené úrazové pojištění se spořením. V 18 letech si to mohou vybrat a nebo spořit dal až do 26 let.

lolam10
19. říj 2020

Stavebni sporeni a penzijni pripojisteni.jedina moznost jak lze ziskat neco navic od statu i kdyz to neni moc...

sigyn
19. říj 2020

Z osobní zkušenosti mohu říct, že nejlepším spořením u dětí je investice do jejich vzdělání, případně budoucího bydlení. Mně například rodiče vedli stavební spoření a každý měsíc posílali nějaké 200,-. Za 15 let tam bylo nějakých 15 tisíc. Před těmi 15 lety by to bylo hodně, ale v době, kdy si to mohl člověk vybrat už to byl pakatel, za který se koupila nová postel a matrace a peníze byly vmžiku pryč. Manželovi zase rodiče zřídili úrazovku se spořením a výsledek byl prd prd nic. Ona ta inflace jde hodně nahoru. Vemte si, co jste za sto korunu pořídili před 10 lety a co dnes. Dneska se prostě peníze nevyplatí spořit.

dandaa
19. říj 2020

Moje děti mají od narození každý svůj spořící účet, vedení zdarma a dávám tak peníze z věcí co po nich prodám, plus co kdo od někoho dostane. Potom má každý stavební spoření. Jinak chceme, aby od nás měl každý nemovitost, které už máme, ale jinde už jsem psala,že tohle je daleko. Zlato máme ve spercich, které ukládáme do hlídaného trezoru.

editah222
19. říj 2020

Pro obě děti máme stavbení spoření, posíláme tam peníze tak aby se dosáhlo na maximální státní příspěvěk. Bydlení pro ně už máme (díky mým rodičům), takže spoření budou moc využít třeba na studium nebo na to co budou potřebovat.
Jinak jim platíme vzdělání už od první třídy, jak to zúročí je jen na nich.

hipposkin
19. říj 2020

@sigyn my k tomu jeste vyuzivame stavebko napsane na deti (mame na sebe + na obe deti, takze celkem 4), je tam statni podpora a lze vybrat za 6 let a pouzit na cokoliv. My investujeme do bytů, ktere pak pronajimame a jednou v nich muzou bydlet deti, popripade je prodat a koupit jiny na miste, ktere jim bude vic vyhovovat. Jako sporit neco 18 let je blbost, penize ztraci hodnotu a je to k nicemu.

darinka84
19. říj 2020

@michelleponky mám speciální účet jen pro malou, posílám tam pravidelnou částku a manžel má krabici kde hodí každou padesáti korunu... Zda se to pakatel ale haze tam v podstatně minimálně jednu denně..

elencze
19. říj 2020

@darinka84 50 koruny jsme házeli do velké pokladničky, za necelé 2 roky jsme našetřili skoro 40 000, fakt se to nezdá, ale ty 50 udělají dost 🙂

levandule_k
19. říj 2020

@michelleponky Tady záleží na vašich možnostech, jestli máte v rozpočtu prostor na spoření nebo investování. Na spoření nezbohatnete, ale je dobré, když děti mají něco na start do života. Spoření má nižší zhodnocení než investice a je pojištěné, peníze dostanete vždy na zpět. Investice mají vyšší zhodnocení, ale nemusíte dostat vůbec nic v případě, že to nevyjde.

trlik
19. říj 2020

Investiční zlato... Aspoň to nespápne inflace 🙂

krista25
20. říj 2020

Syn má stavební spoření, posílám tam peníze každý měsíc+co dostane od babiček a tak podobně. 🙂