Dnešní nabídky hypoték

danielacz
27. zář 2016

Zdravím všechny přítomné,

jsem tu poprvé a tak netuším zda se opakuji, či takové diskuze už proběhly. Ale mám potřebu se vypsat a přečíst si pár názorů od ostatních.
S přítelem jsme v situaci, kdy si chceme pořídit dům. Jasně jsme si stanovili, že výše hypotéky nesmí přesáhnout měs.náklady nad 10 tis. Takže se pohybujeme kolem 2 mil. za nemovitost. Hledáme intenzivně tři měsíce. Zatím nic moc.

Každopádně jsme se rozhodli jít do banky (kde mám stavební spoření a léta účet) a zažádat. Naše strategie byla taková, že si hypotéku na sebe vezmu já, protože mám jistější příjem (přítel je podnikatel) a on si na sebe vezme pak úvěr na případnou rekonstrukci. Nebo se to udělá naopak. Barák bude patřit oboum. Bez debat. Vše máme mezi sebou vyřešené.

Ale co mě zarazilo nejvíc. Pracuji v Německu. Jako cizinka prostě nedostanu v našem podniku smlouvu na dobu neurčitou tzn. že mám smlouvu na dva roky (již jsem tam rok). Měsíčně beru 35 tis. a chodí mi to na něm.účet. Výpisy mám, smlouvu mám, výplatní pásky mám. Opravdu se za ty prachy dost nadřu. Dělám v domově pro seniory. A můj přítel je podnikatel, takže má na daňovém přiznání vypočítaný příjem přibližně kolem 20 tis.

Když jsme došli do banky, skoro nás odpálkovali tím, že bez vlastních příjmů nám hypotéku prostě nedají. Já tomu rozumím. My máme peníze našetřené. Ale abychom dostali lepší úrok, museli bychom dát veškeré úspory na hypotéku a tím pádem by nám na účtě nezbylo nic. Snažili jsme se dopátrat tomu jak to dneska dělají ostatní lidé. Když dáme zhruba 300 tis. na hypotéku abychom získali úrok 1,69 % (vypočítané na 2mil.) tak budeme úplně bez veškerých finančních zásob. Vlastně se nebudeme moct ani přestěhovat, protože vše padne na hypotéku :D ani si nebudeme moct dovolit odhadce, právníka aby zkontroloval smlouvu, nic. Budeme mít sice koupený barák, ale to bude vše :D takže jsme se snažili vysvětlit, že ačkoliv zdroje máme, tak je ale nechceme dát. Protože nějakou rezervu na účtě mít musíme, kdyby se něco stalo.

Takže výsledek... je nám líto.

Víte, připadala jsem si jako všivák, poníženě. Já chápu, že škemráme o hypotéku. Ale kde na to tedy ty lidi berou? Jak to děláte vy ostatní? Nám dost dlouho trvalo než jsme dokázali začít fakt šetřit. Nemáme nové auto, nemáme luxusní věci a nemáme ani děti! :D V Německu pracuju rok a za tu dobu se nám podařilo oboum dost našetřit. A mně přijde nelogické vše strčit do hypotéky a začít znovu. Kdy pak máme mít ty děti?:D

No.. já si jen nemyslím, že bychom na tom byli zle.. a pro banku jsem si připadala jak nejmín vhodný kandidát.. tak nevím.. máte to podobně? 🙂

Děkuji! ;)

lucie7411
27. zář 2016

ahoj, ono totiž od 1.10. díky ČNB nebudou již 100% hypotéky, což znamená že musí mít klient svoje zdroje...a nebo se pak domluvit s odhadcem ohledně odhadu... My měli odhad na 1 260 000 Kč ale majitel domu prodával dům za 930 tisíc, 100% hypo by byla kdybych brala těch 1 260 000Kč, takže jedině tak aby odhad byl vyšší než kupní cena...a nebo dát do zastávy ještě jednu nemovitost pokud máte možnost a někdo by třeba z rodiny souhlasil, aby se navýšilo to zajištění....Jinak upřímně určitě bych nešla do hypotéky s tím, že na sebe budeš mít napsanou hypotéku, ale dům bude Vás obou, to je problém v dnešní době. Nech si dům sama na sebe a až si přítel na svoje příjmy vezme úvěr, tak ho pak přijde do hypotéky a teprve polovinu domu mu daruj...ano teď to máte vše vyřešené, ale bohužel člověk si neuvědomí jedno..nikdy nevíš co bude za rok za dva..pak budeš mít hypotéku, budeš muset vyplatit přítele z poloviny domu a jen oči pro pláč...pokud je rozumný tak to pochopí...

danielacz
autor
27. zář 2016

🙂 kazdy musi vedet jak to doma ma. Kdybych napsala manzel, asi by to nevypadalo tak jak to vypada.. Každý musí vědět jak to doma má. My jsme spolu už 9 let a pokud bude chtít jít, půjde.. at jsme svoji, at nejsme, at je barak jen na me, nebo na nej.
My na to koukáme tak, že jeden z nás bude zatíženej hypo a druhý úvěrem. když oba budeme mít hypo, úvěr by pak mohl být problém pro oba. Kdybychom měli neustále přemýšlet nad tím co by mohlo přijít, kdyby bylo to a to..nikam se ze strachu nehneme.. Život je risk.
Ale ptala jsem se zde na hypo.. děkuji

kacca11
27. zář 2016

My to mame takto. Jsme s muzem manzele, meli jsme nasetreno, abychom slozili potrebnou cast vlastnich prostredku (a nezruinovalo nas to tak, jak popisujes). Oba s muzem mame praci se smlouvou na dobu neurcitou, navic muz uz pomerne dlouho. Brali jsme si hypo u jeho banky, kde ma historii, takze nam priklepli super podminky a vse probehlo bez jedineho zadrhele a problemu. Hypo si mame spolecne a nemovitost je tez spolecna.

Priznam se, ze jsem v textu trochu ztratila v tom, kde mate ten nejvetsi problem.

dafne55
27. zář 2016

Vedeli jsme, ze planujeme porizovat nemovitost, takze jsme proste setrili. Na hypoteku jsme davali 30% ceny (odhad vysel stejne jako kupni cena) + jsme meli nasetreno na rekonstrukci a zeleznou rezervu pro pripad nemoci, ztraty zamestnani atd. Manzel taky OSVC (ja student s prijmy z brigad, takze pro banku 0Kc), takze jsme podle toho pocitali i priznani, aby vysel dostatecny prijem. Bez vlastnich prostredku, ktere do toho vlozite, to asi pujde hodne ztuha. Leda by Vam nekdo z rodiny byl ochoten rucit svoji nemovitosti. Doporucuju jeste treba rok pockat a prepnout do setriciho rezimu, at mate slusny zaklad.

werumka
27. zář 2016

@danielacz Za prvé doporučuju finančního poradce - ten, pokud je slušný, vám nejlepší podmínky dohodne sám a řekne vám možnosti. Od té doby, co ho máme, je to o dost jednodušší, my sami se v tom taky tak dobře neorientovali, ale on nám vše vysvětlil a navíc hlídá fixace a domlouvá s bankou podmínky.
Pokud chcete mít finanční rezervu, je jedinou možností, aby vám někdo ručil svou nemovitostí. Tu můžete pak po pár letech vyvázat a platit už dál jen svůj barák. Záleží na době fixace a podmínkách 😉

chris_n
27. zář 2016

mame hypo na 2,2 milionu. 110% jsme ji brali a tak tedy urok mnohem výš, než udavas. A mame splatku 10 tisíc. Takze u vas by ta splátka musela byt docela dost nízka ne?

monikagurthova
27. zář 2016

Holky je to asi otázka mimo ale hypotéky se to týká. Mame hypotéku psaná je jen na me manžel z určitých důvodu nemůže byt v hypotéce uveden a ted nam konci fixace ja uz na RD za 7100. Bude banka když nebudeme knuci měnit a budeme pokračovat chtít zase neco doložit? Nebo mi jen pošle hezky dopis s novou sazbou a jedeme dal? Děkuji moc

lucinkaxxx
27. zář 2016

Ahoj,nevim v jake bance jste si nechali delat nabidku. Mam znameho reditele v Unicreditbank a ted jsme spolu zrovna mluvili o tom,ze jsou schopni se dostat na 1,39%. Nevim odkud jste,ale je za klienty ochoten dojet,pripadne poresit mailem. Takze pokud by jste meli zajem o nabidku,posli mi telefonni cislo a jmeno a muzu kontakt predat. U takoveho zavazku jako je hypo bych si nechala nabidek udelat co nejvice.

hojda
27. zář 2016

@danielacz Ono je to logické, banky musí mít nějaké krytí, takže buď si vezmeš vysokou hypotéku s výsokým úrokem, tím se bank jístí, protože jste rizikový klienti nebo dáš nějaké své vlastní prostředky a tím bance dokážeš, že jsi solventní a jako odměnu dostaneš nízký úrok, protože nejsi tak rizikový klient. Není to tak dlouho, co tu byla hypotéční krize a kdy banky dávali 100% hypotéky skoro každému. Přijdem mi, že hypotéka se stala nějakým standartem a že jí musí mít každý. Chápu, že každý chce nejraději bydlet ve svém, ale fakt je ten, že ne každý si to může dovolit a to že banka někoho odmítne by mělo být možná trošku impulsem k tomu přehodnotit svou situaci, jestli do toho opravdu jít, nebo ne. Taky je asi problém v tom, že přitel podniká a jak říkal strýc, který pracuje v bance, tak oni třeba reálně ty příjma mají, ale dle výkazů a účetnictví ne a na to jim bohužel banka nepůjčí, pro banku jsou důležitá fakta☹.