Dokázali byste ušetřit? 💸

17. zář 2021

Ahoj zajímá mě jestli jsem na tom fakt tak špatně ze nedokážu nic ušetřit nebo by jste měly taky problém ... Jsme 5. Člena rodina - 2 dospělí, 9 let, 3 roky, 4 m. ( Plně kojeny) ,,,,. Naše příjmy jsou celkem cca 34 tis. Výdaje jsou cca 19 tis , a zbytek tedy 15 tis. Zůstává na jídlo, drogerii ( ale zas až tak velkou spotřebu nemáme) , popř. Oblečení , boty .... Přijde mi že žijeme skromně ale stejně se mi nedaří ušetřit ani korunu , 🙈

makovice88
17. zář 2021

Tezko takhle rict, kdyz nevime podrobnosti..zijete ve meste/vesnici, mate/nemate auto apod.? Pokud vidis, ze za mesic nic neusetris, sepisuj si poctive veskerou utratu. A opravdu vsechno: kaficko na benzince, dortik v cukrarne..Pak uvidis, kam penize mizi a kde by se dalo usetrit.

autor
17. zář 2021

@makovice88 zapomněla jsem na auto to máme to se zahrnuje do těch 15. Tis. A na kafe ani dortiky nechodíme

autor
17. zář 2021

@makovice88 a žijeme v malém městě ale to není vůbec podstatné jestli je to vesnice nebo město

zuzineckah
17. zář 2021

Spíš napiš, co všechno v jaké výši z těch 15 tisíc platíte - to je to nejpodstatnější.

Osobně, ne. Nejen, že bych neušetřila, ale já bych s tím ani nevyšla (kdyby nebylo zbytí, tak to samozřejmě člověk nějak dá, ale za současné situace, s našimi standardy určitě ne).

makovice88
17. zář 2021

Ne tak docela. Ve meste je ta utrata vzdycky vetsi. Tak dobre, kaficka a dortiky nevedes, ale stejne plati to vyse uvedene. Sepisuj si vydaje, bez toho se nehnes.

te_reza
17. zář 2021

Mě teda přijde 34 tis na 5 lidí málo. Já na rodičáku taky nedokázala lautr ušetřit a to jsme měli celkové příjmy asi vyšší.

makovice88
17. zář 2021

Jinak 34k mi pro tolik lidi taky prijde malo. 🤔 Tam je zapocitany i tvuj rodicak?

autor
17. zář 2021

@makovice88 ano i rodičak

lv
17. zář 2021

Nízký příjem, s tim bych nevyšla, každá tisicovka musi byt hned znat - a takovy vydaje "navic" jsou prakticky porad - škola a krouzky září - cca 3tis.STK a olej do auta, zas 3-4tis, benzin cca 2tis, narozky v rodine, vanoce..

lv
17. zář 2021

To nepocitam vylet pro 4 (miminko nepocitam) 1500 cca, vikend nekde, dovolena atp

autor
17. zář 2021

@zuzineckah z těch 15. Tis. Jen jídlo , popř. Oblečení , obuv, benzín cca 1000 Kč ,drogerie cca 300 Kč víc asi ne ... , Pleny jsou zahrnuty v těch výdajích (19tis) ...

autor
17. zář 2021

@lv no dovolená u nás nehrozí ... Max se jede v létě na výlet ,

lv
17. zář 2021

Kdybych mela 15tis (jsme 4) - jidlo 13tis + drogerie 1tis + hadry, boty 2tis + lekarna cca 1tis + manzeluv sport 1tis + vydaje navic, jak jsem psala výš, kdyz to zprumeruju za rok tak aspoň 3tis..a nic vic, vylet, skolni akce, knizky, domacnost, kosmetika..

konidana
17. zář 2021

jsme 4 členná rodina (příjmy minimálně jako ty vaše, často spíš až dvojnásobné) a taky neušetříme nikdy nic. Už jsem si za tech 15 let zvykla. Peníze byly a budou, jen my nebudem. Co potřebujem , nějak vyděláme.

westie
17. zář 2021

Asi nedokazala. My mame za jidlo cca 12-15 tis. mesicne, a to jsme jen dva dospeli a dve male deti (2 a 5), ale je pravda, ze kupujeme hromadu ovoce, zeleniny, lepsi pecivo atd. A musime kupovat bezlaktozove vyrobky kvuli synovi.
Pokud s tim chces neco delat, tak si pis vydaje a z toho ti vypadne, jestli je tam neco, co chces a muzes ozelet.
A jste v situaci, kdy musis setrit? Protoze jestli treba nejakou rezervu mate, ty jsi na materske a mate obdobi s nizsimi prijmy, tak bych se treba na tvem miste smirila s tim, ze ted neni idealni zivotni obdobi na setreni. To vse zalezi na mnoha okolnostech, ktere bychom musely znat, abys zde dostala opravdu odbornou radu. Kdybys chtela, klidne napis do SZ, rada poradim (nejsem financni poradce, resim finance pro firmy a bavi me vzdelavani deti a dospelych v oblasti financni gramotnosti).

konidana
17. zář 2021

Nemáte ani jeden průměrný plat pro 5 lidí, tak se nediv. Kde nic není, tak není z čeho brát...

lv
17. zář 2021

Ale taky jsme na tom byli na rodicaku nevalne, a vyjit jsem proste musela. Máš treba zeleninu z domacich zdrojů?

autor
17. zář 2021

@konidana no já si totiž stále říkám že většina lidí prostě má nějaké finanční Rezervy ale ať se snažím jak se snažím prostě to nejde, ráda bych měla brigádu ,ale od miminka se hnout nemůžu a ani nechci ( chci si prostě užít miminka roste taaak rychle 🥺) a brigáda na doma u nás žádná není , zkoušela jsem roznášet letáky letáky ale honit se za 500 Kč měsíčně je směšné

autor
17. zář 2021

@lv to nemáme , vše se musí kupovat

konidana
17. zář 2021

nemyslím si , že rezervy má většina lidí 😉. Ta horní polovina možná.

ai30
17. zář 2021

Ve vasi situaci asi rezervy moc mozne nejsou, jedina cesta je opravdu asi zvysit prijem.. Zkus se spis nez po praci na doma podivat po vypomoci v okoli, jestli je prostredni ve skolce, tak bys mohla nabidnout treba hlidani deti a mit malinke u sebe..

felixfelicis
17. zář 2021

Když vidím, jaké výdaje máme v září se skolkovymi dětmi, a ve škole to předpokládám bude ještě o něčem jiném, tak si to s vašimi příjmy neumím představit. Na druhou stranu, když budete muset řešit nějakou nenadálé situaci, co budete dělat?

autor
17. zář 2021

@felixfelicis no ono je to překvapivě jen 700 učebnice, a 400 Kč kroužek ( celý rok) , výbavu do školy jsem kupovala postupně celé léto

meronym
17. zář 2021

Ne. Tady je problem na prijmove strane. Z toho bych vysla velice tezko 🤷‍♀️

drep
17. zář 2021

Já bych měla co dělat s takovým příjmem vyjít sama🙈 natož v 5. Blbé je, že samozřejmě rezerva potřeba je, protože prostě může přijít blbá nenadálá situace (stačí pračka nebo lednice) a nějaké běžné omezení se ve výdajích to nepoplatí. Co bych udělala já: zrevidovala pojistky, tarify a podobně. U 4měsíčního dítěte může být finanční úspora látkování, na bazarech se dají pleny koupit za pár šupů a je předpoklad, že je bude mít ještě nějakou dobu a tudíž se ta investice může vyplatit, nahradila bych vlhčené ubrousky perlanem atd. Využila bych toho, že jsem doma a mám hafo volného času a poohlédla bych se po samosběrech, v naší nosící skupině se často nabízí přebytky ze zahrady buď zadarmo nebo za nějaký swap/výpomoc. Popřemýšlela bych, jestli můžu doma nějak pracovat (poptala se zaměstnavatele, jestli by neměl něco na doma, event. Pokud bys uměla něco jiného třeba péct, pokud ne, tak bych v situaci, kdy nemám absolutně žádnou rezervu, tak bych nepohrdala ani roznášením letáků, to můžeš dělat při běžné procházce. Nebo nabídla hlídání dětí, odvádění do školky/ze školky či školy, žehlení.

janule0123
17. zář 2021

Ono těžko takhle obecně .. každý má jiný standard a jiné výdaje a potřeby … když jsem to řešila bezdětná bez partnera .. kvůli případně hypo a bydlení .. tak mě pomohlo si tři měsíce psát každý výdaj- bylo z toho hezky vidět, co je nutný výdaj a jestli je kde šetřit a co je mimořádný, ale potřebný, který je jednou za čas a zahybe s rozpočtem … na papír bych to nedala - ale jsou sympaticky apky do telefonu… rovnou si to rozhodí do kategorii …

cherie24
17. zář 2021

Partner by si taky představoval, že z rodičáku ještě našetřím. Dost toho třeba zaplatí on za nás, ale neušetřím vůbec nic. A taky to asi ani neumím. Bohužel ráda nakupuji, těší mě to, uklidňuje mě to ve stresu. Ne že bych nakupovala a zadlužovala se, ale ušetřit taky neumím, když mi něco zbyde, něčím si udělám radost nebo mi udělá radost i to, že koupím něco pro děti a udělám radost jim. Když něco koupím, mám pak špatný pocit, že nejsem víc zodpovědná a neušetřím to raději 🙄

tinaprofi
17. zář 2021

k tomu abys dokázala šetřit musíš mít z čeho...34 tisíc ve kterém je zahrnutý rodičák znamená bohužel mužův podprůměrný plat. Faktory, které to ovlivnují jsou i to, jestli jste na vesnici nebo ve městě, ovlivnuje to i práci a mzdu ačkoliv máš pocit, že ne. Já bych se z neprosperujícího kraje sebrala a odstěhovala na místo, kde začnu vydělávat a otevřou se mi jiné možnosti pro všechny. Ale to samozřejmě jen v případě, že by mě to fakt výrazně omezovalo v mém standardu nebo pokud bych byla v pasti dalších x x let a věděla, že se nehnu z místa. Pro někoho je to velmi frustrující, někdo si zvykne a těch pár let přečká. Nicméně jak děti porostou, tak s nimi rostou i náklady...Takže bych to viděla na rodinnou poradu, co s tím hodlá dělat výhledově 🙂)

aneta15
17. zář 2021

Nas je taky 5. Děti 13, 10 a rok. Obdivuju Te, že s tím vyjdes. Na naše potřeby by to rozhodně nestačilo. Asi bych víc než výdaje začala řešit zvýšení příjmů.

jasminek2012
17. zář 2021

Z takové částky bychom neušetřili taky nic. Těch 15 000, co vám zbyde na vše, bychom měli na jídlo ve čtyřech lidech a to si opravdu nevyskakujeme.