Dostanu hypotéku na dům při příjmu 18 tisíc?
Maminky, prosím poraďte.
Chci si pořídit vlastní dům na hypotéku, našetřeno mám cca 500 tis. v hotovosti. Dům by byl menší, před rekonstrukcí za 1,2 mil. Dá mi banka hypotéku? Příjem je cca 18 tis. měsíčně čistého.
Nevím, zda se dají do příjmu počítat i alimenty?
Děkuji za názory.
No, myslím, že už bylo řečeno vše - představuješ si to jako Hurvínek válku 🤷♀️ Ptáš se, jestli ti hypotéku schválí nebo ne, to si můžeš hodit i do kalkulačky na internetu, je jich tam dost. Schválně si to zkus zadat, příjem s alimenty i bez. Počítej s tím, že k jakékoli hypotéce musíš mít kromě pojištění nemovitosti i pojištění pro sebe, bez toho ti nikdo hypotéku nedá. Pokud budeš na platby sama, doporučuju zvážit i pojištění v případě pracovní neschopnosti, to jsou ale další výdaje navíc.
Chápu, že sama jsi schopná se uskromnit, ale pokud to bude na úkor dítěte, může se stát, že exmanžel může zažádat o snížení alimentů.
Další věc - řešíš, že půjčit chceš jen 700.000 Kč, zbytek máš. A ty náklady na rekonstrukci jsou kde? Máš možnost přivézt si materiál sama nebo budeš potřebovat něčí pomoc? Rezerva, kdyby se něco pokazilo? V domě před rekonstrukcí budou i vyšší náklady na bydlení (energie, topení). Co dojíždění? A počítáš, že si rekonstrukci rozložíš na desetiletí. Ale co věci, které nepočkají? Rozvody elektřiny, vody, bojler, kotel, možná střecha...? Nechci být zlá, ale do rekonstrukce se pustilo dost mých přátel a upřímně? V jediném případě se cena rekonstrukce udržela v odhadované ceně (plus cca 10% navýšení), v polovině případů se vše protáhlo a stálo to minimálně o třetinu víc. A v jednom případě to nedopadlo dobře 😟 Shodou okolností se jedná o člověka, který si to představoval asi jako ty...
@mydlova hypotéka na 700tis nebude max. 5000, bude rozhodně vyšší.
Banku nezajímá tvůj odhad 1000,-Kc/mesic/jídlo, což je nesmysl. Pokud tam tohle uveden, banka stejně má nějaké minimální zapocitatelne náklady. Je ti skoro 40, tak snad musíš vědět, že taky něco a nemálo stojí voday elektřina. A to dřevo je dneska pěkně drahé. Pak máš povinné revize - komínů, kotle, elektřiny, pojistku domacnosti, tvojí životní pojistku, telefon, internet. Dite poroste a s nim porostou naklady. Vis vubec kolik toho skolni dite "proji"? Kolik potrebuje peněz do skoly - na pomucky, na vylety, lyzak, brusleni, divadla, kina......premyslej.
Ano prijde mi to malo,je to prijem pred odecteni nakladu na zivobyti,poplatku a podobne,jsem si jista temer,ze VAm hypo nedaji,resily jsme to ted,a toto mi prijde hodne natesno.
Máme děti tři, z toho dvě školní a jedno skolkove - kroužek 2,5 tis/rok (a to nepocitam vybaveni), školka 400,-/měsíc skolkovne, cca 700,-/obědy ve školce, průměrně 200,-/ mesic - skolkove akce. Teď třeba 400,- za plavání, dalších 400,-/sauna.
Syn 3.trida - kroužek psát nebudu, je to hokej, tak si to každý umí představit. Ale škola- 1500,- druzina/rok, PS a sesity 1000,-/rok, obědy cca 700,-/měsíc, škola v přírodě 4000,-, lyzak 6000,- (včetně skipasu), atd...O 12ti létě dceři ani nemluvím.
Řekneš dítěti, že mu to nedoprejes, protože máš "vysneny" dům, který spolkne všechny peníze?
A my jsme na to dva s pomerne slušnými příjmy na dnešní dobu. Máme byt na hypotéku. Také bychom rádi dům, ale raději ty peníze věnujeme na děti a jejich rozvoj.
Vy si opravdu žijete na růžovém obláčku. 😟 I kdyby jste donesla jídlo z práce (většinu), 1000 Kč za měsíc je příliš málo i pro jednoho, kór při dnešních cenách potravin (zrovna teď jsem v obchodě nechala za základní potraviny 500,- a to je máme tak na 3-5 dní ve dvou lidech). Zajímalo by mě zda jste někdy žila v domě, kde by jste měla aspoň základní představu co se platí a co je třeba kolem domu obstarat? Nebo žijete celý život v paneláku. Přijem je nízký, banku opravdu nezajímá že si můžete donést jídlo z práce, do výpočtu hypo vám započítají všechny osoby co budou na dané adrese tzn. Vás i děti. Je vám 40 a samozivitelka to vám pro získání hypotéky/úvěru taky moc nepomůže. Obávám se že pro banku nebudete bonitní. Z čeho chcete financovat rekonstrukci? když budete muset dát těch 500 tis na zaplacení domu. Pak jestli správně počítám pak už žádnou rezervu nemáte. Ve 40 s nižším 1 příjmem bude problém i s dobou splácení nebude nikdo chtít dát hypo na 20-30 let, čím kratší doba tím vyšší splátka. Při 20 letech a půjčkou 700 tis měsíční splátka vychází cca 5 tis. Kde máte všechny pojištění co k hypotece musíte mít? Ať počítám jak počítám najednou jsem na cca 8-10 tis, bez všech ostatních měsíčních výdajů - jídla, energií a provozních nákladů za dům. Když bych odecetla z vašeho příjmu (včetně alimentů) všechny další výdaje tak mi vychází že na rekonstrukci zbývá max 10 tis když hodně dobře a to je fakt dost málo. Vemte si že třeba elektrikář bere 150 a 300 Kč/hod a to zmiňuji ty levnější. 1 ks ztraceného bednění se dá sehnat za 75 Kč, tuna písku je od 2500 tis (a to je hned pryč a že při rekonstrukci těch tun je sakra potreba) a kde mám další stavební materiál který je pro rekonstrukci třeba. Ne nadarmo se momentálně říká že vlastní bydlení je pro bohaté.
Zakladatelko dělej jak myslíš, pokud tu hypo vůbec dostaneš (což pochybuju), tak to bude tvůj problém, až nebudeš mít na základní životní potřeby. Nevím proč si vůbec zakládala diskuzi, když to mas tak úžasně spočítané a nebude pro tebe problém vyjit.
@mydlova co je to za nesmysl. Podporujes ji v nereálných představách a pokud umíš pocit, tak to musíš vědět. Btw, tak splátka je asi 5.500,-, a to ještě, když bude mít štěstí - teď jsme řešili různé varianty refinancovani. Ale to je pouze hola splátka, kde máš ty věci okolo - životní pojistku, energie apod.. Když ti vezmeš opravdu reálné, musíš uznat, že by bylo rozhodně lepší pořídit si byt.
@mydlova hypotéka možná, ale kde mas životní pojistku, pojistku na dům, energie, peníze za ty opravy? Kolem domu se toho platí mnohem víc jak v bytě. Dům za takový pakatel určitě nebude někde v centru, takže k tomu bude třeba živit ještě auto, pokud zakladatelka k tomu jidlu zadarmo nemá ještě koňské spřežení.
@krisstina93 jsi me rozesmala tim konskym sprezenim🤣🤣🤣naprosto s tebou souhlasim
@krisstina93 třeba firemní auto 🤩no mám se co učit ..:litr dam za doplňovací nákup … jeden …
@krisstina93 dle ceny bych tipla že to bude někde na vesnici, těžko říct s jakou občanskou vybaveností. Ale každopádně pokud to za tu cenu není zbor tak minimálně energetická náročnost to bude G a nedivila bych se skrytým vadám či rozvodům ve špatném stavu s trámy prolezlymi brouky a třeba i špatnou statikou či děravou střechou.
@janule0123 taky jsem přemýšlela kde dělám chybu když mě mini nákup stal 500 😉
@marselina
Dítě a jeho potřeby? Normálně dostane najíst, včera jsem dělala domácí pizzu a o víkendu např. svíčkovou. Svačiny dělám z jídla z práce, sladkosti nekupujeme, dostáváme jich hromady od babiček, máme narvanou skříň..Oblečení se dá koupit na bazaru za pár kaček a značkové v super stavu. Dál potřebuje co? Má telefon i tablet, nouzí netrpí, už je větší.
Zajdi se zeptat do banky, zda by ti hypotéku dali, nebo ne. Tady jsou to jen dohady a spekulace, s jistotou ti to tu nikdo neřekne.
@krisstina93
Neřešte pořád peníze za opravy, dům je relativně v pořádku, stačí pár věcí udělat, na to se vždycky pár korun sežene, pomůže mi s tím rodina a zadarmo.
Energie? Topit budu dřevem a na kamnech se dá i uvařit 😉
Do práce to mám 2 km na kole, ale jezdím autem, které jsem dostala darem, je nové a v pořádku.
@linusha
Kupuješ kraviny, věci, co reálně nepotřebuješ. Neumíš hospodařit, to se máš čím chlubit!
tak v tom pripade pred tebou smekam a mam se hodne co ucit. Svickovou byť pro dva bych pod 300kc neuvarila. Rikam si co musis mit za praci kdyz nosis jidlo z prace ze ktereho uvaris a jeste pripravis svaciny.
Preju moc stesti prt v pripade hypo ho budes potrebovat🍀
Mě nepřijde úplně nereálný nesehnat hypotéku, pokud máš takto našetřeno. Bála bych se co bude po tom, protože dům za 1,2 milionu si při dnešních cenách představuju jako rujnu těsně před spadnutím. A i rekonstrukce teď vyjde třikrát dráž než před koronou.
No, pokud Vám tu hypotéku dají, tak si s sebou na prohlídku vemte stavaře nebo inspektora nemovitostí a také si zjistěte, jestli to není třeba v památkové zóně, protože tyto budovy bývají podezřele levné, neboť jejich rekonstrukce musí být v souladu s NPÚ.
@marselina
Ano, platíš si vše sama a jen to, co je pro tebe důležité. Spoustu věcí si dokážeš udělat sama či s pomocí rodiny.
Předpokládám, že splátka bude okolo 5 tis, takže reálně zbyde 25 tis na vše okolo. A jídlo v tom není, ani topení. Dřevo mám na dalších 10 let zadarmo z lesa, od známého, který likvidoval les s broukem...
Internet stojí 350 Kč měsíčně. Něco málo voda, ale ve 2 lidech není potřeba tolik, to se vše dá zvládat.
Přesně, jak tu někdo psal, jsou lidi, kteří platí 15 tis nájem a není to nikdy jejich. To je hrozný!
🤣 To je zajímavé že berete: mléko, máslo, chléb bezlepkový, zelenina - okurka, ředkvičky, mrkev, celer, petržel, sýr, rýže, brambory, olej, sůl, bílé jogurty a vajíčka jako kraviny. Fakt bych chtěla vědět kde nakupujete a co, když utratite prý jen 1000,- za měsíc. Když já dle vás nakupuji kraviny a neumím hospodařit.
Nosit si jídlo z práce je super benefit, ale pochybuju že to v bance někdo zohlední. Teď tu možnost máš, budeš jí mít i za 3/5/10 let? I kdybys měla hospodářství ( rozuměj pěstovala na zahradě+ slepice a prase), tak utratíš určitě víc než 1000,- . Když si zlomíš nohu/ruku/ nějaká závažná nemoc a budeš 2-3 měsíce na neschopence, budeš mít pořád potraviny z práce? To samé když budeš dlouhodobě na OČR.
Otci dítěte nebude vadit, když místo kroužků a oblečení pro něj, bude prakticky platit hypotéku? Ty finance, co od něj dostáváš jsou na potřeby dítěte, ne abys z toho platila svůj sen bydlet na domečku. Když ti řekne, že bude posílat na jídlo měsíčně 3 tisíce a zbytek mu bude platit on tak co?... Počítáš s těmi nejhoršími variantami, abys pak neplakal na tim průserem, ve kterém se můžeš rychle ocitnout?
No proste zakladatelka nam tim chtela rict, ze vsechny energie a naklady bude mit az do smrti zadarmo. Ze si najde frajera co ji to pak pomuze cely nadseny hradit. Hadam ue dela nekde ve skolnim zarizeni kucharku. Dovolene atd hradi tatinek. Uplne to vidim dont worry be happy. Takze jeste 1 a naposled. ZAKLADATELKO NE!! HYPOTEKU TI NIKDO V BANCE OPRAVDU NEDA. Nechces se nudit v panelaku? Najdi si poradnou praci at mas vyssi prijem a to vlastni bydleni si muzes poridit. Zacni treba tim, ze se zacnes vice vzdelavat.
Tak hlavně ať ti známý to dřevo doveze teď a rovnou i nareze. Taky se může stát, že mu přijde výhodnější to dřevo prodat a budeš bez něj....hele i kdybys měla dřevo zadarmo, ostatní prostě zadarmo není. Hlavně není zadarmo dítě a starost o něj. I v lékárně necháš 500,- za jedinou návštěvu. Finančně gramotna zřejmě budeš, když máš ušetřené 500tis, tak nechápu, proč ti tohle nedochází...
Moje máma si kdysi vzala hypotéku na malinkej bytecek. Můj pokoj, malinka koupelna se zachodem a obývák s kuchyni. Nedávno jsme tam byli, je to byt snad na dvacet kroku. Splácí doteď, příjmy neměla nikdy vysoký, vyzivny ji nechodilo, ale měla něco nasetreno. Hromady věci ji udělal strejda a splacela mu to. Pak jsme se přestěhovali do baráku po mojí babičce, kterej zdědila. Zase - strašně moc práce, dělali jsme na tom všichni z rodiny, vždycky se někde něco pokazilo, musela to buď udělat máma sama (zas v tomhle schopna je), ale samozřejmě to trvalo než měla aspon na materiál, nebo zase strejda a zase musela splácet. Topí se u nás dřevem už roky. Přes známost navíc ještě. Už jen sehnat cirkulárku, aby se to narezalo a mohlo sklidit je něco (zase další snížení výdajů zejo, protože pomůže soused, dělat to sekyrkou je jako hezky, ale otrocina, když jde o dříví na celou zimu) Doteď ten barák není ono. Jasne, byl starej, bylo toho potřeba strašně moc a opravdu jsme zprvu žili v tom, ze byly přístupný jen dvě místnosti co vytopila kamna a část zahrady, jinak nic. Počítám, že jednou ten barák nejspíš připadne mně a už teď vidím tu práci kolem, natož za dalších třicet let třeba. (Třeba střecha je dělala už dvakrát a co? Stejně je tam plíseň v horním patře, zase se s tím musí něco udělat a zase velký výdaje) …. Osobně bych šla do bytu. A radši si koupit zahrádku v nějaký dojezdovy vzdálenosti. A to říkám jako člověk z vesnice, město ráda nemám a naprosto chápu to “mít to svoje” a ten kus přírody. Ale ve finále je to na Vás. Rozhodnutí i možný důsledky (ty dobrý i ty horší) Zkusila bych opravdu se s někým poradit jak to vidí.🙂 Jinak jak jsem už nebyla na matce finančně závislá - dvě hypotéky (jednu už bude mít z krku) a měla fakt štěstí ze ji pomáhal ten strejda a když se někde něco podělalo, proste ji počkal, až mohla zaplatit. A sousedi, protože bylo potřeba mít občas nějakou “ptákovinu” jako je cirkularka, sekacka, když přestala sloužit a tak. Upřímně nevim kolik u nás máma platí energie. Ale vím, že se davalo dost peněz mimo do různých věci kolem a i to bylo takový, ze proste ty peníze nebyly. Jestli by to bylo lepší v tom bytě, kde jsme mohly zůstat? Dost možná. Ale máma potrebovala tu zahradu. Kolikrát ve městě vymyslela jak získat aspoň někde zahonek v kolonii. Osobně bych tomu dala třeba ještě par měsíců, proste se poptala, podívala se ruzne, proste.. jestli se nedostavi takový to “možná je ještě jiná cesta”
No a me uz to zavani trollem... Auto darem, do prace 2 km na kole i s komplet jidlem zpatky, vse zdarma od "znameho" a primo pod nos, dite se ma luxusne, 1000,- za jidlo na mesic, alimenty jsou jistota jako slunce na nebi, kazdy prispevek zni jako nabor do sekty, domek za hubicku rovnou k bydleni s pozemkem kam se vejde sut z celeho domu. Ani jedno vyjadreni, zda uz nekde v bance byla ci si zadala ty luxusni prijmy do kalkulacky....
"Dítě a jeho potřeby? Normálně dostane najíst, včera jsem dělala domácí pizzu a o víkendu např. svíčkovou. Svačiny dělám z jídla z práce, sladkosti nekupujeme, dostáváme jich hromady od babiček, máme narvanou skříň..Oblečení se dá koupit na bazaru za pár kaček a značkové v super stavu. Dál potřebuje co? Má telefon i tablet, nouzí netrpí, už je větší."
Jo, takhle jim to v bance řekni, to bude stačit...
Tohle snad musí být troll...

Hypotéka bude maximálně, tak 5000 🙂 Což je mnohem méně než platit nájem 🙂 Já držím palce. Neposílali bys mi ten dům do SZ? Máme stavební firmu, trosku tomu rozumím a zajímá mě 🙂