Dostanu hypotéku na dům při příjmu 18 tisíc?
Maminky, prosím poraďte.
Chci si pořídit vlastní dům na hypotéku, našetřeno mám cca 500 tis. v hotovosti. Dům by byl menší, před rekonstrukcí za 1,2 mil. Dá mi banka hypotéku? Příjem je cca 18 tis. měsíčně čistého.
Nevím, zda se dají do příjmu počítat i alimenty?
Děkuji za názory.
Mne nejak neni jasna jina vec. Vy ji rozmlouvate hypo rekneme do 10000,- s pojistkama a tak. Ale kdyz to neveme, tak bude muset platit jine bydleni, pod mostem zadaco nebude. Napnute to bude vzdycky-s bytem neno najmem. Nebo jaka je vase “lacina a spolehliva” varianta 🤔
@badinkova234 klidni se s výrazy. Píšu dnešní reálné ceny. A na hypotéku na dům, rekonstrukce atd. prostě její příjmy nejsou...navíc jsem psala, že na byt má v pohodě. Takže se uklidni nebo urazej někoho jiného.
Zakladatelko, nevím, čím bys chtěla ručit, ale pokud tím domem před rekonstrukcí, tak to nebývá pro banku ideální zastava🙂 Ale my nemáme křišťálovou kouli a tohle opravdu musíš řešit v bance.
@ilone přestaň mě tady laskavě vychovávat. Ano, vypadá to, že příjmy na tu hypotéku (a situaci) nejsou, přesto to není důvod dát tu otevřeně průchod svému PMS a dá se to napsat normálně. To je nejen na tebe.
@badinkova234 jediný, kdo se tu vyjadřuje nevhodne jsi ty. Vychovávat Te nebudu, to už evidentně nemá smysl....
Jen si dovolím připomenout, že s nevhodným chováním jsi tu začala ty.
@ilone ano, jako jedna z mála jsem nepodnikla žádný útok na zakladatelku. Opravdu nevhodné 😁
@badinkova234 Jo, máš recht. V bance postačí, když budou vědět, že bude topit dřevem zadara, dítěti nakupuju pouze v sekáči a jídlo nosí z práce. Bez urážky, v sekáči nakupuju taky, protože ano, je potřeba něco ušetřit, ale fakt si myslíš, že banka bude brát v potaz, že jí tím klesnou náklady? Ne ne... 🙂
No..takhle jsem taky uvažovala. Ale to mi bylo asi kolem dvaceti....
Kritizovat @linusha , která se snaží poradit a má evidentně reálnou představu a zkušenost, že kupuje kraviny, které nepotřebuje, není zrovna košér a dost to o tobě vypovídá.
Takže za mě, jdi do toho. Docela ti to přeju 😃
@oveckaluky řekla jsem vše, co jsem měla na srdci a dál o tom nemám potřebu diskutovat
@badinkova234 Tak jo. 😀
@badinkova234 No, evidentně ty své možnosti a stav nemovitosti nevidí reálně... protože při ceně 1.2 milionu za dům je to prostě ruina a kdo ví, zda to vůbec banka odhadne alespoň na tu cenu, za kterou to chce kupovat.
@oveckaluky myslím, že se celkem podiví, až do té banky půjde
No a jinak, k dotazu. Je chvályhodné mít našetřeno. Alimenty započítají do příjmu, pokud jsou soudně určené (moje zkušenost, nevím, jestli se něco nezměnilo).
Banku nezajímá, kolik jsou reálné náklady na stravu. Jedou podle tabulek na počet osob a těmi se řídí.
Banku nezajímá kupní cena, udělá si svůj vlastní odhad, zpravidla nižší než je kupní cena.
Dům stojí peníze a neustálou práci. Mám nový a i po pěti letech bydlení neustále investuju a hotovo není nikdy. Do starého domu se bude vrazet xkrat tolik, pochybuju velmi, že za tu cenu bude v pořádku.
Ale každý svého štěstí strůjcem, rozhodnout se musí sama.
@te_reza Ooooou... tak ono záleží i na lokalitě, ale i tak... když vidím, co se kolikrát prodává na vesnicích, a za kolik...
@te_reza Pohodička ne. 😃 Vezmeš kufry, navozíš dřevo zadáčo, dotáhneš pár drbků a bydlíš. V tomhle počasí ušetříš i za ledničku a mrazák, stačí v jedné místnosti netěsnící okno. Zbytek se nějak zvládne.
@michaela666 a taky se dá za 1,2mil sehnat třeba tohle a i když bych v tom bydlet nechtěla, tak to třeba pro nekoho reálné je
@kupi Ve třech starších, podobně vypadajících domech jsem byla na prohlídkách a na všech se našla investice minimálně jednou tolik. Ať už to byla výměna krovů, části střechy, drenáže kolem domu, předělávka starých rozvodů jak odpadů tak elektřiny,... Prostě ty uvedené třídy G sežerou dost peněz a dřiny.
@78marcela Marcelko děkuji. 🙂 Mě to i vlastně pobavilo že to paní může napsat když vůbec netušila co jsem kupovala. Ano reálné představy mám, jednak jsem v tom vyrůstala jako dítě. Jednak sami jsme řešili hypotéku a jednak už 4 roky upravujeme starý statek (zatím jen nejnutnější věci bez kterých by už nejspíš nebyl, ale musíme jej nějak udržet než budeme moct provést kompletní rekonstrukci, ta zatím není možná jelikož v nem chce dožít můj starý děda) a není měsíce kdy by do toho nešlo mnoho tisíc i když dost si toho uděláme sami či za pomoci rodiny a kamarádů, tak ona i ta svačina/ obed pro brigádníky něco stojí a materiál i ve slevách není za hubičku.
Ono třeba návštěva banky a určení úvěru na základě odhadu ji vrátí zpět k zemi a sama dojte k tomu co se jí tu většina snaží slušně vysvětlit. 🙂
jj u nás taky sousedi kupovali starou chatu s tím, že vlastně stačí jen vymalovat a můžou bydlet a nakonec šla celá chata k zemi a ještě se jim to prodražilo o demolici a odvoz suti....
@linusha já docela věřím, že by ji ten úvěr i dali. Skoro půlku má a pokud má alimenty soudně určené a pokud nemá žádné jiné závazky, tak proč ne. Ale myslím, že potom se z toho po...
Protože fakt nemá představu, co barák obnáší.
Já jsem taky trošku dobrodruh. Byla jsem sama, rodicak v kombinaci s OSVČ, jedno dítě rok a půl, s druhým jsem zrovna byla v porodnici, když se mi začala dělat základová deska na stavbu. Dostavěla jsem jeden, začala druhej. Aktuálně uvažuju o rekonstrukci domu po babicce.
Takže taky zhruba vím, co to obnáší. A co je i kolem novýho baráku pořád práce a kolik to spolkne peněz.
Jsem zvyklá žít šetrně, za jídlo dám v porovnání s ostatními celkem málo, ale tisícovka na jídlo je fakt mimo realitu.
Navíc jsem se dostala i do situace, kdy mi dítě před dvěma lety skončilo ze dne na den na vozíku, jeho loňská operace, dlouhodobá OČR, a dosavadní léčba nás dostaly do poměrně složité životní situace. Rehabky, podpůrné terapie mě stojí desítky tisíc a jsem téměř rozhodnutá dům prodat. A to mám trošku jiný příjem než zakladatelka, přesto to nestačí, pokud chci dítěti dát tu nejvyšší šanci, aby nebyl fyzicky handicapován a byl co možná nejméně v životě omezen.
Když řekne Marcela, že by do toho nešla, tak to beru jako směroplatný😂 https://www.facebook.com/watch/?v=787583048681638 Marcele bych fakt věřila, ta do toho vidí z nás asi nejlíp.🙂
No takhle autorka, tu napsala 18000 plat a my ostatní, kteří ji vůbec neznáme s tím kalkulujeme, ač to po nás nikdo nechtěl. Ono ten příjem asi totiž nebude jediný, jen bude jediný doložitelný (možnost jídla z práce tomu i nahrává).
Jak s hypotékou netuším. Ale pokud mám kecat do něčeho do čeho mi nic není, tak to topení... právě jsem přiložila naše dřevo do krbovek a teda... nechci si představit topit pouze dřevem u pracujícího člověka (to znamená u někoho, kdo je celý den mimo domov) nečekám, že dům s touto cenou bude mít vytápění ošefované lépe než "kamna v kuchyni ".

@ilone je docela zbytečné poučovat 40 letou ženskou s větším dítětem jaké jsou náklady na život a kolik nechá v lékárně. Moje děti se blíží k dospělosti a 500 v lékárně jsem za ně utratila možná tak ročně, když byly mnohem menší. Asi sama musí vědět své možnosti a stav nemovitosti... Má 500 tis, nové auto, jiné benefity a pokud bude pro banku bonitní (to je zásadní), tak ať si dělá co chce, pokud z toho bude mít dobrý pocit🙂 Zajímavý, kolik se tu vždy objeví příspěvků od nicků, co akorát vyhlíží, komu by s pohrdáním mohly přijít umýt p.del.