Dostanu hypotéku na dům při příjmu 18 tisíc?
Maminky, prosím poraďte.
Chci si pořídit vlastní dům na hypotéku, našetřeno mám cca 500 tis. v hotovosti. Dům by byl menší, před rekonstrukcí za 1,2 mil. Dá mi banka hypotéku? Příjem je cca 18 tis. měsíčně čistého.
Nevím, zda se dají do příjmu počítat i alimenty?
Děkuji za názory.
Tak takhle naivní věc jsem tu už dlouho nečetla 🤦🏻♀️ ani nevím co z toho je nejvíc mimo realitu. Jestli ten dům s velkým pozemkem za 1,2 m v dobrém stavu, nebo tvůj výpočet a odhad nákladů.
Asi ve tvém zájmu přeju, ať ti banka hypo neschválí, protože s tímhle očekáváním to je sebevražda 😶
@hojda spis myslela, ze hypo bude 60% z té ceny, to vychází.
@veroniquecz píše našetřeno 60%
Já bych se neradila tady a sehnala bych si finančního poradce. Jednoduché to pak mít asi úplně nebudeš, budeš pořád investovat dál a dál, ale taky nemusíš být napořád sama, jak ti poroste dítě, můžeš si i přivydělat... Pokud opravdu nebudeš platit třeba ani to dřevo na topení. Jestli jsi teď schopná z peněž co máš tvořit i rezervu, navíc platíš nájem... Taky jsem při VŠ měla brigádu, kdy jsem za jídlo pak neutratila vůbec nic... Takže jo, vím, že taková práce existuje, jíš v práci, domů si doneseš pečivo, klidně i zeleninu a ovoce, teplou večeři... Sežeň poradce a uvidíš.
Není teď 18000,- minimální mzda? 😅 Jen pozemky 900-1000 m2 mají prodejní cenu 1,5-2 miliony, takže ta zakladatelčina nemovitost musí být úplně někde v prdeli. Levné dřevo, pokud si ho sám natěžíš a odvezeš, dobrá motorovka, která se na první kládě nerozpadne tak 6000,- a víc, práce na několik dní ve 2 lidech. No, nám vozí bratranec klády za +-7000,- vlečku, je jich potřeba na rok hodně 🤣
Rekonstrukce většího domu “v dobrém stavu” , něco svépomocí, něco firmy-nové el. rozvody v 1/2 domu,voda, topení, podlahy v 1/2, koupelna+wc, kuchyň, okna, zateplení, fasáda, hydroizolace, nový kotel na tuhá paliva, bojler, zednické práce, omítky, výmalba a já nevím, co ještě všechno. 2015-2020 cca 2 miliony? A že se šetřilo, kde se dalo. Ještě chybí nová střecha se zateplením (zatýká jen trochu, protože se při první rekonstrukci v 80. Letech udělala část blbě), úpravy venkovní jako dlažby, vrata, nové ploty, garážové stání, kůlna (stará je na blbém místě a na spadnutí), rozšíření pergoly nás ještě čeká. Mám v rodině developera a stavaře, takže na jeho radu jsme na ty věci od covidu nespěchali, páč ceny materiálu vyletěly neskutečně a navíc ani moc nebyl. Takže jsme čekali, jestli se ceny zase sníží nebo se zvýší platy.
Hodně lidí, co se dalo na rekonstrukci říká, že lepší postavit nový, než opravovat starý, bo co kopnutí, to překvapení. Třeba kolejnice z šachty v nosné zdi, kde se musel udělat průchod 🤣🤣🤣 Ani nechcu vědět, kolik stála nová flexa 🤭 Do toho furt nějaké výdaje, postupně nová pračka, lednička, televize (vím, že se dá žít i bez 😉), lepší pc pro syna (půjde na IT, manžel si taky rád občas zahraje, nakreslí v CADu apod.), výhledově vysavač po 8 letech a myčka a to jsou 10 tis. položky jen to hvízdne. Udržba a opravy auta.
Kamarádi začli před covidem stavět….už měli dávno snad předloni bydlet, ale cena za materiál stoupla na dvojnásobek, takže pomaličku teprve teď finišují.
Zajímalo by mě v kterém století anonym žije a co bere 🤣
Takže zakladatelko, se svým přijmem, cenou nemovitosti a částkou, kterou máš našetřenou, hypotéku nejspíš dostaneš. Ale pak se posereš 🙈🤷♀️
Alimenty se někde počítat můžou, ale mně je zrovna nepočítali (Unicreditbank), hypotéku jsem si brala v září na dům, 1.500 000,-Kč, taky podle toho, kolik máš dětí, ale mně při větším příjmu než píšeš, že máš Ty, ji nedali, přesto, že jsem schopná a splácím jí, musel ale přistoupit partner jako spolužadatel a doložit své příjmy, jinak bych ji nedostala, ten příjem je u Tebe na tuto dobu nízký pro hypotéku, řekla bych, ale nejsem odborník, jen můj názor.
Stav domu a odhad zjistí odhadce, kterého si banka pošle k posouzení hypotéky, aby věděla cenu domu, musela jsem ho zaplatit, ale po schválení hypotéky mi banky vrátila platbu zpět.
@snahnah Myslím, že to banka vyřeší za ni, že na hypo s 18K nedosáhne, ve dvou lidech.
Nebudu hodnotit stav domu x cena, opravy ap. Ale pokud bydlí v nájmu tak nájem +
energie budou dost podobná částka jako poměrně malá hypo + energie v domku. A časem může domek prodat nebo část pozemku, nikdo neví, ale platit nájem do důchodu a potom z důchodu taky není žádná výhra. Jistěže pro samotnou ženskou s dítětem je byt pohodlnější varianta, ale každý to má jinak.
@snahnah
Také myslím, že ji dostanu. Neposeru se z toho, já určitě ne. Spoustu věcí zvládnu sama a mám hodně přátel a rodinu, která mi pomůže. Domeček je v dobrém stavu, žádná ruina to není a navíc mám i pozemek. Že člověk nekupuje blbosti a vyjde s málem, tak se mu hned vytlemíme, protože to dnes není normální. Ano, normální je být ovce a kupovat vše možné, co ani nepotřebuji...Vyhazovat jídlo, nepřemýšlet o návaznosti...Chce to jen přemýšlet a naučit se žít jinak a nestojí Tě jídlo téměř nic...Já mám teda výhodu, že mám spoustu jídla grátis. Vím a uvědomuji si, že to téměř nikdo nemá..Ale ty tisíce, co nenechám v obchodě můžu investovat do baráku...Pomalu, postupně, hlavně v klidu a bez stresu.
@daruna
Konečně to někdo chápe, že platit nájem 15 tis a nemít to nikdy své je totální blbost...
Hlavně bych se v paneláku nudila, co tam dělat...?
Celej rok šetřit a pak jet na týden do Chorvatska?
Děkuji, tuhle nudu žít nechci.
Radši budu makat a vidět za sebou nějaký výsledky..🙂
Proč pořád operujes panelákem, je celá řada zděných malých bytových domů. A můžeš si k tomu pořídit malou zahrádku. Jak jsem už psala finančně gramotna jsi, tak musíš vidět, že tohle nejsou příjmy na koupi a údržbu domu...
Nicméně pokud chceš pouze "pochlebujici" názory, máš to napsat rovnou. A do nájmu Te nikdo neposila.
Dobře, ale takový život chceš ty, ale chce ho i tvoje dítě? Věř tomu, že čím bude starší, tím je ten tlak kolektivu větší, jsou to většinou šíleně povrchní věci, ale ty děti to neví, pro ně je to kolikrát alfa a omega, nechtějí být vyčleněné z kolektivu, jejich cílem je hlavně zapadnout, budou finance i na to (lyžařský výcvik, kroužky, oblečení, atd.)? Varianta byt a zahrada taky není dostatečná? Ten byt prostě na údržbu není tak náročný, ještětak dům novostavba, ale starší dům, to je furt něco, co se musí řešit....
Začni se rozhlížet kolem sebe ty chytračko, mrkni na toto, nereálné bydlení viď, naprostá katastrofa, na to nikdy nemůžu mít 😂
A z čeho budu platit ty opravy, vždyť tam umřu na hlad i s děckem 😂
A že těch oprav je tam hromada!!! 😁
No, nebude lepší to rovnou zbourat a jít do paneláku JAKO ty? 😎
https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/rodin...
nechci byt urypana, ale psala jsi o velke zahrade u domu, tady je pouze pidi predzahradka. Jinak domecek vypada pekne i kdyz za me velke Ale…
pozemek 74m2?? Nepsala jsi náhodou, ze to má velký pozemek?? A 58m2 to je fakt jak chata jak tu někdo psal.
No na druhou stranu,u takového pidi domu by ti tu hypo dát mohli.
Jinak teda ale tohle místo bude pro dítě za trest. 🤦🏻♀️
Ono se dá i v paneláku žít plnohodnotný, aktivní život. Někdo není typ na práci kolem baráku, prostě je to o způsobu života. Taky žijeme dost low cost co se týká nákladů, které můžu ovlivnit. Nicméně jsou věci, kde cenu nesrazíš pokud chceš adekvátní kvalitu, která vydrží x let - což zrovna u stavebního materiálu je dost znát.
Každý svého štěstí strůjce. Doufej ve vstřícnost otce, já jako rodič platící alimenty bych s tímhle měla dost problém.
Kde je ta zahrada/ pozemek??? 🤣
A hlavně má to číslo popisné nebo evidenční? Protože pokud je to v katastru pod číslem evidenčním jsou s tím v případě hypotéky nejdřív nějaké nutné přepisy, aby to na to dali hypotéku. Tohle nám řekl přímo finanční poradce.
@marselina
https://reality.idnes.cz/detail/prodej/dum/cerv...
Jen Ti chci ukázat, že domky v pěkném,zachovalém stavu jsou, nebudu říkat, který je "můj " z čistě praktických důvodů 😉
Můj je s velkou zahradou po částečné rekonstrukci, jen je potřeba tam pár drobností dodělat, ale to není nic nezvládnutého...😊
No topení jen krbovkami, hm.. tak to by byly v tomto počasí opravdu příjemné návraty z práce...
Normálně bych takhle ironická nebyla, ale když vidím, jak stylem píšeš ty...

tak jsem spocitala hrubou hyposku a jen splatka by byla cca 8500. urok 5,5% na 30 let (bez jakychkoliv dalsich udaju), urok ted ma kapku jit dolu, zazraky necekejme... k tomu urcite po tobe banka bude chtit kryti hyposky takze bud zivotko nebo poj.hypouveru- coz vychazi vetsinou draz... Jako mas nasetreno 60% z castky hypo, coz je fajn.. ale za tyhle penize nemovitost nebude zadnej luxus (spis chata), pocitej s tim, ze kdyz kopnes objevis takovy prekvapeni, co nebudou k opraveni za par kacek.. Jen stavebni material se za posledni dva roky zvednul asi o 30%. Nema cenu se obhajovat, ze jsi setrna a co kde nakupujes, ale zivot je dneska proste drahy to vime vsichni. Drevo nevim levny.. otazka co je levny, taky ho kupuju do krbu a slovu levny mam jinou predstavu, hlavne, kdyz je to primarni topeni tak tam prikladas furt, takze to ubyva rychle.. elektrina taky draha, peres, varis atd. Chapu tvou touhu po vlastnim, to ma kde kdo, sama musis vedet, jestli jsi schopna to ufinancovat... ted maji i byt, ze k hyposce se nebude uplne posuzovat prijem klienta, takze to muze byt pro spoustu lidi mega prusvih. Jo a jsi si jista, ze tento objekt je schvalen k trvalemu bydleni?? a dite taky neco stoji, ale to vis..