icon

Exekuce na "spolubydlící". Poradíte, prosím?

11. led 2021

Mám technický dotaz, právě jsem zjistila že je dost reálná hrozba že na naše "spolubydlící" je exekuce...
Vlastním RD, kde jsou dvě bytové jednotky, ale ne úředně oddělené - jedno patro = jeden byt, vstupní chodba je společná.
Jak je to v případě že obyvatelé druhého patra budou v exekuci, jak zajistím aby nešli olepovat věci u nás, když nemám žádný papír (nájemní smlouva, smlouva o užívání atp.) a ten papír nemám šanci získat...?
Díky za rady a zkušenosti.

Strana
z3
kami2262
11. led 2021

Zdravím, nejsem právník a moc těmto věcem nerozumím, určitě je to případ pro právníka... Každopádně, pokud s Vámi nemá nájemní smlouvu a dům, popřípadě pozemek je psán na vaše jméno a ona nikde nefiguruje, tak má právo nemovitost využívat jen s vaším souhlasem. Píšete, že tam nemáte ani břemeno na dožití, což je naštěstí plus pro Vás. Vzhledem k tomu, že píšete, že je v exekuci, nepracuje a nepřispívá ani na energie.... Je vůbec schopná postarat se o nezletilé děti?
Každopádně jí můžete zkusit postavit před rozhodnutí, buď Vám podepíše nájemní smlouvu, na kterou byste měla mít právo, nebo se odstehuje. Je pravdou, že nezletilé děti jsou trošku problém, ale nejsou Vaše starost... Což v důsledku znamená, že když byste je z domu vyhodila, tak děti můžou skončit v klokánku....

niski
11. led 2021

@marcicek84 ale zas by obešla tu nespolupracující rodinu

mimi1004
11. led 2021

@niski To není jen tak, bude to běh na dlouhou trať nejen s katastrem, ale pak i s tou matkou, aby teda podepsala nájemní smlouvu na daný byt.

autor
11. led 2021

@somalicats V okamžiku kdy dosáhne důchodového věku už jí na tom krku mít klidně můžu a pokud se dostane do stavu kdy "nebude schopná" se zajistit tak to nemusí být ani v důchodovém věku, stačí jedna pěkná scéna ochotnického divadla a jsem tam, toto už jsem s právníkem řešila. A i informace o náhradním bydlení pochází z právní poradny, pravda je cca dva roky stará, je možné že se něco změnilo, ale... Nesní snadné vyhodit i neplatiče s nájemní smlouvou co jsme tak koukala...
@niski To by šlo, bohužel je to celkem náročná byrokracie a je otázka zda by to bylo rychlejší než exekutor a není to úplně levná záležitost, co jsem tak pochopila
@kami2262 Sociální pracovnice tvrdí že je schopná se o ně starat, usoudila tak z jedné návštěvy, kdy stála před barákem. Bohužel ona ví že na ní tu páku nemám, nemám náturu na to zavolat policii a nedobrovolně jí i s nevlastními sourozenci nechat vystěhovat na ulici... Řešili jsme i možnost prodeje, kdy by se pořídil i byt pro ní, bohužel žádné oslovené realitce se do toho moc nechce, když v tom figurují děti...

zelenaesmolda
11. led 2021

Jestli sxtebou nekomunikuje a jeste dela dluhy tak bych ji vyrazila.
Ona se jako matka nechova,proc se teda k ni jako dcera chovas?

j.a.n.i
11. led 2021

Me tak trochu prijde, ze hlavne tobe se to resit nechce... Na vse mas hned vymluvu co všechno nejde.

autor
11. led 2021

@zelenaesmolda To kdybych věděla. Možná z lítosti, morálního přesvědčení a nebo pro naivní představu že by se to mohlo změnit... Nebo možná kvůli jejím rodičům, které bych tím asi poslala do hrobu.🙄 Upřímně, sama nevím.

autor
11. led 2021

@j.a.n.i No nechtěla jsem to řešit, to je pravda, doufala jsem že se něco změní, zlepší, nebo v zázrak. Pak jsem rezignovala a říkala jsem si že i v činžáku narazíš na blbé sousedy, tak nějak jsem se s tím smířila a doufala v minimalizaci škod vlivem nezájmu. Další věc je že jsem se to vždy bála řešit, protože se bojím že když jí vyhodím, budu stejná jako ona, budu zlá vypočítavá a sobecká. Pak jsem trpěla solidaritou vůči sourozencům, ač nevlastním. Jenže bohužel fáze "držet hubu, krok, platit složenky a sem tam si nechat vynadat" se momentálně prokazuje jako ne úplně praktický způsob...
Takže ano na jednu stranu to opravdu strašně nechci řešit, na druhou stranu vím že musím a další věc je že vůbec netuším jak a ještě ke všemu to všechno musím najednou vyřešit nějak a rychle... Jsem trochu ztracená sama v sobě, takže do značné míry máš pravdu, ale spíš že nechci, je to tak že se bojím...

zelenaesmolda
11. led 2021

Chranit sebe a svuj majetek neni zle ani sobecke.
Jeste me napada-co ji zneprijemnit zivot tak,ze se radsi sama odstehuje?

kami2262
11. led 2021

Ono je občas potřeba myslet na sebe... A nejen na sebe, ale i na svou rodinu... Co když zabaví věci vašich dětí? Počítače, mobily, atd.? Nevšimla jsem si, jestli jste psala že máte manžela nebo přítele a pokud ano, co na to říká on?
To pak vše budete kupovat nové? A co když přijdou podruhé?
Nechci Vám nejak radit, chápu, že je to taky vaše rodina... Ale položte si jednu otázku... Kdyby to bylo obráceně... Snažili by se to vůbec jakkoli řešit, nebo by na vás zavolali policii? Vemte si to tak, že bydlí ve vašem domě, v domě do kterého investujete, ve kterém platíte účty....

autor
11. led 2021

@zelenaesmolda Za jedno to neumím a za druhé se špatně znepříjemňuje život člověku, který má všechno na salámu tak dokonale že by o tom mohl psát příručky 😅

merope
11. led 2021

@mimi1004 Ono tím pádem možná záleží na nátuře a exekutorovi. Vybavuji si příběh dosti podobný - dcera nechala v domě bydlet otce (dům ani není rozdělený), na něm kupa dluhů. Exekutor stepoval před domem a byl vypoklonkován s tím, že dotyčný tam nic nemá a ať už neotravuje (byl tam docela často - dům tak nějak i pozoroval). Ale nejsem si jistá, nakolik ten dotyčný spolupracoval + část času přespává kvůli práci jinde, takže ho ten exekutor snad ani nezastihl.

Čili toto je fakt zapeklitý případ na právníka, ale řešení by existovat mělo. Exekutorská komora možná řekne, že mají vydat vše - bude kopat za vlastní lidi.

zelenaesmolda
11. led 2021

Takovy vypnuty internet,topeni a voda a elektrina zivot zneprijemni rychle,obzvlast v zime

martaskaaa
11. led 2021

Bodejť by se jí od vás chtělo, když u vás bydlí zadarmo a paltis za ní účty. To jí není hamba? Blby dotaz já vím.
A jakto že TY ji máš shánět bydlení? Proč? Je svéprávná snad ne? Když by tam bydlel jiný "podnájemník" tak mu přeci taky nebudeš hledat nový bejvak, když ho budeš chtít vyrazit. Hlavně kdo by ji vůbec byt pronajal, když je neplatič, jen blázen. No teda vůbec ti tu situaci nezávidím a vazne chápu, že ty nějaké city narozdíl od matky máš a "je ti ji líto"

autor
11. led 2021

@kami2262 Můj manžel prohlásil že pokud sem přijdou, tak jí zabije i kdyby si to měl jít odsedět...
Jistě že nebudeme kupovat vše znovu, na to nemáme i kdybychom krásně chtěli. A ano kdyby to bylo obráceně tak už jsme na ulici. Racionálně já to všechno vím, jen jsem tak nějak alibisticky doufala že to dopadne jinak a toto udělalo poněkud čáru přes rozpočet.
Potíž je v tom že z nějakého důvodu s tím jí "přiložit nůž na krk" mám problém, dům darovala ona a já bych jí měla teď vyhodit, je to takové neuchopitelné a vidím to jako amorální (i když důvod proč to udělala jsem zjistila po pár letech a nebylo to tak nezištné jak by se mohlo zdát) , přes to všechno co o ní vím, co ne/udělala a i přesto že jí vlastně nenávidím na to nějak nemám koule.
@zelenaesmolda Bohužel ne, léta v domě nešla elektrika, teplá voda a konstantní teplota se pohybovala kolem 7 stupňů nad nulou. Jí je to opravdu jedno, bude nadávat, stěžovat si řvát, vydírat ale nehne se...

zelenaesmolda
11. led 2021

Jenze v tomhle nemuzou vyrustat deti,socialka by je urcite odebrala ne?Ji uz pak vyhodis snadno.

autor
11. led 2021

@zelenaesmolda Nemyslím si, žili v tom děti předtím a sociálka tvrdila že je to v pořádku a to tu opravdu pět let nešla elektrika, teplá voda, teplo... Řekli že je výborná matka a otec je hajzl. Teď tu byla sociálka na udání ze školy pro vysoké absence a sociálka opět řekla že je to v pohodě, tuším do bytu ani nešli...
@martaskaaa To nevím jak to funguje, tu informaci o náhradním adekvátním bydlení mám z právní poradny, když jsme to řešili cca rok/dva dozadu. Pak už jsem se po tom nepídila vzala to jako fakt a udělala si vlastní sociální bublinu, o kterou jsem dnes přišla a jsem z toho poněkud paf...

zelenaesmolda
11. led 2021

Na druhou stranu kdyz nic neplati a nemaji najemni smlouvu tak jak dokazou,ze tam opravdu bydli?

autor
11. led 2021

@zelenaesmolda Trvalý pobyt, fyzická přítomnost a vesnice kde všichni vědí i co jsi měla k obědu. Díky tomu jsem zjistila že je nemůžu odhlásit od trvalého pobytu, protože všichni vědí že tu jsou...

zelenaesmolda
11. led 2021

Mas tam nejake dobre sousedy?Vysvetlit situaci a se byvti dali pisemne,ze uz tam nebydli?

autor
11. led 2021

@zelenaesmolda Bohužel ne, vesměs jen rodinu která je ráda že někdo přebral štafetu. Když jsem řekla že to prodám tak jsem měla u dveří zástup těch co říkali jak to nemůžu udělat, že je to špatné a ona přeci nemůže žít sama... Kdybych tu měla dobré sousedy tak by řekli "vyser se na to prodej to a utíkej" a měli by pravdu. Sama nevím na co čekám, nebo kam až se nechám ještě zahnat, jestli si podkopnu židli, když už jsem si upletla smyčku a strčila do ní hlavu, nebo se nějak zmobilizuji vykašlu se na morálku, kázání a prostě jí začnu vyhazovat jističe... V tomto jsem opravdu idiot a vím to, jen nevím jak se dokopat k cestě ven.

merope
11. led 2021

@zelenaesmolda To už je zase podvod, to je dost risk.

Osobně mi přijde lepší prostě rozdělení domu na dvě jednotky a tím je tak nějak jasné, kde bydlí kdo.

merope
11. led 2021

Rozděl na dvě bytové jednotky a vlastní jističe, všechno. A uvidíš.

autor
11. led 2021

@merope Ono dříve či později stejně nebudu mít jinou možnost tedy minimálně to rozdělení. Jističe nám prý nedovolí, i když jsme to řešili bez toho rozdělení na dva byty, v tom případě by to možná šlo...
Mě hlavně štve že to všechno jsou starosti které by nemuseli být a stojí to peníze které by se dali využít smysluplněji, jen kdyby jedna paní nebyli kráva a já naivní idiot...

zelenaesmolda
11. led 2021

Prodej me nenapadl ale taky je to moznost

autor
11. led 2021

@zelenaesmolda Je a teoreticky by to byla ta nejrychlejší a "nejelegantněší", pokud by realitka (nebo nový kupce) byl ochotný se za slevu s ní vypořádat bez mé účasti, to by bylo lepší jak vlhký sen 😎

zelenaesmolda
11. led 2021

A nebo ji jenom rict,ze se barak bude prodavat,klidne sehrat divadylko s prohlidkou,podepsanim smlouvy (jenom jako,papiry ji ke cteni nedavat) a adios.

marcicek84
11. led 2021

Poslat doporuceny dopis o prodeji a ze si ma zajistit nahradni bydleni a dat ji lhutu a bla bla kecy,popos situace,ze neplati napsat kolim jsi za ni zaplatila za energie,ze na ne neprispiva apod.,at si pak stezuje,vsak on ji pak nekdo vystehuje...a prosim te kolik je vlastne let tem nezletilym detem? Prece kdyz pujde na socialku,ze nema z ceho platit najem bude ji to platit z prispevku na bydleni socialka,tak o co go....az deti dospeji,tak pak bude mit utrum

martaskaaa
11. led 2021

Ještě jsem tedy nepochopila.. když by jsi dům komplet prodala, tak proč by se měl vypořádat nový majitel s ní? Jakože až by nabyl majetek do vlastnictví, vy byli odsstehovani a k ona by si tam v klidu stále dřepěla na vejcích? Nebo co? 😃

marcicek84
11. led 2021

@martaskaaa no to se stalo sousedum,manzele se rozvedli a manzelka s detmi odmitala opustit prodany dum,opustila na natlak,ale TP si nezrusila,to ji rusili sousedi,chteli po nas podpis,ze se tam uz ti lide nevyskytuji,podepsali jsme...a v pripade matky s detmi to bude problem,to je tak je vystehovat do holobytu a delej si co chces,proto je dulezite i kolik let tem detem je...nejlip asi za asitence socialky je rovnou odebrat matce,nevim jak jinak ochranit ty deti...

Strana
z3