Finance. Je dnes lepší nechat peníze na účtu nebo je dát na vkladní knížku?

31. led 2024

Hezké ráno,
potřebuji poradit,je lepší v dnešní době nechat peníze na účtu a nebo je dát na vkladní knížku,kde nejdou přeposlat atd?Myslím tím,že z účtu je může někdo "odcizit",denně čtu co ty podvodníci umí.Děkuji za názory

krisstina93
31. led 2024

A co spořící účet? Ten nepouzivas denně. Nicméně jen tak ti peníze nikdo nesebere, to bys musela skočit na nějaký podvod, vyplnit někam údaje ke kartě, dat někomu přístup k účtu, platit přes nějaké pofiderni stránky apod.

martulka88
31. led 2024

Peníze neodcizí, pokud nedáš svoje údaje a nebudeš ukládat svou kartu 🫢 A pokud platíš po internetu kartou, lze si udělat jednorázovou. A v dnešní době se vkladní knížka nevyplatí.

janule0123
31. led 2024

Nebo si udělej případně ten spořící účet u jiné banky… a jenom tam pretahuj peníze .. případně preposilej na svůj zpět … a jinak nepoužívat a mas klid 🙂když ho uděláš u své banky a zadas blbě údaje někomu cizímu - umí si to velice rychle pretahnout na běžný a odtud ven

autor
31. led 2024

No právě mám strach z těch podvodníků.Čtu a slyším to denně.Přes internet nikde neplatím.Vše na dobírku raději.Ale i tak obavy mám no.Že omylem kliknu na odkaz atd.No hrůza...Děvčata,děkuju za rady

krisstina93
31. led 2024

I kdybys na odkaz klikala, tak musíš někam vyplnit údaje ke kartě. Pokud tu kartu nemáš někde registrovanou a nebudeš nikde nic vyplňovat, tak na tebe nikdo nemůže. Plus se teda dá karta pojistit.

autor
31. led 2024

@krisstina93 kartou zaplatím jen v obchodě,jinač přes internet nikde.No jak je toho teď všade,tak děs.Že se někdo dostane "jen tak" na účet🤷🏻‍♀️.A děkuju😊

janule0123
31. led 2024

Jen tak ne … musíš se přes ten odkaz přihlásit do své banky … tím se dostanou do tvého komplet bankovnictví - to jsou ty statisícové krádeže …?a nebo vyplnis údaje ke kartě- ale to ti vyberou Max kartu

autor
31. led 2024

Ještě jestli se mohu zeptat,mám penzijko a platím si 500 a zaměstnavatel 1000kč.A jak se říká,že v důchodu budou vyplácet po splátkách,že to nechtěji dát najednou.Vyplatí se mít to penzijko?Už jsem trošku přemýšlela,že ho zruším,ale pak mi je to líto...

hanka_12345
31. led 2024

ja jsem to rusila ted nedavno a zatim nerikali o vyplate na casti.

janule0123
31. led 2024

Nevyznám se úplně … ale prispevek od zaměstnavatele mas pěkný, takže bych nechala už jen kvůli němu

autor
31. led 2024

@hanka_12345 o výplatě na části,až když je člověk ve svojim důchodu.Že to nechtěj vyplatit najednou,ale po částech

lennus
31. led 2024

Účty bývají pojištěné proti zneužití, zavolej si do banky - každá bude mít call centrum, tak budeš vědět hned, jaké podmínky jsou u té tvé.

me_druhe_ja
31. led 2024

Ono to zas není tak snadný, aby ti někdo vybral účet. Musíš někde kliknout, vyplnit údaje...což bohužel někdo dělá... nezná všechny podvody a tak....já platím přes internet roky a nikdy se nic nestalo. Ale určitě doporučuju mít spořicí účet a z toho si přeposílat peníze na ten hlavní, že kterého platíš. A na tom hlavním mít třeba pořád jen 10 tis. A pak doposilat z toho spořícího. V dnešní době se ty peníze převedou okamžitě. 🙂
Takhle můžeš být klidná, že maximálně by ti někdo ukradl pár tisíc místo sto litrů...🙂

levandule_k
31. led 2024

Platím normálně kartou přes internet, nevidím v tom problém, nestresuje mě to, ale hlídá si kde nakupuji, co potvrzuji.
Dobírkou neplatím nikdy, nemám potřebu dávat peníze na za dobírku.

Dělám ve financích, takže jsem tím determinovaná. Měla by sis položit otázku, jaké máš cíle a podle toho pracovat se svými úsporami, podle toho volit, kam je dáš.

Nevyžádaná rada, začni se vzdělávat v oblasti financí a zvyš si svou finanční gramotnost.

Penzijko není vyloženě špatný produkt, ale ani nic z čeho bych si sedla na zadek. (Jo ty fondy by mohli být výkonnější, tím nemyslím ty konzervativní fondy, ale akciové.) Penzijko je používáno ve většině případů naprosto nevhodně. Necelé 3 mil. Čechů má peníze stále ještě v tranformovaném fondu, který sice garantuje nezápornost, ale investuje pouze do konzervativních aktiv tj. dluhopisů. (Do transformovaného fondu se dalo vstoupit naposledy v roce 2012). Konzervativní produkty jsou na dlouhodobý horizont nevhodné, protože nepokryjí inflaci, natož, aby se dostali nad ní. Tedy, kdo v dlouhodobém horizontu investuje konzervativně tj. nejde do akciové, dynamické strategie, tak v podstatě vyhazuje peníze z okna. (Ano, musím, být natolik finančně gramotná, že vím, co sebou jednotlivé strategie přináší a musím ustát, že ta akciová "lítá" nahoru dolů.)

Odkládat si na důchod je rozumné, to bez debat, ale je na tobě, jak to budeš provádět.

Nedoporučuji ani nehaním ti žádný produkt. Jediné, co ti doporučuji je zajímat se o své peníze s vzdělávat se v oblastí financí.

eviicka
31. led 2024

Mne se loni stalo, že se mi někdo naboural do účtu. V té době jsem určitě nikde nic nevyplňovala, neplatila přes internet, pouze jsem ve městě platila na více místech kartou (bylo mi řečeno, že byl nejspíše někde hacknutý terminál - jestli to je možné nebo ne, nevím). Každopádně všechny 4 podezřelé platby banka zablokovala ještě před jejich odchodem a stejně tak kartu.

autor
31. led 2024

@eviicka tak ještě že tak😊

autor
31. led 2024

@levandule_k bože bože 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

levandule_k
1. únor 2024

Copak?

Zatím se pořád dá penzijko vybrat jednorázově v 60 letech, nemusíš to vybírat po částech.

Pokud ti zaměstnavatel dává 1000 Kč a jinak bys tu 1000 nedostala, tak je škoda o tu tisícovku přijít. (Bonusy ve firmách jsou různé, někde je balíček fin. prostředků, které se dají použít na dovolenou, kulturu, masáže, nákup potravin, penzijko, životko a ty si sama určuješ, na co to použiješ. Někde dostaneš stravenky, příspěvek na penzijko a buď ho využiješ nebo to necháš firmě...)

janule0123
1. únor 2024

Já myslím si levandule_k měla super odpověď … tak nechápu obrázky jako reakci na ni … ?? Je dobrý vědět který to penzijko mas … je mezi nima dost rozdíl … a je fajn vědět ty principy, jak to funguje 👍obecně s těma finančními produkty… snažím se teď taky obecně o nich zjisitt info, ať si mužů vybrat co me sedí, případně se v bance doptat na nejasnosti

fire85
1. únor 2024

To už je na psychiatra ne? Platím přes net nekolikrat týdne, když něco objednávám, akorát zásadně neukládám kartu. Limit na platby mám taky stáhnutý třeba na 3 000, navyšuji až když platím něco dražšího. Předpokládám že miliony tam asi nemáš .

drep
1. únor 2024

Jako ksichtit se na levanduli když je to jeden z mála lidí tady, co fakt penězům rozumí, to je dobrej úlet.
Mám účet, na něm vždycky pár korun, přes něj platím běžný věci a jen 31. Tak převedu dost peněz na pravidelné platby. Z tohohle účtu platím i přes internet, kdyby mi tam někdo vlezl, nesebere víc než pár tisíc. Výplatu hned jak přijde přesunu na spořící účet, kam se dá dostat jen z dvoustupňového bankovnictví. Každý měsíc část peněz posílám na investice, penzijko mám spíš ze setrvačnosti. A když mám na spořícím zbytečně moc peněz (což je pro mě víc než 5x běžných měsíčních výdajů), tak to přesunu někam na různé investice. Mám tedy peníze nonstop po ruce, peníze dosažitelné v řádu minut a pak investice, které vy se dali zrušit, kdyby bylo fakt nezbytně nutné, ale už by to chvíli trvalo

2veverka
2. únor 2024

@levandule_k Můžu se prosím připíchnout a zeptat se, jak nahlížíš penzijko v tom starém modelu? Můj bank. poradce naznačoval, že je možné nechat půlku v tom původním a s tou půlkou nějak experimentovat... ale já upřímně nevím.

2veverka
2. únor 2024

@levandule_k A zatím jsem příspěvek od zaměstnavatele neměla, má smysl si to navýšit, aby to vyšlo? Ta spořící částka se zvyšovala, ale teď nevím nakolik.. 1500?

levandule_k
3. únor 2024

@2veverka Základní otázka jsou, co od toho produktu čekáš? Jak se sama zabezpečuješ na důchod? (Kam a jak si odkládáš peníze?) Kolik je ti let?

Nechci tady z tebe tahat odpovědi, ale odpověz si sama pro sebe.

Doteď platilo, že u starobních důchodů je stát automaticky navyšoval o inflaci. Jenže je to ekonomicky neúnosné. Seniorů je hodně a stát musí zabezpečit i jiné služby, jako jsou silnice, bezpečnost (policie, armáda, soudy), školství, zdravotnictví. Současná vláda, protože veřejné finance nejsou v dobré kondici - zadlužování probíhá rychle a není to do infrastruktury, ale "projídá" se státní rozpočet, do toho trochu řízla a valorizace důchodů nebude jako dosud, bude nižší a nebude dorovnávat inflaci. Tedy z toho plyne => milý občane začni se zajišťovat sám.

(Pozn. Jsou i jiné způsoby zajištění, než jen koupě nemovitosti na pronájem.)

Nauč se myslet v cílech a "kyblících" do kterých si odkládáš (kyblík je metafora). 1) Krátkodobé cíle v rozmezí 0-3 roky, kam si odkládáš. Tady jsou spořící účty, termínované vklady, fondy peněžního trhu, fondy se státními dluhopisy. Tyto aktiva se nazývají konzervativní. Jsou bezpečná z hlediska toho, že nedochází k velkým výkyvům, ale i konzervativní fondy mohou být ve ztrátě, jen tam ten propad není tak razantní.

Pozn. Měla bys znát rozdíl mezi spořením a investováním.

2) Středně dobé cíle v rozmezí 3-10 let. Mix akciových fondů, nemovitostních, zlata, fondů s dluhopisy jak korporátními tak státními.

3) Cíle dlouhodobé 10 a více let. Akciové fondy, akcie.

Riziko poklesu, u akciové trhy jsou citlivé na různá dění, ekonomika se vyvíjí v cykle, někdy roste, někdy je v recesi. Trhy se pohybují nahoru dolů, označují se jako dynamické. Dnes zainvestuješ a zítra uvidíš pokles o 20% a příští rok bude 25% nárůst, proto dlouhodobý horizont. Obecně platí, že akciové trhy v dlouhodobém horizontu rostou, ale není to záruka, že to tak bude i v budoucnosti.

Riziko inflace, fond musí být natolik výkonný, že vydělá nad inflaci, což ty konzervativní neudělají. Když byla inflace 2% a fond vydělal jedno, tak to spoustu lidí neřešilo, chovali se asi takto, prostě je to "bezpečný" a já a na to šahat nebudu, mně to nevadí. Inflace se nám v letech 2022-23 urvala z řetězu a reakce lidí je blbý penzijko, to zruším. Tak se podívej kliente, jak investuješ? Investuješ v souladu strategií 3 kyblíků a cílů? No jako ne. Pokud nebudeš investovat v souladu se svými cíli a nebudeš na dlouhodobý cíl používat dynamický (akciový) kyblík, vždy budeš nešťastný.

Pozn. Penzijko - forma od 2013 a 2023 umí to, že když investuješ dynamicky a blížíš se k výplatě, tak ti peníze začne zkonzervativňovat, když se to tam nastaví.

U investování platí čím dřív začneš, tím méně si musíš odkládat, tedy pokud investuješ v souladu s výše napsanými pravidly.

Tohle je graf, kde máš jak transformované fondy (starý typ penzijka - tzv. penzijní připojištění, co máš ty.), penzijko nové od 2013, fondy konzervativní, dynamické, smíšené a inflaci. Je to graf Asociace penzijních společností, je kumulovaný, takže je tam výkon, dynamického fondu jak Generalli, tak KB a ostatních spol. dohromady, nicméně ty penzijní společnosti jsou různě výkonné, některým fondům se daří lépe než ostatním. Je tam zaznamenán 10 letý horizont, se zamysli, co to udělá v horizontu 40 let. Tj. kdyby někdo pracoval a investoval si od 25 do 65.

https://www.apscr.cz/zhodnoceni-prostredku-ucas...

Pod tím jsou 2 tabulky, kde se můžeš podívat na výkon, penzijních společností a jejich strategií.

Pokud můžeš vybrat půlku bez sankce, tak bych jí vybrala a investovala ji nějak jinak. (Pozn. Ne u všech to jde, musí to být sjednáno ve smlouvě.) Já nevím, co potřebuješ, jestli potřebuješ koupit nové auto, udělat střechu na baráku, fotovoltaiku, nebo na to máš zdroje jinde. Jsou to tvoje prostředky můžeš si s nimi dělat, co "chceš", ale primárně bys to měla použít jako na dorovnání příjmů v důchodu, to je smysl penzijka, to že se to na to nepoužívá, je věc druhá.

Pokud je ti třeba 55, tak tu druhou půlku bych si převedla na nový typ penzijka do smíšené strategie, pokud je ti 58, tak bych počkala s tou druhou půlkou do 60 a vybrala ji a dala si ji např. do nemovitosního fondu a v 65 až bych byla v důchodu, začala postupně odprodávat podílové listy ať mám větší důchod, eventuálně část nemovitostní, část akciový. Jako první samozřejmě odprodávat podílové listy z nemovitostního fondu.

(Obecně, já ustojím hodně kolísání.)

Pokud jsi mladší 55 půlku vybrat, zamyslet se nad cíli, zainvestovat, druhou půlku převést na nové penzijko.

Dej si schůzku s poradcem, nech si to vysvětlit.

Ad. Smysl navyšovat: Teď jsou příspěvky u 300 - 90, u 500 -130, u 1000 - 230 (samozřejmě u částek mezi tím, je adekvátní příspěvek.)
Od července 2024 bude příspěvek u 500- 100, u 1000 - 200, u 1700 -340 (samozřejmě u částek mezi tím, je adekvátní příspěvek.).

Nevím, kolik ti je a kam si odkládáš jinam, jestli vůbec... Pokud si můžeš dovolit odkládat na důchod 1500 Kč, tak bych si dala 500 na penzijko, ať mám minimální státní příspěvek a zbytek investovala jinak. Už jen z toho důvodu, že do penzijka nemůžeš šáhnout a vybrat si např. 1/3, když potřebuješ, ale do "běžných" investic si sáhnout můžeš a vybrat kolik potřebuješ.

Hodně lidí je naučeno, jupííí je tam státní příspěvek, ten je super, ale nezamyslí se na strategií jakou investují a i poradci to prezentují jakože je to super, místo toho, aby se zamysleli nad konkrétními cíli a potřebami klienta.

Taky ti možná poradce navrhne DIP - dlouhodobý investiční produkt. Stát nás chce motivovat k samozajištění na důchod, proto vymyslel DIP. DIP můžeš mít v podstatě u jakékoliv investiční společnosti, která požádá o licenci ČNB. Teď už je řada společností, co DIP nabízí a řada o licenci žádá a během pár měsíců jim bude přidělena. Tedy bude větší výběr fondů. Ve srovnání s penzijkem můžeš investovat skoro kamkoliv, výběr je opravdu pestrý. Není zde státní příspěvek, doba spoření 10 let a více a můžeš si to vybrat nejdřív v 60. Výhoda daňový odpočet ze základu daně až 48 000 Kč tj. úspora 7200 Kč na daních. Porušíš podmínky, vybereš dříve, zpětně dodaňuješ. Takže, když někdo investuje do nějakého fondu 2000 Kč, tak může do stejného fondu investovat formou DIPu, ale musí se udělat smlouva, že investuješ formou DIPu, není to automatické, že se z toho stane najednou DIP, nebo budeš investovat běžně, protože to není pro tebe na důchod, ale peníze pro dítě na vysokou a nebudeš čekat do 60 let.

Cílem DIPu, penzijka, investic je udělat si porfólio během života a až půjdeš do důchodu tak z něj postupně čerpat např. 10 000 Kč, aby život byl k žití a ty nemusela živořit.

Pozn. je kravina si odkládat 1000 Kč do penzijka, 4000 Kč do DIPu, když je mi 30 a nemám tam zahrnuté střednědobé a krátkodobé cíle. Stejně tak je kravina si neodkládat na důchod vůbec nic. Jen těch 5000 Kč, chce rozdělit do 3 kyblíků jak je psáno výše.

janule0123
3. únor 2024

@levandule_k krásné vysvětleno👍👍👍 …čekala bych ze někoho takovýho potkám v bance (zatím se nepovedlo) a ne na koníkovi 🤣zatím ty rady v bance za moc nestály… a zjistuju, ze to chce hodně hledat a studovat sám 🙂

2veverka
3. únor 2024

@levandule_k Děkuji mockrát za komplexní přehled. Promyslím to a příp. se dovolím ještě optat, ano?

levandule_k
4. únor 2024

@janule0123 Problém je ten, že i když mám vzdělání ekonomického směru na VŠ, tak investovat nás neučili (mám trochu jiný obor než je jsou finance a bankovnictví.). A ani obor finance bankovnictví není záruka, že tomu budeš rozumět. (Asi nejvíc mě rozsekala kamarádka, která má tenhle obor vystudovaný, nepracuje v oboru, když jsem se snažila nasměřovat k tomu, že má do důchodu 35+ let a ta konzervativní strategie fakt není nejlepší. Nedokázala obhájit, proč je dobrá a prohlásila o sobě, já jsem prostě konzerva. Postavila se na hlavu, aby nemusela změnit svoje rozhodnutí a přiznat si, aha asi to nedělám nejlíp....) V bance máš plán produktů, co musíš prodat, musíš prodat x kreditních karet, x pojistek atd. bez ohledu na to, jestli má smysl kreditka pro klienta, tak mu ji musíš nabídnout, trochu se ho doptat, co řeší, podle toho něco nabídnout, jinak jdeš na kobereček. Když už se začneš s lidmi trochu bavit, jak žijí, abys zjistila, co potřebují a nebyl to jenom tupý prodej kreditek, tak tě utřou, že co se staráš, co je ti do toho, oni přece sami moc dobře nejvíc ví, kam ty peníze mají dát. Jdou tam s nastavením zlý bankéř mi chce vnutit nějaký nevýhodný finanční produkt.
Částečně je to dáno tím, že za komunismu nic takového jako investování nebylo, v USA je to víc normální, že lidi si tvoří portfolio a z toho žijí v důchodu. Tady je pořád mentální nastavení, státe starej se. (Nechci se tady rozplývat nad USA, jsou věci, které bych fakt nechtěla, aby tady byly jako v USA.) Střední třída v ČR vzala v době levných úroků důchody do svých rukou a někteří mají koupeny nemovitosti, které pronajímají a mají to jako přilepšení k důchodu.
Částečně je to dáno tím, že v době transformace ekonomiky spoustu lidí přišlo o prachy, protože je někdo navezl do pofiderních investic, tak ten strach z investování přetrvává a je to trochu jako sprosté slovo.

Musela jsem se sama dovzdělat a naučit se, proč a jak smysluplně investovat.

@2veverka Klidně se zeptej. Ta první myšlenková změna z toho, že z konzervativní strategie (u toho starého typu penzijka ti ještě garantují nezápornost) není na dlouhodobý horizont dobrá a nese sebou riziko inflace a musím jít do dynamické, je těžká, protože celý život posloucháš, hlavně, aby ten finanční produkt nebyl rizikový. Až tohle nějak zpracuješ, bude to pro tebe o dost snadnější si řídit finance.