Hypotéka + plánované děti, jak to řešíte?
Ahoj, chtěla jsem se zeptat na vaši zkušenost.
Hledáme byt, chceme si vzít hypotéku. Do toho plánujeme miminko s tím, že do dvou let chceme druhé. Jenže teď řešíme situaci, jak velkou hypotéku si můžeme vzít, aby jsme ji zvládli s rodičákem (až mi můj plat klesne). Momentálně bydlíme v Praze, ale tady na byt nedosáhneme. Přemýšlíme nad Nymburkem, jenže jsme se dostali k otázce co až se budu muset vrátit do práce? Nemáme babičky, které by nám mohli děti případně vyzvednou ze školy a dojíždění do stávající práce do Prahy by zabralo 1-2 hodiny + 8 hodin v práci a to nemluvím o tom, že dělám na 3směny. Manžel na dvě, ale v blízké budoucnosti by měl snad jít normálně na denní 8:00 - 17:00 a také v Praze.
Jak máte řešenou situaci vy? Mám počítat s tím, že s touto prací praštím a budu se snažit něco najít v Nymburce třeba za pár šupů?
Díky za reakci.
@zmrz_lina ahojky, usetrili jsme dost, byt 1+1 je v mém vlastnictví, z prodeje budou další penízky na to, abychom si to když tak dovybavili, jak budeme potřebovat.Stálo nás to 2 200 000 a jsme spokojeni, nechteli sjme zustat ve meste, i kdyz oba dva jsme panelakovi, ale horalove a chceme mit k horam blizeji. Stavime proto tak dlouho, ze penizky davame na stavbu z kazde vyplaty, nezijeme chude, ale ne bohate a ne tak abychom stradali, doprejeme si dovolenou dle svych predstav a deti maji vse co potrebuji, aby se mohli rozvijet 🙂 a nejvice casu jsme stravili na stavbe, abychom jako rodinka byli pohromade 🙂
@saruska89 urcite, kazdy si to voli dle sveho 🙂 my nejsme narocni, hodne jsme se jako rodina v 1+1 szili, takze nam postaci to, co mame a nechceme vse nove hned 🙂 a hlavne stavime ve dreve, takze si vse delame sami, nabytek, postele, lavice a pod. a na to je treba mit cas a pri stavbe je opravdu jen cas na to nejnutnejsi 🙂
@zmrz_lina vsak ja taky ne 🙂jen jsem napsala svuj nazor, ze je treba to poradne promyslet, ze hypoteka neni jen tak a ze dojizdet takovou dalku kdyz jsou deti si nedokazi predstavit. preji hezky rozhodovani 🙂 jsem rada, ze uz nas toto neceka 🙂 mne jen ukonceni pracovniho pomeru, ale uz jsem se nabidla tu ve vsi 🙂
My mame 12mes chlapečka. Jsem na rd do 3let dítěte za 7333kc mesicne. Manžel ma čistého cca 17tis. Mame pozemek v hodnotě milionu a budeme si brát hypo na stavbu domu za 1500000 na 40let za 5100kc měsíčně +energie. Říkám si ze by jsme to měli zvládnout protože i byt (nájem) by byl dražší
@rezi15 já jsem na mateřské sedmým ! rokem 😅 a splácení hypotéky zvládáme, i když jedeme kolikrát "nadoraz" 😝 Hypo nám dělá asi 42 % příjmů, když jsem na RD. Ale nechtěli jsme hypotéku na 30 let, tak jsme si to zkrátili, i když pobírám RP. Máme dům 5+kk. Děti jsou zatím malé, moc toho nepotřebují, akorát platíme školku a stravné ve škole/školce. Fixace na 5 let, za tu dobu děti povyrostou, můžem si hypo případně prodloužit, kus hypo už bude splacené 🙂 Ještě si něco málo platím na stavebku + šetřím něco málo bokem a máme oba penzijko, přinejhorším bych toto stopila. Zatím jsem tedy nemusela a za rok jdu do práce 😉
U startu jsme měli nula nula nic našetřené na stavebku, bydleli jsme u tchánů, kde jsme přispívali na domácnost, přesto jsme se do toho pustili částečně svépomocí, částečně zedníci a něco firmy, stavěli jsme tři roky o víkendech 😝
Jen je potřeba si uvědomit, že budete ještě platit životko, pojištění domu, povinné ručení u auta a další poplatky (internet, inkaso, dojíždění do práce, pak s dětmi ty školy/školky...)

@qz A úplně nejlepší Janov 😉 Tam už seženeš 3+1 za 30000 😀