Hypotéka + plánované děti, jak to řešíte?

rezi15
5. črc 2015

Ahoj, chtěla jsem se zeptat na vaši zkušenost.
Hledáme byt, chceme si vzít hypotéku. Do toho plánujeme miminko s tím, že do dvou let chceme druhé. Jenže teď řešíme situaci, jak velkou hypotéku si můžeme vzít, aby jsme ji zvládli s rodičákem (až mi můj plat klesne). Momentálně bydlíme v Praze, ale tady na byt nedosáhneme. Přemýšlíme nad Nymburkem, jenže jsme se dostali k otázce co až se budu muset vrátit do práce? Nemáme babičky, které by nám mohli děti případně vyzvednou ze školy a dojíždění do stávající práce do Prahy by zabralo 1-2 hodiny + 8 hodin v práci a to nemluvím o tom, že dělám na 3směny. Manžel na dvě, ale v blízké budoucnosti by měl snad jít normálně na denní 8:00 - 17:00 a také v Praze.
Jak máte řešenou situaci vy? Mám počítat s tím, že s touto prací praštím a budu se snažit něco najít v Nymburce třeba za pár šupů?

Díky za reakci.

yildiz
6. črc 2015

@rezi15 Ahooj...tak my mame hyposku uz par let a ted ji jen navysime...deti mame 3 z toho 2 male a mozna bude dalsi 🙂 jinak se to zvladnout da jine splatky nemame...bydlime v Lyse coz je nedaleko Nymburka 🙂 ja pochazim z Prahy a pred materskou jsem v Praze i pracovala a dojizdela..vlakem jsem pohodlne za 30min v centru Prahy 😉 kolikrat lepsi nez kdyz jsem cestovala v Praze z bodu A do bodu B. Manzel ma narocnou praci a denni nocni 12h a 24h ale v pohode..starsi bude ted od zari ve skolce ale pohoda neb jsem na materske. Pak ti budeme resit operativne. Babicku a dedu mame tady blizko tak snad pak pomuzou...uvidime..vse se zvoadnout da a pak v praci dohodnout pripadne se zamestnavatelem o upravy prac.doby ...tak drzim pesti at brzo najdete vyhodne bydleni a mimi si k vam najde brzo cestu..

nonnni
6. črc 2015

@rezi15 tak ani jedno neni idelani na upinani se....muze nastat fura situaci, proc by ses do Pha do prace nevracela, ani kdybys bydlela za rohem a upinat se na praci v Nymburce je uplne stejne tak osemetne....muze to vyjit a nemusi. Kazdopadne dojezdova vzdalenost do Prahy je luxusni, horsi uz je pak cestovani po Praze. A Nymburk je levny, takze za malo penez vice muziky...kazdopadne, kdekoliv koupite, tak si nabrat jen takove splatky, aby to slo bez druheho platu a rodicaku poplatit a jeste u toho prezit, protoze planovat si deti po dvou letech a pak do prace je fajn, ale casto se situace vyvrbi uplne jinak, takze to chce i akutni plan na "co kdyby"...

pavlapl
6. črc 2015

My máme hypotéku a 3 děti a můžu říct že je to velice náročné protože je můj manžel věčně bez práce. Já si nemůžu dovolit být na mateřské tak jsem se všemi dětmi dohromady byla 2 roky na mateřský. Hypotéku jsme si brali 1,5 milionu a platime měsíčně 8000kč. Babicky chodí do práce a jesna od nás bydlí 30km takže o hlídání nemůže být řeč. Já podnikám tak si naštěstí můžu brát děti sebou ale kdybych chodila do fabriky tak nevím jak by jsme to dělali.

rezi15
autor
6. črc 2015

@yildiz to je právě to. Koukáme i na Lysou a okolí, ale když si uvědomím jak půjdu s penězi dolů, tak to prostě jsou šílené pálky za byt.
@nonni @pavlapl je mi jasné, že až takhle do detailu se to všechno plánovat nedá a člověk přežije a zvládne hodně věcí když musí. Ale spíš se hrozím toho, jak to pak s dětma budeme dělat po mateřské. Když budu mít práci s klasickou pracovní dobou a manžel také (ať už na směny nebo denní) co s dětmi? Babičky pomoc nemůžou a teď se bojím, že když se odstěhujeme za Prahu, tak to zabere hrozný čas pro cestování. a kde děti budou 10 - 11 hodin denně?

evaamy
6. črc 2015

Ahoj, bydlíme v Praze a po narození dítěte jsme si hypo prodloužili, aby se nám snížily splátky, takže to hezký zvládáme.

nonnni
6. črc 2015

@rezi15 tak porad se to da resit nejakou slecnou na vyzvedavani, funguji tu (jsem take z Nymnurska, ac ne primo z Nymburka) skolky s delsi zaviraci dobou...nejak se to vzdycky udela, ale prave proto, ze by se to nekdy nedalo udelat hned a okamzite, tak je realna sance (kdekoliv, nejen tady, i v te Praze), ze clovek skonci doma po rodicaku, bez prijmu, max s placenym zdravotnim pojistenim, takze proto pozor na ty splatky, aby byly nastavene na jeden prijem idelane.

qz
6. črc 2015

@rezi15 kdyz oba pracujete v Praze, chtelo by to tam zustat. Nymburk je podobne daleko jako misto, odkud jsem dojizdela ja. A jako neni to k tomu, budete jen otraveni a skolky vam deti treba od 6 do 18 asi jen tak nepohlidaji. Navic je v Praze vice moznosti, takze i kdyby se prace menila, da se snadneji sehnat a vsude jsi relativne rychle. A pripady, ze ti zavolaji ze skolky, prijedte, malymu je zle - jo tak za 2-3 h jsem tam? 😀 kdyz nemate nikoho na hlidani, tak Praha + nasetrit predem co nejvice a splatky idealne na delsi dobu (30 let), s 5letou fixaci, sazby jsou dobre a mate 5 let (tak akorat otehotneni a vek ditete na skolku) jistotu, ze vam to nezvysi.

yildiz
6. črc 2015

@rezi15 - jasny no ono dneska bydleni je drahy noo v Praze kor pokud nema clovek vlastni...ale da se najit...chce to hledat....tak treba budeme skoro-sousedky 😀

rezi15
autor
6. črc 2015

@nonni jj to my jsme zase takoví, že i když vím, že by jsme to po tu mateřskou dali, tak nechci jít jak se říká "z huby do huby". Mám ráda rezervu a prašule bokem pro případ nouze. Uvidíme co najdeme. Teď ani ten trh s byty není ideální.

fifina86
6. črc 2015

@rezi15 v Nymburce ziju,pracuju a mam hypoteku.Ted hypoteku zrovna navysujeme a refinancujeme a mame splatky takove,abychom to utahli (jsem na RD).Jinak je tu dost firem a rozhodne neplati par supu 😉 Klidne napis IP,kdyby te neco zajimalo.

leikkka
6. črc 2015

My hypoteku nemame, nepovazujeme ji za rozumne, zacali jsme stavet, kdyz deti jeste nebyly, nasetreno jsme meli jen na koupi pozemku a pak vse z manzelovy vyplaty, nebot ja sla na MD a pak na RD, máme dvě dětí, stavíme 4,5 roku, zijeme skromne v 1+1, skromne, abychom to vse utahli, bez hypoteky stavime cely dum z manzelovyho platu vlastnima rukama, aby jsme nemuseli platit delniky a firmy, cas jeho platu jde na zivobyti a cas na stavbu. Chce to hodne promyslet, zvazit. Urcite nepocitat s tim, ze budu do prace dojizdet. Stavime 25km od mista bydliste, manzel za praci dojizdi kazdy den ze stavby, nebot 4 roky bez neho uz nam stacilo, bylo to hodne narocne pro me a tak jsme aspon pohromade na stavbe a dokoncujeme, abychom v zari mohli kolaudovat. Je to narocne, nedokazi si predstavit dojizdet kazdý den do práce, vyzvedávat děti, když budou nemocní apod. Nevidím váš případ jako reálný. Manžel v práci zůstává, je to dobrý finanční přínos, z okolí jich dojíždí takto daleko více, tak se dopraví společně, ale já dám před skončením RD výpověď a když se najde práce v okolí, tak se najde 🙂 Jinak to nejde. Praha je drahá, hledat, ale když jiné město, tak počítat i se zaměstnáním v tom městě a hledat. Jinak se to utáhnout nedá.

qz
6. črc 2015

@leikkka tak to asi nebude vyziti z platu treba 18 cisteho, protoze z toho by se daly stavet tak mozna vzdusne zamky nebo snehulaci, kdyz clovek ma uz jen RP a musi platit najem, jidlo, leky atd.🙂 nelze to tedy pausalizovat, ze vzdy je hypo nerozumna, kdyz neni jine reseni.

martaveg
6. črc 2015

@rezi15 Byli jsme pred rokem v podobne situaci, chteli jsme koupit neco k bydleni a zaroven zacit planovat prcka, vyse hypo kterou nam banky byli ochotne nabidnout byla samozrejme nehorazne velka a nerealne splacet pri materske/rodicaku (nakonec jsme skoncili priblizne u castky ve vysi 60% toho co jsme mohli dostat), takze jsme si zacali sepisovat vydaje ktere mame a ukazali si kde jsou rezervy kde muzeme vydaje v pripade potreby snizit.. kdyz jsme to hodili na papir, tak jsme zacali mit mnohem lepsi predstavu o tom jak velkou splatku hypo si muzeme dovolit a podle toho pak zacali i hledat nemovitost, chce to ale kalkulovat i s tim, ze kazda nemovitost znamena jine vydaje za sluzby, dojizdeni apod., takze na to urcite nezapomente..
jinak my nakonec skoncili u varianty sice drazsi byt ve meste nez se stehovat nekam kus od Brna a tam koupit neco i za polovicni cenu, chce to koukat i na jine aspekty nez jen na penize, ale to uz si musite zhodnotit jen vy sami jake mate predstavy o budoucim bydleni a rodinnem zivote 🙂
a my jsme taky bez moznosti hlidacich babicek (rodiny mame pres 400km daleko) a chteli bychom druhym prckem plynule navazat, takze uprimne receno ani neresim co bude za tech 6 let s moji praci, firma tou dobou muze byt nekam prestehovana nebo zrusena, je i realna sance ze se behem materske nadchnu pro uplne jiny obor nebo ze budu muset hledat neco s rozumnejsi pracovni dobou nebo zkracenym pracovnim uvazkem (prave kvuli tomu vozeni a vyzvedavani deti ve skolce a skole), proste to budu resit az za tech par let..

svetlus_pepca
6. črc 2015

I my máme už nějaký rok hypotéku a letos jsme ji navyšovali. Do toho máme ročního prcka a určitě bysme do budoucna rádi další dítko. Bydlíme asi 80 km od Prahy, přesto jsem tam před mateřskou pracovala. Denně jsem vstávala ve čtyři ráno a vracela se po šesté večer. Také nevím, co bude, až mi rodičovská skončí. Možná už bude v dohledu druhé miminko, možná ne. A opravdu si nedovedu představit, že bych se do své původní práce vrátila. Ale rozhodně to teď neřeším. Stejně tak nemůžeme řešit, jestli to zvládneme finančně. Takhle se prostě dopředu uvažovat nedá. Vždyť bychom nemohli pak udělat vůbec žádné dlouhodobější rozhodnutí. To bychom si ani to dítě pořídit nemohli, kdybysme přemýšleli, jestli to zvládneme. Nevím, co bude a budu to řešit, až to bude potřeba 😉

nov777
6. črc 2015

@rezi15 My sli do hypoteky ve chvili, kdy malej mel rok a dvojcata byla na ceste, to jsme nejlip videli, co je a neni financne realne, protoze uz se to delo a clovek vedel, ze horsi to s prijmem nebude. Tezko predvidat, jak bude neco vypadat za pet let. Zkus pocitat manzeluv plat a svuj jen ve vysi rodicaku (pro jistotu ten nejnizsi) a od te castky se odpichni. S praci se toho muze stat tolik, ze tezko rict. Dojizdeni urcite situaci komplikuje, ale nemozne to neni.

leikkka
6. črc 2015

@qz v našem případě to nerozumné je, je to náš pohled, nechtěli jsme se upsat na desítky let splácením hypotéky, když v okolí vidíme příklady hodně mladých rodin, kteří do toho šli a nezvládají to, není to případ každého to vím a taky neříkám že je to nerozumné pro všechny, pro nás to nerozumné je, neboť nemáme předtavu, co bude za pár let a ještě k tomu vzít si hypotéku, kde musí být příjemn neustále, to nikdo dopředu neví ničeho. Jako manželé, jsme holt tuto možnost nebrali ani v potaz, neboť jsme se nechtěli dostat do situace, kdy nebude možné platit hypotéku. Je to velký závazek a je třeba to hodně zvažovat, dle své situace. Žijeme hodně skromně, v 1+1, já po celou dobu stavby s RP a manžel s 30 000. Máme dvě děti, které se narodily během stavby a je to hodně náročné i tak. stavíme svépomocí, vše manžel sám, bez firmy, dělníků. Stavíme už 4,5 roku, ale stále máme byt 1+1, který je střechou nad hlavou a kdyby se něco stalo, tak víme, že máme aspoň kde bydlet. S hypotékou si to nedokáži představit. Holt nejsme příznivci dluhů.

qz
6. črc 2015

@leikkka tak s takovym prijmem to uz je nerozumne, z toho se samozrejme stavet da. Neni to na vyskakovani, ale hypo se brat nemusi, kdyz vite, ze chcete domek, na cemz se da postupne pracovat. Hodne dela, ze je manzel na prace vseho druhu 🙂 kdyz to tak neni a ten prijem je nizky (ja treba zkousela mit dve prace, ale nevydrzela jsem dele nez rok, stejne to byl privydelek), u nas nizsi za plneho pracovniho nasazeni nez u vas pri praci jednoho + RP, tak se nabizi jedine hypo 🙂 nebo najmy.

saruska89
6. črc 2015

@leikkka a jak dlouho to jeste asi tak budete stavet? Stavba baraku je strasne narocna financne a ja si nejak nedovedu predstavit stavet barak "jen" z vyplaty.. Jestli clovek nema proste zadny nasetreny love tak si myslim, ze tahnout to z vyplat je beh na hoodne dlouhou trat.. Takze mate muj obdiv...

ladyhacek
6. črc 2015

máme to podobně 🙂. A dokonce bydlíme kus od Nymburka - jen ani jeden nedojíždíme do Prahy a máme štěstí na babičky.

S hypotékou jsme počítali a k tomu chtěli mimčo a chceme i to druhé do 2 let.
Brali jsme si 1.700.000,- a platíme kolem 10.000 > přesně nevím, ale máme to na 30 let.
Měla jsem s toho strach - je pravda, že šetříme a zbytečně neutrácíme, ale zase si občas něco dopřejeme a celkem to zvládáme > chce to si sednou - rozepsat výdaje a uvidíte. My tedy bydlíme s tchýní takže se náklady dělí.

karlajasmine
6. črc 2015

Je proste potreba mit do zacatku neco nasetreneho, aby si clovek mohl vzit co nejmensi hypoteku (my mame 70%) a hlavne uvazovat realne (nekupovat to, na co nemam). Nastavte si to tak, abyste vyzili z jednoho platu (nepocitej do toho tvuj rodicovsky prispevek). A je potreba si rozpocitat nejen splatku hypoteky, ale i vsechny dalsi naklady (pojisteni, veskere naklady na energetiku, odvoz odpadku, fond oprav, internet, televize.. zkratka kazdy ''nesmysl'').

Kdyz jsme si kupovali byt, tak jsme jakoby ''zapomneli'' na druhy plat a resili, co si muzeme dovolit vzit za hypoteku tak, abysme ji pokryly z jednoho platu. Pak jsme hledali v tomto cenovem rozmezi byt. My jsme z Prahy, zustali jsme v Praze.. uprimne, v Praze jsou nejlepsi platy a nejvetsi jistota, ze clovek sezene praci. JInde to je samozrejme levnejsi, ale kdyz clovek nema hlidani, tak ta Praha je proste flexibilnejsi. Anebo neco hned za Prahou, na vlaku.

Hlavne uvazovat realne a nenechat se unest nejakymi ''sny'' a frazi ''nejak to zvladnem''. Mam zname, kteri si vzali hypoteku se splatkou 25000Kc mesicne s pristupem ''nejak to zvladnem''... no a zvladli to tak, ze o byt prisli, bydli u rodicu, vztahy s rodici i mezi sebou na bodu mrazu a dluhy na krku snad az do smrti.

Kdyz je clovek rozumny tak se da sehnat v Praze takova hypoteka, ktera cloveka vyjde stejne jako najem.

leikkka
6. črc 2015

@saruska89 už jen 2m, dokončujeme, uz jsou to jen male veci, takze pres leto je dokoncit a behem zari se stehovat. Je to narocne, halvne s detmi, manzel se prace neboji, je strojni inzenyr, co nevi, tak si precte a zkusi to, je to zdlouhave stavet takto, ale sli jsme do toho, nechteli jsme se zadluzit na dalich 30 let hypotekou. Stavime skrome, mame domecek 120m2 obytne plochy, s podkrovim, nekupujeme novy nabytek, jen to co je nutne pro kolaudaci, vse si jinak berem z 1+1, holt budeme obyvat jednu mistnost a pak postupne zarizovat ostatni... 🙂

leikkka
6. črc 2015

@qz stavime, ale nerikam, ze to neni narocne, nevyskakujeme si, ale hledame dlouho material za co nejlepsi cenu, nez ji koupime, uvazujeme, probirame a zvazujeme, co koupit a co ne, hruba stavba narocna na penize neni, nejdrazsi je na tom vnitrek. Ono i tak s tim platem co mame, uzivit 2 deti a nas, neni jednoduche a musela jsem prinest velkou obet, nechat manzela jezdit 25km stavet a na deti byt sama.

anetka1701
6. črc 2015

Ahoj. My se stěhovali z Prahy na předměstí Kolína :o) Přesně jak píšeš - dát v Praze za byt na sídlišti tři a půl milionu... Prostě ne. Jsme tu moc spokojení. Muž dojíždí denně do Prahy do práce vlakem a nemůže si to vynachválit - odpočine si tam a čte, je tam za 40 minut, což kolikrát mají lidi v Praze MHDčkem taky. Je tu klid, pohoda, do školky mi vezmou dvou a půl letou dcerku a i ceny za kroužky, školku a tak jsou úplně jiné než v Praze...

Navíc tu je v okolí hodně příležitostí práce - nechtěla bych do fabriky, ale kdyby nebylo jiné zbytí, tak jich tu v okolí je hodně a nabírají stále. Tam pak i odpadne to dojíždění...

Koupili jsme dům se zahradou, opravili... Děti tu jsou šťastné a spokojené... Nelituji :o) P.S. v bydlení jsme za dva miliony, což je fakt krása - oproti tomu, že bych za stejnou cenu v Praze nekoupila ani 2kk na sídlišti...

zmrz_lina
6. črc 2015

@leikkka obdivuju, ja bych takto ale zit nedokázala. Při představě, o kolik casu jste přišli a ve finále si nemyslím, ze byste az tak usetrili (protože nejdražší je právě čas a ten málokdo počítá, dal musíte platit i to 1+1), to už bych raději vzala nejakou menší hypoteku.
@rezi15 my jsme na druhou stranu od Prahy, brali jsme hypo 1,6mio na byt 3+1. Jezdila jsem dříve do práce do Prahy, posl. 3 roky jsem pracovala tady a nedokážu si představit trvale dojizdeni s dítětem. Nas čeká pristi rok refinancovani, snad vydrží nízké sazby a my budeme mít nižší splátky. Kdyz jsme hypo brali, pocitali jsme prijem manžela + RP na 3 roky.

saruska89
6. črc 2015

@leikkka tak to jste dobry.. Hodne dobry... Ale i tak trochu souhlasim s @zmrz_lina... My mame postavenej barak, kterej jsme si staveli taky uplne sami ale staveli jsme rok a pul.. Mame cca 180m ale vsechno komplet nove vybaveny, veskery mistnosti zarizeny ..bez hypa bychom takovyhle barak nemeli... Proto vas obdivuji...

joyride
6. črc 2015

Ahoj, my jsme se take stehovali z Prahy dal, abychom si mohli dovolit vlastni bydleni - Brandys nad Labem. Pracuji v Praze (manzel Mlade Boleslavi), ale jestli se tam vratim po materske nevim - museli by mi vyjit vstric a souhlasit s pracovni dobou 7-15:30, abych stihla vyzvednout deti ze skolky (mame flexibilni pracovni dobu ale nejsem si jista zda az takto). Babicky jsou 180km daleko a jedna nevlastni 40km, takze na ne se obratit nemuzeme.
Pri planovani hypoteky jsem si dala do tabulky prijmy a vydaje a k tomu jeste 2. variantu - prijmy a vydaje s prckem s tim, ze budu na materske. Spocitali jsme si maximalni splatky, abychom meli i pri materske dostatecnou rezervu, kdyby cokoliv. Podle toho jsme hledali i vlastni bydleni - sice nemame baracek s velkou zahradou, ale jsme spokojeni - sli jsme do kompromisu a poridili prizemni byt v cihlovem dome se zahradou. Nechteli jsme zit z vyplaty do vyplaty a obracet kazdou korunu. Tahle vim, ze i s prckem to budeme zvladat, pri nejhorsim se da prodlouzit delka splaceni.

Drzim palce at najdeme neco pekneho...najit si vlastni bydleni je docela vycerpavajici 🙂

karlajasmine
6. črc 2015

Ono i zalezi, jak moc jste narocni a co chcete za bydleni.. pokud chcete baracek, tak jak nekdo psal, v Praze se to neda.. my mame byt na sidlisti, pro nas to davalo smysl, protoze mame oboje rodice na vesnicich a tim padem mame kam ''vypadnout'' z Prahy do prirody.. je proste potreba si promyslet vsechna pro a proti ruznych variant a dojit pak k te, ktera dava smysl pro vas 🙂

rezi15
autor
6. črc 2015

moc vám děkuji všem za vaše názory a zkušenosti. asi jsem jen potřebovala ujistit, že je úplně normální se odstěhovat z Prahy a zbytek dořešíme až nastane.

nonnni
6. črc 2015

@rezi15 no asi takhle....bydlim jeste kousek za nymburkem a za 40 minut jsem na hlavaku, autem za 20 minut po dalnici na cernaku...troufam si rict, ze z mnoha casti prahy budes do centra cestovat minimalne tak dlouho, ne-li dele a navic s prestupy. Ne kazdy v Praze bydli hned vedle prace a v mensich mestech se vetsinou vyhnes jednomu fenomenu a to nutnosti dojizdet s ditetem do predskolnich a skolnich zarizeni mestskou dopravou, vse je nablizku. Zvaz vsechna pro a proti, ale jestli by vas v praze drzela pouze tvoje stavajici prace, tak je to malo, to za par let muze byt uplne jinak. Jinak dobrou dojezdovou vzdalenost maji treba i Neratovice, ale zase esteticky je to jedno z tragicky nejosklivejsich mest...a to rikam, jako clovek, ktery se ram narodil a prozil 20 let a je to srdcovka....jak to mesto musi vnimat citove nezucastneny jedinec ani nechci pomyslet. Brandys je take dobra volba.

qz
6. črc 2015

@rezi15 jeste, pokud chcete usetrit, a bydlet v dojezdove vzdalenosti do Prahy, tak Most. Byty tam jsou levne i v tech dobrych oblastech, jen tam neni prace. Jinak hledej neco v PID. To Most sice neni, ale - dojezd na Dejvickou dobry.