Hypotéka při mateřské. Jak ji získat?
Ahoj
po tetě řeším dědictví. Zdědila jsem část bytu v menším městě. My bydlíme v domku, který máme s manželem ve sjm bez dluhů. Jediné co tak máme asi 100 000kc půjčku. Je to hezký, sice nezrekonstruovany byt. Je 8 dědiců, ostatní pravděpodobně budou chtít byt prodat. Manžel momentálně nemá moc dobře placenou práci a já jsem na rodičovské se třetím dítětem. Ale přemýšlím, jak by se dala získat hypotéka, protože takový byt za slušné peníze se těžko shání. Nechce se mi ho vzdát jen kvůli tomu, že jsem na rodičovské. Nájemníci by se našli velice dobře a kdyby byl nájem nižší než splátka hypotéky, tak i tak bychom byli schopni to platit. Jsem ochotná se uskromnit a mám nárazové přivýdělky. Mám i spoření, kdyby byl výpadek příjmu z nájmu. Ale jak získat hypotéku? 🤷 Majetek máme vyšší než je hodnota bytu, tak můžeme i ručit, ale jak ošetřit na 3 roky příjem? V tomto jsem dost v pasti 🙈. O hypotéku jsem nikdy nežádala, hledám různé způsoby. Moje mamka by do toho šla s námi, aby tam byl příjem, ale je jí 55 a plat také není nic závratného. Neřešil jste někdo podobnou situaci?
Nejpřesnější informace získáš v bance. Mě bylo řečeno, že zadlužení můžu mít max 50 % příjmů. Počítají se do toho všechny půjčky. Rodičovská se jako příjem počítá omezeně. Také se vyplatí obejít více bank, nemají jednotná pravidla pro uznávání příjmů.
No, me by spis zajimalo, jak vis, ze ten byt bude za slušné penize 🤔 ale jinak bez příjmu budes mit s hypotekou problém. A pokud bude mamka spoluzadatel, tak ti ji daji max na nejakych cca 17 let a to je zas otazkou, zda vam vyjde bonita na vysi splatky.
Dědicové budou chtít co nejvíce peněz, nevěř tomu, že byt bude zadobře. Tolik dědiců se většinou nikdy nedomluví, nakonec to dopadne tak, že se byt prodá a peníze rozdělí mezi všechny dědice. Tak to většinou dopadá, ale třeba máš lepší příbuzné. S příbuznými by ses domluvila, ale jak do toho začnou krafat jejich drahé polovičky, je vše rázem jinak.
Najdi si schopného finančního poradce. Ale víš jistě, že ti byt prodají za cenu obvyklou? Přeci jen tolik dědiců se těžko domluví. My prodávali nemovitost kde nás bylo pět a trvalo pár než se našla společná cesta k prodeji.
Ja se omlouvám nejdřív za off topic 🙈 jen když tak čtu některé příhody o dědictví, tak si říkám, jak jsem rada, že jsme se v rodine domluvili a řešíme tohle za života. My mame jednoho člena rodiny, nejbližšího dědice zadluženého s exekucemi, takže je to jediná možnost, jak být pak v klidu.
Vím, že každý případ je jiný. Moje segra nedostala ani pujcku u banky, kdyz byla na RD, ale ona byla sama... Myslim, ze hypotéku bude těžké získat.
Za takových okolností bych do toho nešla. 8 dědiců, 8 lidi kteří z toho chteji mít co nejvíc 🤦🏼♀️ nemáš jistotu, že cena prodeje neporoste, než bys teoreticky hypo dostala. Stejně jako Ty v tom vidíš potenciál, tak v tom vidí potenciál všichni ostatní, ale pěkně pro sebe.
Byt Tebou, nechala bych si penize a investovala nebo zvětšila rezervu.
Děkuji za názory. Uvidíme jak se to vyvrbí, nikdo jiný o to zájem nemá, ale říkám si, že možná bude nejlepší sebrat peníze, udělat rezervu a řešit koupi nemovitosti až budu po řidičáku. Je mi to sice líto, byt má potenciál, ale jsme se všemi za dobře a asi nechci aby se to třeba pokazilo, je mi jasné, že budou chtít co nejvíc peněz. Uvidíme jaká bude částka, za kterou by chtěli prodat. Na druhou stranu se hodí každá koruna, doplatit dluh a mít rezervu je taky fajn. Tetě uděláme hezké rozloučení, ucítíme památku a poděkujeme. Byla moc hodná. A asi prodáme, bude mi to líto, člověk má k tomu místu nějaký vztah, když jsme tam jezdili. Ale asi to bude nejlepší. No uvidíme jakou budou chtít ostatní cenu.

Spoj se se svojí bankou a třeba Ti nabídnou nějaké řešení.