Invalidita 3. stupně a pojišťovna. Máte zkušenost?

dixi86
6. kvě 2021

Dobrý den, nemá někdo zkušenost..? mám přiznaný 3.stupen inval. ted nove, Za rok by mělo být přešetření, zda se stav zlepsi. Mam nevylecitelnou nemoc, na leky reaguji spatne. Pojistena jsem u Kooperativy, puvodne Česká spořitelna Flexi. Od poradce mi bylo řečeno, že se bude nejspis čekat min.ten rok, zda stav, resp,invalidita 3.stupne bude trvat. Opravdu to tak funguje? děkuji

rejalin
6. kvě 2021

Manžel má také 3. stupeň a pokud vím, tak jeho rodina objížděla pojišťovny (spadal pod více pojištění) ještě když ležel po úraze na spinalce. Ale také vím, že mu to pak vyplácely různě, na některé čekal déle. Ještě se ho zeptám, až bude doma a dám vědět. Nicméně bych asi rovnou napsala/ zavolala do konkrétní pojišťovny 🤷

dixi86
autor
6. kvě 2021

@rejalin děkuji, já jen, zda věřit poradci a není to pro ně např. špatná záležitost, protože z pojištovny berou peníze na opačný směr. Děkuji za poptání. Asi raději zkusím vyřídit sama.

marti89
6. kvě 2021

@dixi86 Musíte se kouknout do podmínek a co vše máte sjednáno. Teoreticky můžete čerpat z denního odškodného po dobu pracovní neschopnosti, za hospitalizaci, vážné nemoci a invalidity (u 3. ST se obvykle vyplácí jednorázově, ale to neberte směrodatně - rozhodující je, co máte sjednáno). Také počítejte, že pojišťovna může chtít prohlídku od svého určeného lékaře.

merope
7. kvě 2021

@dixi86 Otázkou je, jak je to zkušený poradce - já si ze školení pamatuji, že se většinou rok čeká právě na přiznání toho ID, tak jestli to nespletl. Právě kvůli přešetřování a změnám je lepší jednorázová výplata pojistné částky - ale tu by měli vyplatit (projděte podmínky smlouvy, ale mělo by to tak být). Pokud máte z pojištění rentu, tak je to ke zvážení, zda podávat na pojišťovnu, protože pokud ID získáte, smlouva se ruší a jde vyplácení pojistné částky, pak vám ID stát sebere, smlouva už zrušená, nová se získat nedá, pojišťovna stopne výplaty a už se ničeho nedovoláte.

hejluc
7. kvě 2021

Napište si na pojišťovnu, budou chtít číslo smlouvy a vaše r.č. Záleží na tom, co máte pojištěné. A pak, aby ta nemoc, kvůli které máte ID, vznikla až v době trvání smlouvy.
Pokud mate sjednané riziko POJIŠTĚNÍ INVALIDITY 3.STUPNE S JEDNORAZOVOU VYPLATOU - takhle je to napsané primo v pojistce, vyplatí to hned.

martulka88
7. kvě 2021

@dixi86 Ptáš se (snad nevadí, že tykám) na pojistku nebo ID? U pojistky, pokud ti jde o "odškodné", tak na něj máš nárok, pokud byla sjednána před tvou dg. Pokud sis sjednala pojistku až po dg., pojišťovna s největší pravděpodobností ti nic nedá. Jinak pokud jde o ID 3 - jakmile ti dají 3, tak jdeš za rok na přezkum. A většinou ho snižují. Pokud ti ho nechají, tak pak tě zavolají opět za 1-3roky - u ID3 ale chtějí kontroly většinou po 1roce. Tam je to o tom, co ti napíše nejen lékař do posudkové zprávy, ale i posudkovém - to, že se mají držet tabulek, tak to kolikrát nedělají. Znám ve svém okolí lidi, co mají nárok na 2 - dle tabulek a nedostanou kolikrát ani 1. Jinak ti za rok přijdou papíry z OSSZ (neboj se, že ti to nepřijde do určitého data - oni si to hlídají - může ti to přijít i dva měsíce dopředu, nebo naopak o 2 měsíce déle - korona), že máš doložit zprávy o svém progresu nemoci (já si žádám u svého specialisty o posudkovou zprávu a tu předávám obvodnímu a ten to sepíše, přihodí zprávy od specialistů a odešle na OSSZ a mně přijde vyrozumnění). Většinou, když nechají stejný stupeň invalidity, tak ti pošlou rovnou vyhodnocení a nechtějí tě vidět. A co se týče invalidky - pozor na práci - pokud máš ID3 a budeš pracovat, mohou ti ho sebrat i dříve. Při ID2 bys měla pracovat na zhruba poloviční úvazek, aby ti to nevzali dříve. U ID1 je to defakto jedno.

dixi86
autor
7. kvě 2021

@merope ja mám invaliditu přiznanou, ted cekam jen na rozhodnuti o vysi castky ID. Jsem jeste na RD, ale nevyléčím se a léčbu snáším špatně, takže rozhodli vcelku rychle a hned na 3.st. s tim, že za rok bude přezkoušení.

dixi86
autor
7. kvě 2021

@hejluc ano, mělo by to tam být napsáno takto. Nemoc potvrdili v lednu 21, smlouvu mam cca 6let. Akorát se dělaly změny na děti a manžela platné od února 21 zpětne.

dixi86
autor
7. kvě 2021

@martulka88 jde mi o vyplacení pojistného, ID mam ted 3.stupen a nejsem zatim schopna normalne uplne fungovat, takze prace nepripada v uvahu, zatim. Jde mi spise o to, zda je mozne, ze pojistovna bude cekat min.rok az po prezkouseni, i kdyz na smlozve je vyplaceni hned, protoze mi prijde divne, kdyz mam ted 3.st a oni by vyplatili, samozrejme zanikaji ty nizsi stupne, takze nevim, o co by jim slo.

dixi86
autor
7. kvě 2021

@martulka88 ne, pojistku mam cca 6let a diagn.od ledna 21. Jen jsem delala upravy na zaklade me diagnozy manzelovi a detem. takze snad to na to nema vliv.

dixi86
autor
7. kvě 2021

@merope ta renta je tam uvedena nebo da se to laicky nejak poznat? jsem tomhle analfabet :(

dixi86
autor
7. kvě 2021

@hejluc i když je v rozhodnuti psane o tom prezkouseni za rok? na to to nema vliv? resp.nemelo by mit?

merope
7. kvě 2021

@dixi86 Budeš tam mít pojistnou částku buď v milionech, pak to je jednorázová nebo tisících, pak to bude renta. Mrkni do smlouvy, případně mi to můžeš (klidně bez osobních údajů) oscanovat do pošty, mrknu na to, Flexi jsem zrovna uzavírala dost klientům.

hejluc
7. kvě 2021

@dixi86 jestli se to riziko píše tak, jak jsem ti uváděla, vyplatí ti to jednorázově. Případné přezkoumání se neřeší. Klidně si o to už požádej, výše důchodu je nezajímá.
Ta renta se téměř nesjednava, tu na 99% nemáš. Sem tam nekdo sjedal ZPROŠTĚNÍ OD PLACENI. Koukni, jestli ho ve smlouvě máš.
Kdyz budes pojistnou udalost hladit pres internet, bude ti to samo nabizet rizika, ze kterych si můžeš neco uplatnit. A neboj se tam zavolat, kouknou se ti na pojistku a poradí

martulka88
7. kvě 2021

@dixi86 Koukni do smlouvy - tam by to mělo být psané. Popřípadě rovnou zavolat na infolinku, jak to je. Ale přijde mi divné, že chtějí čekat.Na co? Že zmizí dg.?

dixi86
autor
7. kvě 2021

@martulka88 to mi řekla poradkyne, ale prijde mi to divne, vzhledem k tomu, ze si myslim, ze invalida budu v nejakem stupni uz do smrti a vyjimky jsem ohledne sve nemoci na podminkach nenasla. Resp. to prezkouseni je tam snad skoro vzdy, tak mi to tez prijde divne, ze by se cekalo nevim na co. Spis az umru.

dixi86
autor
7. kvě 2021

Je mozne, ze je vyplaceni pojistneho nežádoucí pro poradce?

dixi86
autor
7. kvě 2021

@martulka88 bylo mi řečeno, že za rok mě mohou uznat zdravou, resp. ne invalidní. Mám leukémii, takže nepředpokládám svůj 100% stav, ale mohu se mýlit v tom, jak to bude pak OSSZ posuzovat.

semisovamys
7. kvě 2021

Dobry den, ne neni cekaci doba 1 rok, to vam poradce rekl spatne. Cekaci doba 1 rok je v pripade sjednani noveho pojisteni, tj.ze inv musi vzniknout az za rok po vstupu do pojisteni. Ale to neni vas pripad, podle toho co jste psala. Inv si nahlaste, ze budete pak mit zmenu stupne neni dulezite. Jediné co, tak tím, ze vam ted kooperativa vyplati 3.stupen inv, tak zaniknou i 1. A 2. Pokud mate sjednano. Jestli vhcete, pisnete mi do zpravy, muzu vice vysvetlit 🙂

martulka88
8. kvě 2021

@dixi86 To je mi moc líto :-\ Každopádně mi to přijde, že poradce se vymlouvá. Ale mohu se mýlit. Snad někdo poradí. Přeji mnoho sil <3

dura175
8. kvě 2021

@martulka88 Chtěla bych jen upozornit, že s tou prací při ID to tak není. Práce není nijak omezena v žádném stupni invalidity a není nijak omezena ani výše výdělku. Je to definováno “dle možností a zdravotního stavu pacienta”.

@dixi86 Držím palce, ať je ti co nejlépe a hodně síly v boji proti nemoci.

marti89
8. kvě 2021

@dixi86 Osobně si myslím, že se poradce spletl s čekací dobou (trvání pojištění od začátku) invalidity a trvalých následků. U trvalých následků se obvykle čeká rok, než se ustálí (když je pojištění déle než čekací lhůta a stav by měl být stálý - tj. není vidina zlepšení), hlásí se to hned. Nevím, co vše tam je sjednáno, ale jak jsem psala výše, dá se teoreticky čerpat z více připojištění za stejnou diagnózu (pojištění pracovní neschopnosti padá, tam je výluka na dobu rodičáku, pokud si aktivně nepřivyděláváš doložitelným způsobem - jen technická - pokud opravdu nepracuješ, doufám, že ti ten poradce toto připojištění shodil ze smlouvy, protože jinak za něj do návratu do práce platíš zbytečně). Poradila bych ti ráda víc, jen bych potřebovala nafotit, co máš sjednáno (žádná osobní data, číslo smlouvy, apod. - čistě jen tu část o připojištění (od kdy do kdy, co a jakou variantou). Mám podobně starou smlouvu, jestli ji v krabici dohledám, můžu ti zkusit zatrhat na fotce, co hledat. Přístup tvého poradce se mi nezdá..

martulka88
8. kvě 2021

@dura175 Jo, je to na každém, nikdo nemůže zakázat pracovat. To jsem taky ani nepsala. ;) Ale pokud má člověk ID - zrovna např. tu 3 a bude pracovat na plný úvazek, tak s největší pravděpodobností ho seberou. U 3 je míra poklesu min.70% a tím pádem, pokud pracuje na plný úvazek, je pro OSSZ "zdravý". Ano, nikdo nezakazuje pracovat, ale pak musí ten dotyčný počítat s tím, že pokud může pracovat na plný úvazek, tak ho mohou předvolat dříve a nebo při přezkumu sebrat vyšší stupeň.

dixi86
autor
8. kvě 2021

@martulka88 děkuji. Též mne to prijde. I kdyz je to blizka rodina. Proto se prave ptam :/

dixi86
autor
8. kvě 2021

@dura175 děkuji, boj s dětmi je o něco snažší.

dixi86
autor
8. kvě 2021

@martulka88 tak já třeba fyzicky pracovně nejsem schopná vydržet plnou pracovní dobu, kde bych stála, něco fyzicky dělala, dlouho seděla. Pokud by se zadařilo, ráda budu něco dělat doma na pc, fotit, atd. Protoze jediná, paradoxně, chvíle, kdy je mi dobře nebo spíš nevnímám tak bolest, je např. chůze s dětma, apod. Ale stát nebo dlouze sedět je k nevydržení. Ale to je fakt, který nikoho zajímat nebude.

martulka88
9. kvě 2021

@dixi86 Je mi to moc líto. Hlavně musíš bojovat a nevzdávat se <3.

dixi86
autor
9. kvě 2021

@martulka88 dekuji, tak nevzdavam to. Jsou na tom lidi daleko hure, ale kazda koruna usnadni zivot a zvlast s detma.