Jak efektivně investovat 50 až 100 tisíc korun?
Ahoj. Co byste udělaly s 50 - 100 000 Kč pokud byste je rády někam investovaly, aby se vám časem zúročily? Vím že nějakou dobu budu schopná na ně nesáhnout. Znáte nějaký dobrý web na akcie atp?
Zkus se mrknou na Portu, je to pro začátečníky, ale teď s vládou Trumpa akcie strašně klesly.
Ještě jiný tip kam investovat? Větší částky okolo 800 000 -1 000 000 Kč? Vyzná se tu někdo?
@anonym_autor záleží, na jak dlouho je chceš někde uložit. Já jsem tyhle malé sumy investovala do dluhopisů Bamboolik a Živina.
My jsme část dali do ETF přes Portu - jednoduchý, nemusíš se v tom moc šťourat a zhodnocení je fajn 🙂
@anonym_autor To je dnes tak málo, že bych si to dala max. na spořák. 🙂
Pro někoho to třeba málo není. Já bych to zkusila na to Portu. Případně, pokud by mi nevadilo risknout to, tak možná do nějakého podnikaní, myšleno podpořit někoho v začátku.
Me prijde jako by tady mel kazdy miliony na ucte…🤦♀️radu nemam.. jen jsem fakt prekvapena,kolik mamin tady tvrdi ze 100k je malo penez
Me prijde jako by tady mel kazdy miliony na ucte…🤦♀️radu nemam.. jen jsem fakt prekvapena,kolik mamin tady tvrdi ze 100k je malo penez
@lukaaaa přesně tak, naopak je pitomost to nechat ležet na účtu 🙄
@teate, @1pomnenka investování není o množství peněz, ale o časovém horizontu, pokud na to autorka dotazu bude schopna nesáhnout aspoň 5 let a více, tak je to blbost mít na spořícím účtu. Někdo má volných 50 - 100 tisíc, někdo 500 - 1000 tisíc. Při investování si je důležité uvědomit, jak mám cíle, plány. Je blbost investovat dneska do akciového fondu a zítra se rozhodnout, že si potřebuji koupit nové auto.
@anonym_2dda8f
V podstatě postupuješ velmi podobně jako autorka dotazu, stanovíš si svoje cíle, časový horizont, aspoň orientačně. Je jasné, že vše dopředu nenaplánuješ. Máš více možností na diverzifikaci na rozdíl tazatelky. Investování je o trpělivosti. Je dobré naučit se strategii nakup a drž. Ten výnos si musíš u investic vysedět.
Nauč se myslet systém 3 kyblíků:
krátkodobý - max. do 3 let - spořící účet, fondy peněžního trhu.
střednědobý - 3-10 let - fondy, nemovitostní, stabilní akciové, dluhopisové fondy, zlato
dlouhodobý - 10 let a více, akciové fondy - tady můžeš jít do více rizikovějších akcií věcí, pokud tomu odpovídá tvoje nátura, např. nanotechnologie a robotika, klidně i část zlata
Dluhopis je z mého pohledu rizikovější než fond. Když někdo vydá dluhopis a krachne mu byznys, tak nedostaneš nic. Akciím se nemusí dařit nějakou dobu, tak holt musíš čekat, nebo třeba padne i nějaká firma, ale pořád jsou tam i jiné firmy, které přinesou zisk.
Já ve financích dělám, píšu to proto, abych byla transparentní, ale nemám v úmyslu ti prodávat žádný produkt. Z jednoho milionu bych do dluhopisů dala max. 200 tisíc, a to jen v případě, že by klient dluhopisy vyloženě požadoval. Jinak bych to volila mezi fondy a zlato.
@lukaaaa přitom maji beztak holou prdel
@fire85 nevím, myslím, že tu bude celkem dost holek, pro který to není ani jedna celá výplata, tak jejich využití nepovažují za kdovíjak stěžejní. Ale samozřejmě je skvělý, pokud to pro někoho je větší suma nebo jediná, kterou může investovat, že se nad tím zamýšlí a že si rezervu nebo investici buduje. Každopádně tipy tu dostala.
@anonym_autor neporadim, ale ja sama kdyz jsem se vratila po rodicaku do práce, tak jsem si usetrila za rok 100 tisic(pro me hodne peněz) , nyni jsem znovu na rodicaku, takze penizky nikde neinvestuji, ale i kdybych nebyla, tak bych ja asi osobne nikde neinvestovala, mozna na ten spořící ucet, ale ja se vubec v takových vecech nevyznam
V praci jsem mela kolegu, ktery se docela vyznal a investoval, ale rikal, ze by to chtelo vic peněz k nejake investici🤷
Ještě jiný tip kam investovat? Větší částky okolo 800 000 -1 000 000 Kč? Vyzná se tu někdo?
@anonym_2dda8f J&T fond Arch…prumerny rocni vynos od zalozeni cca 13% p.a.

Tak malou částku bych dala na spořící nebo investiční účet u své banky.