Jak jste si zvykaly na snížení příjmu na MD/RD?
Ahoj holky, rada bych se zeptala, jak jste si zvykaly na snizeni prijmu zejm. na rodicovske dovolene. Vzdy jsem si vydelavala o trochu vic nez manzel, i muj PPM byl vyssi nez jeho vyplata. Uz par mesicu jsem na RD a porad si nejak nemuzu zvyknout na to, ze musim doslova koukat na kazdou korunu a resit jake jidlo si muzu ci nemuzu koupit. Uplne sci-fi pak pro me je, kdyz vidim, jak nekdo jede na zahranicni dovolenou v prubehu RD ci si treba poridi nove auto. Jak jste si zvykaly vy na to razantni snizeni prijmu? Hned, nebo to chvili trvalo?
@blahova_andrea Tak z me zkusenosti byly dovolene po CR nebo v Evrope stejne drahe a spis drazsi nez exotika (ale nejsem zvykla na dovce varit a tak, to bych snad radsi byla doma a uvarila si ve svym). Jako osobne nechapu pujcku na cokoliv mimo bydleni, ale spousta lidi si pujcuje treba na auto a dva lidi z meho okoli i na tu dovcu. Pro me nepochopitelne, protoze na co to rok splacet a nakonec diky urokum preplatit, kdyz to muzu rok setrit 😮
@bayt no my jezdili do rekreačních středisek, takže žádný luxus a tomu odpovídala i cena. když máš chatku, kde není voda a chodíš se sprchovat do společných sprch někde uprostřed...to mi samozřejmě jako dítěti nevadilo. dnes už mám o dovolené taky jinou představu 😀 ale my třeba byli naposledy s dětmi, když byl mladší necelý rok. na pět dní v krkonoších a vyšlo nás to na desítku. dopřát si letecky na týden moře, tak dáme min. 50 😉 to prostě není zanedbatelný rozdíl. taky nikdy nepochopím, že si lidi berou dovolenou na splátky!
@blahova_andrea V tomhle nás rodiče děsně zhýčkali, protože jsme jezdili k moři každý rok, a to měli tři děti. V luxusu jsme se netopili, dodnes žasnu, že na to dokázali našetřit atd. Ale je fakt, že my z toho máme ohromný zážitky, až byhc řekla životní. Tak mě to trochu ovlivnilo. Ale jezdívali jsme i na vodu, takže jasně, pod stan atd. Ale ono ani to nevyjde levně, když si člověk nevaří sám. V Asii jsem se ale na ulici najedla za dvacet korun :D A hotel cca 300 na noc :D
@bayt tak to jsi rodiči fakt "rozmazlená" 😀 já jsem z hodně skromných poměrů a spíš to přichází postupně spíš s věkem a pohodlností. nebo když je jedno malé dítě a má se vařit, tak ještě ok, ale když je těch dětí víc, celá rodina vybíravá, no to už ne, díky! na vlastní koupelně přímo na pokoji už taky trváme. nehrozí ani přes chodbu, natož společná kdo ví jak daleko atd. my teda s rodiči k moři začali jezdit až v pubertě. poprvé jsem sice byla ve 4 třídě se školou, ale s mámou pak až v 15ti. dětství mám spojené s jinými zážitky. asi je prý pro našince levná. jen je drahé se tam dostat 😀 ale musí to být úžasný zážitek 🙂
@blahova_andrea No jo, tak my jsme brávali příšerný noční spoje, nejlíp se třemi přestupy, a to pak byly letenky cenově kolikrát jak do Řecka :D Mimochodem, za půl hodiny jedeme na letiště a poprvý letíme s miminkem, tak jsem zvědavá :D Myslete na nás!
@luj89 a s tím jídlem? Povinný platby neosidis, ty se platit musí. Můžeš je ovlivnit způsobem života, šetrné spotřebiče, žárovky, hlídat spotřebu vody, elektřiny atd. Ale to je v dlouhodobém horizontu. Jediné, s čím můžeš pracovat a výsledek vidíš hned, je to jídlo, drogerie a v druhé řadě oblečení, hračky pro děti, dárky příbuzným a dětem atd.
Já nakupuju podle letáku. Věci typu drogerie nebo trvanlivé potraviny kupuju ve velkým, když je dobrá akce. Maso spíš méně, mám malý mrazak a neustále nějaké maso v akci je. Vždy podle toho, co je v letáku, udělám zhruba jídelníček na další týden. Podle toho udělám nákupní seznam.
Za jídlo včetně drogerie dám asi 6tis pro nás tři.
U nás jedou ve velkém jogurty floriany. Nedám za něj víc jak 7,- a když jsou, vezmu i dva kartony.
Dárky pro děti i rodinu..spočítat si, za kolik to je a omezit to. Aspoň u mě to byla celkem velká částka, když jsem to secetla za rok..takže jsem to taky zkrouhla. A takto se vším. Stanovila jsem si roční plán, přehled nebo jak to nazvat. Tam jsem zahrnula měsíční pevné výdaje, roční jednorázové výdaje. Napsala jsem si, kolik měsíčně musím šetřit na ty roční výdaje a dávám to bokem. Z toho mi vyšla částka, kterou chci ročně našetřit..právě třeba na tu dovolenou nebo jako zvýšení rezervy..jde to, přestože jsem samozivitelka na rodicaku.
@bayt držím pěsti. s miminkem je let prý snesitelnější než s batoletem 😉 užijte si dovču!
@garalela rozumim, ale nejela bych na dovolenou v dobe, kdy bych to zaplatila z nasetrenych penez a nemohla to pak v nasledujicich x letech zase dorovnat na puvodni castku. Navic kdyz bojuju s beznym chodem domacnosti mi proste prijde nezodpovedne vybrat uspory a jet na dovolenou. ale vec nazoru, pro me to neni priprita 🙂.
@blahova_andrea psala jsem jen pravidelne vydaje, na ktere se garalela ptala 🙂. UM nekupuji, za jednorazovky dam tak 250Kc za 2 mesice (dcera je ma jen na noc). Co se jidla taka, nakupuje ho vetsinou spis muz, ja kupuju veci na snidane a a svaciny a obedy pro me a dceru pres tyden, casto ale neco na zminena jidla koupi i muz. vecere a obed o vikendu resi manzel. Auto ted moc nevyuzivame, co nechodim do prace, tankuju odhadem 1x za 2 mesice tak za 600 Kc (navstevy a lekari). Nebyvame nemocni, tak v lekarne temer nic nekupuju, max. treba ted zelezo pro dceru (80 Kc). Z drogerky resim uklid octem a kapkou jaru), toaletak beru myslim za 65 kc. Obleceni jsem si musela pred casem koupit, po porodu je mi vse velke. obleceni pro dceru z bazaru na MK ci ve slevach.
Stavebko mi za rok a pul skonci, uz nejedu na maximalni statni podporu, jen to chci dosporit do tech 6 let. snizim si to na stovku.
Jinak prijem mam ja 7000 a muz takovou tu klasiku 18-20000, jak kdy.
Kdyz tak nad tim premyslim, nejvetsi prostor na setreni bude u toho jidla. Jinak proste neutracim.
@luj89 to je přece jedno, že to jídlo řeší manžel. je to společná kasa, takže se to taky počítá. nemůžeš rozlišovat kolik projíš ty s dítětem a kolik chlap třeba v práci. a kdo platí rohlíky a kdo maso. počítá se to dohromady 😉 očividně v tom jídle fakt nemáš přehled, tak tam jistě uspořit půjde. u nás by to šlo rozhodně. málo kdo kupuje fakt jen základní potraviny a žádné "blbosti"
že je ti po porodu vše velké ti teda závidím. já už neobleču ani to, co jsem po porodu oblékla a musím lehce doplnit větší velikostí ☹
jinak mi nepřijde, že by jste teda měli živořit, protože plateb zas tolik nemáte. se podívej, co jsi napsala, že máte příjem a co jsi napsala, že máte pravidelné výdaje. zbývá krásná suma...kde končí? 😉
@blahova_andrea nn, s tim jidlem jsem to myslela prave tak, ze o tom nemam prehled, kdyz neco kupuju ja a neco muz. Takze tezko se pak neco planuje, casto koupime oba to same v jesen den. Asi to chce si fakt jeden mesic vse zapisovat, protoze i me je to zahadou, kde to skonci 😀.
No, ja jaksi moc nemam ani cas na jidlo, ale ke to asi spis genetika. nekdo ma k tloustnuti vlohy a tezko s tim neco nadela 😉.
@luj89 tak na tom jídle fakt zapracujte. my teda nakupujeme taky často zvlášť, ale naštěstí netuplujeme 😀 +- ale i přítel podle výpisu z účtu ví kolikrát byl na velkém nákupu a kolik ho stál. já si své výdaje píšu, takže vím taky.
já byla cca do 23 let spíš anorektická ač jsem k jídlu měla vždy velmi pozitivní vztah. pak se nějak změnil metabolismus a po dětech už škoda mluvit :-/ bohužel na jídlo si čas teda vždycky najdu 😀 bez něj nefunguju
@luj89 vždycky je to v tom jídle. Tam se daji ušetřit velký peníze. Příjmy teda máme přibližně stejný, mám taky cca 25tis. Hypo a inkaso 9tis. Měsíčně dva tisíce projedu do práce. Jídlo těch 6tis. Tisícovku si dávám bokem na roční výdaje (popelnice, pojištění domu, auta..) 2tis si
Pokračování, nějak to blbne..
2tis si dávám na mimořádné výdaje např. minulý měsíc výměna oleje v autě, nebo dětem boty, bunda, něčí narozeniny. A 5tis zbývá na rezervu..v mým případě to vrazim do dodělání okolo baráku.
@blahova_andrea jj, budem na tom muset zapracovat. dekuju za rady a podporu 🙂.
Vidis, ja to mela trochu opacne 😀. jako batole jsem byla baculata, pak kolem 16 let asi i doky hormonum jsem byla pri tele a ted po porodu vazim snad nejmin kolik jsem kdy vazila. ale mozna to bude i tim, ze nechodim do fitka, a tak mi ubyly i svaly.
@78marcela
Holky, kdyz tak nad tim premyslim, tak je to asi i tim, ze jsem jidlo obecne brala jako nutnou polozku a uz se moc nezamyslela nad detaily. Na druhou stranu si neuvedomuju, ze bych v jidle nejak utracela, ale fakt si to budu muset psat no. Asi delaji hodne takove ty svacinky, urcite to znate. Jdete na nakup a v kosiku mate veci jen na snidane a svaciny a na obedy temer nic.
@luj89 kdyby sis to někdy psala, byla bys asi překvapená. Byly doby, kdy jsem utratila za jídlo v podstatě sama pro sebe 12tis měsíčně. A pozor, měla jsem pocit, že moc neztrácíme..že si jako můžu koupit, co chci, ale že to rozhodně nepřeháním...teď dám 6tis pro sebe a dvě děti. A nemyslím, že bych je sidila.
Tehdy jsem šla do vývrtky, když jsem si všechno poctivě psala..ale všechno, do poslední žvýkačky. Trvalo mi asi pulroku, než jsem se prenastavila. Jídlo dělá fakt strašně moc. A zdravě jíst nemusí být o tom, že jíš draze. Spíš o tom víc přemýšlet.
Jedu vážně jednou týdně na velký nákup na celý týden. A chce to striktně podle seznamu. Co na seznamu není, to nepotřebuješ. Max když dojde pečivo, jdu k nám do kramku, ale opravdu jen pro to pečivo. Víc nic. Dát si do obálky 1500 na týden na jídlo a vědět, že víc prostě nesmíš utratit.
Zamyslet se nad složením stravy..než dát za jednu svačinu 30,- třeba za dva rohlíky a deset deka šunky a mít za chvíli hlad, je lepší udelat vaječnou pomazánku taky za 30,- ale pro celou rodinu. A víc to nasytí...a takových šetřících fíglů je dost..já tehdy procetla veškerý šetřící diskuze tady, to mi dost pomohlo.
@78marcela my teda na jídle neušetříme, protože chlap se dobrůtek nevzdá a levnější a zdravější stravu mi bojkotuje snad víc jak děti :-/ já bych dělala třeba o dost víc luštěnin. co mám radost, že se v létě naučil na zeleninové salátové večeře. no ale pracuje rukama, takže se stejně musí ještě doplácnout.
@blahova_andrea vím, jednou jsme si o tom psaly, že u vás to neprochází..ja jsem svým způsobem ráda, že mi do toho nikdo nekecá☺️
@78marcela do jisté míry ti v tomto tvůj model závidím. nikdo ti prostě výchovu dětí nekazí 😀
@blahova_andrea ale kazí...biootec, babičky😂
@78marcela vidíš, já nikdy v žádné diskusi nevyčetla, jak to máš vlastně s biootcem. každopádně je jasné, že když jsou děti někde na návštěvě, tak domácí pravidla se většinou nectí, ale doma to máš po svém 😀 no ale fakt před tebou smekám...jako celkově. pro mě jsi neskutečně schopná a silná ženská
Tak na tom jidle se da vazne usetrit-my mame taky castku na jidlo a drogerii 6 tis mesicne-takze jezdime na velky nakup (v posledni dobe jen muz-se tremi detmi uz je to docela bojovka-uznal to i muz,hahaha)-takze mame 1500 na tyden-je vazne fajn si napsat,co koupit- napr. nas tydenni nakup je zhruba takovy :
jedny plinky (albertacke)-dcera uz ale tak moc nespotrebuje-takze nekdy vydrzi i tyden a pul, 2 ubrousky (taky ale vydrzi-mame na utirani rukou v terenu,nebo utiram prach a zachod,haha)
pak mam pecivo: cca 20 rohliku, chleba,ztiny chleba nebo cerealni toustak (davame do mrazaku a ja jen vytahuju,proste ten tyden koupim to,co chybi nebo dochazi)-timpadem nemame vyhazovaci zbytky
ovoce: banany (syn ji jen banany), par jablek (napr.ted jsou drahe,tak berem treba jen tri kusy),2 hrusky,cely meloun,tri broskve (mladsi delam presnidavky-vzdy jeden banan, jabko nebo hrusku-a do toho jeste mrkev,nebo meloun nebo co je-maliny jahody-vydrzi ji to na tri dny-koupila jsem si plnici kapsicky 🙂)) takze ovoce je u nas jednou denne (syn banan,starsi dcera strida banan,jabko, jahody, ostruziny,mrkvickovy salat apod.,nejmladsi ma tu presnidavku)-ostruziny budeme mit od babicky ze zahradky i jahody byly,druha babicka sem tam koupi krabicku malin nebo boruvek (dcery je maji tak na tri dny 🙂))) nesni je na posezeni 🙂))
zelenina: kazdy tyden varim z porku,takze porek, mrkev, cherry rajcata, 2 okurky, 3 papriky,obcas cibule,semtam cesnek (nepouzivam-jsem zlucnikar),brambory mame od sestrenice z pole (ted dosly,tak kupujeme z obchodu), ted je sezona cuket-asi budou od babicky,jinak jeden kus, kdyz je levne kvetak ci brokolice (stridame),semtam hribky,salat,ci zeli-to stridame
mlecne: vzdy tri slehacky,tri tvarohy,tri velke bile jogurty (pocty se lisi,pokud nespotrebuju behem tydne vse,tak treba se dokoupi 2 velke jogurty- apod.,nekdy zakyska, nekdy kefir, nekdy tatarka, vajicka-bereme od kolegy domaci,nekdy koupime velke plato, jedno zerve,maslo obcas-mame v mrazaku zasoby...syry-tvrde,jeden typu hermelin,sunku vysoceprocentni pro deti (to muz koupi treba trikrat tydne-at je cerstva)
nekdy koupime nejake susenky a oplatky, kulaty chlebicek (ten ryzovy nebo kukuricny, spis bez polevy), kdyz dojdou tak testoviny, ryze,kuskus,cervena cocka, cocka, tunak v konzerve
maso
pak drogerie-mam drogerii v koupelce,na zachode a v kuchyni (dochazi to tak nejak prubezne,takze vzdy dokoupim treba jen jednu vec 🙂)) jednou za cas tablety do mycky, prasek dostavam na vanoce od tchyne,ubrousky do susicky......
nekdy si koupime mrazenou pizzu,chipsy malokdy
kazdy tyden kupuji vanilkove cukry, pr do peciva,puding a mouky (v lidlu beru spaldovou),kupuju i zitnou......
ten nakup se vetsinou vleze do 1 500.....pokud presahneme -tak max 2000-tak tyden pred vyplatou nakoupime jen za 1 tisic vyuzivame k vareni to,co mame k dispozici doma 🙂)))
nevyhazujeme zbytecne zbytky 🙂))) pokud zbyde obed-nekdo si ho da k veceri 🙂)))
jinak muz mi dava na jidlo 7 tis (ja od zari setrim kazdy mesic tisic bokem a mame tak nasetrene na utratu na dovolenou-na vstupy,nejaky obed,zmrzky 🙂))))
@blahova_andrea díky..ale spíš jsem si dostatečně nepředstavila, do čeho jdu..😂
@drzticka81 pokud vám pěti stačí šest tisíc, tak bych se měla sakra polepšit.
Myslim,ze hodne ti utika tim,ze kupujes ke snidani,svacine a k obedu
Ja kazdy druhy den pecu k snidani buchtu-vydrzi dva dny (kdyz se mi nechce,vytahnu rohlik s dom.marmeladou) nebo kdyz treba mame uz hnede banany a nikdo je uz nechce na svacinu-udelam bananove livance (rozmixuju banany,pridam vajicko,mleko,spaldovou mouku)-s marmeladou,syn jogurt a granko a je to 🙂)))
dopo svacinka (deti mely ve skolce),ted budou doma-jelikoz budeme spat dele,asi dopo svacinu vynecham a dame si driv obed (nebo dostanou presnidavku ci kukuricny chlebik 🙂))
obed: vzdy polevka (varim na dva dny),druhe stridame (nekdy je taky na dva dny)-ale eje fakt,ze nejsme rozezrani-nesnime moc masa 🙂)) varim treba taky,ze udelam smes na spagety-jedno kureci prso,zbytek zelenina-rajce,cuketa,mrkev-rajsky protlak,ochutim a mame 🙂)) nebo na dva dny uvarim maso na hribkach (jeden den je s testovinou,druhy den s ryzi)pokud zbyde jeste stava a hribky-treti den je jeste hribkova polevka (dodelam do ni brambory) k tomu druha treba sladke 🙂)) nebo jeden den udelam rajskou s knedlikem a masem,druhy den ze zbytku bud polevku (rajskou zahustuju cervenou cockou) do ni testoviny, nebo udelam majdu na testoviny ci treba pikantni k bramborakum 🙂))) nebo uvarim vic testovin k obedu a k veceri mame my s muzem testovinovy salat (primicham tunaka, nebo jen zelenina a syr,salam)
odpo svacina-detem delam jednou tydne tvarohacka (slehacka,kakao,vanil.cukr, tvaroh)-maji to na tri dny-k tomu bebe dobre rano,piskot nebo nic 🙂)) anebo maji jogurt (smicham bily jogurt s trochou vanilk.cukru)-opet neco k tomu (kupujeme ty velke,vyjde to tak na dvakrat 🙂))jogurt vyuzivam i na testovinove salaty nebo na ovocne salaty......
druha svacinka je to ovoce
k veceri jsme zvykli mit pecivo:
takze detem stridam: tousty(sni kazdy jen jeden kus)zelenina, chleb s maslem a tou vysoceprocentni sunkou-zelenina,zitny chleb s tim samym, dcera chce nekdy parek v rohliku,syn to neji 🙂))) nekdy mame tu pizzu,nekdy chteji treba kasi (delam jim tu od nominal-stridam prichute-pohanka apod.-ale to spis vyjimecne 🙂)) my s muzem mame bud ty zbytky nebo si udelame vajecinu,nebo ja mam zitny chleba-mi to staci namazat tim zervem a k tomu cherry rajce 🙂))
jo a pijem vodu z kohoutku (zadne stavy)-jednou za cas koupime napr.slazenou mineralku (nebo ji maji deti u babicek na navsteve) nebo na vylete......muz si kupuje pivo -ale to ze sveho kapesneho hahaha
ja tak ani zadne chute na nic nemam (drzela jsem nekolik zdravotnich diet,takze nepotrebuju cokolady,chipsy aapod. ale kdyz doma jsou-snim je hahaha-nejlepsi kdyz nejsou 🙂)))
takze za me se da usetrit na tom,ze si delas nektere veci sama viz treba ty tvarohacky-pokud by nebyly v akci,tak stoji cca 13 kc-vem si ze na 3 dny by nas pro dve deti vysly na 26krat 3-cca 78 kc-me stoji tvaroh cca 15,slehacka cca 20,vanilkac 1,kakao nepocitam-nedavam tam toho hodne-takze cca 36 kc-na tyden se ti to zdvojnasobi a ta polozka je znat.........toteztreba ty presnidavky,jogurty 🙂)) snidane-obcas kopupime detem dounaght k snidani-to mas 20 (v akci je nekdy za 10kc)-ja mam za tu cenu buchtu pro vsechny na dve snidane-navic pecu z casti zitne ci spaldove mouky, k oslazeni pouzivam ten banan,jabko,nebo hrusku a malo cukru 🙂))) bio vajicko a je to zdravejsi,ze??? 🙂))))
takze mozna tak nejak se zamyslet???
@78marcela nejmladsi se zatim vic koji a ochutnava nez by jedla plnohodnotne jidlo .-))))) takze ve 4 .-)))ona dobe od nas......ale zas musi mit ty plinky 🙂)))
@drzticka81 super přehled. Dělám to podobne.
@drzticka81 Obdivuju vás, že dokážete projíst jen tuto částku. My to máme tak na 10 dní. Ale u nás se jí ještě dost ryby (losos a tuňák, jiné děti nejí), kešu oříšky a hlavně zelenina. Si nedokážu představit, že by se u nás snědly jen dvě okurky, tři papriky a nějaká mrkev týdně 😀, to máme tak max. na 2 dny. U nás to dělá i hodně to, že nejsme omáčkový, omáčku dělám tak jednou do měsíce, jinak manžel je hodně na minutky.

@bayt taky jsem dovolenková, ale ono je pak rozdíl, jestli prostě pojedete do chaty v čr za desítku a k tomu třeba nějaký ten výlet občas a nebo jestli si vezmeš půjčku, aby jsi za stovku mohla letět na kanáry 😉