icon

Jak najít rovnováhu mezi výdaji na mateřské dovolené?

27. srp 2024

Ahoj ženy, potřebuju poradit zda to někdo má podobně a zda z toho nějak ven ( myšlenkami). S manželem máme dvě malé děti, jsem na mateřské s 10 měsíčním dítkem. Takže příjem nula nula prd.
Manžel mě před pár dny naštval a já nedokážu přestat myslet na to , jak si všechno upírám. Manžel zajde rád na pivko, nešetří se. Chodí do práce, vydělává dost. Platí úplně všechno... Sekretářku, dvě auta, hypotéku, telefony, dovolené, jídlo... No snad všechno. Před pár dny došlo k potyčce, kvůli koupi stanu. Který podle něj nepotřebujeme ale pobyt v kempu ukázal opak. Nabídla jsem že ho koupím. I když mi chodí měsíčně 8tis. Zamítnul. A tak nějak jsem bouchla. Že on za pivo vyhodí prachy a já jako ženská neztratím za nic. Že jiný buchty chodí na nehty, ke kadeřnici, na kosmetiku, cvičit a co já vím. Samozřejmě mi to neupírá ale mě to prostě je blbý protože nevýdělávám a prostě si pak řeknu proč utrácet za blbosti. Jenže teď mě to právě štve řekla jsem si že Zajdu na nehty, že si udělám radost. Byla jsem rozhodla že to udělám. Jenže opět na mě padla depka... Děti potřebují na zimu boty, kombinéza do školky, oblečení do školky atd atd. Všechno platím já z peněz z rodicaku. Ano občas když jsem na nule si řeknu o peníze a on mi je samozřejmě pošle ale jinak mi je to nepříjemný. Nevím proč 🙄. Říkám si že utrácí za mě až až. Takže jsem se opět dostala do bodu, že na nehty nepůjdu protože za 600 koupím aspoň ty boty 😶😶😶

Strana
z2
miryp
29. srp 2024

@prejeta_zaba ty to stavíš tak, že ten chlap má problém s tím, že by jí měl dát peníze na potřeby jejich dětí, ale ona tam jasně píše, že ona si mu o peníze říkat nechce, že je jí to blbý a současně potvrzuje, že když už si řekne, tak jí je manžel pošle. Takže jak jsem psala, pokud je ze svého přístupu frustrovaná a chce to jinak, bude se muset přenastavit ona...

andelka
29. srp 2024

@prejeta_zaba ale tady si nic navzájem nevyčítaji ani jí chlap neodpira peníze. Ani nesnižuje její práci doma. Tady jsou to jen její pocity, její špatné nastavení, minimální sebevědomí, pocit, že když není zaměstnaná mimo, nemá právo na nic pro sebe. Na chlapa nic neházej, o tom tam není ani slovo. Nechce stan. Ok, ale to byl pro ni jen podnět k tomu ostatnímu. Nic jiného , relevantního nepsala. Zajde si na pivo. Ok. To asi všichni. Který chlap sedí po práci jen doma. Ona nemůže jít s kamarádkami nebo sama ven? To nepsala. Možná je uvázaná u miminka ( taky jsem byla, do 7-8 měsíců jsem měla takřka plně kojené děti a nešlo se od nich hnout, ale jakmile to šlo, normálně jsem chodila ven a staral se manžel nebo babička), ale u 10 měsíčního asi už moc ne. Záleží jestli by šla,i kdyby tu možnost měla. Jestli by jí to zas nepřipadlo jako zbytečný výdaj na který nemá nárok.

andelka
29. srp 2024

@miryp přesně tak. O tom, že by za její situaci mohl muž a jeho přístup tam není ani čárka. Má problémy sama se sebou,ne s chlapem.

A zajímalo by mě, jestli se tady ještě ukáže a zareaguje. 🤔

prejeta_zaba
29. srp 2024

@miryp no právě, proč by si měla o peníze říkat? Snad má právo na stejnou životní úroveň, jako manžel, ne? 🤷‍♀️ Ať to vyřeší společným účtem a je po starostech.

jeyre
29. srp 2024

@prejeta_zaba Nemyslím si, že by společný účet vyřešil nastavení v její hlavě. Jestli má pocit, že nemá nárok na věci pro sebe, tak ty peníze stejně neutratí. Ale odpadne ten krok říkat si o peníze no.

andelka
29. srp 2024

@prejeta_zaba ale někdo nemá společný účet. My ho taky nemáme. Muž má jeden, já mám dva. Společné máme finance a hospodaření ale účet ne.
Myslím,že společný účet by to u nich nevyřešil. Stejně by byla na prášky,že manžel uvidí,že nechala třeba 1000 u kadeřníka nebo 2000 za oblečení..Pokud by platila kartou. Kdyby vybírala hotovost, tak není žádný rozdíl mezi tím a tím,že ji ty peníze dá na ruku nebo pošle na účet. U nich je problém úplně jinde. V její hlavě.

miryp
29. srp 2024

@prejeta_zaba a proč máš pocit, že bez společného účtu jí tu životní úroveň odpírá? Však hradí veškeré náklady na bydlení, dovolené, jídlo, atd. Do toho ona nedá ani korunu. A to, že mateřskou/rodičovskou investuje do dětí, je podle všeho jen a pouze její rozhodnutí. A na říkání si o peníze fakt nevidím nic divného. Také nemáme s manželem společný účet a když chci, aby něco koupil či zaplatil, tak mu to oznámím. Tady fakt není problém v tom, že ona nemůže, ale v tom, že ona nechce, protože je jí to blbé...

prejeta_zaba
29. srp 2024

@miryp
@jeyre
@andelka Myslím si, že u společného účtu odpadne právě to ponižující - dej mi peníze, potřebuju to a to... Pak už je i na ní zvážit si ty výdaje a případně si je před manželem zvládnout obhájit. Zas přiznejme si, nějaká stopka je v pořádku. Jsou ženské, které tohle vůbec neřeší a byly by každý měsíc na nule, hlavně, že maj nehty. Výbava pro děti se taky dá pořídit s rozvahou a nebo jít obden do obchodu a nechat tam 1500 za zbytečné věci...do toho už nevidíme.

miryp
29. srp 2024

@prejeta_zaba já na tom nic ponižujícího nevidím, domácnost i děti jsou nás obou a prostě se máme nákladově podělit. A tudíž si zcela bez ostychu řeknu, nepotřebuji k tomu společný účet. Ale ok, třeba by jí to pomohlo překonat ten ostych. Ty si jí ale umíš představit, jak jde a navrhuje manželovi, že by měli zřídit společný účet? Když má problém si vzít od něj peníze? Já si to představit neumím. Opět jsme u toho, že bude muset přenastavit svůj přístup...

andelka
29. srp 2024

@prejeta_zaba ale to nijak nesníží její blbý pocit,že utrácí peníze,na které nemá nárok. U nich to vůbec není problém neexistence společného účtu. Jádro pudla je jinde.

andelka
29. srp 2024

My si posíláme peníze navzájem, když je potřeba koupit něco většího. Jinak máme platby rozdělené tak, že na všech účtech máme peníze navíc. Průběžně se informujeme o tom, v jaké kondici naše hospodaření je. Abychom věděli, že oba vycházíme v pohodě a ušetříme.

nat
29. srp 2024

No tak to by se semnou muj manzel mel asi rozvest,ucet mame spolecny ja rodicak skoro nic a utracim nase penize ktere mame na spolecnem ucte 😂😂😂 Prominte ale vy se cely den valite na zadku nohy nahore ,neperete nevarite a deti se staraji sami o sebe?Potom bych pochopila,ze si nechcete nic kupovat ale predpokladam,ze normalne fungujete a to prace neni???? MOzna bych uvazovala o navsteve nejakeho psychologa protoze by vam to urcite pomohlo se trochu najit....

drep
29. srp 2024

@prejeta_zaba my to máme a vždycky jsme měli trošku jinak a společný účet nepotřebujeme, ale i dneska a i přesto, že vydělávám výrazně víc, tak nemám problém říct, že potřebuju, aby manžel zaplatil to a to (ano, obvykle platíme drahé věci z mého účtu, ale bylo jsme letos na dvou drahých dovolených a koupili auto, tak jsem vyčerpala rezervy). Teď ho čeká placení opravy mého auta. To je opravdu spíš mentální nastavení, autorka nepíše, že by se její muž tvářil, že když nepracuje, ať nejí a že kromě stanu nic jiného není problém.

fire85
29. srp 2024

Zacni se starat taky sama o sebe, nebo manzel za chvilku tu sekretářku nebude jen platit...

marge_s
29. srp 2024

Tak se ti z toho stala diskuze na tema “kdy je stan nejlevnejsi, jake sezonni novinky prinasi a ze ho nepotrebujes” 🤣 ja se fakt bavim. Ne, neporadim ti, sama nemam a uz nikdy nebudu mit financni nezavislost. , takze te naprosto chapu. Nejde o stan, jde o pocit.

merope
29. srp 2024

@prejeta_zaba Tak já tipuji, že účet, co chlap má, je vyloženě k podnikání - tzn. že se tam budou točit statisíce a nějakou kombinézu nebo boty pro děcka v podstatě ani řešit nechce. Takže kdyby udělali nějaký společný účet pro takové ty běžné výdaje rodiny, bude to účet ženy tak jako tak, on jí na to ani nebude sahat, jen tam bude posílat měsíčně peníze - a to to může stejně posílat na její účet (což by mohlo být řešením - domluvit se na nějaké pravidelné platbě adekvátní tomu, jaké boty/kombinézy/... dětem chtějí dopřávat, a aby jí zbylo i na potřeby pro ní).

franerka
29. srp 2024

Hele chápu tě. Občas mám tyto pocity také. Že jsem nula, troska, nemám nárok. Někdy jsem tak na dně, že si nekoupím ani oběd, protože přece na jídlo nemám nárok a odbydu se rohlíkem se šunkou. Sobě nekoupím nic, jak je rok dlouhý. Oblečení nosím do roztrhání, boty taky. Loni jsem nosila manželovi staré zimní boty, protože moje se mi už rozpadly a do konce zimy zbýval měsíc. V mé hlavě znělo jen, to dáš, není přece teď třeba utrácet. No vím, že je to špatně. Už jsem se i složila manželovi do náruče. Prostě už několik let nevydělávám tolik, co bych chtěla. Nyní na 3. rodičáku. Snažím se na sobě pracovat. Snažím se říkat, že toho nedělám málo. Říká mi to i manžel. Je to dlouhý proces. Zkus si každý den najít nějakou maličkost, co se ti povedla. Co ti udělá radost. Mě pomáhá nebýt sama, být s přáteli, venku mezi lidmi. Občas se odměním zmrzlinou nebo kávou. Učím se dopřát i sama sobě. Dělej malé krůčky. To mi pomáhá. Do práce se na jednu stranu těším, na druhou se děsím. Každopádně to bude další milník v životě. Přeji pevné nervy a lásku k sobě samé. Jsme mámy, jsme skvělé. Zasloužíme si to.

andelka
29. srp 2024

@franerka je super,že jsi z toho dokázala vystoupit. Protože ta první část příspěvku zní úplně děsivě.
Holky, proč si nevážíme samy sebe a stavíme se nesmyslně na poslední místo? A ženeme to takhle do extrému.

rebe
29. srp 2024

Tvůj muž rozhodně neutrácí za tebe, stejně jako ty neutrácíš za jeho děti. Jste rodina, v niž jste si to rozdělili tak, že ty pracuješ pro vytvoření rodinného zázemí a on pracuje pro vydělávání peněz. Jím vydělané peníze jsou jenom jeho zhruba tak jako tebou opečovávané děti jsou jenom tvoje. Blbost! Pokud nemáte společný účet, ať si manžel zadá trvalý příkaz k převodu části peněz na tvůj účet, abys mohla normálně hospodařit, a domluvte si pravidla pro nákup dražších věcí. U nás třeba stan by ještě spadal do kategorie věcí, které může kdokoli koupit bez domluvy s druhým, pokud vyhodnotí, že je to potřeba.

prejeta_zaba
29. srp 2024

@merope Však jo, to tak podle mě mají skoro všichni v manželství. Pak jsou teda magoři, co mají potřebu probírat a vyčítat každou položku, ale to už je trochu jiné téma. 😀Ať mají prostě rodinný účet, kam manžel (a časem i ona) pošle nějakou částku a mají na provoz - nájem, hypo, auto, nákupy, nutné vydaje, něco zbyde...Ono to totiž je extrémně otravné pro obě strany, aby za ním obden chodila, že potřebuje 1000 na boty a 500 na bundu a že by si teda dovolila ještě 200 na kafe s kámoškou 🤷‍♀️. Tak jako to by každý protáčel oči, že moc utrácí, ale takhle to prostě je. Nevidím důvod, pokud to není nějaký extrém, lustrovat manželovi každé pivo s kámošem a složitě si obhajovat každý svůj výdaj. To si musí už srovnat ona v sobě. Mají dvě děti, takže předpokládám nejsou spolu první měsíc, to už měli mít dávno nastavené, takže nejvyšší čas to dát do pořádku.

kacka1994
Autor odpověď smazal
merope
29. srp 2024

@prejeta_zaba Tak já měla představu, že přijde, že bude zima a potřebuje boty a kombinézy a on jí pošle 10.000, protože pokud podniká, má 2 auta a sekretářku, tak drobné neřeší. Hypotéku a další je blbost peníze přeposílat na společný a tam řešit, stejně jako všechno ostatní. Mimochodem - mít vlastní je mnohem bezpečnější - kdyby se něco stalo, tak společný taky banka může zablokovat. Měla by mít v rámci zajištění rodiny účet na vlastní jméno a tam peníze na výdaje rodiny minimálně na 3 měsíce a to i pokud má chlap pojištění (pokud má pojištění u hypotéky, tak to by si snad banka vyřešila).

A pokud těch 8000 měsíčně na to, co platí, nestačí nějak pravidelně, tak prostě jí posílat na účet nějaké peníze trvalým příkazem.

Vidím to u nás - peníze máme oddělené (u nás teda skoro až moc), ale je kupa věcí, co já prostě neřeším (energie, fond oprav...).

Strana
z2