Jak ovlivní soud alimenty vzhledem k vašim příjmům?
Zdravím, začnu rodinnýmy poměry
Já - pracujíci
- 1 dítě z předchozího vztahu bez zapsaneho otce v rl (jsem s tím takhle v pohodě a nevadí to nikomu)
- druhé dítě se stávajícím partnerem
Partner - pracující
-1 dítě z předešlého vztahu (soudně určený styk 1 víkendy za 14 dní)
-druhé dítě máme spolu
O dítě z předešlého vztahu se stará nad rámec (dovolené, bere si ho i mimo určený styk, platí tábor atd..)
Do teď platil alimenty 6500 + se podílel na věcech do školy kroužcích a pod - vše je dolozitelne.
Máme hypoteku, která momentálně vzrostla víc než je zdrávo. 🤷♀️ Jako svatební dar od mojí rodiny jsme dostali dovolenou v Karibiku a tím to začalo. Jeho ex začala startovat, že vždy bereme i syna s sebou a teď nic (nebrali jsme žádné dítě) a že když máme na drahou dovolenou tak máme i na vyšší alimenty. K soudu podala žádost na 15tis. (což když vezmu v potaz, že tím pádem by každé naše dítě mělo mít 15tis měsíčně tak mi to úplně nejde dohromady když započítam veškeré nutné výdaje) a soud chce doložit moje příjmy... A moje otázka zní - bude soud brát na zřetel, že jsem jediný zivitel dcery z předchozího vztahu? Navíc jeho ex "papírově" bydlí sama, aby dosáhla na všechny přídavky, kdežto realita je jiná už nějakou dobu bydlí a chlapem. Nechci být svině, ale když se musí počítat můj příjem, jak to udělat aby se počítal i ten jeho?
Když jste manželé a ty máš příjem z pronájmu 7 bytových jednotek, plus plat, asi vidí váš příjem velký natolik, abyste mohli klukovi udržovat vyšší/vaši životní úroveň. Což je otazka, jestli by to spíš nebrala jako dotaci pro sebe, to by se mi taky nelíbilo.
@j.a.n.i střídavá péče znamená, že se dítě střídá u rodičů třeba ob týden, nebo 14 dní, tzn. je týden u jednoho rodiče a další týden u druhého, každý má dítě prostě stejně....vše ostatní je svěření do péče jednomu z rodičů s úpravou styku pro druhého - typicky víkendy jednou za 14 dní a nějaké odpo všední dny apod.
@monars ano střídavka je v reálu opravdu hrozná, naštěstí i soudy už od toho upouštějí......rozhodně bych zkusila to svěření do péče, neznám celou realitu Vašich životů, ale z popsaných věcí i s ohledem na věk dítětě by to mohlo klapnout 🙂 a rozhodně bych doporučila to řešit s advokátem, ten rozdíl v tom, když je člověk zastoupený, nebo není je opravdu extrémní.
@lv no právě, navíc pronájem bytu není úplně jen o příjmu ale i o výdajích. Momentálně přelom srpen/září se budou měnit kotle kterými se topí. Což pak nájmy z těch bytu budou tohle "splácet" minimálně půl roku, ještě jsem to přesně nepočítala. Já k tomu mám i rodičák 😂, dle mého se jí nelíbí, že peníze co může mít ona dáváme rovnou na kroužky a věci pro něj. 🤷♀️ Když s ní před chvílí mluvil jak to bude tento víkend, tak zase remcala něco o tom, že potřebuje poslat peníze na oblečení na tábor... Na tábor jede v srpnu a kromě pár specifických věci toho zas tolik nepotřebuje. Má mít spacák, ešus, pláštěnku a to ještě nemá.. Nicméně nechce se mi úplně věřit, že by to stálo 5tis. 🤷♀️ Když řekl, že to zajedeme nakoupit tak o tom přestala mluvit a jen řekla že pro něj můžu přijet už ve čtvrtek.
@sikkacirek Střídavá péče je o tom, jak si to rodiče domluví. My s ex střídáme v kratších intervalech tak, aby to vyhovovalo dětem, a problémy nejsou, i holky jsou s tím v pohodě a po tom, co se ex odstěhoval a najeli jsme na to střídání, i ve školce hlásili, že se holky daly víc do pohody. Primárně je to o tom, že se rodiče musí být schopni domluvit. V opačném případě nemá střídavka smysl.
Nečetla jsem diskusi, možná to už padlo. Nečekej, že to řekneš u soudu, předem jim to napiš. Normálně s číslem jednacím vašeho spisu jako tvoje vyjádření. Napiš všecko do detailu, pokud možno bez emocí, věcně. Neházej na ex špínu, ale klidně v jedné větě napiš, že je ti známo, že žije s přítelem (něco takového jsi psala, že?).
Soudce/soudkyně už s tím vším bude obeznámen/a v klidu, už může mít nějakou představu. A hlavně se ti nestane, že něco neřekneš nebo se blbě vyjádříš...
Já jsem u důležitého soudu psala čtyřstránkový elaborat a hodně to pomohlo. Hlavně se mě už prakticky na nic neptala.
@sikkacirek ja vim, co znamená střídavá péče, nevim, proč me to tu vysvetlujes a jeste blbě.
@j.a.n.i omlouvám se, ale dovolím si tvrdit, že vzhledem k svému vzdělání a praxi a jsem to vysvětlila naprosto správně a jednoduše....pokud jsem se tě dotkla, tak se omlouvám, ale z toho příspěvku jsem pochopila, že jsi uvedla příklad svěření do výlučné péče s rozšířeným stykem a ne střídavé, jejímž obsahem je stejný podíl péče v rozsahu styku obou rodičů
@somalicats určitě bych neuváděla že střídavá péče je jak si to rodiče domluví, to může být i svěření do výlučné péče se stykem...ano vy máte nejspíše střídavou péči, kde si děti předáváte v kratších intervalech, to je jedno, podstata je, že ho máte každý děti po téměř stejnou dobu v měsíci s výjimkami....pokud Vám to funguje tak je to úžasné a jste spíše výjimkou....bohužel ze své praxe a od kolegů vím, že tomu tak většinou není, protože málokteří rodiče se dovedou i po rozvodu domluvit, natož spolu komunikovat....ale mám opravdu radost, že jsou rodiny, které myslí primárně na děti a dokážou to 🙂
@sikkacirek Ja reagovala na to, cos psala, ze stridani je tyden a tyden nebo 14 dnu. Neni, je to na dohode. Navic existuje i asymetricka stridava pece, kdy ma vetsi podil jeden z rodicu, casto docasne po dohode. Cili kdyz to shrnu, ano, stridava pece je primarne o tom, jak se rodice dohodnou, a stridat mohou v libovolnych intervalech. Podstatne je, aby to vyhovovalo detem.
@sikkacirek Rozhodně to správně nebylo, stridava pece je forma péče a rozhodně neni jeji podmínkou stejná doba péče, muze byt klidně asymetrická a od rozsireneho styku se liší nikoliv dobou u jednotlivych rodičů, ale prave tou pravni formou. Coz by mel nekdo, kdo se kasa, ze v tom ma vzdělání a praxi, vedet.
Známí mají střídavku 9 vs. 5 dní...
To by chtelo ji nejak nachytat,aby treba ve zprave napsala ze ma doma chlapa trvale..ale nejak nenapadne,opatrne

@hanka_12345 v srpnu 9 let