icon

Jak ovlivní soud alimenty vzhledem k vašim příjmům?

monars
10. črc 2023

Zdravím, začnu rodinnýmy poměry
Já - pracujíci
- 1 dítě z předchozího vztahu bez zapsaneho otce v rl (jsem s tím takhle v pohodě a nevadí to nikomu)
- druhé dítě se stávajícím partnerem

Partner - pracující
-1 dítě z předešlého vztahu (soudně určený styk 1 víkendy za 14 dní)
-druhé dítě máme spolu

O dítě z předešlého vztahu se stará nad rámec (dovolené, bere si ho i mimo určený styk, platí tábor atd..)
Do teď platil alimenty 6500 + se podílel na věcech do školy kroužcích a pod - vše je dolozitelne.

Máme hypoteku, která momentálně vzrostla víc než je zdrávo. 🤷‍♀️ Jako svatební dar od mojí rodiny jsme dostali dovolenou v Karibiku a tím to začalo. Jeho ex začala startovat, že vždy bereme i syna s sebou a teď nic (nebrali jsme žádné dítě) a že když máme na drahou dovolenou tak máme i na vyšší alimenty. K soudu podala žádost na 15tis. (což když vezmu v potaz, že tím pádem by každé naše dítě mělo mít 15tis měsíčně tak mi to úplně nejde dohromady když započítam veškeré nutné výdaje) a soud chce doložit moje příjmy... A moje otázka zní - bude soud brát na zřetel, že jsem jediný zivitel dcery z předchozího vztahu? Navíc jeho ex "papírově" bydlí sama, aby dosáhla na všechny přídavky, kdežto realita je jiná už nějakou dobu bydlí a chlapem. Nechci být svině, ale když se musí počítat můj příjem, jak to udělat aby se počítal i ten jeho?

Strana
z2
monars
autor
10. črc 2023

@hanka_12345 v srpnu 9 let

monars
autor
10. črc 2023

@swan42 no a přesně takhle to má i ona. Sice pracuje na zkrácený úvazek, ale i tak dosáhne na všechny příspěvky jen díky tomu, že on není nikde přiznány. Nemám představu kolik bere teamleader ve fabrice, ale tipuji že pod 20tis určitě ne...

lv
10. črc 2023

Když jste manželé a ty máš příjem z pronájmu 7 bytových jednotek, plus plat, asi vidí váš příjem velký natolik, abyste mohli klukovi udržovat vyšší/vaši životní úroveň. Což je otazka, jestli by to spíš nebrala jako dotaci pro sebe, to by se mi taky nelíbilo.

sikkacirek
10. črc 2023

@j.a.n.i střídavá péče znamená, že se dítě střídá u rodičů třeba ob týden, nebo 14 dní, tzn. je týden u jednoho rodiče a další týden u druhého, každý má dítě prostě stejně....vše ostatní je svěření do péče jednomu z rodičů s úpravou styku pro druhého - typicky víkendy jednou za 14 dní a nějaké odpo všední dny apod.

sikkacirek
10. črc 2023

@monars ano střídavka je v reálu opravdu hrozná, naštěstí i soudy už od toho upouštějí......rozhodně bych zkusila to svěření do péče, neznám celou realitu Vašich životů, ale z popsaných věcí i s ohledem na věk dítětě by to mohlo klapnout 🙂 a rozhodně bych doporučila to řešit s advokátem, ten rozdíl v tom, když je člověk zastoupený, nebo není je opravdu extrémní.

monars
autor
10. črc 2023

@lv no právě, navíc pronájem bytu není úplně jen o příjmu ale i o výdajích. Momentálně přelom srpen/září se budou měnit kotle kterými se topí. Což pak nájmy z těch bytu budou tohle "splácet" minimálně půl roku, ještě jsem to přesně nepočítala. Já k tomu mám i rodičák 😂, dle mého se jí nelíbí, že peníze co může mít ona dáváme rovnou na kroužky a věci pro něj. 🤷‍♀️ Když s ní před chvílí mluvil jak to bude tento víkend, tak zase remcala něco o tom, že potřebuje poslat peníze na oblečení na tábor... Na tábor jede v srpnu a kromě pár specifických věci toho zas tolik nepotřebuje. Má mít spacák, ešus, pláštěnku a to ještě nemá.. Nicméně nechce se mi úplně věřit, že by to stálo 5tis. 🤷‍♀️ Když řekl, že to zajedeme nakoupit tak o tom přestala mluvit a jen řekla že pro něj můžu přijet už ve čtvrtek.

somalicats
10. črc 2023

@sikkacirek Střídavá péče je o tom, jak si to rodiče domluví. My s ex střídáme v kratších intervalech tak, aby to vyhovovalo dětem, a problémy nejsou, i holky jsou s tím v pohodě a po tom, co se ex odstěhoval a najeli jsme na to střídání, i ve školce hlásili, že se holky daly víc do pohody. Primárně je to o tom, že se rodiče musí být schopni domluvit. V opačném případě nemá střídavka smysl.

marimanta
10. črc 2023

Nečetla jsem diskusi, možná to už padlo. Nečekej, že to řekneš u soudu, předem jim to napiš. Normálně s číslem jednacím vašeho spisu jako tvoje vyjádření. Napiš všecko do detailu, pokud možno bez emocí, věcně. Neházej na ex špínu, ale klidně v jedné větě napiš, že je ti známo, že žije s přítelem (něco takového jsi psala, že?).
Soudce/soudkyně už s tím vším bude obeznámen/a v klidu, už může mít nějakou představu. A hlavně se ti nestane, že něco neřekneš nebo se blbě vyjádříš...
Já jsem u důležitého soudu psala čtyřstránkový elaborat a hodně to pomohlo. Hlavně se mě už prakticky na nic neptala.

lv
10. črc 2023

@monars jo, ať dá seznam, co klukovi potřebuje dokoupit (spacák, outdoorové boty, a 5tis je to hned, ale na tom se má podílet polovinou, takže kdyby dala vědět, že kupuje batoh, outdoor bundu a po otci by chtěla to další, byl by to ideál)

monars
autor
10. črc 2023

@lv právě, že on chodí do turistického oddílu. Takže nepromokavá bunda, oudoorove boty(kotníkové i nízké) batoh, lahve na pití, funkční oblečení atd má. Právě s tím oddílem jedou na ten tábor. Leda že by mu na tábor chtěla koupit vše nové... 🤷‍♀️

monars
autor
10. črc 2023

@marimanta no, máme to v plánu projednat s právníkem. Tak snad poradi jak a co sepsat... Samozřejmě nechceme aby na to doplacel kluk.. Ale zároveň nechceme živit někoho jiného... 🤷‍♀️

j.a.n.i
10. črc 2023

@sikkacirek ja vim, co znamená střídavá péče, nevim, proč me to tu vysvetlujes a jeste blbě.

sikkacirek
11. črc 2023

@j.a.n.i omlouvám se, ale dovolím si tvrdit, že vzhledem k svému vzdělání a praxi a jsem to vysvětlila naprosto správně a jednoduše....pokud jsem se tě dotkla, tak se omlouvám, ale z toho příspěvku jsem pochopila, že jsi uvedla příklad svěření do výlučné péče s rozšířeným stykem a ne střídavé, jejímž obsahem je stejný podíl péče v rozsahu styku obou rodičů

sikkacirek
11. črc 2023

@somalicats určitě bych neuváděla že střídavá péče je jak si to rodiče domluví, to může být i svěření do výlučné péče se stykem...ano vy máte nejspíše střídavou péči, kde si děti předáváte v kratších intervalech, to je jedno, podstata je, že ho máte každý děti po téměř stejnou dobu v měsíci s výjimkami....pokud Vám to funguje tak je to úžasné a jste spíše výjimkou....bohužel ze své praxe a od kolegů vím, že tomu tak většinou není, protože málokteří rodiče se dovedou i po rozvodu domluvit, natož spolu komunikovat....ale mám opravdu radost, že jsou rodiny, které myslí primárně na děti a dokážou to 🙂

somalicats
11. črc 2023

@sikkacirek Ja reagovala na to, cos psala, ze stridani je tyden a tyden nebo 14 dnu. Neni, je to na dohode. Navic existuje i asymetricka stridava pece, kdy ma vetsi podil jeden z rodicu, casto docasne po dohode. Cili kdyz to shrnu, ano, stridava pece je primarne o tom, jak se rodice dohodnou, a stridat mohou v libovolnych intervalech. Podstatne je, aby to vyhovovalo detem.

j.a.n.i
11. črc 2023

@sikkacirek Rozhodně to správně nebylo, stridava pece je forma péče a rozhodně neni jeji podmínkou stejná doba péče, muze byt klidně asymetrická a od rozsireneho styku se liší nikoliv dobou u jednotlivych rodičů, ale prave tou pravni formou. Coz by mel nekdo, kdo se kasa, ze v tom ma vzdělání a praxi, vedet.

korin
11. črc 2023

Známí mají střídavku 9 vs. 5 dní...

lau2013
12. črc 2023

@swan42 ale když to zjistí na úřadě že s ní žije přítel tak bude muset peníze vracet.Chodi na kontroly.

lau2013
12. črc 2023

@swan42 taky jsem pobirala příspěvek na bydlení a v tu dobu to měnili, že to od července 2020 není potřeba trvalý pobyt.A počítají se všichni kdo v bytě bydlí.Zmenu udělali kvůli těm ženám co probírali a žili s chlapem který měl trvalý pobyt jinde.aby se nepočítal.

swan42
12. črc 2023

@lau2013 jasne, uz to vidim, jak chodi na kontroly, kdyz je vubec nemusis pustit do bytu 🙄 o trvalym bydlisti jsem nic nepsala, ani na koho je najemni smlouva tam nemusi mit trvaly bydliste 🙄

hanka_12345
13. črc 2023

To by chtelo ji nejak nachytat,aby treba ve zprave napsala ze ma doma chlapa trvale..ale nejak nenapadne,opatrne

ilone
13. črc 2023

@monars všechno sepiste a pošlete soudu. A podejte protinavrh na svěření do péče. Ona se třeba uklidní.

lau2013
13. črc 2023

@swan42 když by kontrolu nepustila dovnitr přijde o příspěvek na bydlení

Strana
z2