Jak řešit majetek při více dědicích?
Zdravím, potřebuji poradit🍀
Jak je to s majetkem, pokud je nás více dědiců? Od všech kromě jednoho mám povoleno si vzít pily a nářadí a jeden mě straší, že potřebuji povolení od všech a že on by je sám chtěl... Mu by to ale nikdo další nedovolil si to odnést.. Na internetu se řeší pouze nemovitost ale věci v ní už ne, tak pokud by se v tom někdo vyznal budu ráda za odezvu😉
@ella95 proč se neřešil? v rámci řízení by se mělo ocenit i vybavení a určit, komu bude náležet. Aspoň my to tak teď máme, máme nacenit i vybavení domu.
Jinak si podle mě byste se měli shodnout všichni, chápu, že někdo další by z toho majetku taky něco chtěl.
@betelgeuzz bylo tam dohodnuto, že dům prodáme, protože už má každý svoje. Notar nám oznámil, že by se to tímhle nacenenim táhlo ještě nějaký čas a jelikož s tím jediným dědicem není domluva v ničem, tak jsme chtěli met všechno vyřízené co nejspíš. Nacenily se pouze dům, auta a motorka, zbytek ne... Jelikož ho chceme co nejdříve nachystat k prodeji, půjdeme ho vyklizet za měsíc a pokud Teda ten jeden dědic řekne že ne, ostatní by souhlasili, tak smůla a vyhodí se to? Právě jsem myslela, že by se na to mohlo vztahovat nějaké pravidlo většiny nebo něco o co se opřít. Takže jedinou formou něco za něco?
@ella95 Nám notářka řekla, že si máme najít ceny na bazoši, žádné posudky, tak nevím, proč by se to táhlo. Nám se to táhne kvůli jiným věcem, ale zrovna tohle je záležitost na chvilku.
Podle mě, pokud to nemáte ošetřeno v dědictví, tak se dá říct, že na to máte právo všichni. Na druhou stranu je to jako by to nebylo. Kdybys to sbalila, tak se těžko bude dohadovat, kolik tam čeho bylo (pokud to nemá nafoceno). Já bych se asi snažila domluvit - jednu pilu si vem ty, druhou si vezmu já.
@betelgeuzz tak jsem to jako původně chtěla ale... Prachy mění charakter a úplně 😃 doslova bratr nezná bratra a chudák babička s dědou se musí v hrobu obracet 🙄
@ella95 Asi takhle:
- Jak spolu v rodině vycházíte?
- Dobře.
- A už jste spolu dědili?
Nam notarka rekla, ze pokud se domluvime tak vybaveni nevstupuje do dedickeho rizeni. Pokud se nedomluvime, znalec to oceni atd. a tim se vse protahne.

a dědické řízení je již skončeno?