Jak šetřit?
Ahoj.
Dostala jsem se kvůli partnerovi do velkých finančních problémů, momentálně mi vychází 100kc na den na jídlo pro mě a malou 5 letou dceru..napadá vás jaká jídla (snídaně, svačiny, obědy, večeře) vařit a připravovat, ideálně tak, abysme opravdu výživně jedli? :( děkuju
Když zbydou těstoviny, knedlík nebo cmunda tak udělat k večeři s vajíčkem a mlíko
@popelka1984 Jó pizza na tu jsem zapomela .To deti milují.Když jsem lína tak ji delám z hotového listového testa.
@shaun40 z kynutýho je nejlevnější, jednou za čas nebo když to chci honem, to prohodím těstem z pomazánkoveho másla, někde jsem to objevila a chutná mi to
@crutela Ano souhla pokaždé vařim na 2 dny šetřim tak vodu i energii.Ono pro samoživitelku není nic příjemné když ji postihne nedoplatek pak schánet peníze vetšinou na rychlo .Zakladatelka to chudák musí přečkat z miminkem si nic nepřividelá to je v prčicích.A nekteří chlapi jsou k ničemu.Múj ex mi nedával alimenty já nemela hlídání .Třeli jsme bídu a jemu to bylo jedno.Naštestì je to už za mnou mám už jenom špatné spomínky.
@popelka1984 Jó je to nejlevnejší ale nekdy zvítezí lenost nad penezi☺.A z tím pomazánkovým máslem to zní zajimave to jsem neslyšela.
Recepty tu uz padly, tak tim neprispeju. Jen jsem chtela napsat, at treba kouknes po swap skupine v miste bydliste. U nas se treba dost daruji/meni prebytky ze zahrady. Ovoce, zelenina... klasika cukety uz ted nikdo pomalu nechce ani videt a rad by je udal. Pokud mas facebook, urcite zkus. To same treba svestky, jablka, rajcata.
Já bohužel moc neporadím, ale všem, kdo to umí, se klanim až k zemi. Vážně. Já bych to nezvládla. Za jídlo utratime hodně. Asi si dám výzvu. Zakladatelce držím palce.
@crutela OT ale tvuj nick vznikl jak?Me to pripomina kombinaci Cruely ze 101 dalmatinu a nutelly :D
@zelenaesmolda Správná odpověď ;)
@crutela doufam,zes snedla tu nutellu a ne nejake stene...nebo sis udelala pomazanku ze stenete? :D
@zelenaesmolda Štěně pomazaný nutellou! 😊😂
@crutela
upecene nebo jako tatarak?
@zelenaesmolda Jak kdy. Teď v těch horkých dnech raději na grilu se salátem.
@crutela
hmm to zni dobre...
Nevím, kde přesně bydlíš a jaké máš možnosti, ale ovoce bych teď v podobné situaci skoro nekupovala:
- obejdi nějakou tu vesnici, plno lidí má ještě na stromech letní jabka, nestíhají to ani očesat, zkus se poptat, zda by ti nedali
- zamysli se, zda při vycházkách nevídáš někde stromy s jablky, třeba to jsou letňáky a třeba ještě budou
- dost lidí má na zahrádkách cuket, že neví, co s nimi - a můžeš mít za pár korun nebo i zadarmo
- v lese jsou teď ostružiny, maliny, ve vyšších polohách by mohly být ještě borůvky
- koukej se kolem, kde dozrávají v polích jabka a hrušky, do měsíce to bude postupně uzrávat a máš hromadu krásného ovoce a nebudeš muset kupovat
Obecně jsou rohlíky mnohem dražší než chleba.
Půlkilový jogurt je někdy opravdu za krásnou cenu (ale někdy je tedy výhodnější kupovat malé).
Určitě si piš, co kupuješ, co potřebuješ a řiď se akcemi. Plno supermarketů dává veliké slevy, ale občas to je nic-moc jídlo.
Zjisti, zda nemáš v okolí něco jako "levné potraviny" - mívají tam uzeniny, často velmi kvalitní (třeba bavorské párky za 100 Kč / kilo - mají hodně procent masa, ale je to druhá jakost - každý je jinak dlouhý, některé nejsou dobře v obalu, cucky a tak, ale to na kvalitě obsahu nic nemění).
Dobrůtky je potřeba vyrábět, na tom se pak ušetří nejvíc. A vařit i večeře.
Jo a doporučené luštěniny na noc, s tím bych byla opatrná. Už jsem takhle drobkovi prala celou postel. Luštěniny jsou dosti těžké jídlo.

Tak z 600 gramů mletého bych udělala dvě jídla, ze dvou třetin bych udělala třeba sekanou nebo karboše a ze zbytku třeba gulasovou polévku (pár brambor, česnek, já dávám ještě najemno nastrouhanou mrkev), nebo z toho zbytku rizoto. Z kuřete bych prsa použila na řízky nebo jen tak plátky s bramborem, kaší, pečené brambory, k tomu podle peněz kousek papriky, okurky nebo rajčete, nebo salát. Stehna upéct třeba s rýží nebo kuře na paprice nebo nějakou smetanovou omajdu. Kaše s párkem a k tomu podle peněz zeleninu. Polívky čočková, pórková, gulášová, vývar s domácími nudlemi nebo úplně bez zavářky a z obraného masa udělat knedlíčky. Večeře - polévky, pomazánky (rybičková, vajíčková, salámová), pečené brambory a mlíko, zapečené těstoviny, vaječné omelety, placky. Když se sežene větší květák za rozumnou cenu tak z půlky třeba mozeček a z druhé placky nebo nákyp. Cmundu a k tomu třeba kulajdu. Nebo palačinky a k tomu nějakou hutnou polévku. Teď bude sezóna dýní, takže polévku, buchty, někdo z ní dělá omajdu jako svíčkovou. Když bude chuť na sladké tak palačinky, lívance z kefíru, tvarohová bábovka, perník, rýžový nákyp. Kynuté ovocné koláče. Domácí pizza s levnějším salámem, sýrem, trocha kečupu, třeba na kousky papriku atd. My k pizze rádi pijeme mlíko, víc se tAk i najíme. Špagety, jednoduchá směs i na dva dny se udělá z nastrouhaného salámu, cibule, česneku, kečupu nebo protlaku, případně kousek červené nebo žluté papriky, špagety se seženou bezvaječné i za deset korun.